Torstai 23.5.2019

Mediat: USA ja Venäjä sopuun – Syyriaan tulitauko jo lauantaina?

Luotu: 
22.2.2016 18:57
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Venäjä ja Yhdysvallat ovat uutislähteiden mukaan päässeet sopuun Syyrian tulitaukosuunnitelmasta. Esimerkiksi Venäjän on syytetty pommittaneen Isisin lisäksi hallitusta vastaan taistelevia oppositiojoukkoja.
|

Yhdysvallat ja Venäjä ovat päässeet sopuun tulitauon aikaansaamiseksi Syyrian hallituksen ja oppositiojoukkojen välille, kertovat muun muassa uutiskana Al Jazeera ja uutistoimisto AP.

Tulitauosta on neuvoteltu YK:n päämajassa New Yorkissa, Yhdysvalloissa. Kaikkien konfliktin osapuolten toivotaan hyväksyvän sopimuksen perjantaihin puoleen päivään mennessä, ja tulitauko voisi alkaa jo lauantaina.

Terroristijärjestöiksi luokiteltuja Isistä ja al-Nusraa ei oteta mukaan sopimukseen. Keskeistä sopimuksessa ei olekaan sotatoimien lopettaminen terroristijärjestöjä vastaan, vaan tulitauon saaminen aikaan Syyriassa taistelevien hallituksen ja opposition joukkojen välille.

Yhdysvaltalaisarvioiden mukaan Syyrian konflikti muistuttaa jo ”sijaissotaa”, missä Yhdysvallat ja länsi on sodassa välillisesti Venäjän kanssa, kun lännen tukemat oppositiojoukot taistelevat Venäjän tukemia Bashar al-Assadin hallituksen joukkoja vastaan.

Syyrian sisällissota alkoi maaliskuussa 2011 ja sen seurauksena ainakin 250 000 ihmistä on menehtynyt ja miljoonia on ajettu pakosalle.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Onko Venäjä jo hyväksynyt , että Syyriassa on myös oppositiota edustavia joukkoja, jotka taistelevat Syyrian hallituksen joukkoja vastaan ?

Vai ovatko Syyrian opposition joukot edelleen Venäjän mielestä terroristeja, joidenka hallussa olevia kaupunkeja voidaan summa mutkiassa pommittaa välittämättä siitä mihin pommit osuvat ?

Toisaalta onko oppositiolle löytynyt jo selkeät edustajat ?

Juhani Karlsson

nuo "maltillisten kapinallisten" aseistamiset yms. ei ole koskaan toiminu, on sitä ennekin kokeiltu,
Irakissa kun olemassa oleva hallinto kaadettiin niin tyhjiön täytti läntisen demokratian sijaan kaaos ja anarkia josta nousee ISIS:kset
ja muut mukavat joka levisi Syyriaan Irakista ja nyt näyttää leviävän Libyaan.
Irakista omat asiantuntijat ja kenraalit varoitti, heitä ei kuunneltu.... ("In a separate prewar assessment, the intelligence community judged that trying to build a new political system in Iraq would be “long, difficult and probably turbulent,” adding that any post-Saddam authority would face a “deeply divided society with a significant chance that domestic groups would engage in violent conflict with each other unless an occupying force prevented them from doing so.” http://foreignpolicy.com/2012/01/03/think-again-intelligence/ "BY PAUL R. PILLAR" sama tyyppi tuossa myös tarinoimassa: http://areena.yle.fi/1-2173406 "Kampanja, joka vei sotaan" ).
---
Olisi pitänyt olla valtavat resurssit pitämään vaikka Irakissa järjestys Saddamin hallinnon kaatamisen jälkeen ja resursseja ei ollut, lukuisista
varoituksista huolimatta.
---
"Martti Ahtisaari: ”Minä olen raivoissani”" "Ratkaisu Syyrian kriisiin oli käsillä jo 2012."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/martti-ahtisaari-mina-olen-raivo...
---
lännen maltilliset kapinalliset, kukaan ei tunnu tietävän ketä ja missä ne ovat, aika suuri ongelma:
---
"....sisällissodassa on niin monta osapuolta eikä sota tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa...."
"Venäjä on kuitenkin vain yksi pelaaja monitasoisessa sodassa. "
"shiiajohtoinen Iranin islamilainen tasavalta käy Syyriassa tärkeää alueellista valtakamppailua, jossa sen merkittävimpänä vastapelurina on öljyvauras sunnimonarkia Saudi-Arabia."
"Iranin ja Saudi-Arabian suhteet ovat nyt sen verran tulehtuneet, että ristiriidat tuskin loppuisivat, vaikka Venäjä vetäytyisi taka-alalle.""
"....ei ole lainkaan varmaa, etteivätkö eri ryhmät kohdistaisi aseitaan toisiinsa, jos Assadin hallinto yhtäkkiä kaatuisi.
Näin kävi Libyassa Muammar Gaddafin jälkeen."
Yhdysvallat......on vaihtelevalla menestyksellä aseistanut ja kouluttanut Syyrian kapinallisia."
"Pentagon alkoi pyörittää suurin fanfaarein 500 miljoonan dollarin koulutusohjelma Jordaniassa ja Turkissa, mutta ohjelma osoittautui sudeksi, kun Yhdysvallat onnistui kouluttamaan vain kourallisen kapinallistaistelijoita, ja näidenkin aseistusta ja kalustoa päätyi Jabhat al-Nusran, al-Qaidan Syyrian haaran, käsiin.
Yhdysvaltain Syyrian-politiikan kompastuskivi on jatkuvasti ollut, keitä ovat niin sanotut maltilliset kapinalliset, joiden kanssa Yhdysvallat voi tehdä yhteistyötä.
Samaan aikaan Yhdysvaltain keskustiedustelu CIA on kaikessa hiljaisuudessa järjestänyt Syyrian kapinallisille aseita Turkin ja Saudi-Arabian avustuksella."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_lopettaisiko_putinin_puhelinsoitto_syyria...
---
onkohan oppi mennyt perille?
---
"Syyrian hallituksen ja hallinnon kaataminen johtaisi valtatyhjiöön, jonka seurauksista saatiin varoittava esimerkki Yhdysvaltin sodasta Irakissa vuonna 2003, Kerry sanoi.
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1449029256997
---
Libyassa ei menny:
"Isis käänsi katseensa sekasortoiseen Libyaan – ”Se on keskus, josta he tähyävät koko Pohjois-Afrikkaan”"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1449977163579
---
"Syyrian sota on synnyttänyt kymmeniä aseellisia ryhmiä – myös maltillinen oppositio on olemassa"
"...kymmeniä ellei satoja erilaisia aseellisia ryhmittymiä. Ryhmillä on monenlaisia poliittisia ja uskonnollisia ideologioita ja päämääriä."
"Maltillisempia ryhmiä tukemaan pyrkivät länsivallat ovat hankalassa välikädessä siksikin, että liittolaiset Turkki ja Saudi-Arabia ajavat omia intressejään.
”Saudien ja Turkin kautta apua on kanavoitunut myös islamistiryhmille ja jihadisteille”, Paronen sanoo."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1455514022795
---
"USA lopettaa epäonnistuneen ohjelman kapinallisten kouluttamiseksi Syyriassa"
"Amerikkalaisten aseet valuivat ääri-islamistien käsiin"
"...Yhdysvaltain liittolainen Saudi-Arabia ei halua Yhdysvaltain nitistävän Isisiä, koska se vahvistaisi al-Assadin asemaa. Al-Assad taas on saudien vihollinen."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1444363342994
---
Turkin Venäjän ja Yhdysvaltojen sukset pahasti sekaisin:
"Turkin Nato-kumppani Yhdysvallat tukee YPG:tä, mikä on suututtanut Turkin, joka pitää YPG:tä terroristijärjestönä. Turkki katsoo kurdien sotilaallisen siiven olevan jatkoa Kurdistanin työväenpuolue PKK:lle, joka on taistellut Turkin kurdien itsehallinnon puolesta vuodesta 1984."
http://yle.fi/uutiset/nato-maa_turkki_pommitti_venajan_tukemia_kurditais...
---
"Isisin noustua voimakkaaksi tekijäksi Turkki katsoi jihadistiryhmän toimintaa läpi sormiensa. Turkki ajatteli jihadistien heikentävän toisaalta al-Assadin hallintoa ja toisaalta luovan uhan kurdeille, joiden autonomiahaaveet ovat Turkille kauhistus."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1448507970883
---
"Järjestö: Kurdit hyökkäävät Aleppon lähellä Venäjän tuella"
"Kurdien sotilaallinen siipi YPG on hyökännyt islamistien hallussa olleeseen"
http://yle.fi/uutiset/jarjesto_kurdit_hyokkaavat_aleppon_lahella_venajan...
---
"Yhdysvalloilla edessä valinta Isisin vastaisessa taistelussa: Turkki vai Syyrian kurdit"
"Yhdysvaltain kannalta tilannetta monimutkaistaa se, että Syyriassa PKK:ta lähellä olevat kurdijoukot ovat osoittautuneet tehokkaiksi liittolaisiksi Isisiä vastaan."
http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloilla_edessa_valinta_isisin_vastaisessa_t...
----
"Tony Blair pyytää anteeksi Irakin sodan erehdyksiä" "...Irakin sota oli pääsyy ääri-islamilaisen Isis-liikkeen syntyyn..."
http://yle.fi/uutiset/tony_blair_pyytaa_anteeksi_irakin_sodan_erehdyksia...
---
"Why the U.S. military can’t succeed in training foreign armies"
" The United States spent $25 billion training and equipping a large Iraqi force, which then threw down its weapons and abandoned two key cities, Mosul and Ramadi, to Islamic State militants. Between 800 and 1,000 Islamic State fighters defeated 30,000 Iraqi troops.
This also happened in Vietnam in 1975. There, the U.S.-trained and -equipped South Vietnamese military crumbled in the face of a North Vietnamese attack. The South Vietnamese forces turned that country over to the communists in Hanoi."
"We now see it in Syria as well. Why does this happen? Why do we keep doing it and expect a different result?"
"Yet they repeatedly fail largely because they are not as motivated. Military success on the battlefield is more dependent on whether men and women are willing to fight and die for a government they believe in. Rather than how well trained they are, troops have to believe their government is acting in the best interests of all its citizens.
The Iraqi and South Vietnamese troops did not believe this. Nor do the troops today in Afghanistan. The soldiers view these governments as inefficient, corrupt and sectarian. In other words, the troops do not see their regimes as worth sacrificing their lives for."
"Knowing this motivational problem, why does the United States keep training foreign forces? The answer is simple: Washington does it so that it can evade conflicts it should never have gotten involved in in the first place, and then can pretend the United States has achieved its objectives."
http://blogs.reuters.com/great-debate/2015/10/05/why-the-u-s-military-ca...

Juhani Karlsson

pari muuta juttua pistänyt kanssa silmään
---
1:
---
mitäköhän Assadin tapainen johtaja mahtaa tehdä jos saa tietää että länsi suunnittelee hallinnonvaihtoa jo paljon ennen kuin Syyrian tilanne noussut täällä lännessä otsikoihin suuremmin?
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups, cables released by WikiLeaks show"
"....U.S. Embassy officials in Damascus became worried in 2009 when they learned that Syrian intelligence agents were raising questions about U.S. programs. ....."
"Syrian authorities “would undoubtedly view any U.S. funds going to illegal political groups as tantamount to supporting regime change,” read an April 2009 cable signed by the top-ranking U.S. diplomat in Damascus at the time. "
https://www.washingtonpost.com/world/us-secretly-backed-syrian-oppositio...
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups, WikiLeaks reveals"
"Documents show the State Department has been funnelling cash to London-based satellite TV channel Barada TV, made up of a group of Syrian exiles, since 2006 to cover mass protests in the country and finance activities inside Syria as part of a campaign to overthrow President Bashir Assad."
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1377999/U-S-secretly-backed-Syri...
---
2:
---
Mihinköhän mahtaa miljardien tiedusteluresurssit yms. maailmassa kadota kun Syyrian tapahtumista raportoi paljon yhden miehen "järjestö" (Syrian Observatory for Human Rights (monien muiden "luotettavien" lähteiden mukana") https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Observatory_for_Human_Rights#Criticism ) ("...All sides in the conflict accuse him of bias... NY TIMES") jota pyörittää Briteistä omasta rivitalokaksiostaan ja pyörittää myös vaimon kanssa vaatekauppaa, tuli vain mieleen :)
---
"Coventry - an unlikely home to prominent Syria activist"
"".....his two bedroom terraced home in Coventry, from where he runs the Syrian Observatory for Human Rights.......
When he isn't fielding calls from international media, Abdulrahman is a few minutes down the road at his clothes shop, which he runs with his wife.
Cited by virtually every major news outlet since an uprising against the iron rule of Syrian President Bashar al-Assad began in March, the observatory has been a key source of news on the events in Syria."
http://uk.reuters.com/article/2011/12/08/uk-britain-syria-idUKTRE7B71XG2...
---
"A Very Busy Man Behind the Syrian Civil War’s Casualty Count"
"Yet, despite its central role in the savage civil war, the grandly named Syrian Observatory for Human Rights ( http://www.syriahr.com/en/ ) is virtually a one-man band. Its founder, Rami Abdul Rahman, 42, who fled Syria 13 years ago, operates out of a semidetached red-brick house on an ordinary residential street in this drab industrial city."
"Using the simplest, cheapest Internet technology available, Mr. Abdul Rahman spends virtually every waking minute tracking the war in Syria, disseminating bursts of information about the fighting and the death toll. "
http://www.nytimes.com/2013/04/10/world/middleeast/the-man-behind-the-ca...
---
Tuo Syrian Observatory for Human Rights on ollut myös Suomessa usein uutisen lähteenä, osunut monesti osunut silmään, tuossa vaikka pari:
----
"Venäjä on pommittanut historiallista Palmyran aluetta Syyriassa"
http://yle.fi/uutiset/venaja_on_pommittanut_historiallista_palmyran_alue...
---
"Syyrian ihmisoikeusjärjestöiltä hurjia lukuja: Armeija ja Venäjä aiheuttavat eniten siviiliuhreja"
http://yle.fi/uutiset/syyrian_ihmisoikeusjarjestoilta_hurjia_lukuja_arme...

Majlis Lahtinen

No niin,taas tehty sopimus joka putin kumottaa jo sunnuntaina..Kuinka monta sopimusta on jo tehty Ukrainan tapauksessa,kertaakaan sitä ei ole pidetty. Kuinka monta istuntoja on jo ollut Syyrian tuhoamisesta..Naurettavia sopimuksia...Eikö nyt jo pitäisi olla selville kaikille, että se mitä pultsi haluaa ja on suunniteltu,siitä hän ei luovu koskaan..Lisää tuhoa on vielä tulossa,mikä on seuraava maa,,en viits sanoa..