Keskiviikko 16.1.2019

Kosovon uusi lippu ei sytytä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.2.2008 15:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kosovon lipussa ei ole etnisiä tai kansallisia symboleja ja värimaailmakin on EU-henkinen.
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kosovon albaanit juhlivat Kosovon itsenäistymistä Albanian lippujen liehuessa.

Kosovo esitteli eilen uutta sini-kelta-valkoista lippuaan itsenäisyysjulistuksen yhteydessä, mutta kansa liehutti kaduilla mustapunaisia kotkalippujaan. Kansallisvaltioiden lipuista kirjan kirjoittanut ja Suomen ainoaa lippumuseota pitävä kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) uskookin, ettei uusi virallinen lippu tule vakiintumaan kansakunnan symboliksi.

-Tämä lippu ei tule saamaan albanien keskuudessa kauhean suurta kannatusta. Kun lippu annetaan ulkoa päin, kansa ei ota sitä omakseen, Kiljunen veikkaa.

Kosovon lippu syntyi YK:n organisoiman kansainvälisen suunnittelukilpailun tuloksena. Kilpailun sääntöjen mukaan lipussa ei saanut olla etnisiä tai kansallisia symboleja eikä värimaailmaa, jotta se edustaisi kaikkia maan kansalaisia. Kilpailun voittanut lippu on kompromissi kolmesta parhaaksi arvostellusta ehdotuksesta. Lipussa on sinisellä taustalla keskellä keltainen Kosovon kartta, jonka yläpuolella on kuusi valkoista tähteä, jotka symboloivat maan etnisiä ryhmiä.

Lippuekspertti Kiljuselle Kosovon lipusta tuli ensimmäisenä mieleen Bosnia-Herzegovinan lippu.

-Kolmeen osaan jaetulle Bosnialle tehtiin värisävyiltään ja asetelmaltaan hyvin samansävyinen lippu. Molemmissa lipuissa on EU:n värit, joilla halutaan ilmentää Eurooppa-orientaatiota YK-orientaation sijaan, Kiljunen selvittää.

-Bosniassa tämä lippu ei liehu juuri missään, sama tilanne on myös Kyproksella, jossa turkkilaisosissa on Turkin liput ja kreikkalaisosissa Kreikan liput. Samalla tavalla tulee käymään myös Kosovon lipun kohdalla, Kiljunen povaa.

Kiljunen uskoo, että nyt virallistettu lippu voi vielä joskus mennä uusiksi. Jos Kosovon albaanienemmistö saisi päättää, maan lipussa liehuisi sama kaksipäinen kotka, kuin Albaniankin lipussa.

-Albaneille kaksipäinen kotka on ikimuistoinen symboli. Se muistuttaa heitä 1400-luvulla taistelleesta kansallissankarista, Skanderbeckista.

Kiljunen pitää lippua merkittävimpänä nationalismin symbolina.

-Lippu on tärkein maan symboli. Sen taakse jopa kuollaan.

Kansanedustaja Kiljusen lippuharrastus alkoi kotona lapsien kanssa pelatusta lippupelistä 1980-luvulla. Kiljunen toi työmatkaltaan YK-tehtävistä lippupelin, jonka pahvisten lippujen avulla perheen neljä lasta saivat oppia eri valtioista ja niiden historiasta.

-Jokaiselle arvottiin oma maa, joiden poliittisesta historiasta, sijainnista ja muista tekijöistä kerroin. Sitten seuraavana päivänä he saivat itse kertoa minulle vastaavat asiat. Osa lapsistani muistaa vieläkin maailman valtioiden liput 95-prosenttisesti, Kiljunen sanoo ylpeänä.

Kiljusen ylläpitämä, Suomen ainoa pysyvä heraldinen lippunäyttely on esillä Luumäellä Museotila Tuulimyllyssä. Esillä ovat maailman 194 itsenäisen valtion liput, joiden taustat kuvataan, sekä muuta lippumateriaalia.

-Kosovon lipun pyrin teettämään sinne mahdollisimman pian. Toivottavasti pääsen pian maahan hakemaan muutakin lippumateriaalia.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

http://www.crwflags.com/FOTW/flags/rs!kosov.html#con

"Kiljunen uskoo, että nyt virallistettu lippu voi vielä joskus mennä uusiksi. Jos Kosovon albaanienemmistö saisi päättää, maan lipussa liehuisi sama kaksipäinen kotka, kuin Albaniankin lipussa."

Oleellista Kyproksen lippua muistuttavassa lipussa on juuri se, etteivät albaanit saa päättää Kosovossa ja käydä serbien kimppuun. Kun EU tunnustaa Kosovon itsenäisyyden, se voi häipyä suvereenista Kosovosta. Samoin kun Kosovo pääsee YK:hon riitelyiden jälkeen, voi myös YK häipyä Kosovosta, kun kosovarit alkavat päättämään asioistaan.

Yksi vaihtoehto on hankkia turvallisuustakuu Albanialta ja liittyä siihen, jolloin lippu olisi sama.

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Karttalippuja kyllä on maailmassa entuudestaan ja sini-kelta-valkoinen värimaailmakin on ihan OK sekä heraldisesti että ajatustaustojen suhteen.

En olisi noin pessimistinen kuin Kiljunen lipun tulevaisuuden suhteen. Ihan hyvä lippu sinänsä. Vielä se ei ole yleistynyt eikä varmaan tuotantoa painoineen ole saatu eilisiin juhliin mennessä kunnolla käyntiin. Selvää on, että 600 vuotta vanha kansallislippu on tunnetumpi, mutta tämä karttalippukin voi vielä yleistyä.

Karttalippu on hyvin perusteltua silloin, kun kyse on selkeästä alueesta, jonka itsenäistyminen on erottanut jostakin muusta kokonaisuudesta. Sitä voidaan nimittäin tarvittaessa käyttää muistuttamaan häijyksi ryhtyviä naapureita tms. siitä, missä rajat oikein sijaitsevat ja myös vaatia omiaan myöhemmin takaisin, jos esimerkiksi joku roistovaltio liitossa toisen kanssa miehittää osan maasta joksikin aikaa.

Samaan tapaan on käytetty karttakuviota KNFIJV:n eräässä symbolissa mm. mielenosoituksissa. Akuperäisen itsenäisen kokonaisen Suomen alueen vuonna 1920 Tarton rauhassa vahvistetut lailliset rajat, jotka Stalin liitossa Hitlerin kanssa rikkoi vuonna 1939 (ja Putin jatkaa miehitysrikosta yhä) ovat tässä lipussa:
http://rescordis.net/weblogolippu.jpg

Lippu käytössä Eduskunnan rappusilla tässä:
http://rescordis.net/eduskuntatalo.jpg
ja venäläislehdessä tässä:
http://kp.ru/daily/23451/36334/print/

Kuinka Kiljunen ja muut heraldikot ja käytännölliset ym. kommentaattorit arvioivat sitä?

M. Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

tapio_o_neva

Jos nyt asia tulkitaan oikein, ilmeisesti Kiljunen ajattelee, että EU pesee kätensä Kosovosta, löysää otettaa, 120 000 serbiä saavat selkäänsä, Kosovo ei integroidu NATO:on eikä EU:iin, koska kaikki jäsenvaltiot eivät sitä tunnusta ja Kosovo ajautuu Albanian syliin.

Kiljusen lippunäkemyksessä paistaa paasikiveläinen kyynis-pessimistinen realismi.

Jos kyse olisi sotilasteknisestä arviosta, puhuttaisiin "arviosta ja ennusteesta".

Koska kyseessä on diplomatia, missä ei pidä huiskia märällä rätillä päin naamaa, voitaneen todeta, että heraldisesti Skanderbegistä muistuttava lippu on toki albaaneille rakkaampi kuin virallinen lippu.

Kannattanee lukea savumerkit hieman syvällisemmin. Kiljunen nimittäin voi olla oikeassa siinä, että Kosovon itsenäisyys on suuri huijaus ja välivaihe, ja että suunnitelmana on oikeastaan siirtää yksi Serbian maakunta siltä Albanialle.

Uskoisin, että joillain eurooppalaisilla diplomaateilla ja poliitikoilla on olemassa vihiä Yhdysvaltain ja Britannian todellisista suunnitelmista viedä Jugoslavian purkutöitä eteenpäin.

Yleisradion valitsema taatusti Suomen ulkopolitiikasta riippumaton tutkija, joka lausui radiossa, on Tanja Tamminen.
http://www.upi-fiia.fi/fin/henkilokunta/tutkijat/tanja_tamminen/#

Politiikasta riippumattomat lausunnot Kosovon politiikasta tullevat häneltä.

tapio_o_neva

"Mutta kyllähän lippu pitää olla sellainen, että kansalaiset ovat yhtä mieltä."

Suomessa ei tarvitse mennä kuin Österbottenille niin huomaa, miten Vaasan seudulla suositaan punakeltaista hedaldista väritystä. Se on vanha ruotsalaisvallan värin Varsinais-Suomesta ja kuvaa niin Ruotsin valtaa kuin ruotsinkielisiä rannikkoseutuja, rantaruotsalaisuutta.

Suomettarelaiset puolestaan totesivat sisällissodan aikana, että Venäjän sosialistisen federatiivisen tasavallan puna-keltainen väri on kerrassaan kelvoton suomalaiseksi symboliikaksi, ja päätyivät sinivalkoiseen väriin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_lippu

Ensimmäinen Suomen valtiolippu oli Suomen suuriruhtinaskunnan senaatin lippu, joka sisällissodan jälkeen todettiin ruotsalaisuudestaan huolimatta liian bolsevistiseksi porvarilliselle itsenäiselle tasavallalle, koska punaiset käyttivät julisteissaan punavalkoista väritystä ja Venäjän sosialistinen federatiivinen tasaavalta punakeltaista.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuva:Flag_of_Finland_1918_%28state%29.svg

Itse olisin sitä mieltä, että on siniristilipun häpäisyä käyttää sitä EU-Suomen lippuna, mikä virhe tulisi korjata siirtymällä takaisin autonomisen Suomen suuriruhtinaskunnan senaatin lippuun.