Sunnuntai 24.9.2017

Nyt alkaa Britannia-vääntö EU:ssa – Soini Ylellä: Suomikin hyötyisi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.2.2016 08:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomi hyötyisi Britannian neuvottelemista EU-eduista, mikäli se pysyy unionissa, ennakoi ulkoministeri Timo Soini (ps.).
|

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) arvioi, että Iso-Britannia pärjäisi paremmin EU:ssa kuin sen ulkopuolella.

– Britithän pärjäävät [EU:n ulkopuolella], mutta jos neuvon antaisin, niin pärjäävät paremmin sisällä, Soini sanoo Ylen A-studiossa.

Brysselissä käynnistyy tänään torstaina kaksipäiväinen EU:n päämiesten huippukokous, jossa Britannian jäsenyysehdot neuvotellaan uudestaan. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo BBC:lle, että neuvottelijoilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin päästä ratkaisuun. Soini ennakoi, että neuvotteluissa vahvistetaan niiden maiden roolia, jotka eivät kuulu euroon.

Samalla ulkoministeri katsoo, että Suomikin pääsee nauttimaan Ison-Britannian neuvottelemista uudistuksista.

– Jos tulos tulee, se koskee myös Suomea ja sehän on hyvä asia. Nämä tulokset, jos britit lähtevät pois, niin näitä hyviä etuja joista Suomikin pääsee hyötymään, niitä ei tule, Soini arvioi Ylellä.

Brysselin neuvottelut pohjustavat myöhemmin tänä vuonna järjestettävää kansanäänestystä, jossa britit äänestävät EU-jäsenyydestä. Soinin mukaan on mahdollista, että britit äänestävät EU-eron puolesta.

– Kyllä se on mahdollista. Puntit ovat mielipidemittauksissa aika tasan.

– Jos siellä nyt sopimus syntyy torstain ja perjantain välisenä yönä kovan koreografian jälkeen, niin sitten siinä on kampanja-aikaa ehkä tuollaisen nelisen kuukautta. Sitten se ratkaisee se kampanja, että miten se menee.

Jos Britannia päättää erota EU:sta – tulee niin kutsuttu Brexit – täytyy jäsenyysasiaa ”harkita vakavasti” Suomessakin, Soini pohtii.

– Maailma on aika hankalassa asennossa, kun katsotaan Ukrainaa, Syyriaa ja taloutta. Täytyy miettiä pidemmällä tähtäimellä, että mikä on oikein ja mikä väärin, Soini miettii Ylellä.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

mika puranen

– Jos tulos tulee, se koskee myös Suomea ja sehän on hyvä asia. Nämä tulokset, jos britit lähtevät pois, niin näitä hyviä etuja joista Suomikin pääsee hyötymään, niitä ei tule, Soini arvioi Ylellä.
eli suomen ei tarvitse enää maksaa brittejen eu jäsenyys maksuja jos britit eroaa. Upeeta

Timothy Kestrel

Brexit voisi tarkoittaa myös sitä, että Yhdistyneestä kuningaskunnasta tuleekin vain kuningaskunta kun Irlannin yhdistyminen saa vauhtia. Kaiken kukkuraksi Isosta-Britanniasta voi tulla pelkkä Britannia kun Skotlannin itsenäisyyshanke saisi aivan uutta tuulta purjeisiinsa.

Käytännössä kyse on brittien vaatimasta erityisasemasta Lontoon Cityn pankeille suhteessa euromaihin. Finanssisektorin osuus koko maan bruttokansantuotteesta on hyvin merkittävä.

Lontoon pankit ovat kuitenkin hyötyneet EU-jäsenyydestä ja ne hyötyisivät vielä enemmän tulevasta EU:n ja USA:n välisestä TTIP-sopimuksesta. Jos Brexit toteutuisi, suuri osa pankeista onkin sanonut siirtyvänsä Dubliniin tai Frankfurtiin.

Iiro Koppinen

Britit menköön, kun pitävät roskalehdistään. Heillä ei pidä olla asiaa EURO-maiden asioihin. Mikä olisi brexitin tulos: Skotlanti itsenäistyy ja liittyy Pohjoismaiden neuvostoon, vaikka eivät vielä liity EURO:on, koska ovat jonkin aikaa roskalehdistön sokaisemia. Ulster liittyy Irlantiin ja EURO.oon. Lontoon CITY menettää asemiaan Frankfurtille. Katalonia eroaa Espanjasta ehkä: so what?

Miika Kautto

En ymmärrä Soinin logiikkaa miten suomi hyötyy koko tilanteesta. Jos sopimus tulee ja Brexittiä ei tule, se tarkoittaa että jokainne maa aloittaa uudet jäsenyysneuvottelut EUn kanssa. Se tarkoittaa että jokainnen yrittää vetää kotiin päin. Brexit tulee se EUlle valtava arvovalta tappio ja Britannialle katastrofi. Lontoo city siirtyy muualle ja Irlannin sekä Skotlannin tilanne saavat uutta puhti. Tilanne on täysin absurdi, tilanne on lähtenyt liikkeelle kotimaan politiikkaan tehdyllä lupauksella. Cameronille tilanne on nolo, lupailut kansanäänestyksistä on kääntymässä itseään vastaan.