Lauantai 21.10.2017

Turvapaikanhakijat: Varoitus Euroopan ketjureaktiosta – Kreikka kutsui Naton aluksia hätiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.2.2016 08:19
Päivitetty: 
24.2.2016 08:27
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Idomenin raja-asema pohjoisessa Kreikassa, josta ainakaan afgaanisiirtolaiset eivät tällä hetkellä pääse eteenpäin Makedonian puolelle.
|

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja on huolestunut Kreikan tilanteesta eteläisen Euroopan maiden sulkiessa rajojaan järjestön mielestä keinotekoisin perustein.

Etenkin afganistanilaiset siirtolaiset ovat alkaneet pakkautua Kreikkaan, koska siitä pohjoiseen sijaitsevat maat niin sanotulla Balkanin reitillä ovat alkaneet rajoittaa näiden pääsyä rajan yli.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan raja-alueille jumittuvat turvapaikanhakijat jäävät hädänalaiseen tilaan ja epätietoisuuteen. Toisaalta järjestö väittää nähneensä Kreikan poliisin kohtelevan kaltoin rajalle jääneitä turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole suostuneet astumaan Kreikan poliisin busseihin ja lähtemään takaisin Ateenaan.

– Me olemme tuominneet tämän ketjureatkion humanitaariset seuraukset kerta toisensa jälkeen, mutta Euroopan maat tällä reitillä keksivät jatkuvasti uusia, mielivaltaisia kriteereitä, joiden ainoa tavoite on vähentää tulijoiden määrää, järjestö toteaa brittilehti Guardianin mukaan.

Lue myös: Ketjureaktio leviää Etelä-Euroopassa – ilmiriita käynnissä

Sekä Lääkärit ilman rajoja että YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vetoavat Eurooppaan yhteisten ratkaisujen löytämiseksi kansallisten, hallitsemattomia seurauksia aiheuttavien päätösten sijaan.

Kreikka puolestaan on ilmoittanut olevansa valmis hoitamaan yhä kasvavan siirtolaismäärän, mutta vaatii EU ja kaikkia jäsenmaita kunnioittamaan yhteisiä päätöksiä. Euractiv-sivuston mukaan Kreikka on myös pyytänyt sotilasliitto Natolta lisäapua Egeanmeren ihmissalakuljetuksen valvontaan. Naton alukset toimivat Välimerellä ilmiön parissa jo nyt.

– Pyydän kirjeessä [Naton pääsihteerille] Naton voimia siirrettäväksi Kreikan saarille, sanoo puolustusministeri Panos Kammenos.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Lintala

Kreikka on myös pyytänyt sotilasliitto Natolta lisäapua Egeanmeren ihmissalakuljetuksen valvontaan. Naton alukset toimivat Välimerellä ilmiön parissa jo nyt.
– Pyydän kirjeessä [Naton pääsihteerille] Naton voimia siirrettäväksi Kreikan saarille, sanoo puolustusministeri Panos Kammenos.
Kreikka tekee äärimmäisen pakon edessä vähimmän mahdollisen itse ja loput Natolle.
Turkki sai EU:lta 3 miljardia euroa mutta ei tee sitäkään vähää ihmissalakuljettajien pysäyttämiseksi. Och pappa betalar.

Jaakko Aalto

Jos EU käyttäisi sen 3 miljardia Turkin lahjomisen asemesta Turkin rajan pitäväksi tilkitsemiseen, se palauttaisi edes hitusen uskottavuudestaan. Kreikkaa voi aiheellisesti moittia monesta, mutta tässä asiassa tuen antaminen sille on kyllä perusteltua.

Markku Lehto

Toki Krekka, jonka alueelle maahantulijoiden paine ensimmäisessä vaiheessa kohdistuu, tarvitsee tukea. Sitähän on annettu EU:n puolelta mm. yrittämällä saada Kreikka ja myös Italia perustamaan järjestelykeskuksia malli Tornio sekä toimimaan Schengenin ja Dublinin sopimusten mukaisesti. Suomessa järjestelykeskus on saatu toimimaan ja sitä on käyty etelä-euroopasta katsomassa.

Eräs järjestelykeskuksen tärkeistä tehtävistä on rekisteröidä maahantulijat heti, kun nämä saapuvat maahan. Näin heidät saadaan EU:n viranomaisjärjestelmän seurantaan, eivätkä he voi vaeltaa tunnistamattomina ympäri Eurooppaa ja EU:ta.

Tämä toiminta näyttää tökkineen täysin sekä Kreikassa että Italiassa. Sitä ei voi pelkästään selittää resurssien puutteella, vaan myös asenteella lienee ollut oma osansa tässä hallitsemattomassa massojen liikehdinnässä pohjoisen suuntaan.

Toki näin mittavan maahantulijamassan järjestelmällinen käsittely vaatii mittavia resursseja jotka ovat moninkertaisia verrattuna Tornion järjestelykeskukseen. Nämä resurssit on suunnattava muualta EU:sta Kreikkaan ja Italiaan. Tuntuu siltä , että Italian ja Kreikan hallinnot tarvitsevat paitsi rahallisia resursseja, niin myös tiedollista tukea ja johtamistukea toiminnan organisoimiseksi ja ylläpitämiseksi. Ja kun puhutaan rahallisesta tuesta, niin sen käyttö tulee olla tiukasti EU:n valvonnassa.

Suomestahan on lähetetty alueelle rajavartiolaitoksen aluksia EU:n jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtivan viraston, Frontexin, käyttöön. Myös rajavartiolaitoksen Dornier-valvontakone on toiminut alueella.

Hieman herättää kysymyksiä se , miten Nato:n laivasto-osasto voi rajoittaa ja valvoa maahantulijoiden virtaa ? Eikö EU:n Frontex ole sopivampi organisaatio maahantulijoiden virtojen hallintaan, kuin Naton taistelualusten muodostama osasto ?

Vai onko Naton laivasto-osaston rooli muukin kuin pelkästään pakolaisvirtojen seuraaminen ? Mahtaako sen toiminta Kreikan ja Turkin välisellä merialueella, jonka kautta myös Venäjän alusliikenne kulkee Mustalta mereltä Välimerelle, liittyä osaltaan myös Syyrian sotilaalliseen tilanteeseen ja signaalin antamiseen Venäjän suuntaan ?

Tokihan Nato -joukot voivat antaa virka-apua Frontexille. Suomessahan puolustusvoimat on antanut pienessä määrin virka-apua Torniossa ja tarpeen tullen voidaan näin tehdä myös laajemmassa mittakaavassa esimerkiksi itärajalla.