Perjantai 24.5.2019

Suomalaisvaroitus Venäjästä Syyriassa: ”Suuremman yhteenoton vaara kasvaa nopeasti”

Luotu: 
12.2.2016 12:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ihmiset kerääntyivät terroristijärjestö Isisin pommittamalle talolle Syyrian Damaskoksessa tammikuussa. Iskussa kuoli ainakin 45 ihmistä.
|

On hyvin epätodennäköistä, että Syyrian väkivaltaisuuksien lopettamiseksi tehty sopimus johtaisi rauhaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

–Mahdollisuus hallitsemattomaan syöksyyn on suurempi kuin se oli vielä muutama kuukausi sitten, Aaltola sanoo Uudelle Suomelle.

Hän pitää tämänhetkistä tilannetta Syyriassa ”äärimmäisen huolestuttavana”. Jännitteet ovat suuria, koska kukaan ei oikeastaan tiedä, kuka on kenenkin puolella monimutkaisessa valtapelissä, jossa viholliset liittoutuvat yhteistä vastustajaa vastaan ”epäpyhiin liittoihin”, Aaltola avaa kuviota Uudelle Suomelle.

Venäjä, Yhdysvallat, Syyria, Saudi-Arabia ja Iran pääsivät yöllä sopimukseen Syyrian väkivaltaisuuksien lopettamisesta. Terroristijärjestö Isisin edustajaa ei neuvottelupöydässä ollut.

–Se [Isis] vaikeuttaa asioista sopimista, mutta se on myös aktiivinen sotilaallinen toimija, joka pystyy vaikeuttamaan neuvottelujen etenemistä solmimalla erilaisia liittosuhteita Syyriassa, Aaltola toteaa.

Hän arvioi, että Yhdysvaltojen vetämällä diplomaattisella prosessilla ei ole suuria mahdollisuuksia saavuttaa kestävää rauhaa Syyriaan.

–Tällä hetkellä [Syyrian presidentin Bashar] al-Assadin joukot ovat Venäjän ilmapommitusten kautta niskan päällä sotilaallisesti. Heidän saaminen järkevään neuvotteluprosessiin on tässä tilanteessa, jossa he ovat sotilaallisesti etenemässä, äärimmäisen vaikeaa. Ratkaisua haetaan erityisesti taistelutantereella, Aaltola sanoo.

Yhdysvallat on käyttänyt neuvottelutaktiikkana pelottelua sotilaallisella osallistumisella. Aaltola arvioi, että Yhdysvallat voi kuitenkin käyttääkin sotilaallista voimaa, jos Assadin joukot etenevät. 

–Pelotteena sille, että jos tulitaukoa ei synny, Yhdysvallat Saudi-Arabian, Persianlahden valtioiden ja Turkin kanssa puuttuvat sotilaallisesti peliin. Tässä vaiheessa se on erityisesti neuvottelupöytään laitettu pelote Venäjälle ja Assadille, Aaltola kertoo.

–Mutta jos Assadin ja Venäjän eteneminen jatkuu niin suuremman yhteenoton vaara on kasvamassa hyvin nopeasti, hän sanoo.

Syyrian hallinnon ja maltillisen opposition välisten taistelujen lisäksi Syyriassa taistellaan terroristijärjestö Isistä vastaan. Jos Yhdysvallat liittolaisineen lähettää maajoukkoja Syyriaan, se tapahtuisi Aaltolan mukaan todennäköisesti Syyrian itäosissa Isisin hallitsemille alueille. Länsi-Syyriassa, Aleppon kaupungissa Assad on kukistamassa opposition joukot, joita länsi ja Persianlahden maat tukevat.

Viikonloppuna kymmeniä tuhansia ihmisiä lähti Alepposta kohti Turkin rajaa pakoon sotaa.

LUE LISÄÄ AIHEESTA: Tilanne Turkin rajalla kiristyy: "EU antaa ristiriitaisia viestejä"

–Tilanne on kauhistuttava, katastrofaalinen. Sieltä on lähdössä paljon ihmisiä liikkeelle ja tämä lisää painetta Turkissa, Jordaniassa ja myös Euroopassa. Pakolaistilanteen haltuun saaminen tuntuu tämän sotilaallisen kierteen kiihtyessä yhä vaikeammalta.

Miten Syyriassa voitaisiin päästä lähemmäs ratkaisua?

–Ratkaisu todennäköisesti selvitetään enemmän sotakentällä kuin neuvottelupöydissä ja sitten asia sinetöidään neuvottelupöydässä kun osapuolet kokevat, että mitään ei ole enää sotilaallisesti saavutettavissa. Tämä on hyvin tavanomainen logiikka näissä prosesseissa. Selkeästi Assadin hallinto näkee, että tilanteeseen on olemassa sotilaallinen ratkaisu. Se saa aikaan sen, että todennäköisesti Isisin vastainen operaatio tulee kiihtymään ja siihen tulee maajoukkoelementti mukaan, Aaltola vastaa.

Onko Isistä vastaan mahdollista taistella ilman, että tulee siviiliuhreja?

–Kysymys ei ole joko tai, vaan pyritäänkö niiden minimoimiseen vai maksimoimiseen. Aleppon seudun pommituksissa, joissa ei ole otettu ollenkaan huomioon siviilin ja taistelijan välistä erottelua, maksimoidaan siviiliuhrit ja osittain se voi olla myös taktinen päämäärä, että siinä myös etnisesti puhdistetaan näitä alueita. Se saa aikaan ihmisvirran kasvua ja aiheuttaa paineita Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tilanne ei ole kontrollissa, Aaltola vastaa.

Hänen mukaansa tilanteessa on ollut orastavia merkkejä paremmasta kehityskulusta joitain kuukausia sitten, mutta nyt on selkeästi tullut esiin, että Venäjällä ja Yhdysvalloilla, Turkilla, Iranilla ja Saudi-Arabialla on täysin erilaiset tavoitteet, eikä asia ole helposti sovittavissa. 

Aaltola korostaa, että Syyrian tilanne ”ei ole nikseistä kiinni, vaan se on vuosien, ellei vuosikymmenien prosessi”.

Syyrian presidentti al-Assad on tärkeä liittolainen Venäjälle, joka vastustaa lännen tavoitetta hänen syrjäyttämisestään.

–Yksi [Venäjän] tärkeä päämäärä on tuottaa painetta Syyriaan, jotta saataisiin länneltä myönnytyksiä Euroopassa ja Ukrainassa. Siinä pelataan hyvin monimutkaista peliä, jossa tällaisten hallitsemattomien kehityskulkujen todennäköisyys alueella on paljon suurempi kuin minkään strategisen suuren ratkaisun todennäköisyys, Aaltola sanoo.

–Valtapeliä pelataan monella eri shakkilaudalla ja kukaan ei tunnu tietävän sääntöjä. Sitä kautta tilanne on tällä hetkellä hyvin hälyttävä Syyriassa ja laajemminkin, hän lisää.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat molemmat kertoneet haluavansa kukistaa Isisin. Miksi se ei onnistu?

– Tavoite on saada Isis kukistettua, mutta taktisella tasolla usein liittolaisuussuhteet menevät sillä lailla, että tällä hetkellä Isis saattaa tukea Assadia, ja Assad saa kaasua ja öljyä Isisiltä. Syntyy tällaisia epäpyhiä liittoja, jotka ovat usein lyhytaikaisia. Liittolaisuussuhteet alueella vaihtuvat hyvin nopesasti, joka hämmentää tätä kokonaisuutta, Aaltola vastaa.

–Epämääräisyys siinä on keskeinen piirre. Kukaan ei oikein tiedä kuka on kenenkin puolella. Kurdit ovat osittain lännen puolella, osittain käyvät Assadin kanssa sotaa maltillisia kapinallisia kohtaan, osittain Turkki ja kurdit ovat toistensa kanssa hyvin vastakkain. Tilanne on hämmentävän monimutkainen ja nopeasti muuttuva, hän kertoo.

Aaltolan mukaan rauhaa Syyriassa ei ole näköpiirissä Saksassa yöllä tehdystä sopimuksesta huolimatta.

–Polttoaine siellä on ihmisten kehot ja sota kytee niin kauan kun siellä on olemassa tahoja, joita tappaa. Tietysti jossain vaiheessa sieltä on lähtenyt niin iso osa väestöstä pois, että jossain vaiheessa palo pikkuhiljaa tyrehtyy. Siinä vaiheessa lopputulemat ovat aika kauhistuttavat, Aaltola toteaa.

–Historian saatossa jos tarkastelee, niin ei ne hyvin nätisti lopu. Usein loppuvat sotilaalliseen ratkaisuun, joka pitää sisällään seuraavan kriisin ainekset.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Jokela

"On hyvin epätodennäköistä, että Syyrian väkivaltaisuuksien lopettamiseksi tehty sopimus johtaisi rauhaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola".

Kylläpä nyt maailmani romahti. Jo jonkin aikaa olin elänyt uskossa, että kun sopimus allekirjoitetaan, niin rauha tulee ja muslimit jatkavat elämäänsä toisiaan rakastaen. Yhteistuumin ponnistellen hyvinvointivaltion rakentamiseksi. Nyt Mika Aaltola romahdutti tämän maailmankuvani, kertomalla, että tuonne ei mahdollisesti tulisikaan rauhaa jossa tasa.arvo ja keskinäinen välittäminen kukoistavat.
Kyllä tällaiset odottmattomat lausunnot saavat mielen matalaksi. Suorastaan masennusta pukkaa.

Juhani Karlsson

2012 olisi jo ollut tilaisuus saada tilanne rauhoittumaan....
---
"Martti Ahtisaari: ”Minä olen raivoissani”" "Ratkaisu Syyrian kriisiin oli käsillä jo 2012. ”Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin sanoi minulle tuolloin selvin sanoin, että jos länsi ei aseista oppositiota, myös Assad voidaan siirtää elegantisti syrjään”, Ahtisaari kertoo."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/martti-ahtisaari-mina-olen-raivo...
---
"Russia proposed more than three years ago that President Bashar al-Assad could step down as part of a Syrian peace deal, according to a senior negotiator involved in back-channel discussions at the time.
Former Finnish president and Nobel peace prize laureate, Martti Ahtisaari said western powers failed to seize on the proposal. Since it was made, in 2012, tens of thousands of people have been killed and millions uprooted, causing the world’s gravest refugee crisis since the second world war."
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/15/west-ignored-russian-offer-...
---
"The West dismissed Russian offer to help remove Assad in 2012, says top diplomat"
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/09/15/the-west-di...
---
"Johan Galtung: ”Syyrian kemiallisen aseiskun takana on Yhdysvallat”"
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/johan-galtung-syyrian-kemiallis...
---
"Miksi Syyrian miehet eivät ole puolustamassa maataan?
http://nyt.fi/a1305985043417?ref=tf_iHSiltapuluboksi&utm_campaign=tf-hs&...
Katsotaanpa tästä "
"Yksi syy voi olla se, ettei mitään rintamaa oikeastaan ole."
10. Yksi koko sotkun Irakin sodalla aloittaneista länsimaista eli Yhdysvallat taas tukee sodassa kapinallisia, joille se on jakanut muun muassa raskaita aseita ja antanut ilmatukea – erityisesti Isisiä vastaan.
11. Sotaan on sotkeutunut myös koko joukko muita maita. Britannia on alueella pommikoneineen, ja Ranska on myös tulossa alueelle.
Isommilla panoksilla mukana on Venäjä.........
–Yhdysvallat on yrittänyt poimia kymmenistä taistelijaryhmistä ne, joiden mielipiteet eivät ole liian äärimmäisiä.
13. Itse asiassa sodassa on osapuolia niin paljon, että ei tarvitse kuin hetki googlata niin löytää tämän metrejä pitkän Wikipedia-sivun ( https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_armed_groups_in_the_Syrian_Civil_War ), jolle yritetään urheasti koota kaikki pelkästään Syyrian alueella toimivat aseelliset ryhmät....
Irakin sisällissodan osapuolista on ihan oma listansa ( https://en.wikipedia.org/wiki/Iraq_War_(2014%E2%80%93present) ).
Nyt pääsemme alun kysymykseen eli siihen, miksi alueen miehet eivät ole rintamalla puolustamassa maataan?
Siis: Syyriassa ja Pohjois-Irakissa suurinpiirtein kaikki pommittavat kaikkia, rintamalinjat ovat kaoottisia ja sodankäynti monimutkaista sohimista, jossa voi todella olla hieman vaikea hahmottaa, missä jengissä ylipäänsä edes pitäisi olla.
Mitä sitten tässä tilanteessa pitäisi tehdä?
Maiseman vaihtaminenkin saattaa olla vaihtoehto.
http://nyt.fi/a1305985043417?ref=tf_iHSiltapuluboksi&utm_campaign=tf-hs&...
---
"Why we're bombing Iraq and Syria: Obama and Cameron clear up any confusion"
"So some of our friends support our enemies and some of our enemies are our friends, and some of our enemies are fighting against our other enemies whom we want to lose, but we don't want our enemies who are fighting our enemies to win."
"And all this was started by us invading Iraq to drive out terrorists who weren't there until we went to drive them out."
"We hope you now understand."
http://stopwar.org.uk/index.php/news/1548-obama-and-cameron-clear-up-any...
---
"Tony Blair pyytää anteeksi Irakin sodan erehdyksiä"
"...Irakin sota oli pääsyy ääri-islamilaisen Isis-liikkeen syntyyn..."
http://yle.fi/uutiset/tony_blair_pyytaa_anteeksi_irakin_sodan_erehdyksia...
---
"Tony Blair: The US poodle?" http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/2711623.stm
---
"Irakin öljystä vaietaan yhä" "Sodan oikeista syistä ei saa puhua."
"Koska Yhdysvallat oli lähdössä sotaretkelle, brittien piti päättää, kuinka tärkeä ystävyyssuhde heidän kanssaan on.
Siksi Tony Blairista tuli Yhdysvaltain entisen presidentin George W Bushin puudeli...Bushin puudelista puhuminen aiheuttaa samanlaista kiemurtelua kuin suomettumisesta puhuminen aikanaan Suomessa. Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että Britannialla ei ollut lopulta mitään muuta syytä Irakin sotaan, mutta kansalle hanke oli jotenkin myytävä. Siihen riitti heppoinen raportti Saddamin joukkotuhoaseista."
"Öljystä ja Irakin sodasta ei kuitenkaan sovi puhua samana päivänä. Niin likaistahan brittipolitiikka ei ole. Ei edes silloin, kun sotaan on lähdetty öljy-yhtiöiden rahoittaman yhdysvaltalaispresidentin puudelina."
http://www.taloussanomat.fi/kolumnit/2010/07/23/irakin-oljysta-vaietaan-...
---
Kaikki ei kadu:
---
"USA:n entinen ulkoministeri Condoleezza Rice ei pehmene eikä kadu"
"Rice toimi presidentti George W. Bushin kansallisena turvallisuusneuvonantajana ja ulkoministerinä yhteensä kahdeksan vuotta.
Vuosiin 2001–2009 kuuluvat syyskuun 11. päivän terrori-iskut, terrorisminvastainen sota, Irakin sota, pahan akseli ja tyrannian etuvartioasemat. Niiden vuosien perintö elää vieläkin, kun jihadistit temmeltävät Irakissa ja Syyriassa, tyrannia on saanut entistäkin julmempia muotoja ja pakolaiset suuntaavat Eurooppaan hengenhädässä."
”Irakin sodan katujia on ilmaantunut julkisuuteen sitä mukaa kuin alueen ongelmat ovat pahentuneet entisestään. Jopa Bushin vanha liittolainen, Britannian entinen pääministeri Tony Blair, yskäisi äskettäin puolittaisen anteeksipyyntönsä CNN:n haastattelussa.
Condoleezza Rice sitä vastoin ei ole anteeksi pyytävää lajia."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446264957007
---
Irakin sodalla ei ollut YK turvallisuusneuvoston hyväksyntää koskaan, etenkin Ranska sanoi käyttävänsä veto-oikeutta, samoin Venäjä vastusti.
---
"An Order of Fries, Please, but Do Hold the French"
"WASHINGTON, March 11 — The French may have Champagne, Brie, croissants and even kisses. Americans, at least in the cafeterias of the House of Representatives, now have freedom fries and freedom toast."
"Of Russia, China and France, the three nations threatening to veto a United Nations resolution urging war with Iraq, France has been the most unequivocal in its opposition, which is why the French have aroused the ire of House Republicans."
http://www.nytimes.com/2003/03/12/national/12FRIES.html

Jorma Moll

US >Venäjä, Yhdysvallat, Syyria, Saudi-Arabia ja Iran pääsivät yöllä sopimukseen Syyrian väkivaltaisuuksien lopettamisesta.

ooo

Jos tuo on totta, maailman pitäisi valmistautua mannerten laajuisiin karnevaaleihin. Ihmisten tappaminen voi olla lopuillaan siinä sodassa.

Arvoisan ohjelmajohtajan voisi laittaa nurkkaan häpeämään. Pelottelijoita on tarpeeksi.

Samoin voisi tukistaa US:n toimitusta .
Etsikää edes yksi poliitikko tai virkamies joka kykenee näkemään myönteisyyttä ympärillään.

Kuolleet kalat menevät virran mukana.

Hannu Riikonen

Arvovaltaisessa lehdessä kerrotaan että Syyrian rajan takana odottaa 1600 sotilasta UK joukkoja ja 300 sataa panssaroitua ajoneuvoa, lisäksi saudit ovat mukana ,millä vahvuudella ei kerrota, joukot ovat Jordaniassa joka on UK joukkojen harjoitus paikka.
Siinä Mika Aaltolalle lisää uhkakuvia,,,,,,,,,,

Hannu Riikonen

Arvovaltaisessa lehdessä kerrotaan että Syyrian rajan takana odottaa 1600 sotilasta UK joukkoja ja 300 sataa panssaroitua ajoneuvoa, lisäksi saudit ovat mukana ,millä vahvuudella ei kerrota, joukot ovat Jordaniassa joka on UK joukkojen harjoitus paikka.
Siinä Mika Aaltolalle lisää uhkakuvia,,,,,,,,,,

Esko Kotilainen

No,tälläisellä joukkiolla ei vielä ole mitään merkitystä,tähän sekahedelmäsoppaan.Tilanne Aleppon osaltahan on se että,nyt sieltä pakenevat he jotka laittoivat muut sieltä pakenemaan vuosi ,pari sitten.Ja he olivat juuri Usankin tukemat "maltilliset" terroristit.Nämä silloin lähteneet ovat jo osa euroopassa,pari jopa Suomessakin.Suurin osa edelleen lähinaapureissa,kuten Libanonissa.Heistä on isoja osia Libanonin Hisbollan kera uudelleen valloittamassa Aleppoa takaisin,saadakseen menetetyt kotinsa takaisin terroristeilta.Jotka suurelta osin eivät edes ole syyrialaisia. Nämä nyt pakenevat kuuluvat juuri siihen joukkoon,joita ei edes Turkki halua alueilleen.Ymmärettävistä syistä,kuten jokainen tajuaa. Tietysti on ymmärrettävää että joukossa on myös ns. syyttömiä,mutta joukko koostuu suurimmalta osin juuri kapinallisista ja heidän perheenjäsenistään. Nyt kun näyttää olevan tämän tosiasian tiimoilta vaikeuksia ratkoa asiaa ,ja heidän päästämistään Turkkiin,niin eikö Suomi voisi tehdä aloitetta ja hakea heidät kaikki Suomeen,suoralla kuljetuksella.He,he ,ajatella mikä mainos se olisi Suomelle neuvottelupöytien ääreen. Tosiasiahan on nyt että,Al Assad,maan legitimena johtajana jyrää nämä lukemattomat " maltilliset" terroristit,apunaan Iranin ja Libanonin joukot.Mutta eikös tämä ole oikeutettua sodan käyntiä ,laillista valtionhallintoa uhkaavaa sotilaallista käyttäytymistä vastaan. Näihin ,Saudien ja muittenkin halukkaiden osallistumiseen maajoukkojen kera tilanteeseen on todettava ettei siitä mitään tule. Jo Kerryn puhe,paperia pyöritellessä,totesi että ,meillä on vain sanoja arkilla.Ja katseesta huomasi epävarmuuden.Venäjä on kyllä tarvittaissa eskaloimaan tilanteen omilla maajoukoilla,jotka he sanoivat olevan tarvittaissa käytettävissä Syyriassa.Tämä ilmoitus tuli jo viime vuoden puolella. 160 000 miestä,jos tarvii alkulähtöön. Eli toivoa on tämän terrorismin vastaisen sodankäynnin loppumiselle näköpiirissä,johan sitä onkin käyty liki kaksivuosikymmentä. Usan toimesta. Turha Venäjää on syyttää tilanteesta,Venäjä sai järjestykseen Thetseniankin,tosin kovan taistelun jälkeen,mutta käykää googlaamassa missä kunnossa Grotzni on nykyisin.Suomessakin tarvittaisiin kovanluokan politiikkoja jotka uskaltavat hoitaa maan asioita,mutta se lienee turha toivo.

Esko Kotilainen

Ps.Luulisin jenkeillä olevan halua auttaa näitä Alepposta karkuun lähteneitä,hehän ovat heidän tukemien "maltillistien" terroristien perheitä.Kerry sanoi juuri tv:ssä että heitä on 60 000,toiset sanoo 30 000.Miksi hän ei lennätä heitä jenkkeihin.Sehän olisi vähintä mitä hän voisi tehdä-Vaan kun jenkki systeemi ei hyväksy sitä että jos joku alistuu heidän sylikoiraksi ja saa rahaa,eikä onnistukkaan odotusten mukaan,niin hänestä tulee vihollinen.Tästä on niin monta esim.ympäri maailmaa.Jenkki ei ole koskaan kantanut mitään vastuuta tekemisistään todellisuudessa.Paitsi omissa mainoksissaan. Nyt voi olla paha paikka Syyriassa.Nyt kun on vielä vaalivuosi meneillään niin ei saada senkään vertaa aikaiseksi. Sanoisin vielä,tästä Naton uudesta tehtävästä,pakolaiskriisiin.Mikä on heidän toimenkuva kahden Natomaan merialuilla ? Ulettuuko se toiminta myös välimerelle.Mitä ovat toiminta periaatteet? Onko tarkoitus tyrehdyttää pakolaisvirtaa? Ja millä keinoilla,upottaa alukset,vangita tulijat ja palauttaa?Vai alkaa poimimaan yhä enemmän tulijota merestä.KAS kun nämä kansainväliset sopimukset edellyttävät myöskin Naton toimivan niiden mukaan.Ei voi kuin nauraa mihin suohon Eurooppa on itsensä laittanut.Hullua että EU maksaa Turkille 3 miljaardia euroa,jota he vaativat jokavuotisiksi,että Turkki pienentäisi pakolaisvirtaa.Plus Nato auttamaan.Maksakaa Venäjälle yksi kymmenys summasta,niin he kyllä laittavat lauttaliikkenteen kuriin Turkin ja Kreikan välillä.Hehän olevat siellä.

Carolus Linden

Jos otetaan huomioon kuinka "jenkki" vaikuutti siihen miten Japanin ja Saksan asiat järjestyivät toisen maailmansodan jälkeen, voidaan arvioida, että "jenkki" on joskus "kantanut vastuutaan" tekemisistään. Eri asia on miten "jenkki" nyt haluaa, pystyy ja onnistuu "kantamaan vastuutaan".

Jorma Moll

P.L.> “Lakimuutos vireillä - 25 000 reserviläistä voidaan kutsua heti palvelukseen”

Tämä täytyisi muuttaa niin, että Suomessa olisi pysyvä ja aseistettu 25.000 reserviläisen valmiusjoukko välittömästi käytettävissä.
ooo

…… käytettävissä viemään _välittömästi_ siviilit suojaan.
Meitä on 5. 5 miljoonaa.

Elävinä meillä on mahdollisuuksia, kuolleina ei.
Sotilaat osaavat suojautua, siviilit eivät.

Jarmo Lius

Mika Aaltolan tiedot ovat täyttä humpuukia. Hän on NATO lobbari. Hänen päämiehensä ilmaisusta päätellen on USA.

Hän ei esimerkiksi lainkaan analysoi tilannetta tosiasioiden perusteella, vaan itse itselleen muokkaamansa todellisuuden harhoista käsin. Hän ei huomauta, että USA, Turkki ja Saudi-Arabia ovat maahan tunkeutuneita sotavoimia. Ne ovat roistoja. Ne rikkovat kaikkia kansainvälisiä oikeuden periaatteita.

Venäjä on Syyrian liittolainen niin kuin Turkki on USAn NATO liittolainen. USAn sotilaalliset pyrkimykset Syyriassa voi nähdä analogiana Venäjän sotilaallisille pyrkimyksille Turkissa.

Mitä USA ja NATO tekisi jos Venäjän armeija uhkaisi tunkeutua miesvoimin Turkkiin? Mitä NATO olisi velvoitettu tekemään mikäli Venäjän hävittäjäpommittajat pommittaisivat juuri nyt Turkkia?

Yllä esitin kysymyksiä joita Aaltonen, NATO lobbari ei lainkaan huomioi "analyyseissaan". Mikään ei tietysti estäisi toimittaja Linda Pelkosta kysymästä kysymyksiä oikealta asiantuntijalta.

Jari Martikainen

Mistä nämä Aaltolat kaivavat niitä "maltillsia kapinallisia" siellä Syyriassa. Maltillisia taitaa löytyä vain silloin kun käyvät hakemassa USAn asevarikoilta aseita ja tarvikkeita ja liittyvät sen jälkeen taas jihadisteihin.
Jos eivät ole ISIksen joukoissa, niin sitten Al Nusran (Al Qaidan) porukkaa.

Markku Lehto

Kuvista päätellen maltillistenkin aseista pääosa on itämaalaisia. 23 mm it -tykkejä, 14,4 mm ja 12,7 mm konekivääreitä ja Kalashnikoveja. Tokihan maltilliset ovat jo pitkään pyytäneet USA:lta olalta laukaistavia lähi-ilmatorjuntaohjuksia, mutta eivät ole vielä saaneet. Jos saavat, niin syyrialaisten helikoptereiden ja venäläisten hävittäjäpommittajien sekä rynnäkkökoneiden pitää nostaa lentokorkeutaan yli 3 km:n.

Mauri Avelin

Syyrian ulkoministeri ilmoitti että kaikkia sen alueelle tunkeutuvia vieraita joukkoja ammutaan.
Länsi ei ole antanut periksi suunnitelmiaan perustaa Saudi tyyppinen diktatuuri Syyriaan.
Syyriasta on muodostunut todellinen painajanen lännelle. Imperialistien suunnitelmat ovat epäonnistuneet.