Keskiviikko 16.1.2019

Reinfeldt kannattaa Obamaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.2.2008 14:16
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Demokraattien Barack Obama on Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin suosikkiehdokas Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – ainakin toistaiseksi, kertoo Dagens Nyheter.

Reinfeldtin kannatus Obamaa kohtaan Hillary Clintonin sijaan on mielenkiintoista siksi, että hän on aiemmin useassa yhteydessä ilmoittanut arvostavansa Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin politiikkaa. Nyt Reinfeldt on sitä mieltä, että Obaman politiikka on ”clintonilaisempaa” kuin Billin vaimon, Hillary Clintonin.

Reinfeldtin mielestä Clintonin verovähennyspolitiikka kohdistuu korkea- ja keskituloisiin, toisin kuin Ruotsin hallituksen linja.

Republikaanien ehdokkaista Reinfeldt on John McCainin puolella.

Suomen poliittinen johto ei ole toistaiseksi ilmaissut kannatustaan kenenkään Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokkaan suhteen.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Onkohan poliittisesti viisasta transatlanttiselta Ruotsiltakaan, joka vetää Suomea meri- ja ilmarauhankumppanuuden kautta NATO:on ja jonka pääministeri Reinfeldt kävi Ruotsin tiedotusvälineissä kohahduttavalla tavalla kumartamassa Bushin hallinnolle osoittaakseen tai pikemminkin harhaanjohtaakseen medelsvenssoneita "hyvistä transatlanttisista suhteista", ottaa kantaa Obaman puolesta?

Suomessa varmaan mietittäisiin sekin mahdollisuus, että onko Yhdysvaltain kansalla oikeus valita presidenttinsä ilman, että joku täivaltio pakkasesta ryhdyy antamaan poliittisia neuvoja ulkopuolisena ja että McCain voittaa kuitenkin vaalit, ei siksi, että olisi republikaani, vaan siksi, että Yhdysvallat on talousvaikeuksissa Irakin sodan velkojen vuoksi, Iran on edelleen haaste ja että kuplatalouden puhkeaminen aiheuttaa deflaatioriskin.

Ruotsin pääministeri, jota Suomessa on ihailtu transatlanttisten suhteidensa vuoksi siksi, että näin löydettäisiin edes yksi myönteinen esimerkki Pohjoismaista Tasavallan presidentti Tarja Halosen vastineeksi, on ilmeisesti samanlainen mielikuvan luoja kuin Nicolas Sarkozy, jonka eurooppalaisista ja Venäjä-kriittisistä äänenpainoista innostui jo työväenpresidentti Niinistö rakentaessaan eurooppalaista NATO:a, sitten enää vain eurooppalaisempaa NATO:a - siis ilman Yhdysvaltain ydinasetta ja EU:n aseistariisutuin maajoukoin. Sarkozy meni populismissaan pidemmälle ja julkaisi onnitelleensa Putinia duuman vaalien tuloksista, vaikka Venäjän vaalitapa on keskustelun aiheena mm. Etyj:ssä, jota Ilkka Kanerva puheenjohtaa.