Lauantai 25.5.2019

Tämän takia naisia tulee vähän – syyrialainen Nesrin, 20, kertoo

Luotu: 
12.10.2015 07:54
Päivitetty: 
12.10.2015 08:08
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Turvapaikanhakijoiden telttamajoitusta Berliinissä. Arkistokuva.
|

Suomessa on ihmetelty turvapaikanhakijoiden miesenemmistöä, ja yksin matkustavia naisia onkin vain noin yksi prosentti Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista.

Saksaan kuukausi sitten saapunut 20-vuotias syyrialaisnainen Nesrin kertoo Deutsche Wellelle ilmiön taustoista. Matka Eurooppaan sisältää naisten kannalta muitakin riskejä kuin Välimeren ylityksen. Eikä vaara ole ohi Euroopassa, jossa naiset ovat vastaanottokeskuksissa yhä alttiita joutua seksuaalisen tai muun väkivallan uhreiksi.

Syyrialaisnainen saapui perheensä kanssa ensin Kreikkaan Turkista ja siirtyi sitten Unkarin kautta Saksaan. Vaikein osa matkaa hänelle oli unkarilainen vankila, jossa hän joutui odottamaan miesvaltaisen siirtolaisjoukon keskellä useiden päivien ajan.

– Se on hyvin vaikeaa meille. En voi pitää miestä kädestä, enkä voi asettua makuulle miehen edessä, syyrialainen kertoo.

Hänen mukaansa häirinnältä voi arabikulttuurissa välttyä, jos ei puhu tuntemattomille miehille ja välttää kontaktia, ”merkkien antamista”.

– Mutta näimme paljon asioita, hän toteaa matkastaan.

Epämukavuus ja riskit ovat jatkuneet vastaanottokeskuksessa Saksassa, jossa wc- ja peseytymistilat jaetaan noin sadan henkilön kesken. Saksalaiset naisjärjestöt ovat vaatineet naisille ja miehille erillisia asuintiloja vastaanottokeskuksissa. Yksi ongelmista on, että kulttuuritaustastaan johtuen turvapaikanhakijanaiset ovat varovaisia puhumaan kohtaamistaan vaikeuksista.

Suomessa Tornion järjestelykeskuksen perustamisen jälkeen keskukseen tulijoista perheiden osuus on ollut noin 31 prosenttia ja yksinäisten miesten osuus noin 65 prosenttia.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Martikainen

"Hänen mukaansa häirinnältä voi arabikulttuurissa välttyä, jos ei puhu miehille ja välttää kaikenlaista kontaktia, ”merkkien antamista”.

Tätähän se on naisten tulevaisuus monikulttuurisessa Suomessakin. Katse maahan ja huivi päähän, niin ei anna "merkkejä" arabimiehille.

Markku Nieminen

Juuri näin! Vain siten voi välttyä häirinnältä tai raiskaukselta, mutta varmaa se ei siltikään ole! Eli ei saa liikkua iltaisin, puhumattakaan öisin, ulkona ilman miespuolista saattajaa. Siinä on suomen naisten tulevaisuudenkuva koko karuudessaan.

Markku Nieminen

Juuri näin! Vain siten voi välttyä häirinnältä tai raiskaukselta, mutta varmaa se ei siltikään ole! Eli ei saa liikkua iltaisin, puhumattakaan öisin, ulkona ilman miespuolista saattajaa. Siinä on suomen naisten tulevaisuudenkuva koko karuudessaan.

Hannu Korpilampi

Ja kun merkki on annettu niin se on siinä. Sen jälkeen kaikki kieltäytymiset, huudot jne. ovat "vain siveellisen teeskentelyä", vaikka "oikeasti haluaa sitä".

Merkki voi olla esimerkiksi hymy, liian pitkä katse silmiin, hiusten koskettelu, hyvältä tuoksuminen, tai yleensäkin mikä tahansa epätoivoisesti seksin puutteessa olevan, masturbaatiokiellossa kärsivän nuoren miehen silmissä voidaan sellaiseksi tulkita.

Toisissa kulttuureissa on laajempi käsitys seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta, ja nimenomaan näiden kulttuurien piiristä meille nyt väkeä tulee.

Katastrofi.

Heli Hämäläinen

Hihamerkkikohussa koomikko Ali Jahangiri painotti, että kirjoittelussa vastuu kirjoituksen ymmärtämisestä on kirjoittajalla, eli tulkitsen ettei ns. savolainen vastuu toimi. Monikulttuurissa on ymmärrettävä myös tällaisia näkemyksiä. Vähemmän kirjalliset ihmiset voivat käyttää samaa tulkintaperiaatetta myös eleisiin ja pukeutumiseen.

Naisrauha on osa maan tapaa. Se on tämän kulttuurialueen normi. Lakitasoinen normi se ei ole ollut vuosiin. Maan tapaan on vaikeaa vedota monikulttuurisessa yhteiskunnassa, ei ole olemassa muita normeja kuin ne, jotka ovat kirjoitettua lakia.

Naisrauha pitäisi palauttaa pikimmiten rikoslakiin. Myös hätävarjelun liioittelua koskevat säädökset tulee uudistaa siten, että ne tuntevat jengit. Eli yksittäiseen hyökkääjään pitäisi voida käyttää hyvinkin voimakasta väkivaltaa, jos se on tarkoitettu väkivallan, esim. joukkoraiskauksen pysäyttämiseksi.

Veikko Nironen

Tulee mieleen, että kuinka voi noin, suorastaan "Törkeää toisen sukupuolen alistamista" tapahtua kenenkään siihen puuttumatta nykyaikana Suomenkin rajojen sisäpuolella, missä suomenlait, ainakin pitäisi olla voimassa...

Suomessa nykyään sallitaan kaikki muualta tulevat "virtaukset" ja haukutaan omat tavat pataluhaksi, vaikka juuri luulisi varsinkin naisjärjestöjä / feministejä kiinnostavan muunmaalaistenkin
naisten kärsimykset...

Nätävästi keskittyvät, enemän tärkeänä kantiksien sukupuolettomaksi kasvattamiseen, aikuiset miehet mukaanluettuina ja antavat matujen toimia perinteidensä mukaan ilman minkäänlaista kritiikkiä...

Ilkka Korkalainen

Suomeen ja koko eurooppaan ei tulisi ottaa yhtään muslimipakolaista. Euroopan islamisaatio on saanut hyvän vauhdittajan tästä pakolaisvyörystä. Islam on väkivallan uskonto ja vaikka hyväuskoiset suomalaiset hölmöt kuinka vakuuttelisivat niin terrorismi on aina osa islamia. Islam rajoittaa musulmaanien elämää radikaalisti ja se on yksi terrorismin osatekijä. Länsimaisen elämäntavan ja islamilaisen kulttuurin välillä on sovittamaton ristiriita. Islam on täysin ehdoton monissa asioissa. Eurooppa on törmäyskurssilla islamin kanssa.

Reino Jalas

Nimenomaan naiset ovat niitä raiskausten uhreja. Silti saa hakemalla hakea kommentteja lehdistöstä tai TV:stä, joissa naiset olisivat huolissaan turvallisuutensa suhteen, kun paikkakunnalle on tulossa vaikkapa iso pakolaiskeskus.

Kun joku nainen on tosiasiassa raiskattu, niin hän on aivan järkyttynyt ja hajalla. Sanoo että koko hänen loppuelämänsä on liattu ja tuhottu. Haukkuu miehet sioiksi ja sanoo että raiskaajalla ei ollut minkäänlaista oikeutta kajota hänen koskemattomuuteensa etc.

Tämä näiden kahden asian välinen epäsuhta ihmetyttää jatkuvasti. Miksi naiset eivät ole ETUKÄTEEN huolissaan siitä että raiskatuksi tulemisen uhka lisääntyy huomattavasti?? Ruotsista on maahanmuuton vuoksi tullut Euroopan Raiskauskeskus, mutta Suiomen naisia ei asia vaan huoleta.

Raiskausuhan osalta vain miehiä tuntuu huolettavan se etukäteisen suojautumisen ja turvallisuuden maksimoiminen varmistaminen. Naisia tämä oman turvallisuuden menettämisen asia ei huoleta lainkaan.

Onko evoluutio jotenkin muokannut naisen sellaiseksi, että hän loppujen lopuksi on aina varautunut ja lopulta myös kestää luultua paljon paremmin raiskauksen? Siksi myös mielessään ennalta käsittelee koko raiskausuhan ajatuksen, aivan eri tavalla kuin miehet.

Tätä tosiaan ihmettelen, että miksi julkisuudessa suomalaiset naiset eivät ole lainkaan huolissaan maahantulijoiden mukana tulevasta raiskausuhan kasvamisesta. Vaikuttaa että naisia ei voisi asia vähempää kiinnostaa.

Hannu Korpilampi

Koska naisille on huomattavasti miehiä tärkeämpää sopeutua yhteiskunnan sanelemiin arvoihin. Tästä on ihan tutkimustietoa ja se koskee varsinkin nuoria, alle 25v naisia.

Media, virkamiehet ja poliitikot alleviivaavat yhtenään pelkäämisen olevan rasismia, ja ettei maailmassa olisi mitään pahempaa kuin rasismi. Niinpä monikaan ei uskalla edes myöntää pelkäävänsä.

Useimmat miehet eivät ole niin yleisen mielipiteen vietävissä ja heidän ajattelunsa on tässä suhteessa laskelmoivampaa.

Kari Toivola

Islam näyttää jumittuneen keskiajalle yhteiskunnallisessa kehityksessään, kun se kuljettaa uskonnon mukana yhteiskuntiensa sosiaalista järjestelmää, joka pitää naisia miehille alistettuina. Kyllä islamilaisten kotouttaminen taitaa käydä vaikeasti, jos heidän järjestelmänsä ei saa koskaan muuttua. Uskonnon avulla, sokealla tottelemisella, epäoikeudenmukaista järjestelmää pidetään pystyssä..

Juha Oikarinen

Rajat pitäis tukkia ja kunnolla. Eikä väitellä kaikista maahanmuuttoon liittyvistä yksityiskohdista. Se on kieron median "juoni" jonka tavoitteena on saada kansa hyväksymään maahanmuutto ikään kuin "vahingossa ". Puhua asiasta ikään kuin se olis pakko kuin auringonlasku. Välttämätön paha. Ja höpö höpö se mikään pakko ole. Rajat voidaan sulkea jos vain halutaan.

Heikki Lipponen

No se arabikulttuurihan ei sitten sovi länsimaihin kun naiset eivät voi olla rauhassa ilman että sitä täytyy ollla jonkun rätin takana kasvot peiteltynä ta ilman katsekontaktia,,,
No tämähän on ihan selvä asia ilman että siitä joku fatima on kertomassa,,,,eivät vain euroopan suvakit ota tätä asiaa vakavasti,,,,