Sunnuntai 19.11.2017

Syyrian tulitauosta sopu: ”Sanoja paperilla”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2016 07:26
 • Kuva: EPA/All Over Press
  Kuva
  Syyriassa on taisteltu vuodesta 2011 lähtien.
|

Syyrian väkivaltaisuuksien lopettamisesta on päästy alustavaan sopuun Saksassa tapahtuneissa neuvotteluissa, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry myöntää, että suunnitelma tulitauosta on kunnianhimoinen ja todellinen testi on, noudattavatko osapuolet sopimusta, BBC kertoo.

–Meillä on täällä sanoja paperilla. Seuraavien päivien aikana meidän pitää nähdä toimintaa, Kerry kommentoi BBC:n mukaan.

Tulitauko ei koske taisteluja terroristijärjestö Isisin eikä al-Nusra-ryhmittymän kanssa, mutta muut Syyrian konfliktin osapuolet ovat mukana hankkeessa.

Neuvotteluissa Venäjää edusti ulkoministeri Sergei Lavrov.

–Meillä on yhteinen päättäväisyys vähentää syyrialaisten kärsimystä, Lavrov kommentoi CNN:n mukaan.

The New York Times kirjoittaa, että Venäjä on toiminut ristiriitaisesti Syyriassa, koska se on sanonut taistelevansa terroristijärjestö Isisiä vastaan, mutta pommittanut alueita, joilla on siviilejä. Venäjä on pommittanut Syyriassa tappaen 1400 siviiliä, The New York Times kertoo.

Syyriassa on taisteltu vuodesta 2011 lähtien. Syyriasta on paennut massoittain ihmisiä Turkkiin ja sen kautta Eurooppaan. Viikonloppuna Turkin vastaiselle rajalle pakeni yli 30 000 ihmistä Aleppon taisteluja.

LUE LISÄÄ AIHEESTA: Tilanne Turkin rajalla kiristyy: "EU antaa ristiriitaisia viestejä"

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Jari-Pekka Vuorela
Jari-Pekka Vuorela
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Karlsson

Tämä olisi voinut loppua jo paljon aiemmin:
---
"Martti Ahtisaari: ”Minä olen raivoissani”" "Ratkaisu Syyrian kriisiin oli käsillä jo 2012. ”Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin sanoi minulle tuolloin selvin sanoin, että jos länsi ei aseista oppositiota, myös Assad voidaan siirtää elegantisti syrjään”, Ahtisaari kertoo."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/martti-ahtisaari-mina-olen-raivo...
---
"Russia proposed more than three years ago that President Bashar al-Assad could step down as part of a Syrian peace deal, according to a senior negotiator involved in back-channel discussions at the time.
Former Finnish president and Nobel peace prize laureate, Martti Ahtisaari said western powers failed to seize on the proposal. Since it was made, in 2012, tens of thousands of people have been killed and millions uprooted, causing the world’s gravest refugee crisis since the second world war."
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/15/west-ignored-russian-offer-...
---
"The West dismissed Russian offer to help remove Assad in 2012, says top diplomat"
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/09/15/the-west-di...
---
"Johan Galtung: ”Syyrian kemiallisen aseiskun takana on Yhdysvallat”"
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/johan-galtung-syyrian-kemiallis...
---
"Miksi Syyrian miehet eivät ole puolustamassa maataan?
http://nyt.fi/a1305985043417?ref=tf_iHSiltapuluboksi&utm_campaign=tf-hs&...
Katsotaanpa tästä "
"Yksi syy voi olla se, ettei mitään rintamaa oikeastaan ole."
10. Yksi koko sotkun Irakin sodalla aloittaneista länsimaista eli Yhdysvallat taas tukee sodassa kapinallisia, joille se on jakanut muun muassa raskaita aseita ja antanut ilmatukea – erityisesti Isisiä vastaan.
11. Sotaan on sotkeutunut myös koko joukko muita maita. Britannia on alueella pommikoneineen, ja Ranska on myös tulossa alueelle.
Isommilla panoksilla mukana on Venäjä.........
–Yhdysvallat on yrittänyt poimia kymmenistä taistelijaryhmistä ne, joiden mielipiteet eivät ole liian äärimmäisiä.
13. Itse asiassa sodassa on osapuolia niin paljon, että ei tarvitse kuin hetki googlata niin löytää tämän metrejä pitkän Wikipedia-sivun ( https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_armed_groups_in_the_Syrian_Civil_War ), jolle yritetään urheasti koota kaikki pelkästään Syyrian alueella toimivat aseelliset ryhmät....
Irakin sisällissodan osapuolista on ihan oma listansa ( https://en.wikipedia.org/wiki/Iraq_War_(2014%E2%80%93present) ).
Nyt pääsemme alun kysymykseen eli siihen, miksi alueen miehet eivät ole rintamalla puolustamassa maataan?
Siis: Syyriassa ja Pohjois-Irakissa suurinpiirtein kaikki pommittavat kaikkia, rintamalinjat ovat kaoottisia ja sodankäynti monimutkaista sohimista, jossa voi todella olla hieman vaikea hahmottaa, missä jengissä ylipäänsä edes pitäisi olla.
Mitä sitten tässä tilanteessa pitäisi tehdä?
Maiseman vaihtaminenkin saattaa olla vaihtoehto.
http://nyt.fi/a1305985043417?ref=tf_iHSiltapuluboksi&utm_campaign=tf-hs&...
---
"Why we're bombing Iraq and Syria: Obama and Cameron clear up any confusion"
"So some of our friends support our enemies and some of our enemies are our friends, and some of our enemies are fighting against our other enemies whom we want to lose, but we don't want our enemies who are fighting our enemies to win."
"And all this was started by us invading Iraq to drive out terrorists who weren't there until we went to drive them out."
"We hope you now understand."
http://stopwar.org.uk/index.php/news/1548-obama-and-cameron-clear-up-any...