Lauantai 21.10.2017

Turvapaikanhakijat: Saksa ryhtyi ”koviin” toimiin – heti varoitus seurauksista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.1.2016 08:40
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Noin miljoona pakolaista vastaanottanut Saksa taipui loppuvuodesta tai viimeistään Kölnin uudenvuoden tapahtumien jälkeen ryhtymään toimiin turvapaikanhakijoiden määrien vähentämiseksi. Arkistokuvassa pakolaisten telttaleiri.
|

Saksassa hallitus on päässyt alustavasti sopuun turvapaikkapolitiikan kiristyksistä.

Toimenpiteistä merkittävimpinä nostetaan esiin perheenyhdistämisten rajoitus sekä turvallisiksi arvioitujen maiden listaus. Saksa katsoo nyt Marokon, Tunisian ja Algerian turvallisiksi lähtömaiksi, joihin turvapaikanhakijat voidaan helposti palauttaa.

Perheenyhdistämisiä rajoitetaan Deutsche Wellen mukaan siten, että Saksasta turvapaikan saanut henkilö, jota ei henkilökohtaisesti uhkaa välitön vaino kotimaassaan, saa tuoda perheensä Saksaan vasta kahden vuoden odotusajan jälkeen.

Saksan vihreitä edustava oppositiopoliitikko Volker Beck varoitti Deutsche Wellen mukaan tuoreeltaan uusien säädösten vaikutuksista. Hänen mukaansa kiristykset ovat ”työtä synnyttäviä keinoja ihmissalakuljettajille” ja johtavat pakolaisnaiset ja -lapset vaarallisille reiteille. Hänen mukaansa tällaisten säädösten keksijät käytännössä hyväksyvät Välimeren joukkohukkumisten riskin.

Lisäksi pakettiin sisältyy säädös eräänlaisesta toisen luokan suojeluasemasta, jonka nojalla voidaan myöntää vain vuoden oleskelulupa tai turvapaikka. Tällainen asema koskisi esimerkiksi syyrialaisia, jotka eivät saavu Saksaan suoraan Syyriasta tai muulta sota-alueelta vaan oleskeltuaan ensin muissa maissa, kertoo Financial Times kuvaten Saksan toimenpidepakettia ”kovaksi”.

– Päätökset toimivat meidän tavoitteemme mukaisesti: tarkoitus on vähentää merkittävästi turvapaikanhakijoiden määrää, sanoi liittokansleri Angela Merkelin puolueen pääsihteeri Peter Tauber.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilari Kiema

Ns. toissijaisen suojelun - „subsidiären Schutzes“ – tarpeessa olevat pakolaiset joutuvat paketin mukaan odottamaan perheenyhdistämistä jatkossa kaksi vuotta. Vuonna 2014, ennen kuin otettiin käyttöön nopeutettu menettely Syyrian pakolaisten osalta josta on taas luovuttu, näitä toissijaisen suojelun tarpeessa olevia oli Syyrian pakolaisista 13 prosenttia. SPD:n arvion mukaan syyrialaisista toissijaisen suojelun tarpeessa olevia saattaa nyt olla 18-20 prosenttia. Varakansleri Sigmar Gabriel (SPD) kehuu pakettia merkittäväksi kompromissiksi.

Marokon, Tunisian ja Algerian määrittely turvallisiksi lähtömaiksi vaatii vielä liittoneuvoston hyväksynnän. Tämä on hallituksen reaktio Kölnin uudenvuoden aaton joukkoahdisteluihin, joiden tekijöiden sanotaan olleen pohjoisafrikkalaisia – toisaalta ainoat Hampurin St. Paulin joukkoahdisteluista toistaiseksi kiinni saadut ovat afganistanilaisia turvapaikanhakijoita.

Hallituksen sopima Asylpaket II sisältää myös turvapaikanhakijoiden velvoitteen pysyä heille osoitetulla alueella ja toisaalta takuun siitä, että Saksassa opiskellut turvapaikanhakija saa statuksestaan riippumatta opintojen jälkeen olla Saksassa ainakin kaksi vuotta töissä.

Die Welt 28.01.16 – „Das sind die wichtigsten Beschlüsse in Asylpaket II“, http://www.welt.de/politik/deutschland/article151615015/Das-sind-die-wic...

Matti Lappalainen

Itävalta kiristi, Saksa ja Ruotsi kiristävät jne. Alkaa varmaan olla todellinen pelko, että pakolaisia alkaa tulla Venäjän kautta, jos FSB sallii. Suomella on pitkä raja. Käyttäisikö Venäjä pakolaisia aseena pakotepolitiikkaa vastaan? Olisiko Suomi EU:n ulkorajan heikko kohta? Ollaanhan ainoa EU-maa, jolla on raja Venäjän kanssa, ja joka ei kuulu Natoon.

Toni Hiltunen

Saksan ongelma ei ole enää turvapaikanhakijoiden määrä vaan jo maahan tulleet ja siellä oleskelevat. Heidän määrää on pakko alkaa radikaalisti pienentämään ja uusien tuloa rajoittamaan. Tähän on pakko tulla jossain vaiheessa. Se riippuu siitä, miten pitkään Saksakin haluaa itseään kiusata.