Maanantai 20.11.2017

Tässä on republikaanien todellinen voittaja

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.2.2016 07:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Marco Rubio puhui kannattajilleen ennen esivaaleja Iowassa.
|

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden valinta on käynnistynyt Iowan esivaalilla. Republikaaneista eniten ääniä, 28 prosenttia, sai Ted Cruz. Donald Trump sai 24 ja Marco Rubio noin 23 prosenttia.

Esivaalien todellinen voittaja ei kuitenkaan ole Cruz, arvioivat sekä Politico että Vox. Voittaja ei myöskään ole Trump.

Sen sijaan itse asiassa Rubio on se, joka on tällä hetkellä kovimmassa nosteessa.

Vox-lehti selittää, että esivaaleissa asiat eivät ole niin yksinkertaisia, että ensimmäiseksi tullut olisi pärjännyt parhaiten ja toiseksi tullut toiseksi parhaiten. Sen sijaan kyse on siitä, millaista kannatusta ”poliittinen maailma” ehdokkailta odottaa.

Kyse on siis siitä, että Rubio onnistui tekemään vaikutuksen poliittiseen kenttään. Hänen odotettiin saavan 15–17 prosentin kannatuksen, kun toteutunut kannatus oli 23 prosenttia. Tämän seurauksena Rubio saa jatkossa paljon huomiota sekä medialta että lahjoittajilta, Vox selittää.

Rubio on kolmikosta selvästi kovimmassa nosteessa, toteaa Politico. Sen sijaan sekä Cruzin että Trumpin kannatus osoittaa pikemminkin alaspäin.

Rubio piti tuloksen jälkeen puheen, joka Politicon mukaan muuttui käytännössä voitonpuheeksi. Rubio sanoi, että Iowan tulos on ”tärkeä ensiaskel kohti [Hillary] Clintonin voittamista”.

Demokraateissa Hillary Clinton näyttäisi täpärästi päihittäneen Bernie Sandersin. Molemmat saivat noin 49 prosenttia äänistä.

Jaa artikkeli:

Kommentit