Torstai 19.10.2017

Britannian EU-jäsenyys – FT: Uusi sopimus jo ensi kuussa?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.1.2016 17:51
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on vakuuttunut, että Ison-Britannian EU-jäsenyydestä päästään sopuun helmikuussa.
|

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on vakuuttunut, että EU ja Iso-Britannia saavat yhdessä synnytettyä uuden sopimuksen, joka pitäisi britit mukana EU:ssa. Asiasta kertoo Financial Times.

Isossa-Britanniassa järjestetään kansanäänestys EU-jäsenyydestä viimeistään vuonna 2017, mutta FT:n tietojen mukaan äänestys saatetaan järjestää jo ensi kesänä. Tätä ennen Iso-Britannia haluaa neuvotella suhteensa unioniin uusiksi.

– Olen melko varma, että pääsemme sopimukseen, ei kompromissiin, vaan pysyvään sopimukseen helmikuussa, Juncker toteaa Brysselissä.

Yksi kipeä kysymys Britannialle on työvoiman vapaa liikkuvuus ja lisäksi pääministeri David Cameron haluaa siirtää valtaa takaisin kansallisille parlamenteille. Britannia on myös huolissaan euroon kuulumattomien maiden kohtelusta EU:ssa.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila
Tapio Lehtimäki

Eurooppalaiset arvot ja sivistysyhteiskunta. Sopivatko ne mielestäsi samaan lauseeseen, Osmo?

Emmehän halua rappeutua velansiirtounioniksi emmekä päätösvallattomaksi vasallivaltioksi, jonka alkuperäiskansaa syrjitään kuin Amerikan intiaaneja?

Emmehän myöskään halua eurooppalaiseksi Neuvostoliitoksi, jonka venäläinen esikuva hajosi ja heräsi Ruususen unestaan 70 vuotta ajastaan jälkeen jääneenä?

Toivokaamme, että Britannia kuuntelee kansaansa ja jos se tahtoo lopettaa tämän järjettömän leikin, niin tapahtukoon sen tahto.

Kenties Suomikin voisi listata EU:n tuomat hyödyt ja haitat. Olisi myös syytä tarkastella, onko nykyinen EU sitä, millainen sen luvattiin olevan. Sen jälkeen voisimme mekin tehdä oman päätöksemme klubiin kuulumisesta.

Tällä kertaa asiaa voisi kysyä suoraan Suomen kansalta.

Pasi Ranta

Toivon todella, että Britit äänestävät eron EU:sta. Kyllä se on aivan järjetön viritelmä, esim. tänään lehdessä, mikäli hollantilaiset äänestävät 'väärin' Ukraina kysymyksessä niin sopimusta muutetaan niin ettei yksimielisyyttä tarvita sittenkään. Eurooppalaiset veronmaksajat maksavat tämän koko typeryyden.