Lauantai 20.7.2019

Kosovo julistautui itsenäiseksi

Luotu: 
17.2.2008 18:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kosovolaismies heiluttaa Yhdysvaltain ja Albanian lippuja Kosovon itsenäistymisen kunniaksi pääkaupungissa Prishtinassa. Kosovo on kuudes Suur-Serbiasta erottautunut valtio Jugoslavian hajoamisen jälkeen vuonna 1991.
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kosovon parlamentti äänesti maan itsenäisyysjulistuksesta maan pääkaupungissa Prishtinassa.

Kosovon parlamentti on yksimielisesti antanut itsenäisyysjulistuksen ja maakunta erottautuu Serbiasta omaksi valtiokseen. Pääministeri Hashim Thaci korosti puheessaan, että Kosovo tulee olemaan demokraattinen valtio, missä kaikkien etnisten ryhmittymien oikeuksia kunnioitetaan.

Yhdysvaltojen ja EU-maiden odotetaan tunnustavan Kosovon maanantaina.
Serbian pääministeri moitti Yhdysvaltoja avusta "valevaltion" perustamisessa. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen oma sotilaallinen eduntavoittelu vaarantaa kansainvälisen turvallisuuden. Serbian liittolainen Venäjä puolestaan kutsui YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokoukseen.

Kosovon itsenäisyyttä seuraavien kirjeenvaihtajien mukaan Kosovossa elävien serbien ja albaanien välisten yhteenottojen mahdollisuus on valtava.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Suojeluskunta

"Kosovon itsenäisyyttä seuraavien kirjeenvaihtajien mukaan Kosovossa elävien serbien ja albaanien välisten yhteenottojen mahdollisuus on valtava."

-- Mutta ei huolta. Länsivallat Naton johdolla pommittavat maata suojellakseen serbivähemmistöä.
Tästä saattaa tulla vielä jännittävää, jos Serbia ja Venäjä ottavat osaa "Kosovon" serbiväestön suojelemiseen. Sen jälkeen lusikkansa soppaan työntää myös Nato.

tapio_o_neva

Kosovossa taidetaan käyttää rahana euroja, vaikkei alue kuulukaan EMU:un. Näin tehtiin myös Montenegrossa silloin, kun se kuului liittovaltion osana samaan Jugoslaviaan kuin Serbiakin. Serbia käytti omaa rahaansa.

Ranskalainen EKP:n pääjohtaja Trichet on torjunut Islannin ja Norjan EMU:sta sillä perusteella, että ne eivät ole Euroopan unionin jäseniä.

Uskoisin, että seuraavaksi Yhdysvallat liitätyttää Kosovon NATO:on, minkä jälkeen Kosovolla on oikeus vaatia Euroopan unionin jäsenyyttä, koska se kuuluu samaan läntiseen, suvaitsevaiseen ja demokraattiseen sekä vähemmistöjä kunnioittavaan arvoyhteisöön NATO:n kautta.

Kun Kosovo ei voi Trichet'n ja muiden vastustuksen vuoksi ottaa virallisesti rahakseen euroa, on sille luotava jokin kansalliselta näyttävä raha, jonka arvo lienee 1 euro.

Seuraavaksi on sitten Venäjän vuoro kannattaa kansojen itsemääräämisoikeutta kansainvälisillä forumeilla. Abhasia ja Etelä-Ossetia, ehkä myös Transdnestria, odottavat itsenäisyyttään ja kansainvälisen asemansa tunnustamista.

Georgian tukemiseksi on nyt lännen vuoro vastustaa viimeiseen saakka ainakin Etelä-Ossetian itsenäisyyttä Georgiasta. Etelä-Ossetia määriteltiin neuvostoaikana kuuluvaksi Georgiaan, ja myös kansallisuuskomissaari Josif Dzugasvili kannattai Etelä-Ossetian liittämistä nimenomaan Gruusion sosialistiseen neuvostotasavaltaan.

http://www.nelonen.fi/kevyt/uutinen.asp?cat=2&d=25361

Laslo

No nii... voi hyvänen aika. Saapa nähdä mitä tuostakin tulee. Pikkune Kosovo itsenäistyy ja ihmiset tanssii kaduilla jenkkiliput käsissään. Kosovon on pakko nyt turvautua johonki ja mihin ne turvautuu on USA. Niitähän ne kiittää kaikesta. Ja Jenkit antaa tukensa kun Serbit tukeutuu Ryssiin. USA Rakentaa Kosovoon tukikohdan ja mitä mieleen vaa juolahtaa. Eurooppa ja EU jää sivulliseksi Euroopan keskellä. Ja EU senku taputtaa ku Jugoslavian alue tilkkutäkkiintyy ku ne ei osaa elää kenenkään kans yhessä. Mitä seuraavaksi Etelä-Ossetian ja Abhasian jälkeen. Sitte Espanjan ja Belgian pikkualueet saa syytä alkaa hyppii silmille. Kosovolle ei oo niitte itsenäistymisestä mitään hyötyä. Serbien viha vaa kasvaa ja sitte ne serbit jotka jäävät kotialueilleen asumaan Kosovossa jää sorretuksi.

Jape

Ei tarvitse pelätä että Venäjä tulisi vaatimaan itsenäisyyttä Etelä-Ossetialle tai Abhasialle. Parhaillaan se käy sotaa itsenäisyyttä vaativia sissejä vastaan edellisten naapurimaassa Tsetseniassa.

Eikä Venäjä tule myöskään vaatimaan itsenäisyyttä hallinnassaan pitämille kansoille kuten inguuseille, dagestanilaisille, osseeteille Pohjois-Ossetiassa jne.

Käytännössä Venäjän vaatimukset Etelä-Ossetian ja Abhasian suhteen tarkoittaa etteivät he hyväksy kyseisten alueiden liittyvän Georgiaan. Muttei Venäjä halua missään tapauksessa niiden itsenäisyyttäkään. Jokainen voi mielessään ajatella miksi ei halua?

Arvatkaapa minkälaisen poliittisen aseman ja järjestelyn Venäjä haluaisi/hyväksyisi Abhasian ja Etelä-Ossetian kansoille?

Kysymys on äärimmäisen vaikea, joten annan vihjeen.
- kyseeseen voisi tulla samanlainen asema suhteessa Venäjään kuin suomensukuisilla hanteilla, mareilla, manseilla, mordvalaisilla, tseremisseillä jne.

tapio_o_neva

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/02/612658

Kuten oli odotettua, STT ja MTV3 yllyttävät Ilkka Kanervaa, vanhaa urheilujohtajaa ja Etyj:n puheenjohtajaa, ottamaan varaslähdön ja tunnustamaan Kosovon ennen aikojaan, ennen kuin asia on jälleen kerran puitu YK:n turvallisuusneuvostossa.

Mikä on Merja Ylä-Anttilan vastuu kansainvälisestä politiikasta ja Yhdistyneiden kansakuntien säilyttämisestä?

http://www.almamedia.fi/tiedote?tiedote=1208