Lauantai 25.5.2019

David Cameronin omat rivit hajosivat heti – Lehti: Avoin sota

Luotu: 
22.2.2016 19:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sanasota alkoi konservatiivipuolueen kansanedustaja Boris Johnson ja pääministeri David Cameronin välillä Britannian parlamentin alahuoneessa.
|

Ison-Britannian pääministeri David Cameron kävi maanantaina kovaan hyökkäykseen oman konservatiivisen puolueensa kansanedustajaa, Lontoon pormestari Boris Johnsonia vastaan. Parlamentissa oli käynnissä avoin sota, luonnehtii konservatiivisena pidetty Telegraph.

Isossa-Britanniassa käydään nyt kampanjointia EU-jäsenyydestä. Jäsenyydestä järjestetään kansanäänestys kesäkuussa ja Johnson tukee eroa EU:sta, kun taas Cameron haluaisi pitää britit jäsenenä.

Johnson on lehtitietojen mukaan väläyttänyt ehdotusta, että EU-eron jälkeen, Iso-Britannia voisi käynnistää uudet jäsenyysneuvottelut.

– Ikävä kyllä, herra puhemies, olen tuntenut useita pareja, jotka ovat päättäneet hakea avioeroa. En kuitenkaan tunne yhtäkään paria, joka olisi käynnistänyt avioeroprosessin uudistaakseen vihkivalansa, Cameron tylytti Johnsonia samalla kun poikkeuksellisesti oppositiossa olevan työväenpuolueen kansanedustajat osoittivat Cameronille suosiotaan.

Cameron neuvotteli Brysselissä EU:n muiden päämiesten kanssa ehdoista, joilla Iso-Britannia voisi jäädä unioniin. Muun muassa Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) on kuvannut sopua kuitenkin laihaksi. Isossa-Britanniassa järjestetään kansanäänestys EU-jäsenyydestä kesäkuussa.

Kun Johnson asettui tukemaan ”Brexitiä” eli Britannian EU-eroa, Soini katsoi, että ero EU:sta on heti todennäköisempi ratkaisu, joskaan ei vääjäämätön.

Johnsonin mukaan Brexitiä vastustavat henkilöt, jotka eivät usko Ison-Britannian pärjäävän ”omilla jaloillaan”. Hänen mukaansa EU-eron taloudellisia vaikutuksia on liioiteltu hurjasti. Maanantaina myös Cameronin oman hallituksen työministeri, Priti Partel ilmoitti kannattavansa eroa EU:sta.

– Pääministeri on yrittänyt kovasti, mutta EU on kieltäytynyt antamasta Britannian kansalle sen, mitä se haluaa. […] Ainoa tapa saada taloutemme takaisiin omaan hallintaamme ja vapauttaa yrityksemme luomaan lisää työpaikkoja ja kasvua on äänestää eron puolesta, Partel sanoo Telegraphin mukaan.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Mistä löytyisivät uudet Herakles ja Iolaos, jotka leikkaisivat Brysselin hydran päät irti, ja palauttaisivat valtioille takaisin suvereniteetin ja kansalaisille vallan. Euroopan Unionin piti olla yhteistyöelin, nyt siitä on tullut vallan syöpäkasvain, joka syö kaiken tieltään ja ahmii demokratiankin kitaansa.

Henry Björklid

Jokainen EU-alueen politikko, joka hiemankin seuraa EUn päätöksentekoelimien tekemisiä tietää, että valta on siirtynyt teknokraateille. Ja että nämä käyttävät sitä täysin epädemokraattisesti - pyrkimyksenä haalia itselleen lisää valtaa.
Ei ihme, jos moni politikko alkaa miettimään asioita uudelleen.