Lauantai 25.5.2019

Uusi EU-suunnitelma: ”Suomen otettava selkeän kielteinen kanta”

Luotu: 
15.12.2015 08:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sari Essayahin mukaan Suomen on vastustettava uutta suunnitelmaa luoda yhteinen rajavirasto EU:lle.
|

Suomen ei pidä hyväksyä EU:n suunnitelmia uuden eurooppalaisen rajaviranomaisen perustamisesta, katsoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

Talouslehti Financial Times kertoi viime viikolla Brysselissä luoduista suunnitelmista perustaa Frontexin tilalle uusi eurooppalainen rajaviranomainen valvomaan etenkin EU:n ulkorajoja. Uudistus antaisi EU:n komissiolle päätösvallan ottaa haltuun EU:n ulkorajavalvonta. Suunnitelman tarkoituksena on pelastaa Shcengenin sopimus.

Essayah huomauttaa, että komissio voisi ottaa ulkorajavalvonnan haltuunsa jäsenvaltion vastustuksesta huolimatta. Suunnitelma on tarkoitus julkaista hänen mukaansa tänään.

– Suunnitelma tarkoittaisi käytännössä suurinta jäsenvaltioiden itsemääräämisoikeuden siirtoa EU:lle sen jälkeen, kun yhteisvaluutta euro luotiin, toteaa Essayah kannanotossaan.

– Suomen hallituksen on otettava tähän selkeän kielteinen kanta eikä joustettava vapaaehtoisuuteen vetoamalla, kuten turvapaikanhakijoiden pysyvän siirtomekanismin kohdalla, joka toteutuessaan siirtää maahanmuuttopolitiikan päätösvaltaa pois Suomesta komissiolle. Rajavalvonnassa näin ei ole varaa tehdä, hän jatkaa.

Essayah, entinen europarlamentaarikko, katsoo, että Suomi voi jatkossa aivan hyvin tukea muita maita rajavalvonnassa nykyisen Frontexin puitteissa. Hänen mukaansa uusi ehdotus vie EU:ta kohti liittovaltiota.

LUE LISÄÄ: EU:lta omat joukot rajoille? Yle: ”Ratkaisisi 2 keskeistä kysymystä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gaius Säteri

Kumpi on tärkeämpää: Liittovaltiokehityksen jarruttaminen hinnalla millä hyvänsä vaiko salakuljettajien opastamien turvapaikkaturistien rekisteröinti EU:n ulkorajalla?

Suomen kykyä oman ulkorajansa valvontaan ei juurikaan epäillä. Mutta esimerkiksi Kreikan ulkoraja (rannikko) on käytännössä täysin avoin. Samoin muutama muu raja EU:n itäreunalla. Kyseisillä valtioilla ei ole riittävästi koulutettuja rajavartijoita eikä suurten ihmismassojen pysäyttämiseen soveltuvia välineitä.

Ilkka Korkalainen

Tämän mamu virran aikana on nähty etteivät kansalliset rajaviranomaiset ole pystyneet hoitamaan tahtäviään siten kuin kuuluisi. Näin myös Suomessa joka päästi ilman mitään kontrollia kymmeniä tuhansia ihmisiä maahan. Viranomaiset ja maan hallitus seisoivat tumput suorina seuraten katseella kun ihmisiä vyöryi maahan Ruotsin kautta Tornioon. Suomella ei ollut minkäänlaista velvollisuutta ottaa jo monen EU maan kautta tulleita ihmisiä tänne. Nyt näistä ei edes päästä eroon vaikka turvapaikkaa ei myönnettäisi ja mamut jäävät pyörimään tänne määräämättömäksi ajaksi. Onko sittenkin parempi että joku ulkopuolinen taho ottaa rajavalvonnan hoitaakseen kun omat toimet eivät näytä onnistuvan.

Jaakko Aalto

"Onko sittenkin parempi että joku ulkopuolinen taho ottaa rajavalvonnan hoitaakseen kun omat toimet eivät näytä onnistuvan".

Vastaus tuohon kysymykseen riippuu täysin siitä, onko tuo ulkopuolinen taho kykenevä ja halukas hoitamaan tuon tulijavirran patoamisen. Kyvykkyydestä ei ole mitään takeita ja esimerkiksi Junckerin kannanotot viittaavat siihen, että halukkuutta olisi vielä paljon vähemmän kuin kansallisilla politikoilla. Kansalaisten mielipiteet ja huolet voivat sentään vaikuttaa edes hitusen kansallisten politikkojen toimintaan, mutta komissio on kyllä täysin kuuro kansalaisten mielipiteille ja huolille.

Jouko Repo

Hallituksen " kyvyttömyys" rajojen valvonnan kiristämisessä oli ihan varmasti tarkoituksellista. Näin saatiin maahan lisää työntekijöitä reserviin koulutettavaksi. Tämä toimii siis aivan hallituksen suunnitelmien mukaisesti.

Ei tuo kuitenkaan oikeuta maan rajojen valvontaa alistamaan ulkomaalaisille. jos kyvyttömyys on kriteeri, niin mitähän kaikkea meidän pitäisi jatkossa ostaa EU lta ?

Pauli Laasonen

Mitä haittaa siitä olisi , taas yksi täysin perustelematon mielipide. Ja kun meidän tasavallassamme päätösten teko on täysin jumiintunut me emme ole vielää valmiita demokratiaan vaan vain riitelemme tulee mieleen väite että Suomalaiset ovat jotain Venäläisten ja Ruotsalaisten väliltä niin täytyisikö nyt elää muutama vuosi länsimaiden ohjauksessa että emme joudu idän hanskaan. Mitään emme ole saaneet aikaan mitään vuosiin koko polittinen puoli on alle arvostelun ja joku sähkömiehen mafia voi pysäyttää koko maan. Eduskunnan istunnot on kuin lasten tarhasta kilpaillaan sillä kuka pahemmin voi mollata toisia ei mitään käytöstapoja hyvä että eivät ryhdy tappelemaan. EUsta pitäisi pian tehdä liitovaltio en enää näe mitään muuta mahdollisuutta.

J.a. Tauriainen

Onhan siinä hyväkin puoli uuden rajojenvalvonnan siirtyessä koko EUn vastuulle.
Sehän merkitdeisi sitä, että koko EUn olisi tultava myös puollustamaan suomen rajojakin, jos terroristit lähtisivät hyökkäämään,Talvisodan tavoin , miehittääkseen koko suomen.
Yhteinen rajavalvonta on merkittävä positiivinen etu suomelle ja se tulisi hyväksyä ensitilassa.