Sunnuntai 21.10.2018

Erikoinen väittely puhkesi USA:ssa: Keskiössä Suomi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.11.2015 21:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Bernie Sanders pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuoden 2016 vaaleissa. Hän on kampanjassaan hehkuttanut pohjoismaista hyvinvointimallia.
|

Yhdysvalloissa alkanut presidentinvaalitaisto on käynnistänyt väittelyn siitä, onko Suomessa ja muissa Pohjoismaissa enemmän köyhiä kuin USA:ssa.

Väittelyn taustalla on etenkin demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bernie Sandersin kampanja. Sanders on useaan otteeseen kampanjassaan kehunut pohjoismaista hyvinvointimallia. Republikaanista puoluetta lähellä oleva ajatuspaja Fordham Institute pyrkii nyt kuitenkin esittämään, että Pohjoismaissa ja ennen kaikkea Suomessa on lapsiköyhyyttä lähes yhtä paljon kuin Yhdysvalloissa.

– Kuinka näin voi olla? Vuosien ajan oppineet, kansainväliset järjestöt ja liberaalit ovat tuputtaneet käsitystä, että Yhdysvalloissa olisi tähtitieteelliset köyhyys- ja etenkin lapsiköyhyysluvut. Mutta he käyttivät ”suhteellisia” lukuja; he arvioivat perheen olevan köyhä, jos sen tulot ovat puolet maan mediaanitulosta. Näkökulman yksinkertaisuus tekee siitä houkuttelevan, mutta samalla myös hyvin harhaanjohtavan. Se mittaa eriarvoisuutta tulossa enemmän kuin köyhyyttä, Michael J. Petrilli ja Brandon L. Wright Fordhamista kirjoittavat The National Review -lehdessä.

Köyhyyttä voidaan mitata absoluuttisena köyhyytenä, jolla tarkoitetaan välitöntä puutetta tai suhteellisena köyhyytenä. Suomessa ja muualla Euroopassa köyhyyttä tutkittaessa puhutaan usein juuri suhteellisesta köyhyydestä, jolloin köyhyysrajana pidetään tulotasoa, joka alittaa 60 prosenttia kansan keski-, eli mediaanitulosta.

Yhdysvalloissa köyhyysrajan määrittää valtio ja se lasketaan tietyn ruokakorin kokonaissummaa käyttäen. Tätä rajaa käyttäen Petrilli ja Wright laskevat, että Suomessa absoluuttisessa köyhyydessä elää hieman alle 15 prosenttia lapsista ja Yhdysvalloissa hieman yli 15 prosenttia.

Tutkimusjohtaja Janet Gornick luxembourgilaisesta LIS-tutkimuskeskuksesta lyttää täysin Petrillin ja Wrightin tutkimuksen uutissivusto Voxin haastattelussa. Selviää, että Fordham-instituutin tutkijoiden käyttämät luvut ovat peräisin blogista ja laskutapakin on pielessä.

– Hyvät hyssykät. Tämähän on puutaheinää, Gornick toteaa.

Gornick ja Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti julkaisivat vuonna 2011 arvioimattoman tutkimuspaperin, jonka mukaan lapsiköyhyys Yhdysvalloissa on yli kolme kertaa yleisempää kuin Suomessa. Vuoden 2004 lukujen valossa Suomessa alle 18-vuotiaista lapsista 3,4 prosenttia eli yhdysvaltalaisen köyhyysrajan alapuolella. Yhdysvalloissa vastaava luku oli 11,8 prosenttia.

Jaa artikkeli:

Kommentit