Lauantai 25.5.2019

Väite Saksasta: B-suunnitelma valmisteilla Euroopassa – siirtyykö Schengenin ulkoraja?

Luotu: 
24.1.2016 11:30
Päivitetty: 
24.1.2016 11:39
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa turvapaikanhakijoita Unkarin ja Kroatian rajalla niin sanotulla Balkanin reitillä.
|

Saksalaislehti Spiegel väittää Saksan hallituksen ja kumppanimaiden valmistelevan kaikessa hiljaisuudessa turvapaikanhakijailmiöön liittyvää B-suunnitelmaa, jonka pyrkimyksenä olisi hillitä pakolaisten ja siirtolaisten kulkua Euroopan sisällä. Avainasemassa on lehden mukaan Slovenia ja Schengen-alueen ulkorajan "nostaminen" pohjoisemmaksi.

Virallisesti Saksa tavoittelee yhä Euroopan-laajuista ratkaisua, joka tilkitsisi Euroopan ulkorajoja. Spiegel kuitenkin väittää, että liittokansleri Angela Merkelin esikunnassa on käynnissä myös vaihtoehtoinen hanke, joka muistuttaa Merkeliä kiivaasti kritisoineen hallituskumppani ja sisarpuolue CSU:n esittämiä ratkaisuja.

Spiegelin mukaan Merkel ei halua tunnustaa B-suunnitelman olemassaoloa, koska hän ei halua EU:n sisäisen, vapaan liikkuvuuden Schengen-järjestelmän lopahtavan. Itävallan hallituksen esittämä keino tarjoaa Schengen-järjestelmän lopettamista ”elegantimman” ratkaisun, Spiegel väittää. Suunnitelman keskiössä on Slovania.

Slovenia on niin sanotulla läntisellä Balkanin reitillä Kreikan jälkeen seuraava EU- ja Schengen-maa, jolla on myös ulkoraja. Suunnitelman mukaan Schengenin ulkorajaa ikään kuin ”nostettaisiin” pohjoisemmaksi pysäyttämällä kaikki Afganistanista, Pakistanista ja Pohjois-Afrikasta tulevat turvapaikanhakijat Slovenian rajoille. Mainittujen kansallisuuksien edustajat siksi, ettei näistä maista tuleville juuri myönnetä turvapaikkoja Euroopasta.

Se, kuinka Slovenia kykenisi pysäyttämään turvapaikanhakijat – ja haluaako se edes näin toimia – on Spiegelin mukaan epävarmaa. Lehden mukaan merkki suunnitelman valmistelusta kuitenkin saatiin jo torstaina, kun Balkanin reitillä sijaitsevien Euroopan maiden neuvotteluryhmän saksalaisedustaja kertoi, että keskusteluissa on nyt esillä Slovenian rajavalvonnan parantaminen.

Uusia keinoja tarvitaan muun muassa siksi, että suunnitelma turvapaikanhakijoiden pysäyttämisestä EU:n ulkorajoille eli Kreikan ja Italian niin sanottuihin "hot spot" -vastaanottokeskuksiin ei ole edennyt riittävästi.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

Vihdoinkin.
Pääasia on että täysin holtiton vaellus EU-maihin loppuu, toisarvoista miten se saadaan toteutetuksi.
Venäjäkin käyttää tätä täysin sietämättömäksi päästämäämme tilannetta siekailematta hyväkseen eikä Suomi näytä edelleenkään tekevän mitään sen estämiseksi. Suomi on menossa Italian ja Kreikan tasolle Schengen-alueen ulkoran vuotamisen suhteen.

Carolus Linden

Dublinin- ja Schengen-sopimukset kun eivät toimi, voisi vapaan liikkuvuden aiheuttamia hankaluuksia estää määrittämällä Schengen-alueen vapaan liikkumisen mahdollissuus koskemaan ainoastaan alueella laillisesti oleskelevia henkilöitä. Tällöin ei millään valtiolla olisi velvollisuus päästää alueelleen henkilöitä, joilla ei ole laillista oikeutta oleskella Schengen-alueella.