Torstai 27.6.2019

Kosovon ehdot: Ei saa liittyä Albaniaan

Luotu: 
17.2.2008 18:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kosovon albaanit juhlivat itsenäistymistä Albanian pääkaupungissa Tiranassa.

Kosovon itsenäisyysjulistus sisältää rajoituksia, jotka noudattavat presidentti Martti Ahtisaaren johtaman työryhmän suunnitelmaa. Kosovo tai sen osa ei saa liittyä toiseen valtioon. Useat Kosovon itsenäistymistä vastustavat pelkäävä, että Kosovosta tulee osa Albaniaa.

Kosovoa valvoo kansainvälisen yhteisön asettama valvontaelin. Kosovon sotilasvoimia rajoitetaan ja serbivähemmistön suojelua tarkkaillaan.

Useat EU-maat, mukaan lukien Iso-Britannia tunnustavat Kosovon, kun EU:n ulkoministerit tapaavat Brysselissä, kertoo BBC.
Myös Yhdysvallat tunnustanevat Kosovon maanantain aikana.
Kolmen EU-valtion, Kyproksen, Romanian ja Slovakian ei uskota tunnustavan Kosovon valtiota.

Venäläiset ovat jo aiemmin ilmoittaneet, että mikäli Kosovon itsenäisyys tunnustetaan, se rohkaisee Georgian maakuntien Abhasian ja Etelä-Ossetian pyrkimyksiä julistautua itsenäiseksi. Näin kävikin välittömästi Kosovon julistuksen jälkeen.

Kosovo on ollut YK:n valvonnan alla siitä asti, kun Naton pommitukset vuonna 1999 ajoivat serbijoukot pois Kosovosta.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Ei ole oikein olemassa keinoa estää, itsenäisen valtion liittymistä toiseen valtioon tai solminasta valtioliittoa sen kanssa. Kosovo on pinta-alaltaan hyvin pieni valtio, Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan maakuntien, entisen Uudenmaan läänin kokoinen, jolla ei ole oikein vahvaa taloutta.

Jos ajatellaan, ettei taloussuhteita Serbiaan muodostu ja ajatellaan, ettei Euroopan unioni ota Kosovoa lemmikikseen, halvinta järjestää valtiovalta toisten albaanien kanssa on liittyä Albaniaan muutaman kuukauden kuluttua tai jonkin vuoden kuluttua, ellei talous "jyrähdä käyntiin".

juhopaavola

Mielenkiintoista asiassa on sen historia; noin 100 vuotta sitten alueella oli selvä serbi enemmistö. Sittemmin asiat muuttuivat; ensiksi Albaaneista koostuva SS Skanderbeg Division syyllistyi juutalaisten ja serbien kansanmurhaan sekä etnisiin puhdistuksiin II maailmansodan aikana. Sittemmin Tito suosi albaaneja Kosovossa ja edisti heidän maahanmuuttoaan Albaniasta, lopuksi Naton pommitukset viimeistelivät tuloksen; Eurooppaan on saatu nyt uusi muslimimaa.

Uskoisinkin että Kosovon tie on myös monien muiden Euroopan alueiden tie tulevaisuudessa väestösuhteiden muuttuessa, ainakin poliitikkomme pyrkivät selvästi siihen. Näin veronmaksajana olisin myös kiinnostunut tietämään onko tälle Kosovolle annettavalla massiivisella talousavulla jotain taka- tai ylärajaa? Ei kai sentään, sehän on vain verorahaa! Eiköhän vain niin että saamme elättää niin tämän uuden uljaan Kosovon kuin sen meidän lippujamme polttelevan ns. "palestiinalaisvaltionkin."

tapio_o_neva

http://www.gazeta.ru/politics/2008/02/15_a_2637884.shtml

Vaikuttaa siltä, että Venäjä voi muistuttaa itsestään Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Abhasia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Etelä-Ossetia

Kosovon tunnustaminen Euroopan unionissa ja Yhdistyneissä kansakunnissa on monimutkainen kysymys. Kaikki Euroopan unionin maat eivät ole valmiita tunnustamaan Kosovon itsenäisyyttä. EU:n jatkona on tietenkin myös Etyj:n kysymys, koska Venäjällä on odotuksia Etyj:n ja YK:n suhteen.

http://www.ruvr.ru/main.php?lng=eng&q=22996&cid=67&p=17.02.2008

During his Thursday’s news conference in Moscow, President Vladimir Putin said, among other things, that…
I would like to reiterate that Russia regards support for the unilateral declaration of Kosovo’s sovereignty as immoral and illegal. Basic international documents, including the UN Security Council Resolution 1244, assure the territorial integrity of Serbia, reminds President Putin.