Torstai 19.10.2017

Mitä ihmettä maailmalla tapahtuu? ”Kolmas maailmansota” putkahtelee esiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.2.2016 15:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Syyrian kriisi voi eskaloitua, jos tulitaukosopimus ei pidä. Kuva ystävänpäivältä Damaskoksesta. Termi "kolmas maailmansota" vilahtelee jo kansainvälisessä lehdistössä.
|

Supervaltojen välisen konfliktin mahdollisuus on alkanut putkahdella esiin kansainvälisessä lehdistössä. Mahdollisesta konfliktista käytetään jo monessa lehdessä termiä ”kolmas maailmansota”.

Suurimman huomion on saanut Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin saksalaislehti Handelsblattille antama varoitus, jonka mukaan maaoperaatio Syyriassa voisi johtaa ”uuteen maailmansotaan”.

On kuitenkin kiistelty siitä, puhuiko Medvedev tosiaan maailmansodasta vai onko kyseessä käännösvirhe. Joka tapauksessa maaoperaatio vetäisi Medvedevin mukaan muita valtioita Syyrian konfliktiin, mistä olisi seurauksena pitkä sota. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn puheita on puolestaan tulkittu niin, että Kerry pitäisi mahdollisena uusien toimijoiden tuloa Syyriaan.

Lisäksi Britannian yleisradioyhtiö BBC näytti helmikuun alkupuolella dokumentin, jossa esitettiin kuvitteellinen tilanne, joka voisi sytyttää kolmannen maailmansodan tyyppisen konfliktin. BBC:llä on myös teemasivu aiheesta.

Nyt kolmas maailmansota -pohdintaan osallistuu myös The Times analyysillaan. Siinä nostetaan esiin neljä skenaariota, jotka voisivat saada suuremman konfliktin leimahtamaan. Analyysissa todetaan, että nämä tekijät ovat Turkki, Turkin ja Venäjän suhteet, Venäjän uhkapeli sekä Saudi-Arabian ja Iranin väliset jännitteet.

Useissa arvioissa todetaan, että jos Syyrian tulitaukosopimus ei pidä, seuraava askel olisi maaoperaatio. Brittilehti Guardian arvioi, että silloin kyseessä olisi epäilemättä vaarallinen konfliktin kärjistyminen – mutta jollain tavalla kriisi kärjistyisi joka tapauksessa, jos tulitauko ei pidä.

Nimettömänä pysyttelevä Turkin edustaja on kansainvälisten uutistoimistojen mukaan sanonut tänään, että Turkki toivoo liittolaisiaan avuksi maaoperaatioon Syyriassa.

– Ilman maaoperaatiota taistelujen lopettaminen Syyriassa on mahdotonta, Turkin edustaja sanoi uutistoimistojen mukaan.

Viime päivinä useat sairaalat ja koulut ovat joutuneet iskujen kohteeksi Syyriassa. Ranska ja Turkki ovat tuominneet teot sotarikoksiksi, BBC kertoo. Venäjä on tyrmännyt sotarikosväitteet.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Carolus Linden

Mikähän on YK:n merkitys Syyrian tilanteessa. Näyttää siltä, että mahtavien valtioiden ollessa eri mieltä pyrkiessään mieleiseensä ratkaisuun tilanteessa, on YK yhtä tehokas konfliktien ratkaisun kannalta kuin mitä Kansainliitto oli aikanaan.

Teppo Vanamo

Ensimmäinen maailmansota lähti liikkeelle, kun yksi mielenvikainen anarkisti ampui yhden haihattelevan aatelisen. Toinen maailmansota lähti liikkeelle, kun yhden suuruudenhullun korpraalin annettiin toteuttaa vankilassa saamaansa "ideaa". Olosuhteet olivat hyvin samankaltaisia kuin nytkin, epävarmuutta, epäoikeudenmukaisuutta, vastakkainasettelua. Ei ruutitynnyriin tarvitse heittää kun yksi kipinä...

Risto Nikander

Hyvä vertaus.
Mutta hyvä oli sekin, että Putin voi olla kuin nurkkaan ajettu rotta. Kun muuta mahdollisuutta ei ole, se hyökkää.
Tietysti olisi muukin mahdollisuus, (perääntyminen), mutta se ei tule kyseeseen Putinin tapauksessa. Ei tullut Hitlerillekkään kovin helposti. Lapsiakin piti uhrata rintamalle ja vihollinenkin oli kai jo satojen metrien päässä.

Paavo Lambropoulos

Harmageddonin taistelu lähestyy kovaa vauhtia. Kyseessä on pieni kaupunki Israelissa Afulan kunnassa (38 900 asukastaja sinne voi ajaa valtatie 66:a pitkin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Harmageddonin_taistelu

Meluisa Gogin ja Magogin joukko (käytännössä kai juuri Venäjä ja Syyria) ryntäävät taisteluun, ja heille sitten käy huonommin. Ilmeisesti muutama sienipilvi nousee taivaalle.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Gog_ja_Magog

Jyrki Paldán

Onneksi ilmestyskirjassa myös mainitaan että Israel "elää rauhassa" ennen Gogin ja Magogin hyökkäystä. Todellisuudessa Israel on ollut yksi maailman aggressiivisimmista rähinöitsijöistä, sotilasmahdeista ja aseviejistä perustamisestaan asti, eikä sitä voi hyvällä tahdollakaan kutsua "rauhassa eläväksi". Ehkä sitten kymmenen tuhannen vuoden päästä jos onnistuvat joskus rauhottumaan.

Anna Korte

Kannattaa tutustua Israelil historiaan. Se perustettiin kansainvälisen yhteisön päätöksellä ja sen silloista aluetta on pienennetty huomattavasti alkuperäisestä. Lisäksi egyptiläinen Jasser Arafat keksi KGB:ssä saamansa koulutuksen jälkeen Palestiinan "kansan" (jotka ovat jordanialaisia ja syyrialaisia arabeja), jotka tarvitsevat "kotimaata" ja jolta raukalta Israel "vei maat".

Palestiinan terroristijärjestöt ovat niitä rettelöitsijöitä. Israel vain yrittää selviytyä hengissä.

Juhani Karlsson

BRICS-maat https://en.wikipedia.org/wiki/BRICS nousee ja Yhdysvaltojen aseman maailman ainoana napana mennyt, nyt ollaan ärräpäissään. Siitä näissä maailman kriiseissa tällä hetkellä taitaa olla kyse.
---
"Dollarin asema horjuu, mutta onko sillä väliä?"
"Etenkin finanssikriisin alkamisen jälkeen dollarin asemaa on kyseenalaistettu ahkerasti. "
"...luottamus dollariin perustuu siihen, että esimerkiksi suuri osa valtioiden välisestä raaka-ainekaupasta käydään dollareissa. Jos valtio siis haluaa alueelleen vaikkapa teollisuutta, sen keskuspankin on saatava haltuunsa dollareita. Niinpä Yhdysvaltain valtion velkakirjoille on aina kysyntää.
Loputtoman kysynnän ansiosta Yhdysvallat on voinut huoletta pyörittää valtavia kauppataseen alijäämiä ilman, että luottamus sen luomaan valuuttaan tai maan velanmaksukykyyn on romahtanut."
"Silti teot eivät aina istu yksiin puheiden kanssa."
Tämän vuoden aikana lukuisat Yhdysvaltain "liittolaiset" ympäri maailmaa – mukaan lukien Suomi – ovat ilmoittaneet halunsa lähteä mukaan Kiinan johtamaan Aasian investointipankkiin ( http://vm.fi/en/article/-/asset_publisher/suomi-mukaan-perustamaan-aasia... ) , ja Kiina on puolestaan kertonut haluavansa osallistua EU:n infrastruktuurihankkeisiin. IMF taas on todennut, että juanin liittäminen SDR-koriin dollarin, euron, jenin ja punnan rinnalle on vain ajan kysymys. ( "Lagarde says IMF to co-operate with China-led AIIB bank" "The US has criticised the UK and other allies for supporting the bank." http://www.bbc.com/news/business-32007090 ) "
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2015/08/13/iran-sovun-suuri-merki...
---
Vietnam meinas vetää dollarilta pohjan pois kunnes tuli PetroDollari joka selittää Yhdysvaltojen ja Saudien suhdetta:
---
"The end of the Bretton Woods System"
"A sizable increase in domestic spending on President Lyndon Johnson's Great Society programs and a rise in military spending caused by the Vietnam War gradually worsened the overvaluation of the dollar.
The system dissolved between 1968 and 1973. In August 1971, U.S. President Richard Nixon announced the "temporary" suspension of the dollar's convertibility into gold."

---
"Non-Dollar Trading Is Killing the Petrodollar -- And the Foundation of U.S.-Saudi Policy in the Middle East" "
"The dollar's role as the world's reserve currency was first established in 1944 with the Bretton Woods agreement. The U.S. was able assume this role by virtue of it then having the largest gold reserves in the world. The dollar was pegged at $35 an ounce -- and freely exchangeable into gold at that rate. But by 1971, convertibility into gold was no longer viable as America's gold resources drained away. Instead, the dollar became a pure fiat currency (decoupled from any physical store of value), until the petrodollar agreement was concluded by President Nixon in 1973." "The essence of the deal was that the U.S. would agree to military sales and defense of Saudi Arabia in return for all oil trade being denominated in U.S. dollars."
http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/petrodollar-us-saudi-polic...
---
"USA on pimittänyt saudien velkasalaisuutta jo 41 vuotta: "Ällistyttävää"
"Kuinka suuren osan Yhdysvaltain velkakirjoista Saudi-Arabia omistaa? Tämä on yksi pisimpään säilyneistä salaisuuksista maailman isoimmilla velkakirjamarkkinoilla."
"Aina 1970-luvulta asti markkinoilla on arvuuteltu, kuinka paljon Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjoja Saudi-Arabia omistaa.
Uutistoimisto Bloombergin mukaan kysymys on noussut taas keskusteluun, kun raakaöljyn hinnanlasku ja kalliit sodat rasittavat Saudi-Arabiaa."
"Pelkästään viime vuonna Saudi-Arabia käytti noin 100 miljardia dollaria valuuttavarannoistaan tilkitäkseen budjettinsa alijäämää, joka on suurimmalla tasollaan neljännesvuosistaan. Maa myös harkitsee ensi kertaa myyvänsä osuuden kruununjalokivestään öljyjätti Saudi Aramcosta."
"Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei ole koskaan julkaissut tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon jenkkibondeja Saudi-Arabia omistaa. Tämä johtuu siitä, että kuningaskunta on kuulunut vuosikymmenien ajan Yhdysvaltain tärkeimpiin liittolaisiin epävakaalla Arabian niemimaalla.
Valtiovarainministeriö niputtaa kuningaskunnan omistukset yhteen 14 muun maan kanssa. Suurin osa Saudi-Arabian kanssa samaan luokkaan kuuluvista maista kuuluu öljynviejämaiden OPEC-järjestöön.
Kiinnostavaksi Saudi-Arabian piilottelun tekee se, että Yhdysvaltain valtiovarainministeriö julkistaa täysin avoimesti tiedot useimmista maista. Esimerkiksi se, kuinka suuren osan Yhdysvaltain joukkolainoista Kiina omistaa, ei ole mikään salaisuus."
"Kaikkiaan öljynviejämaat omistavat Yhdysvaltain velkakirjoja 289 miljardin dollarin edestä. Tieto on peräisin viime marraskuussa julkaistuista tilastoista.
Vertailun vuoksi: Kiina omistaa velkakirjoja 1 265 miljardin dollarin ja Japani 1 145 miljardin dollarin edestä."
"Se, kuinka suuri osa tästä 289 miljardin dollarin potista, kuuluu Saudi-Arabialle on kuitenkin ulkopuolisille täysi mysteeri."

---
"...Yhdysvaltain liittovaltion velka on yhteensä 18 triljoonaa eli 18 tuhatta miljardia..."
"Republikaanit haluavat leikata veroja ja vähentää julkisia menoja - paitsi sotilasmenoja."
"Budjettisopu takaa sen, että Yhdysvallat voi ottaa lisää velkaa, eikä liittovaltiota uhkaa sulkeminen, kuten syksyllä 2013. "
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446181721059

Juhani Karlsson

"The Road to World War 3" (huom julkaistu 2012)
https://www.youtube.com/watch?v=HP7L8bw5QF4
---
"General Wesley Clark (Former supreme allied commander Europe of Nato): Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years"
https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw
----
"Libya: another neocon war" (Ja Irak ja Syyria ja.....)
".....Dick Cheney. He expressed great concern in a speech in 1999 that foreign governments were controlling oil. "Oil remains fundamentally a government business," .... Middle East, with two thirds of the world's oil and the lowest cost, is still where the prize ultimately lies."
"Former supreme allied commander Europe of Nato, from 1997 to 2000, Wesley Clark claims that in 2001, a general in the Pentagon showed him a piece of paper and said:"
"I just got this memo today or yesterday from the office of the secretary of defence upstairs. It's a, it's a five-year plan. We're going to take down seven countries in five years. We're going to start with Iraq, then Syria, Lebanon, then Libya, Somalia, Sudan, we're going to come back and get Iran in five years.""
http://www.theguardian.com/commentisfree/cifamerica/2011/apr/21/libya-mu...

Juhani Karlsson

nuo "maltillisten kapinallisten" aseistamiset ei ole koskaan toiminu, on sitä ennekin kokeiltu, oma koira purrut, vaikka Osama Bin Laden
---
"Why the U.S. military can’t succeed in training foreign armies"
" The United States spent $25 billion training and equipping a large Iraqi force, which then threw down its weapons and abandoned two key cities, Mosul and Ramadi, to Islamic State militants. Between 800 and 1,000 Islamic State fighters defeated 30,000 Iraqi troops.
This also happened in Vietnam in 1975. There, the U.S.-trained and -equipped South Vietnamese military crumbled in the face of a North Vietnamese attack. The South Vietnamese forces turned that country over to the communists in Hanoi."
"We now see it in Syria as well. Why does this happen? Why do we keep doing it and expect a different result?"
"Yet they repeatedly fail largely because they are not as motivated. Military success on the battlefield is more dependent on whether men and women are willing to fight and die for a government they believe in. Rather than how well trained they are, troops have to believe their government is acting in the best interests of all its citizens.
The Iraqi and South Vietnamese troops did not believe this. Nor do the troops today in Afghanistan. The soldiers view these governments as inefficient, corrupt and sectarian. In other words, the troops do not see their regimes as worth sacrificing their lives for."
"Knowing this motivational problem, why does the United States keep training foreign forces? The answer is simple: Washington does it so that it can evade conflicts it should never have gotten involved in in the first place, and then can pretend the United States has achieved its objectives."
"Similarly in Iraq, when the invasion did not turn out to be the cakewalk that Vice President Dick Cheney and Defense Secretary Donald Rumsfeld had promised — and the United States had foolishly disbanded the Iraqi army — Washington had to begin training a new Iraqi force within months of the invasion.
Unfortunately, because of the rise of al Qaeda in Iraq, which later morphed into Islamic State, the United States could not begin withdrawing its forces for another five years. But when it did, it left behind a supposedly well-trained Iraqi security force of 500,000 soldiers."
"One person strongly skeptical of the U.S. ability to successfully train foreign militaries is Obama, who has resisted many calls to leave tens of thousands of Americans in Iraq and Afghanistan indefinitely. Creating and arming a Syrian rebel force, Obama has insisted, is a fantasy."
http://blogs.reuters.com/great-debate/2015/10/05/why-the-u-s-military-ca...
---
"Al-Qaeda's origins and links"
"Al-Qaeda, meaning "the base", was created in 1989 as Soviet forces withdrew from Afghanistan and Osama Bin Laden and his colleagues began looking for new jihads.
The organisation grew out of the network of Arab volunteers who had gone to Afghanistan in the 1980s to fight under the banner of Islam against Soviet Communism.
During the anti-Soviet jihad Bin Laden and his fighters received American and Saudi funding. Some analysts believe Bin Laden himself had security training from the CIA."
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1670089.stm
---
"US pulls out of Saudi Arabia" (2003)
"Ever since the 1991 Gulf war, the US has had about 5,000 troops stationed in Saudi Arabia - a figure that rose to 10,000 during the recent conflict in Iraq."
"Technically US troops there have been part of Operation Southern Watch ( https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Southern_Watch ) , which has enforced the no-fly zone over southern Iraq set up after 1991.
But our correspondent says the US troops have become a potent symbol of Washington's role in the region, and many Saudis see them as proof of the country's subservience to America.
Saudi Arabia is home to some of Islam's holiest sites and the deployment of US forces there was seen as a historic betrayal by many Islamists, notably Osama Bin Laden.
Bin Laden used American presence to justify anti-US attacks"
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/2984547.stm
---
"Syyrian sota on synnyttänyt kymmeniä aseellisia ryhmiä – myös maltillinen oppositio on olemassa"
"Syyrian viisi vuotta jatkunut sota on synnyttänyt kymmeniä ellei satoja erilaisia aseellisia ryhmittymiä. Ryhmillä on monenlaisia poliittisia ja uskonnollisia ideologioita ja päämääriä."
"Maltillisempia ryhmiä tukemaan pyrkivät länsivallat ovat hankalassa välikädessä siksikin, että liittolaiset Turkki ja Saudi-Arabia ajavat omia intressejään.
”Saudien ja Turkin kautta apua on kanavoitunut myös islamistiryhmille ja jihadisteille”, Paronen sanoo."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1455514022795

Osmo Marttila

Suuruudenhullut maailmanvalloittajat vain etsivät tilaisuutta ryhtyä suursotaan se kun on myös valtava mahdollisuus tehdä erittäin suuria voittoja vielä viuosikymmeniä loppumisesnsa jälkeenkin mm. uudelleenrakentamisessa - kun halutut alueet luonnonrikkauksinnen on saatu haltuun ilman paikallisväestöjä, jotka on ajettu (pysyvälle) kansainvaellukselle ns. hyvinvointivaltioihin romuttamaan näidenkin valtioiden yhteiskuntarakenteet.

Vielä hullummat vierestä katsoen antavat tämän eläimellisyyden toteutua.
Taas.