Maanantai 25.9.2017

BBC: Viha heräsi USA:ssa – Järisyttävä viesti poliitikoille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.2.2016 08:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuva. Kyselyt paljastavat amerikkalaisten vihan ja turhautumisen muun muassa poliitikkoihin, BBC kertoo.

Viha ja turhautuminen on kasvanut Yhdysvalloissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Laajassa jutussaan BBC käsittelee tekijöitä, jotka ovat saaneet kansalaiset pettymään poliitikoihin ja aiheuttaneet mullistuksen yhteiskunnassa.

Kyselyistä amerikkalaisen kiehuvat tunteet paljastuvat selvästi. Joulukuussa 2015 tehdyn kyselyn mukaan 69 prosenttia amerikkalaisista on melko tai hyvin vihaisia siihen, miten asiat ovat Yhdysvalloissa. Sama osuus kertoo olevansa vihaisia siksi, että poliittinen järjestelmä näyttää toimivan vain rahan ja vallan sisäpiiriläisille, esimerkiksi Wall Streetilla ja Washingtonissa toimiville.

Kyselyistä paljastuu murskaava viesti poliitikoille. 89 prosenttia republikaaneista ja 72 prosenttia demokraateista sanoo luottavansa halitukseen ”vain joskus” tai ”ei koskaan”, BBC kertoo. Kuusi kymmenestä kokee, että hallituksella on liikaa valtaa.

Toisaalta nyt käynnissä olevan presidenttiehdokkuustaiston osaanottajat ovat tarttuneet tähän turhautumiseen.

Yksi syy turhautumiselle on talouden tila. Vaikka Yhdysvallat on toipunut taantumasta, monet amerikkalaiset tuntevat talouden vaikeat ajat arjessaan. Brookings-instituutin tutkijan William Galstonin mukaan keskiluokka kokee, että sekä eliitissä että maahanmuuttajissa on ”roistoja”, jotka käyttävät järjestelmää hyväkseen.

Maahanmuutto on myös yksi selittävä tekijä, BBC kertoo. Vuosikymmenten saatossa Yhdysvaltain väestössä on tapahtunut mullistus kymmenien miljoonien maahanmuuttajien tultua maahan. BBC:n mukaan Yhdysvallat on myös aiempaa vahvemmin kahtiajakautunut. Demokraattien ja republikaanien näkemykset ovat aiempaakin kauempana toisistaan.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: