Maanantai 22.1.2018

Voimakas viesti maailmalle: ”Lopetetaan huumeiden käytön kriminalisointi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.1.2016 13:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Richard Branson on tänä vuonna sukkuloinut Davosissa. Hänen edustamansa Global Commission on Drug Policy -paneeli on linjannut suosituksiaan YK:n erityisistunnolle, jossa käsitellään huumepolitiikkaa. Suosituksiin kuuluu huumeiden käytön ja hallussapidon dekriminalisointi.

Huumeiden käytön dekriminalisointi on noussut jälleen esiin, nyt Maailman talousfoorumin (WEF) kokouksen yhteydessä Davosissa.

22 johtajasta ja älyköstä koostuva paneeli GCDP (Global Commission on Drug Policy) aikoo esittää YK:n huumeasioita käsittelevälle erityisistunnolle muutoksia huumepolitiikan suosituksiin, kertoo GCDP-johtaja Ilona Szabó de Carvalho Maailman talousfoorumin sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan. GCDP-paneelin jäsenistä usealla on YK-taustaa.

– Lopetetaan huumeiden käytön ja hallussapidon kriminalisointi ja siitä annettavat vankeusrangaistukset, kuuluu yksi GCDP:n suositus YK:n erityisistunnolle.

Dekriminalisoinnin myötä huumeiden käytöstä ja hallussapidosta ei määrättäisi rikosoikeudellista rangaistusta.

Ilona Szabó de Carvalho nostaa myös jälleen esiin YK:n huumausaine- ja rikosasioiden toimiston UNODC:n lausunnon huumeiden käytön rangaistavuuden poistamisesta. Saman dokumentin jakoi syksyllä miljardööri, Virgin-yhtiön perustaja Richard Branson, joka istuu GCDP:ssä. BBC kuitenkin kertoi lokakuussa, että UNODC hyllytti suosituksensa kohdattuaan vastustusta ainakin yhden valtion tasolta. UNODC myös kiisti Bransonin väitteet tuolloin. LUE LISÄÄ: Miljardööri väittää: Maailman maita kehotetaan dekriminalisoimaan huumeet

GCDP:n mielestä huumepolitiikassa pitäisi siirtyä rangaistusten korostamisesta siihen, että ihmisten terveys, yhteisöjen turvallisuus ja ihmisoikeudet asetetaan etusijalle. Paneelin mielestä resurssit pitäisi kohdentaa uudelleen yksittäisten huumeidenkäyttäjien rankaisemisesta väkivallan, järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption torjuntaan.

Ilona Szabó de Carvalho kirjoittaa talousfoorumin sivuilla, että on elintärkeää siirtyä huumemarkkinoiden reguloimiseen. Hallitusten valvomat markkinat vievät toimintaedellytyksiä järjestäytyneeltä rikollisuudelta, hän uskoo.

Miljardööri Branson on hiljattain itsekin nostanut aiheen uudelleen esille. Hän kertoo Virginin sivuilla tavanneensa Davosissa Kanadan pääministerin Justin Trudeaun. Kanadassa kannabiksen käyttö on ollut laillista vuoden 2016 alusta lähtien.

Bransonin mukaan GCDP:n jäsenet, Meksikon entinen presidentti Ernesto Zedillo ja entinen YK:n ihmisoikeusvaltuuettu Louise Arbour keskustelivat Kanadan ulkoministerin Stephane Dionin kanssa ”kunnianhimoisesta huumepolitiikan uudistuksesta”.

Branson kirjoittaa Virginin sivuilla, että huumeiden käytön kriminalisoinnin seurauksena liian moni riippuvuuden kanssa kamppaileva nuori jää asumaan kaduille eikä pääse kiinni esimerkiksi työelämään.

GCDP:n paneeliin kuuluu useita isoja nimiä, Bransonin, Zedillon ja Arbourin ohella muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja EU:n entinen ulkopoliittinen edustaja Javier Solana. 

LUE MYÖS: Vaikuttava ulostulo addiktioista – Näin kävi maassa, joka dekriminalisoi huumeet

Jaa artikkeli:

Kommentit

Rauno Ruusunen

Mailman markkina tilanne ei salli ajatusta.Kaikki menisi sekaisin.Huumeiden hinnat romahtaisi.Valta jakautui uudelleen rahojen osalta.Huume kuskit ajelisi,busseja,junia,lentokoneita,rekkoja jne...Vaikuttaa uskonnollisen tahon suunnitelmaksi,romuttaa läntinen Eurooppa.

Risto Mikkonen

Myös Suomessa keskustelu huumepolitiikasta pitää vapauttaa ja laillistaa. Ylläolevasta voi jokainen lukea, millaisessa jamassa tämä keskustelu on täällä. Aarnio-keissi osoittaa sen, ettei nykyisellä politiikalla kyetä rajoittamaan rikollisjengien toimintaa vaan satunnaisilla takavarikoinnilla otetaan heiltä vähemmän kuin mitä laillinen veroaste voisi olla huumekaupasta. Totuus on se, että kannabiksen kotikasvatus on tällä hetkellä ainoa keino vaikuttaa järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan. Miksi poliisi ratsaa sitä niin tarmokkaasti ?

Juhani Vinberg

Tämä on täysin ymmärrettävää sillä perusteella, että vahvojen huumeiden massajakelu on valtiollisten toimijoiden hallinnassa, eikä näitä vähittäismyyjiä saada pois kentältä näillä rangaistuksilla. Isot pojat haluavat vakaan käyttäjäkunnan ja tasaiset tulot ja käytön kriminalisointi haittaa markkinointia

Pekka Lampelto

Niin kai. En tiedä eroaisiko hirveästi nykymeiningistä, jos niitä sitten reseptillä annettaisiin. Onhan Suomessa käytössä hurjan vahvoja lääkkeitä nytkin, joita määrätään ihmisille. Panacod, Diatsepaami ja muita aineita.

Riku Jungell

Enemmän yhteiskunnalla silloin olisi kontrollia niiden käyttöön kuin nykysysteemillä. Saahan niitä nykyäänkin kuka tahansa halukas pienellä vaivalla jos riskin haluaa ottaa, netistä jos ei muualta. Vaihtoehtoja kuitenkin on muitakin kuin "Kielletään kaikki" ja "Poistetaan kaikki rajoitukset".

Risto Mikkonen

Nikotiinin korvaushoidon tullessa yleiseen käyttöön havaittiin, että vain 17% riippuvuudesta johtui nikotiinista vaikka sitä pidetään eniten riippuvuutta aiheuttavana aineena. Dunedin kohortista tehdyissä tutkimuksissa päädyttiin 40 vuoden tutkimuksen jälkeen, että 80% kaikesta aineriippuvuudesta selittyy seuraavilla tekijöillä: perheessä ilmenevä päihderiippuvuus = “periytyy”, lapsuuden psykopatologia (käytöshäiriö, masennus), varhainen päihteiden käytön aloittaminen, säännöllinen käyttö nuorena, sukupuoli ja lapsuuden ajan sosioekonominen asema.

Huumepolitiikan muutoksen taustalla vaikuttaa tutkimus, joka on havainnut suuren osan ongelmaisista huumeriippuvaisista olevan lapsena tai nuorena hyväksikäytettyjä tai muuten traumatisoituneita. Traumaattinen menneisyys tekee ihmisestä riippuvaisen, ei aineen farmakologia tai ihmismielen heikkous.

Nykyinen järjestelmä on rankaissut eniten niitä ihmisiä, jotka tarvitsisivat eniten hoitoa ja tukea. Portugalin mallin menestys perustuu päinvastaiselle mallille ja on hyvä opetus muille. Vaikka Portugalin ratkaisu oli “vain dekriminalisaatio”, huumeiden käyttäjille palautettiin täydet ihmisoikeudet. Käytännössä rankaisemisen sijaan ongelmakäyttäjille on perustettu osuuskuntia, joiden kautta he voivat käydä töissä!

Kansainvälisen huumevalvontajärjestelmän tavoite on ihmiskunnan terveyden ja hyvinvoinnin lisääminen. On oikeutettua kysyä, että olisimmeko saaneet paremman maailman siten, että huumepoliisin toimintaan uponneet miljardit olisi käytetty ongelmaisten nuorten hoitamiseen?

Jude Vihervaara

Toimintaa ei kannata jättää valtion hoidettavaksi – silloin saadaan aikaan vain yhtä huonosti johdettu organisaatio, joka kuitenkin myydään ulkomaalaisille. Näinhän on toimittu suuressa osassa Oy Alkoholiliike Ab:n kanssa. Säätelemällä lakeja ja toimilupia pienempien toimijoiden kanssa, saadaan paremmin toimivampaa bisnestä ja parempaa palvelua, joka ei myöhemmin tulisi samanlaiseksi kiviriipaksi kuin Alko.

Antti Mikkonen

Onhan se täysin hullua myöntää, että nykyinen täysin tehoton, yhteiskunnalle erittäin kallis ja ihmiskärsimystä aiheuttava käyttäjien rankaiseminen ei toimi, vaan luo vain lisäongelmia, niin käyttäjä, kuin yhteiskunnan vinkkelistä. Portugali, missä on nyt 15v ollut kaikkien huumeiden käyttäminen dekriminalisoitua, tulokset ovat loistavia. Huumekuolemiakin paljon vähemmän kuin Suomessa... Nykyinen lainsäädäntö syrjäyttää ihmisiä arpapelillä, sama onko aineiden kanssa ongelmaa vai ei, yksi syrjäytynyt taas maksaa yli miljoonan veronmaksajille. Onko meillä nykytilanteessa tähän moraaliin ja ennakkoluuloihin perustuvaan järjestelmään edes varaa?