Maanantai 23.10.2017

Trump-ilmiö USA:ssa: ”Toimittajat paniikissa” – Media oli väärässä ympäri maata

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.3.2016 08:21
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Osa tiedotusvälineistä on suhtautunut Donald Trumpiin vitsinä ja vähätellen. Nyt moni toimittaja on joutunut myöntämään olleensa väärässä.
|

Yhdysvaltain esivaalien ”supertiistain” tulosten seurauksena on käynyt selväksi, että moni tiedotusväline ympäri Yhdysvaltoja epäonnistui arvioissaan Donald Trumpista, kirjoittavat Politico ja International Business Times.

Yhdysvalloissa media on yleisesti ottaen kantaaottavampi kuin vaikkapa Suomessa. Tutkimustenkin mukaan media on Yhdysvalloissa ollut kallellaan vasemmalle eli demokraattien suuntaan.

Osa yhdysvaltalaislehdistä, muun muassa Huffington Post ja Vox, ovat olleet sillä linjalla, että Trumpilla ei ole mitään todellisia mahdollisuuksia yltää republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Myös esimerkiksi The New Yorker, Washington Post ja The Atlantic ovat todenneet saman. Politico kirjoittaa, että nyt kaikki Trump-ilmiötä vähätelleet journalistit yrittävät tulla sinuiksi tilanteen kanssa – ja osa heistä on Politicon mukaan "paniikissa".

Esimerkiksi Vox-lehti kirjoittaa nyt supertiistain tulosten jälkimainingeissa, että republikaaneilla on nyt 14 päivää aikaa estää Trump.

The New Yorkerin päätoimittaja David Remnick on myöntänyt lähestulkoon kaikkien journalistien olleen väärässä Trumpin suhteen. Remnick arvelee, että kyse oli osittain siitä, etteivät toimittajat halunneetkaan tajuta Trump-ilmiön laajuutta.

The Atlanticin kirjeenvaihtaja James Fallows myöntää myös olleensa väärässä. Hän kuitenkin arvioi Politicon mukaan, että presidentinvaalien tilanne on nyt ollut niin ennennäkemätön, että asioiden ennustaminen on vaikeaa.

Fox Newsin Chris Wallace puolestaan on kommentoinut, että Trump-ilmiö on ollut nöyrtymisen paikka ”kaikille tällä alalla, minulle itselleni mukaan lukien”.

– Yksi oppi on se, että et tiedä niin paljon kuin kuvittelet tietäväsi, Wallace on sanonut.

Politico arvioi, että tulipa Trumpista republikaanien ehdokas tai ei, koko prosessi todennäköisesti muuttaa sitä, miten ehdokkaita tulevaisuudessa arvioidaan.

Supertiistain voittajat olivat republikaanien Trump ja demokraattien Hillary Clinton. Arvioiden mukaan alkaa olla jo todennäköistä, että Trump nousee republikaanien ehdokkaaksi – vaikka varmaa se ei vieläkään ole. Samaan aikaan Clinton on vahvistanut asemaansa kisassa demokraattien ehdokkuudesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari-Vesa Parviainen

Trump tarjoaa selkeyttä, radikaaleja ratkaisuja. Tuo uppoaa kansaan joka on kyllästynyt Obamahyysäämiseen. Kun joku haluaa ajaa meidän etua, eikä "kaikkien", on selvä että sillle löytyy kannatusta. Hillary on myös realisti, tekee tarvittaessa muuta kuin vaalipuheet antaa ymmärtää. Jännä nähdä kuinka lopulta käy.

Pekka de Groot

Drumpf (https://www.youtube.com/watch?v=DnpO_RTSNmQ) on helppoheikki, joka puhuu rasistista hölynpölyä ja lupailee epämääräisiä pilvilinnoja. Se puree yleisöön, joka ei oikein tiedä kovin paljon asioista, mutta lupaukset ja puheet sopivat omaan maailmankuvaan.

Kun siihen lisätään tunne siitä, että oman puolueen johto ja poliittinen eliitti yleisesti, ovat käyttäneet näitä ihmisiä hyväkseen ja nakertaneet näiden elintasoa, niin saadaan selitys Drumpfin menestykselle.

Tämä kuvaa republikaanisen puolueen tilaa.

Mitä Hillaryyn tulee, niin miksi kuvittelet, että hänen mahdollinen presidenttikautensa poikkeaisi millään tavoin Obaman kaudesta?

Johannes Paasio
Vastaus kommenttiin #6

Hillary, tai Hitlery kuten häntä myös kutsutaan saa rahoituksen Goldman sachsilta. Hitlery on läpikorruptoitunut rikollinen, kuten oli hänen miehensäkin.

Nämä ovat dokumentoituja tosiasioita, joista tosin ei löydy tietoa hölmölän valtalehdistä, koska kansan illuusio särkyisi.

Sepetius Kangas

Totta kait. Trump käyttää samoja ajatuksia kuin Hitler aikoinaa. Ainakin suomalaisten luulisi sen huomaavan. Toki Yhdysvalloissa yhteyttä ei huomata. Sielläkin ihannoitiin Hitleriä varsin pitkään. Vasta sitten kun Aatun valta uhkasi kaventaa yhdysvaltain omia intressejä niin mukaan lähdettiin. Ja sekin Japanin ansiosta. Kun pieni saarivaltio uhmasi suurta Amerikkaa. Näin käy maailma oppii varvoin muuten kuin kantapään kautta.

Karri Majava

Trumpin "värikäs" menneisyys liike-elämässä voi olla loppupeleissä melkoinen rasite, jos hän ylipäätään pääsee republikaanien ehdokkaaksi. Ei luulisi olevan demokraateille kovin rankka rasti nostaa esiin Trumpin jälkeensä jättämät "miinat" ja tehdä se sopivasti esim. suuren vaaliväittelyn alla.

Ari-Vesa Parviainen

Tuo puolueen nimi kirjoitetaan piirun toisin. Mutta asia on: Voiko Trumpin kaltainen vaalirahoista riippumaton ehdokas olla se, mitä USA ja maailma tarvitsee?
Kun katsoo lähi-idän katastrofia, on sen mahdolistanut vain se, että kukaan ei ole tehnyt juuri mitään. Tai on, mutta ei läheskään tarpeeksi.

Antti Brusi
Vastaus kommenttiin #8

Ruotsalaisita kirjoitan aina ruåttalaiset, kumpi on oikein. Toisaalta republikaanit voisi taivuttaa muotoon buplikaanit tai vain kaanit tai kanit.

USA:n presidentillä on toki valtaa, mutta siellä on myös moninkertainen turvajärjestelmä jos ko. henkilö alkaisi käyttäytyä "poikkeuksellisesti"......

Maailma ei tosiaankaan tarvitse Trumppeja.

Ari-Vesa Parviainen

Harmittaa luonehdinta vassareiden kuulumisesta älymystöön. Todella älykkäät eivät ole millään puolella, vähiten ainakaan vasemmalla. Tennistossupaavo toimii tässä todisteena. Äly vähissä. Hävettää puolestaan käytöstavoistakin piittaamattomuus.

Eero Laine

Hyvä havainto toimittajalta, että hän ei tiennytkään niin paljon kuin kuvitteli tietävänsä. Samaa soisi pohtivan suomalaistenkin toimittajien sen sijaan, että valittavat väärin kohtelustaan. Ns vaihtoehtomedia on paljolti juuri toimittajien aihuttama ilmiö, koska toimittajista liian suuri osa luulee tietävänsä eikä välitä selvittää asioida ja raportoida lähteitään. HS näyttää parantavan laatuaan koko ajan samaa vauhtia, kun Yle menee taaksepäin.

Jorkka Jaatinen

On se hesarikin jättänyt julkaisematta oikaisuja selviin asiavirheisiin, mitä olen osoittanut. Koskien esim lukumääriä ja/tai teknisiä tosiasioita. Joten ei herätä luottamusta valtamediaan se, ettei "johtava" päivälehti suostu edes osoitettuja virheitään korjaamaan.

YLE taas on sellainen perinneyhdistys: sosialismin museo, mikä säilöö pystyynmuumioituneita kommareita.

Hannu Mononen

"Yhdysvalloissa media on yleisesti ottaen kantaaottavampi kuin vaikkapa Suomessa. Tutkimustenkin mukaan media on Yhdysvalloissa ollut kallellaan vasemmalle eli demokraattien suuntaan."

No eipä tuossa niin suurta eroa näytä olevan, vasemmalle kallellaanhan se Suomenkin media on.

Hannu Mononen

"Fox Newsin Chris Wallace puolestaan on kommentoinut, että Trump-ilmiö on ollut nöyrtymisen paikka ”kaikille tällä alalla, minulle itselleni mukaan lukien”.

– Yksi oppi on se, että et tiedä niin paljon kuin kuvittelet tietäväsi, Wallace on sanonut."

Tässä on toki selvä ero -- Suomessa toimittajilla ei ole kykyä nöyrtyä tosiasioiden edessä, he kuvittelevat edelleenkin tietävänsä paremmin mutta vika on vain tosiasioissa.

Timo-Pekka Mustakallio

Mi-mitäh? Laatumediako... erehtynyt? Vastahan sen ylipapisto julistautui totuuden ja viisauden ainoaksi lähteeksi... joiden rinnalla sinun ei pidä lukeman muita medioita :)

Esiin kristallisoituvasta valinnasta Clinton vs. Trump ensin mainittu on tunnettu tapaus, neocon-fraktion hang around-jäsen, ja muutama painokelvoton luonnehdintakin lie kuultu. Jäljempää on tituleerattu mielipuoleksi, enkä tiedä jaksaako kukaan nauraa "halki, poikki, pinoon"-sedän revittelyille ja touhuille odotellessaan höyrystymistään atomiaseen räjähdyksen 5.500 asteessa.

Voi Murrikka, vanha ystävä... kuka ihminen jaksaa enää kulkea sinun rinnallasi, kun olet näemmä hukannut viimeisetkin marmorikuulasi? Noh, ylipapisto varmaan on rinnallasi viimeiseen sihahdukseen asti.

Tuomo Niemelä

They've been Trumped.

Kun Cruzin mahdollisuudet rannikoilla ja pohjoisessa lienevät heikommat, niin jää kolmantena olevan puoluejohdon suosikin Rubion varaan estää Clintonin ja Trumpin kohtaaminen finaalissa. Ei lupaa rauhallisia yöunia tasavaltalaistenkaan nykyjohdolle.

Clintonin ja Trumpin kamppailu olisi ehdottomasti mielenkiintoisin seurattava.