Sunnuntai 24.9.2017

Tässäkö EU-ratkaisu pakolaiskriisiin? FT: Merkittävä sääntö kumotaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.1.2016 07:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suuri osa Eurooppaan saapuvista turvapaikanhakijoista saapuu ensiksi Kreikkaan tai Italiaan. Arkistokuva.
|

EU:n komissio aikoo lakkauttaa Dublin-säännön, jonka mukaan turvapaikkaa on haettava siitä EU-maasta, johon unionin alueella ensimmäiseksi saapuu. Asiasta kertoo talouslehti Financial Times.

Sääntö on ollut keskeinen osa EU:n turvapaikkapolitiikkaa. Mutta viime syksynä alkaneen pakolais- ja turvapaikanhakijakriisin seurauksena syyttävät sormet EU:n politiikan epäonnistumisesta ovat kääntyneet kohti Kreikkaa ja Italiaa, joihin valtaosa Eurooppaan saapuneista 1,1 miljoonasta turvapaikanhakijasta ensimmäiseksi saapuu, mutta ei kuitenkaan rekisteröidy.

– FT:n mukaan EU-viranomaisille on nyt alustettu, että purettava sääntö on ”epäreilu” sekä ”vanhentuntut”. Korvaava uusi säädös aiotaan esitellä maaliskuussa. Uudella säädöksellä voidaan pyrkiä turvapaikanhakijoiden tasaisempaan jakamiseen EU-alueella.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti, että EU:lla on kaksi kuukautta aikaa saada tilanne hallintaan tai se joutuu kohtaamaan ”vakavat seuraukset”.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Moilanen

....näin on.Se merkitsee sitä että turpaikanhakijoiden laumat vaeltavat maasta toiseen sinne missä parhaat edut ja pienin vastustus kun muutenkaan homma ei toimi.Mitä haittaa siitä on jos rajalla joutuu esittämään voimassa olevan passinsa.Rajaton Eurooppa on kohta muisto vain ja tavallinen kansa joka kustantaa tämän matkustelee vähemmän kuin nämä vapaan Euroopan airuet.

Jaakko Aalto

Financial Timesin uutisen perusteella EU näyttäsi tavoittelevan pakolllista turvapaikanhakojoiden jakoa jäsenmaihin. Jos noin on, kaavailut eivät mitenkään ole kuolinisku Schengenille, mutta ne saattavat olla kuolinisku EU:lle.

Tapio Lehtimäki

Eli jatkossa etelässä maihin nousevia pakolaisia kannustetaan jatkamaan kohti pohjoista odottamatta edes kahluureissulla kastuneiden lahkeiden kuivumista.

Jos Suomi ei ymmärrä erota schengenistä ennen tuon päätöksen ratifiointia, niin rajapuomeista kannattaa luopua kokonaan, etteivät ne turhaan pidättele tulijoita eksymästä naapurinkin puolelle.

Timothy Kestrel

Italialaiset ovat jo vuosia vaatineet muilta mailta apua Välimeren yli virtaavaan pakolaisongelmaan. Kukaan ei ole lotkauttanut korvaansakaan varsinkaan Pohjoismaissa. Italia on jätetty yksin hoitamaan kasvavaa ongelmaa. Nyt lotkautetaan.

Eri maiden omat paniikinomaiset pikkuratkaisut eivät ratkaise mitään. Kuten on nähty ongelma koskettaa koko unionia ja siihen on löydettävä yhteiset ratkaisut, joilla unionin ulkorajat turvataan. Unioni tarvitsee oman proaktiivisen siirtolaispolitiikan ja -strategian, jolla asiat saadaan hoidettua kuntoon.

Suomen itärajan takana tehtaillaan jo seuraavaa pakolaisaaltoa Suomeen. Valitettavasti pakolaisia käytetään osana hybridisodankäyntiä, jonka tarkoituksena on lietsoa hajaannusta ja eripuraa niin Suomessa kuin koko EU:n laajuisesti. Se on osa Kremlin hajoita ja hallitse strategiaa.

Jari Martikainen

Italiaan tuli turviksia viime vuonna suhteessa väkilukuun vähemmän kuin Suomeen. Näitäkin tulijoita sitten aktiivisesti ohjaavat muihin maihin ja välttelevät heidän rekisteröimistään. Miksi meidän pitäisi siis lotkautella korviamme Italian tilanteelle?

Stefan Piiroinen

Hohojaa.. niinhän se on, Venäjästähän ne kaikki pakolaiset ovat tulleet ja pelkkää hybridiä koko homma. Kukaanhan ei ole ennen kriisin alkua edes ajatellut kyseisen sopimuksen heikkouksia, täysin kykenettömiä ollaan oltu myös muuttamaan mitään... tuli niin puskista tämä, kuten se finanssikriisikin. (sarkasmia)

Mutta kiva homma tässä on, että edellistäkään lakia ei tarvinnut tiukan tilanteen tullen noudattaa, niin tuskin tätäkään sitten tarvitsee...

Mikko Kangasoja

Eli Turkki voitti EU:n. Eikä Libyan hallinnon kanssa saatu mitään aikaan. EU:n vaikutusvalta naapureihinsa on näköjään nolla.

Jos Italian ja Kreikan rajavalvonta ei ole sillä tasolla, millä kuuluisi, hekin nujersivat EU:n. Heikko valvonta olisi huono enne, jos joku militanttiryhmä päättää joskus tulla meren yli.

Ilkka Korkalainen

On aika naurettavaa ettei EU saa ulkorajojaan pitämään. Koko EU:n uskottavuus romahtaa ellei asia korjaannu nopeasti. Lepsuilu ja jahkailu on jatkunut liian pitkään eikä tätä ongelmaa ratkaise Duplin säännön romuttaminen vaan se vie loputkin EU:n uskottavuudesta.

Rauno Ruusunen

EU pitää ryhtyä vartioimaan,Turkin,Libyan ja muiden maiden rajoja.Ettei näistä maista lähdetä merelle.Muutoin EU herrojen on turha avata suutaan.Suomen ongelma on Ruotsin raja ja Venäjän raja pisteet,joiden käytöstä päättää rikolliset.

Ilari Kiema

EU-komissaari Günther Oettinger ei sitten ainakaan eilen ollut tietoinen tästä komission projektista, kun hän vaati että Dublin-menettely on saatettava uudelleen voimaan:

„Dublin muss wieder in Kraft treten.

Es werden alle verlieren, wenn wir jetzt nicht gemeinsam dafür sorgen, dass die Außengrenzen wirksam geschützt werden und mehr Mittel für die menschenwürdige Unterbringung von Flüchtlingen in ihren Heimatregionen zur Verfügung gestellt werden.“

19.01.16 - "Ich warne vor Arroganz" EU-Kommissar Günther Oettinger über den Mangel an Solidarität in Europa und deutsche Alleingänge in der Flüchtlingspolitik“, http://www.welt.de/print/die_welt/wirtschaft/article151164825/Ich-warne-...

Sami Heinonen

Joutaa ajaa alas koko EU:n, epäonnistunut kaikessa mihin on puuttunut. Passin esittäminen vaadittaessa rajalla on pieni hinta siitä sonnasta minkä tämä byrokratiahirviö on tuonut tullessaan. Se on niin pieni prosentti koko kansasta mikä kerää hyödyn (palkat, päivärahat ja verovapaat korvaukset) ettei moisesta kaiken tappavasta byrokratiasta kannata veronmaksajien itseään riuduttaa, sanoivat edunsaajat mitä hyvänsä.

Mika Uusitalo

Nyt pitää reagoida nopeasti, eikä jäädä jahkailemaan rajavalvonnan kanssa. Viime kesänä ja syksyllä näytettiin jo videokuvaa etelä-Euroopan maahanmuuttajien / pakolaisten (tai ihan miksi sitä halutaan sanoa) VYÖRYSTÄ. Eurooppa on täynnä, ensi kesänä tullaan vielä pohjoisemmaksi. Suomesta on paha enää jatkaa eteenpäin. Ei minkään valtion voi olla pakko ottaa, siis pakko ottaa, kaikkia maahan pyrkiviä ihmisiä. Ei mikään maa voi toimia niin.

Voi kun saisin itse päättää, ero EU:sta tapahtuisi välittömästi. Kauppaa käytäisiin itään ja länteen, Suomessa tehtävän työn tekisi Suomen kansalaiset ja Suomeen veron maksavat yritykset, verovaroilla korjattaisiin kotimaata eikä mitään Eurostoliittoa, talouden kasvaessa nykyiset turvapaikanhakijat työllistettäisiin ja sosiaaliturvapaikanhakijoiden tukia leikattaisiin, samalla työllistettäisiin suojatyöpaikoista kunnilta ja valtiolta tuottavampiin töihin, asioista päätettäisiin kansanäänestyksin ja päätökset valmistelisi alojensa ammattilaiset, YLE:n mamupropaganda kiellettäisiin ja tilalle otettaisiin tarinoita suomalaisista työn sankareista, verotus muutettaisiin kevyemmäksi ja selkeämmäksi, piiloverotus kiellettäisiin, koulutukseen ja tutkimukseen panostettaisiin, osa yleisempään ja osa selvästi tiettyyn tavoitteeseen pyrkivään tutkimukseen ja tuloksia pyrittäisiin hyödyntämään. Pistäisin Suomen kuntoon. Kaikilla olisi hyvä olla, ei olisi kateutta, rasismia eikä rikollisuutta.

Tai, annetaan eduskunnan töhöjen jahkailla niin pitkään, että maa on täynnä pakolaisia ja kukaan ei tiedä mitä enää minkään kanssa tehdään.

Tapio Lehtimäki

Mika, noilla puheilla vaihtaisin Sipilän sinuun yksin tein.

En ymmärrä koko EU-vouhotusta. Ensin tapeltiin verisesti, ettei Neuvostoliitto olisi hotkaissut meitä, sitten pelättiin vuosikymmeniä, josko se kuitenkin meidät nappaa. Ja annas olla. Jahka kyseinen liitto hajosi, rynnättiin riemurinnoin vastaan panematta, toiseen samanlaiseen kerhoon.

Ihan kuin olisi ikänsä välttänyt viinan kirot ja vetänyt sen kunniaksi kännit.