Perjantai 24.11.2017

Ruotsin Gripenit halutaan Isis-operaatioon - TV4: Rahaa ei ole

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.2.2016 09:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ruotsissa oppositio on hämmästellyt, miksi Gripen-hävittäjiä ei lähetetä Isisin vastaiseen operaatioon.

Ruotsin puolustusvoimat olisi valmis lähettämään Jas Gripen -hävittäjiä Isisin vastaiseen operaatioon, joka käynnistettiin Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen. Varoja operaatioon ei kuitenkaan ole, kertoo TV4:n uutiset.

Ruotsalaishävittäjät osallistuivat aiemmin muun muassa Libyan ilmavalvontaoperaatioon vuonna 2011 ja kokoomuksen sisarpuolue Moderaterna on Ruotsissa haastanut maan hallitusta siitä, miksi Gripen-hävittäjiä ei nyt tarjota avuksi Isisin vastaiseen operaatioon.

Everstiluutnantti Anders Nygren Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta huomauttaa TV4:lle nyt, että turvallisuuspoliittinen on nyt toisenlainen kuin vuonna 2011.

Ulkoministeri Margot Wallströmin antaa vastauksensa oppositiolle tänään maan parlamentissa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Halonen

Vihdoinkin joku on aloittamassa pommitukset Ranskan, Belgian, Saksan, Ruotsin...muslimiyhteisöjä vastaan. Niissähän nämä terroristit lymyilevät. Heja Sverige, annatte apua EU:n sisäministeriöille. EU:n ulkopuolinen toimintahan olisikin kansainvälisten sääntöjen vastaista ilman kohdemaan suostumusta.

Markku Lehto

Ruotsi oli mukana v. 2011 Libyan operaatiossa. Suomi ei siihen osallistunut, vaikka sillä olisi ollut siihen sotilaalliset valmiudet. Oliko syynä silloin ne "yleiset syyt".
Vrt. Johannes Virolaisen lausumat, googlaamalla esim. : Johannes Virolainen kokoomus yleiset syyt.

Kumma muuten että silloin ei tullut tai ei haluttu tuoda esiin sitä Libanonin sopimuksen osalta Suomen lainsäädännössä olevaa valuvikaa, joka estää Suomen osallistumisen sotilaalliseen toimintaan ulkomailla. Niin paljon kuin meillä kuitenkin osallistuttiin valmiusyksiköllä mm. Naton nopeantoiminnan joukkojen ( NRF ) ja EU:n taisteluosaston valmiuden ylläpitoon. Tuo valuvika olisi rajoittanut merkittävästi Suomen osallistumista ko. joukkojen tomintaan.

Taisi olla ns. poliittisia paperitiikereitä noiden valmiuksien ylläpitäminen.

Ohessa linkki Ulkoministeriön esitykseen koskien Suomen osallistumista kansainväliseen kriisin hallintaan. Siinä käsitellään myös Lissabonin sopimuksen artiklan 42 kohta 7 Avunantovelvoitetta.

http://www.defmin.fi/files/1823/Laamanen_Anu_MTS_19052011.pdf

Esityksessä ei kuitenkaan missään tuoda esiin em. Suomalaisen lainsäädännön valuvikaa, vaikka se on nyt Ranskan - tapauksessa paljastunut erääksi merkittäväksi rajoitukseksi Suomen osallistumiselle EU:n yhtenäiseen puolustukseen. Olikohan asia "unohtunut" silloiselta ulkoasiainministeriltä vai oliko asian "unohduksen" takana peräti tasavallan silloinen presidentti ?

Katso myös oheinen asiaa koskeva linkki:
http://yle.fi/uutiset/tutkija_hammastelee_suomen_passiivisuutta_libya-op...