Torstai 23.5.2019

Tutkijalta karu arvio: ”Schengen-sopimus peruttava, Eurooppa pelastettava”

Luotu: 
3.3.2016 18:23
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ajatuspaja Carnegie Europen tutkija luettelee useita syitä Schengen-sopimuksen purkamiselle. Kuvassa sopimuksen muistomerkki Schengenin kylässä Luxemburgissa.
|
Ajatuspaja Carnegie Europen kansainvälisen politiikan asiantuntija Judy Dempsey uskoo, ettei Euroopan unionilla ole muuta vaihtoehtoa kuin Schengenn-sopimuksen peruuttaminen ainakin väliaikaisesti. 
 
-Schengen-sopimus on peruttava ja Eurooppa pelastettava, Dempsey kirjoittaa torstaina julkaistussa katsauksessaan.
 
Euroopan unionin perusperiaatteisiin kuuluva vapaa liikkuvuu perustuu Schengen-sopimukseen. Dempseyn mukaan viime aikoina on kuitenkin nähty useita syitä, joiden vuoksi sopimus ei toimi.
 
-Ensimmäinen niistä on turvallisuus. Euroopan viranomaiset eivät tiedä Euroopan maihin tulevien yksityishenkilöiden taustoja. Tämä asia on noussut yhä tärkeämmäksi Eurooppaan tehtyjen terrori-iskujen myötä, hän kommentoi.
 
Toisena syynä Dempsey nostaa esiin eurokriittiset, populistiset ja muukalaisvihamieliset poliittiset liikkeet. Hänen mukaansa ne käyttävät Schengen-sopimuksen heikkouksia omien agedojensa ajamiseen.
 
-Lisäksi Schengen-sopimusta on helppo väärinkäuttää terroristi-iskujen valmistelussa. Ja viimeinen syy on se, että sopimuksen heikkoudet vahingoittavat niitä, jotka oikeaasti tarvitsevat turvapaikan, Dempsey jatkaa.
 
Dempsey esittää Schengen-sopimuksen peruuttamista noin 12 kuukauden ajaksi. 
 
-EU-maiden hallitukset eivät ole ymmärtäneet yhteisen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan välttämättömyyttä. Tämän vuoksi Euroopasta puuttuu nyt solidaarisuutta ja poliittista tahtoa. Jos terrori-iskut ja pakolaiskriisi eivät muuta tätä, mikä voisi sen muuttaa, hän kysyy.
 
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti aikaisemmin tänään, että laittomien elintason perässä tulevien siirtolaisten ei pidä tulla Eurooppaan. Tuskin mukaan ihmissalakuljettajiin uskovat elintasosiirtolaiset riskeeraavat elämänsä ja rahansa tyhjän takia. 
 
– Älkää tulko Eurooppaan, Tusk sanoi osoittaen sanansa ”kaikille potentiaalisille laittomille elintasosiirtolaisille”.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ville Mäki

Vähintään Schengen-sopimuksen väliaikainen jäädyttäminen on vältämätön ratkaisu. Idea rajattomasta Euroopasta on kääntynyt pahasti itseään vastaan. Ei se hyödytä ketään, että kaikenmaailman terroristit ja rikolliset voivat käyttää Schengeniä hyväkseen. Kyllä rehellinen ihminen pääsee matkustamaan maasta toiseen ilman Schengeniäkin, vaikkei ehkä niin jouhevasti.

Antti Kostet

Kantapään kautta tullut oppi on jälleen osoittanut laatunsa, kun jopa EU:n pöhöpopulistit haluavat lopettaa holtittomat kansainvaellukset.
Schengen kuoli ensimmäiseen maahanmuuttoinvaasioon, joten sitä ei kannata elvyttää muutamaan vuoteen.

Olli-Pauli Sarvaranta

Schengen sopimuksen kaatumisesta ei kannata iloita sillä Suomi kuuluu siinä rytäkässä suuriin taloudellisiin häviäjiin. On selvä, että pakolaisvirta on saatava noroksi, mutta pitemmän päälle Schengen hyödyttää meitä kaikkia. Eurooppa oli liikkumisen kannalta vapaa 1800-luvulla, ei kai tässä ole aihetta palata kylmän sodan rajoihin?

Risto Nikander

Sopimus on jo kuollut kirjain monessa läntisenkin Euroopan maassa. Suomen kannalta EUn yhteinen sopimus olisi erittäin tärkeä, sillä Suomen hallitus olisi viimeinen rajojen sulkija ilman EUn kattavaa yhteistä päätöstä.
Suomen politiikka nimenomaan kerää tänne rikolliset, koska Suomi on NIIN OIKEUSVALTIO, että jopa ulkomaalaiset rikolliset otetaan tänne hyvään täyshoitoon ja turvaan. Vankilaan, ellei muuten. KALLISTA. Mutta toimiihan hallituksen leikkuri opiskeluun, vanhusten ja vammaisten hoitoon, lapsiperheille jne. Ihmeellinen preferenssi hallitukselta.

Eero Laine

Shengen-sopimus osoittautui virheeksi ja mikäli EU aiotaan pitää pystyssä, sopimus pitäisi ainakin jäädyttää. Ne väitetyt hyödyt, jotka on saatu laskemalla teoreettisia odotusaikoja, menetetään pakolaishässäkän kustannuksina, jotka ovat todellisia. Mikä olisi asia, jossa EU olisi yksiselitteisesti onnistunut?

Carolus Linden

Kun nyt on niin, että ongelmia syntyy siitä, että turvapaikanhakijat hyväksikäyttävät Schengen-sopimusta. Onko se riittävä syy koko sopimuksen mitätöimiselle?
Vaikka rajatarkastukset haittaavat vapaata liikkuvuutta, eivät ne sitä kuitenkaan estä. Eikö voisi olla ajateltavissa, että määritettäisiin sopimus tai sen tulkinta siten, että se ei koskisi turvapaikanhakijoita. Laillisesti Shengen-alueella oleskelvilla voidaan kai olettaa olevan oikein hyvät mahdollisuudet todistaa oleskelunsa laillisuus ja sen suoma vapaa liikkuvuus.

Teemu Uusi-Esko

Tulin Tanskasta Ruotsiin tiistaiaamuna kolme viikkoa sitten. Siellä oli heti maksukopin jälkeen poliisi vastassa, katsoivat id-kortin. Aikaa kului noin 30 sekuntia, vaikka vaihdoimme muutaman sanankin. Toivottavasti EU:ssa tai edes SSSuomessa ymmärretään ryhtyä katsomaan tulijoita edes tuon verran. Mutta hevosnaama haluaa lisää matuja, kertoisi vain mitä niillä tehdään.