Lauantai 21.10.2017

Venäjän varoitus kylmästä sodasta puhuttaa - Tutkija: ”Itsetuhoinen syöksykierre”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.2.2016 10:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin varoitus uudesta kylmästä sodasta ei yllättänyt tutkijaa.
|
Ajatuspaja Carnegie Europen johtaja Jan Techau arvioi suorin sanoin Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin puheita Münchenin turvallisuuskonferenssissa.
 
Medvedev varoitti omassa puheessaan uudesta kylmästä sodasta. Tämä ei yllättänyt konferenssiin tutkijana osallistunuttta Jan Techauta.
 
-Medvedev tai Lavrov eivät kumpikaan sanoneet mitään uutta tai yllättävää, hän kommentoi.
 
Techaun arvio Venäjän tilanteesta on kuitenkin karu.
 
-Tämä mahtava suurvalta on itsetuhoisessa loukatun ylpeyden, uhriutumisen kulttuurin, vääränlaisen uhantunteen ja valheiden syöksykierteessä. En uskalla edes ajatella, mitä tämä suurvalta voisi saada aikaan, jos se käyttäisi kekseliäisyytensä johonkin hyödylliseen.
 
Medvedevin varoitusta kylmästä sodasta on kommentoinut myös Münchenin turvallisuuskonferenssiin osallistunut New Yorkin yliopiston professori ja tutkimusyhtiö Eurasia Groupin perustaja Ian Bremmer.
 
-Uusi kylmä sota? Ilman muuta, mutta ei EU:n ja USA:n välille, eikä Kiinan ja Venäjän välille. Lisäksi Venäjä ei enää ole niin suuri eikä USA oikeastaa ole kovin kiinnostunut. Muuten kyllä, hän kirjoittaa Twitter-tilillään.
 
Bremmer kuvaili tammikuussa Venäjän presidenttiä Vladimit Putinia mieheksi, joka voi tehdä mitä tahansa. 
 
-Kukaan ei tiedä, mitä Putin aikoo. Juuri nyt hän on maailman vaikutusvaltaisin yksittäinen henkilö. Ja hän on kyllästynyt erityisesti siihen, kuinka välinpitämättömiä amerikkalaiset ovat Venäjän suhteen, hän sanoi tuolloin.
 
 
Suursijoittaja ja miljardööri George Soros varoitti Venäjän tilanteesta lauantaina. Hän arvioi Putinin hallinnon olevan lähellä romahdusta.
 
-Tehokkain tapa, jolla Putin välttää oman hallintonsa romahtamisen, on romahduttaa EU ensin. Liitoksissaan natiseva EU ei pysty pitämään voimassa Venäjän vastaisia pakotteita. Putin sitä vastoin hyötyisi merkittävästi EU:n jakautumisesta, hän kirjoitti. 
 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Kautto

Techau ei tiedä, mistä puhuu eikä edes kykene tajuamaan, miten tulenpalavaksi Syyrian kriisi on kehittymässä nyt, kun Turkki ja Saudit ovat ilmaisseet tahtonsa tunkeutua Syyrian, mikä altistaa maailman pahimpaan suursodan uhkaan sitten 1961 Kuuban ohjuskriisin. Venäjä päinvastoin kuin länsi ei huutele tyhjiä uhkauksia vakavista seurauksista (kuten Ukrainan tapahtumat osoittivat). Venäjä näyttää olevan valmistautunut lähettämään maataisteluvoimaa tarvitessa ja Iran on pelissä mukana, mikä pistää napit vastatusten suoraan NATOn ja USAn kanssa. USA loi jo kaksi epäonnistunutta valtiota Lähi-Idässä, eivätkä useammat maat enää halua nähdä kolmatta. Naivit toiveunet Putinin hallinnon romahtamisesta ovat niinkuin Merkelin pakolaispolitiikka, jonka maakohtaset kiintiövaatimukset pääministeri Manuel Valls hylkäsi jo lauantaina sanoen: "Ranska ei koskaan sanonut, tule Ranskaan". Poliitikkojen enemmistö elää itseluodussa harhamaailmassa ja kuvittelee, että jatkuva suunsoitto " jalojen" päämäärien puolesta on riskitöntä, kunnes vastapuoli kyllästyneenä painaa liipasinta ja näin ovat kaikki suuret sadut loppuneet jo aiemminkin.

Paavo Kuronen

Jep.. USA:ta hallitseva ylikansallisten rikollisten klikki perusti Al-Qaedan ja ISISin, aloitti Syyrian sisällissodan (osana suurempaa suunnitelmaa, johon on kuulunut myös Irakin ja Libyan tuhoaminen siviiliuhreista välittämättä), teki vallankumouksen Ukrainassa ja laittoi oman nukkehallituksensa valtaan. Nyt USAn ilmavoimat ovat jo Suomessa harjoittelemassa ja Nato yhteistyö tiivistyy jatkuvasti kansan enemmistön vastustuksesta huolimatta. Synkältä näyttää, mutta ei auta muu kuin puhua totuutta ja sillä tavoin taistella itsenäisyyden ja vapauden puolesta.

Ritva Västi

Venäjän arvoasteella korkealla olevat poliitikot vannoivat aamulla et Venäjälle ei tulla ilman asiakirjoja .kuitenkin pakolaisia yritetään jujuttaa Suomeen pilvin pimein jotka ei ees tiedä nimeään.Herää kysymys kuka Venäjää tällä hetkellä johtaa.Ei ainakaan maan pressa kun näillä näkymin maa on Roistojen käsissä Venäjän Armeija tappaa siviiliä Syyriassa ,näillä se kukkoilee. Suomelle jää ainoastaan yksi vaihtoehto rajan ylitykset kaikki kiinni. Armeija valvomaan rajaa et ei yhtäkään yli rajan ennenkuin asiat on niinkuin Suomi haluaa.En ymmärrä näitä Suomen lepsuja päättäjiä ilmeisesti ne uskoo kaikki vielä joulupukkiin. Tarttis nyt jo turvata Suomen olot noilta kasakoilta ??

Matti Lappalainen

Näyttää siltä, että Venäjä laskee nyt sen varaan, että Suomi on pian niin suurissa talousvaikeuksissa sekä pakotesodan että turvapaikanhakijoiden vuoksi, että Suomesta saadaan se ”heikoin lenkki”, joka lipeää itse ensimmäisenä Euroopan unionin pakoterintamasta ja parhaimmillaan myös taivuttelee kaikki muutkin unionin maat hyväksymään Venäjä-pakotteiden purkamisen.

Kun elintaso horjuu, eivät vallanpitäjät voi enää tukeutua kansalaisten tyytyväisyyteen, vaan vallanpidon oikeutusta pitää perustella militarismilla ja patriotismilla, Solanko sanoo ja arvioi, että Venäjän arvaamattomuus on lisääntymässä.

Solanko muistuttaa hämmentävästä huomiosta: vuonna 2015 Venäjän puolustusmenot nousivat 28 prosenttia, kun muita budjetin menoeriä ei tarkistettu edes yhtä prosenttia.

Tämä on esimerkki militarisoitumisesta, sanoo Solanko ja pohtii, mahtaako rauhan ajalta vastaavaa esimerkkiä löytyä minkään muun maan budjetista.

Toimittaja Arja Paanasen ja Suomen Pankin Solangon arvioita. Arvaamatonta ja pelottavaa.

Eero Laine

Nämä tutkijoiden ja muiden tietäjien jutut muistuttavat Becketin näytelmää Huomenna hän tulee, jossa muuan Vladimir odottaa ystävänsä Estragonin kanssa salaperäistä herra Godota, joka ei koskaan tule ja jota kumpikaan ei edes lopulta tunne. Aikaa kuluu, puhetta riittää, siinä kaikki. Godot ei tule.

Tomi Tölli

Tämä Venäjän käyttämä retoriikka on varsinkin sisäpoliittisesti aika nerokasta. Jankkaamalla jatkuvasti USA:n muodostamaa uhkaa saadaan kansa yhtenäiseksi ja maan johdon ja Putinin taakse.

Toisaalta jatkuva Venäjän ja USA:n toistaminen samassa yhteydessä luo venäläisille illuusion, että maat ovat edelleen ikään kuin samalla viivalla ja painivat samassa sarjassa kuten aikanaan sen oikean kymän sodan aikaan. Tämähän ei ole totta kuin ydinasearsenaalin osalta. Kaikilla muilla mittareilla mitaten Venäjä tuskin on minkäänmoinen suurvalta. Lähinnä Intian ja Brasilian kastia.

Itse olen vuosikausia omaksi ilokseni seuraillut Yhdysvaltojen politiikkaa ja mediaa. Väite siitä, että Venäjä on USA:ssa jonkinlainen puheenaihe, on perin kummallinen. Aivan kuten tutkijat toteavatkin: Yhdysvalloissa kiinnostus Venäjää kohtaan on perin laimeaa. Maailman ainoalla supervallalla on niin paljon muitakin huolia.

Ja tämäkös Putinia syö rotan lailla.