Lauantai 23.9.2017

Näinkö Euroopassa voisi käydä keväästä 2016 alkaen? – ”Aseellisia yhteenottoja, sotatilalaki”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.3.2016 09:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Bildtin ”painajaisskenaariossa” vapaan liikkuvuuden Schengen-alue hajoaa lopullisesti tämän vuoden alkupuolella. – Sen seurauksena jännitteet kasvavat Balkanilla ja aseellisia yhteenottoja on pitkin Kreikan ja Makedonian rajaa, Bildt kirjoittaa.
|

Ruotsin pääministerinä ja ulkoministerinä menneinä vuosina toiminut Carl Bildt on kirjoittanut Maailman talousfoorumin WEF:n sivuille kaksi skenaariota Euroopalle liittyen pakolais- ja siirtolaiskriisin hoitoon.

Bildtin mukaan kaksi vaihtoehtoista tapahtumaketjua eivät ole ennustuksia, vaan niissä kuvataan seurauksia, joita tämän päivän päätöksillä voi olla.

Bildtin ”painajaisskenaariossa” vapaan liikkuvuuden Schengen-alue hajoaa lopullisesti tämän vuoden alkupuolella. LUE MYÖS: Ketjureaktio leviää Etelä-Euroopassa - ilmiriita

– Sen seurauksena jännitteet kasvavat Balkanilla ja aseellisia yhteenottoja on pitkin Kreikan ja Makedonian rajaa, Bildt kirjoittaa.

Hänen skenaariossaan Schengen-alueen romahdus aiheuttaa poliittisen ilmapiirin kiristymisen. Britannian eroanomus EU:sta aiheuttaa skenaariossa sen, että muissakin EU-maissa aletaan ajaa omia poikkeuksia ja erityisjärjestelyitä EU:n suhteen.

Tapahtumakulussa Skotlanti irtautuu Isosta-Britanniasta ja Katalonian tilanne johtaa ”sotatilalakiin osassa Espanjaa”, Bildt kirjoittaa.

Hänen negatiivisessa tapahtumakulussaan Venäjän ”sotilaallisesti seikkailulliset toimet” lisääntyvät Euroopan itäosassa suuremman sodan puhkeamisen uhka on todellinen.

Yhdysvallat puolestaan kääntyy tässä tilanteessa entistä enemmän Kiinan puoleen kumppanuuksien merkeissä ja Euroopasta tulee Yhdysvalloille ”mennyt maailma”.

Sen sijaan Bildtin positiivisessa skenaariossa Euroopan hallitukset sopivat aiempaa järkämäästä tuesta Ukrainalle ja auttavat vakauttamaan tilannetta Syyriassa ja sen ympärillä. Aito kumppanuus Turkin kanssa pakolaiskriisin hoidossa antaa Turkille uuden demokratiaruiskeen. Avun myötä paranevat olosuhteet pakolaisleireillä Libanonissa ja Jordaniassa hillitsevät ihmisvirtaa Eurooppaan. Muslimit eri EU-maissa yhdistävät voimiaan ääriajattelua vastaan. Britannia pysyy EU:ssa ja eurooppalaisten maiden uudet panostukset puolustusbudjetteihinsa estävät Venäjää toteuttamasta uusia aggressiivisia toimia.

Myös Suomi mainitaan Bildtin positiivisessa skenaariossa. Siinä EU:n puheenjohtajamaana vuonna 2020 toimiva Suomi onnistuu saamaan euromaat hyväksymään laajemman keskittyneen budjettivalvonnan euroalueella. Tämän seurauksena euron valuutta-asema vahvistuu, mikä puolestaan saa Yhdysvallat entistä sitoutuneemmaksi EU:hun todellisena kumppanina maailmanpolitiikassa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Toivottavasti saataisiin tänne meille taistelukenttäsopimuksella oikein paljon sotilaita ja aseita että tulisi kunnon sota. Kun puoli miljoonaa innokkainta Suomalaista sotakiimaista saadaan sankarihautuumaille, niin palaa taas järki päähän.

Tiedä vaikka muistettaisiin taas miksi aiemmin oltiin sitä mieltä ettei suurvaltojen pelinappulaksi kannata ruveta. Itsenäisyys ja sotilaallinen liittoutumattomuus Itävallan tapaan olikin hyvä ajatus.

Tosin niitä emme tule enää saamaan takaisin. Ne voi myydä vain kerran. Sori siitä.

Hannu Mononen

Kiinnostavaa on lukea hahmotelmia, joilla on päivänpolitiikan ylittävä aikajänne.

Eräänä yksityiskohtana myönteisessä skenaariossaan Bildt tuo esille taloudellisesti vahvistuneiden EU-maiden kyvyn kääntää suunta puolustuskykynsä leikkaamisesta, mikä saa Venäjän pidättymään enemmistä aggressiivisista siirroista. Yksikään suomalainen poliitikko ei tähän mennessä ole yltänyt julkisissa kannanotoissaan näkemään kannattavana investointina asiallisen puolustuskyvyn palauttamista säästökuurien jälkeen. Ja kuitenkin: prosenttien viilaaminen jossakin yhteiskuntasopimuksen viimeistelyssä on lasten leikkiä verrattuna turvallisuusuhkien vaikutuksiin.

Carolus Linden

"Turvapaikanhakijoiden virtaa" ei pysäytä muu kuin aseellinen toiminta tai EU:n alueelle turvapaikanhakijoina pyrkivien henkilöiden asenteen muutos. Ny kun on nähty kuinka tänne on päästy, ei ole enää helppoa estää useampia yrittämästä päästä tänne vaikka "hinnalla millä hyvänsä", jos heidän asenteensa on sellainen, että pääsyä kannatta yrittää.

Timo-Pekka Mustakallio

Kumpikohan skenaario mahtaa olla todennäköisempi? Bryssel antaa kärryn viillettää ("lässt den Karren sausen"), USA ajautuu valitsemaan Skyllan ja Kharybdiksen väliltä, Lännen järkyttävät strategiavirheet ("stragediat") Lähi-Idässä ja Ukrainassa kypsyvät katastrofeiksi, ja samaan aikaan moni raskaan sarjan vaikuttaja on huolissaan nykyisen finanssimaailman epävakaasta tilasta. Mutta ei hätää: euro-atlanttinen tutti suuhun, ja kaikki on taas hyvin?!