Lauantai 25.5.2019

Tutkija ennustaa: ”Nykyinen EU hajoaa 10 vuoden sisällä”

Luotu: 
6.12.2015 10:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    ECFR:n Josef Janning arvioi nykymuotoisen Euroopan Unionin hajoavan kymmenen vuoden sisällä. Kuva: EPA / All Over Press.
|
Ajatuspaja European Council on Foreign Relationsin Berliinin pääanalyytikko Josef Janning arvioi nykymuotoisen Euroopan Unionin hajoavan kymmenen vuoden sisällä.
 
-Uskon, että nykymuotoinen EU-yhteistyö hajoaa seuraavien kymmenen vuoden sisällä. En olisi itsekään uskonut vielä muutama vuosi sitten sanovani näin, Janning sanoo ruotsalaisen uutistoimisto TT:n haastattelussa.
 
Janning perustelee arviotaan sillä, että kaikissa aikaisemmissa kriiseissä EU-maat ovat pystyneet löytämään yhteisen ratkaisun. Nykyinen pakolaiskriisi on kuitenkin jakanut jäsenmaat jyrkästi eri leireihin.
 
Hän ennustaa myös Schengen-sopimuksen kaatuvan, mutta rajojen pysyvän silti auki ainakin tietyn maaryhmän sisällä. Lisäksi Janning uskoo EU:n sisämarkkinoiden ja jonkinasteisen poliittisen yhteistyön jatkuvan.
 
Janning nostaa esiin myös Tanskan torstaisen kansanäänestyksen. Tanskalaiset äänestivät syvemmästä ylikansallisesta EU-päätöksenteosta. Ei-puoli sai äänistä 53,1 prosenttia ja kyllä-puoli 46,9 prosenttia.
 
-Tanskan kansanäänestyksen viesti on selvä: maa aikoo hoitaa itse omat asiansa. Sama suuntaus on vallalla monissa muissakin EU-maissa, Janning sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Täytyy toivoa, että otsikon ennustus toteutuu, ja palataan aikaan, jolloin oltiiin itsenäisiä valtioita. ETA:n voisi kauppapoliittisesti säilyttää. Ja joka valtiolle oma raha, meille markka, takaisin. E mulla muuta

Jaakko Aalto

EU:n hajoamisen ennustajia tulee esiin lähes säännöllisin väliajoin. En ole tuohon vielä valmis uskomaan, mutta jos EU:n kehityssuuntaa ei käännetä, sekin päivä on joskus vastassa. EU:lla on periaatteessa sama ongelma kuin Itävalta-Unkarilla aikoinaan. Jäykkä, keskitetty ja byrokraattinen hallinto johti sen eri alueiden jatkuvasti voimistuviin itsehallinto- ja irtautumispyrkimyksiin. Niihin vastattiin yhä lisääntyvällä byrokratialla ja keskittämisellä. Kierre vahvisti itseään. Kun tämä valtiomuodostelma vielä hankki itsensä sotaan, tulos oli se, minkä historiasta tiedämme. Sarajevossa murhatulla arkkiherttualla oli liittovaltiosuunnitelma, joka olisi saattanut pelastaa Itävalta-Unkarin, jos se olisi päästy toteuttamaan. EU:n tapauksessa vastaava ratkaisu, joka saattaisi pelastaa EU:n, on byrokraattisen keskittymisen osittainen purkaminen, päätösvallan palauttaminen jäsenvaltioille, tolkuttomaksi paisuneen direktiivitehtailun pysäyttäminen ja paneutuminen hyödyttömien direktiivien karsintaan.

Jukka Mattsson

Ei tämä euro mihinkään pakolaiskysymyksiin kaadu. Raha ratkaisee. Saatte nähdä että eurovaluutta ajautuu suuriin ongelmiin jo paljon ennen tuota kymmentä vuotta. Brittien äänestyksestä pysymisessä EU:ssa se kaikki lähtee...

Timo Koivusalo

Päinvastoin, kriisi tiivistää jäsenmaiden rivejä kuten on nähty esimerkiksi finanssikriisin jälkeen perustettu pankkiunioni. Se olisi pitänyt tehdä jo euron perustamisvaiheessa mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Samoin Pariisin iskujen jälkeen EU:n yhteinen turvallisuuspolitiikka on saanut aivan uutta merkitystä. Myös Euroopan puolustusliitto Nato tiivistää rivejään ja yhteistyö mm. Pohjoismaiden kanssa lisääntyy ja tiivistyy.

Bruttokansantuotteella mitattuna maailmassa on kolme ylivoimaisesti suurinta taloutta, EU, Yhdysvallat ja Kiina. Muut tulevat kaukana perässä.

Yksinään mikään nykyisistä EU-maista ei pystyisi saamaan samaa vaikutusvaltaa kuin yhdessä muiden kanssa. Iso-Britannia tulee pysymään unionissa koska jättäytyminen sen ulkopuolelle maksaisi brittien kansantaloudelle maltaita ja lisäksi sen suhteet Yhdysvaltoihin kärsisivät pahan kolauksen.

Tuomo Niemelä

Kansanäänestys pankkiunionista ei taatusti olisi mennyt läpi Pohjoismaissa, kuten Suomessa.

Federalistien ymmärrettävä toive on juuri tuo; vaikeudet yhdistävät. Ikävä kyllä sitä käytetään myös tekosyynä asioiden huonolle hoidolle. Vainoharhaisempi ajattelisi sekä finanssikriisin ja pakolaiskriisin olevan tarkoituksella järjestettyjä, jotta Jyrki & co pääsisivät parempipalkkaisiin hommiin. Sota olisi tehokkain yhdistäjä, mutta kun Putin ei alkanutkaan, piti usuttaa terroristit omien kansalaisten kimppuun?

Tom Frank

Olipa hyviä uutisia näin Itsenäisyyspäivänä eli toivoa on vielä!

Saatetaan päätökseen tämä CCCP vol.2 kokeilu ja luovutaan keskusjohtoisuudesta ja järjettömästä virkamiesarmeijasta ja sen luomasta pykäläviidakosta.

Ei mulla muuta.

Sauli Aittola

Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden. Mutta menneisyyteen viitaten uskon ja tähän ennustukseen. Ainakin toivon sitä ja mahdollisimman pian toteutuvan. Kaikkia asioita se ei ratkaise mutta opettaa joksikin aikaa tekemästä samoja virheitä.

Jorma Lehmonen

Eipähän nämä aikaisemmatkaan yritykset ole kovin hyvin päättyneet ja tuskimpa tälläkään kertaa. viimeisimmästä yrityksestä päättymisestä lienee n 70 vuotta ja sitä ennen joku pikku ranskalainen epäonnistui . Parhaiten tähän mennessä ovat onnistuneet roomalaiset.

Liian monta kokkia joten sekametelisoppahan siitä tulee. Mikään ismi kun ei kestä ikuisesti.

Timo-Pekka Mustakallio

Tuskinpa on enää kymmentäkään vuotta.

Yritys muuttaa Eurooppa taloudellisesta hyöty-yhteisöstä poliittiseksi liittovaltioksi oli fataali erehdys. Vajaa neljännesvuosisata vinoon kehittymistä, ja lopputuloksena kaikki entinenkin hyvä luultavasti menetetään... sillä koskas Euroopassa on osattu selvittää vaikeat tilanteet ilman väkivaltaa?!

EU on 2010-luvulla saanut yhä totalitäärisempiä piirteitä - eli nykyiset eurokraatit eivät halua menettää valtaansa. Voisi kuvitella, että nuo hullut aikovat puristaa liittovaltion kasaan poikkeustilan kautta, väkisin. Sehän taas varmistaa hallitsemattoman, erittäin todennäköisesti väkivaltaisen lopun.

Viisas Gorbatshov yritti uudistaa vastaavanlaiseen olemassaolon kriisiin joutunutta Neuvostoliittoa, havaitsi sen viimein toivottomaksi, ja hänessä oli suurmiestä antaa historian ottaa kulkunsa rauhanomaisesti. NL:n murtuminen oli veretön. EU-johtajista korkeintaan Angela Merkelillä olisi asemaa, mutta tuskin vastaavanlaista viisautta.