Keskiviikko 19.6.2019

Hollande: ”Ranska on sodassa – Isis on tuhottava”

Luotu: 
16.11.2015 17:35
Päivitetty: 
16.11.2015 19:23
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Valtioiden tai sivilisaatioiden välisestä sodasta ei presidentti Francois Hollanden mukaan ole kyse, koska julmaan jihadistiryhmään kuuluvat murhaajat "eivät edusta sivilisaatiota". Kuvassa Hollande Pariisissa lauantaina pidettyään ensimmäisen puheensa terrori-iskun jälkeen.
|

Ranska on sodassa, sanoi maan presidentti Francois Hollande maanantaina puhuessaan Ranskan parlamentille.

Hollande kuvasi jo viikonloppuna terroristien iskua Pariisiin ”sotatoimeksi”. Parlamentin ja senaatin edessä hän puhui vielä jyrkemmin sanoin sodasta jihadisteja vastaan.

Hollande on yhä myös vakuuttunut siitä, että terrori-iskun ja vähintään 129 ihmisen kuoleman takana oli tekijäksi ilmoittautunut ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis. Hollanden mukaan Ranska ei enää pyri vain saamaan järjestöä kontrolliin.

– Meidän täytyy tuhota Isis, Hollande sanoi.

Hollanden mukaan hän tulee tapaamaan kollegansa, Yhdysvaltain Barack Obaman ja Venäjän Vladimir Putinin, lähipäivinä sopiakseen mahdollisista lisätoimista Syyriassa.

Hollanden puheesta kertovat muun muassa France24, BBC ja The GuardianRanska on jo Pariisin hyökkäyksen jälkeen kiihdyttänyt ilmaiskujaan Isistä vastaan. Hollande ilmoitti lauantaina, että Ranska tulee vastaamaan terroristeille armottomasti.

Maanantain puheessaan Hollande ilmoitti lisäksi esittävänsä parlamentille, että Ranskaan lauantain vastaisena yönä julistettu kansallinen hätätila jatkuu kolmen kuukauden ajan. Hän vaatii Ranskaa lisäämään turvallisuus- ja sotavoimiensa resursseja varautuakseen uhkiin pitkällä tähtäimellä. Presidentti ilmoitti samalla, että armeijaan ei kohdistu irtisanomisia ennen vuotta 2019 ja poliisiin palkataan 5000 uutta työntekijää seuraavien kahden vuoden aikana.

Versaillesissa puhunut Hollande esittää myös lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi Ranskan kansalaisuuden viemisen sellaisilta henkilöiltä, joilla on jonkin muunkin maan kansalaisuus ja jotka on tuomittu terrorismista. Turvallisuusriskeiksi katsottujen ulkomaalaisten häätöjä puolestaan pitää tehostaa, Hollande katsoo. Lisäksi hän vaatii EU-sopimusta lentomatkustajien rekisteröinnistä jo vuoden loppuun mennessä.

Hollanden tiivistyksen mukaan Pariisin iskut suunniteltiin Syyriassa ja organisoitiin Belgiasta sekä Ranskasta käsin. Hän vaatii tiukempaa valvontaa sekä EU:n sisä- että ulkorajoille.

Voimakkaista sanoistaan huolimatta Hollande totesi Ranskan kohdanneen suurempiakin uhkia ja selvinneen niistä, kuten selviää Hollanden mukaan tästäkin.

- Terrorismi ei koskaan tuhoa Tasavaltaa, koska Tasavalta tuhoaa terrorismin, hän sanoi France 24 -kanavan mukaan. Puhe päättyi parlamentin osoittaessa presidentille suosiotaan seisoen.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sepetius Kangas

Kuka sinne on hyökännytt? taatusti osa on Ranskalaisia osa tietenkin jostain muualtta tulleita hihhuleita. Ranska sen sijaan on hyökännyt ja pommittanyt Irakia Ja Libyaa. Täysin typerä mielipide. Se riippuu ketä terroristeiksi luetaan Ranska toimet luetaan määrätyissä kansanpiireissä terrositisiksi koska ne kaohdistuvat osittain myös kansaa kohden siellä. Mitä lähi-idän kansalla on muuta kuin yrittää vastata samalla tavalla. Onneksi siellä on ISIS jonka niskaan vaoidaan kaikki kaataa.Terroriteot loppuu kun kaikki kansa kaikista maista tapetaan, Silloin ei enää synny terroristeja, Terrorismi syntyy siinä vaiheessa kun tarpeeksi sorretaan. Ja kansa alkaa vastatoimiin, ja mitä muuta mahdollisuutta heillä olisi terrori. Todella kurja juttu. Kuka ranskaa on muuten pyytänyt siellä mesoamaan.
.

Raimo Laine

Ranskan presidentti ilmoitti itse, että Ranska on sodassa. Myös Isis on ilmoittanut olevansa sodassa Ranskaa vastaan. Montako sodanjulistusta vielä tarvitaan ?
Isis on nitistettävä niin kuin on tehty useille ääri-islamilaisille terroriliikkeille aikojen saatossa, muuten rauhaa ei tule.

Sepetius Kangas

Onhan nato siellä ollut tai USA no jompi kumpi. pommitus lakkasi kun venäjä tuli myös sinne syyrian hallituksen pyynnöstä. ja alkoi pommitamaan hallitusta vastaan kapinoivia sekalaisia joukkoja joiden mukana ISIS taistelee. USA ei tykännyt koska senkin piti pommittaa mutta ei isistä eikä missään tapauksessa hallitusta vastustavia. Ja lakkasi pommituksen. No ISIS kosti nopeesti ja Räjäytti venäläisen matkustaja koneen Joka oli lähtenyt Egyptistä. no tuskin USA ISISliin koskee koska sen on USA:n oma kasvatti joka syntyi Irakissa Saddamin armeijan ja muualta tulleen AL Qaidan sotureista joita USA jätti hallitsemaan Irakia mutta ei ihan homma mennyt putkeen. Tuo lähi itä on sellainen ettei sinne Ranskan olisi kannattanut mennä vaikka kuinka olisi halu tappaa Syyrialaisia sekä tietty irakilaisia myöskin. Parasta seurata tapahtumaa vain katseella . Toki on sinne Suomesta muutamia hulluja lähtenyt. Menkää nyt kaikki sinne mukaa niin saatte kuunnelle pommien jyskettä ja luotien laulua. Puolen saate valita mielennen mukaan. Saa sielläMarseljeesia laulaa myös.

Jouko Repo

Tämän päivän öljykuljetusten tuhoaminen vaikuttaa suoraan terroristien iskukykyyn ja valmiuteen. Rahojen loputtua, loppuu koko homma. Kuinka paljon nämä islamistit sitten saavat taloudellista tukea eri valtioilta ja miksi, onkin sitten toinen juttu.

Timo Koivusalo

Naton 5. artiklan turvatakuut otetaan käyttöön jos hyökkäyksen kohteeksi joutunut jäsenmaa esittää sitä.

Ranska ei ole tehnyt esitystä Natolle vaan se esittää EU:n turvatakuiden käyttöönottoa Lissabonin sopimuksen mukaisesti.

Myös Suomi on ratifioinut Lissabonin sopimuksen turvatakuut ja toistuvasti julistanut niiden tärkeyttä omalle turvallisuuspolitiikalleen.

Tytti Hiirikoski

Vastuumme!
Maamme sai 2. maailmansodan aikana apua sotilaallisesti Natsisaksalta ja muuten ns. liittoutumattomalta Ruotsilta, johon monet suomalaislapset pääsivät sotaa turvaan. Suomi ei voi EU:n jäsenenä enää katsella sivusta vaan osallistua toisen EU-maan rinnalla tällaisen raukkamaisen siviileihin kohdistuneen iskun tutkintaan. Ranskan vetoomus turvatakuihin ei tule yllätyksenä. Suomeen voi myös kohdistua tulevaisuudessa terrori-isku, tod.näk. ei näin mittava. Olemme osa Eurooppaa, olemme sen EU-kansanäänestyksessä valinneet, joten on omahyväistä uskotella ettei meitä huoleta se mitä Ranskassa on tapahtunut. Olemme yhteisessä rintamassa taistelemassa demokratian ja sananvapauden puolesta terrorismia ja sen uhreja vastaan ovat he sitten Euroopassa tai muualla. Emme voi enää sulkea silmiämme siltä mitä tapahtuu " kotiportaiden" ulkopuolella. Maailma on täällä tänään, se on hyväksyttävä.

Aasia ja Afrikka ovat yhä merkittävämpiä alueita taloudellisesti ja sotilaallisesti joten muuttoliikkeet tulevat jatkumaan. Eurooppalainen perusturva houkuttaa, tosin useimpia haastattelemiani tuo Suomeen erityisesti juuri sananvapaus, ihmisoikeudet ja Rauha !
Stefan, olet täysin oikeassa siinä että Ahneus on kaikista synneistä suurin! Ihmettelen, miksi naiset eivät osallistu enempää tähän keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta?
Kiire..