Torstai 19.10.2017

Venäjä-raportissa kova hehkutus: Suomi sanoi sen – heti ja ääneen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.3.2016 19:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Carl Haglund on oppositiopuolue RKP:n puheenjohtaja. Hän saa tuoreessa Venäjä-raportissa kiitosta suorapuheisuudestaan ollessaan puolustusministeri vuonna 2014.
|

Brittiläinen riippumaton politiikan tutkimuslaitos Chatham House on julkaissut raportin Venäjän toiminnasta ja vallankäytöstä. Turvallisuuskysymyksiin erikoistuneen tutkijan Keir Gilesin kirjoittamassa raportissa arvioidaan, että niin sanottu ”hybridisota” tai Venäjän käyttämät hybridikeinot eivät ole mitään uusia asioita, vaan jatkumoa jo Neuvostoliiton suosimalle vallankäytölle.

Gilesin mielestä Venäjän toimet ja aikeet Ukrainassa ovat saman tyyppisiä kuin Neuvostoliiton toiminta menneinä vuosikymmeninä, mutta moderneja keinoja käyttäen.

Suomi tuodaan raportissa esille useaan otteeseen. Raportin henki on se, että Suomi on kokenut vastaavia toimia Neuvostoliiton taholta toisen maailmansodan aikaan ja ollut siksi hyvin kartalla tilanteesta nytkin.

Erityisesti raportissa mainitaan Suomen edellinen puolustusministeri Carl Haglund (r.). Hän arvioi jo syksyllä 2014 Ukrainan kriisiin liittyen, että Venäjä pyrkii systemaattisesti vaikuttamaan tiedonkulkuun vääristelemällä asioita.

– On aivan selvää, että tämä osittain vääristelty uutisvirta ja selkeästi virheelliset uutiset, mitä Venäjän uutismediassa pyörii, eivät pyörisi ilman Venäjän valtiojohdon hyväksyntää, Haglund sanoi Yle Uutisille.

Haglundin Venäjä-lausunnot olivat hänen puolustusministeriaikanaan hyvin suorasukaisia. Haglund sanoi muun muassa Uudelle Suomelle kesäkuussa 2014, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan eikä näe Suomea tasavertaisena itsensä kanssa.

Chatham Housen raportin mukaan Haglund oli yksi ensimmäisistä Euroopan korkean tason päättäjistä, joka kiinnitti yleisön huomiota Venäjän informaatio-operaatioihin.

– Ensimmäinen ja paras ase vastata Venäjän informaatio-operaatioihin on tiedostaminen, raportissa sanotaan ja todetaan, että Haglundin ulostulo oli tästä hyvä esimerkki.

Raportin mukaan Venäjän toimet Suomea ja Ruotsia kohtaan ovat tähän mennessä aiheuttaneet Venäjän kannalta epäsuotuisan lopputuloksen ja ovat vain työntäneet näitä maita lähemmäs puolustusliitto Natoa. Raportissa kysytään kuitenkin, onko todellisia takeita siitä, että Nato voisi vakavassa kriisissä käyttää Suomen ja Ruotsin ilmatilaa apunaan. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Tossavainen

Tällä kertaa Lius, joka on Venäjän trolliarmeijan sotilas, hyökkäsi aiheeseen, joka käsittelee Venäjän propagandasotaa. Tähän aihepiiriin Liuksen kirjoitus soveltuu paremmin kuin hyvin.

Venäjän trollit toistavat jokaiseen kysymykseet samat perustelemattomat väitteet. Trollille ominainen piirre on, että samat väitteet esitetään täysin irrallaan keskusteltavasta asiasta.

Trolliarmeijaa kuvaa erittäin hyvin Kummeli sarjassa toistettu sketsi, jossa tietokilpailijat miettivät vastausta lasikaapissaan perusteellisesti ja pinnistyksen jälkeen vastaus on aina iloisesti huudahdettu: "Kanada".

Tutkimusten mukaan Venäjän trolliviestinnässä erottuu kahdeksan selvää aihealuetta, joita koskevia viestejä oli eniten.

Viestikategoriat olivat USA, Nato, EU, Ukraina, media, poliitikot, Venäjä ja tulevaisuus. Niitä koskevat argumentit olivat hyvin samanlaisia. Seuraavassa näitä väitteitä:

USA haluaa dominoida maailmaa ja aikoo kontrolloida jokaista valtiota.

NATO JA EU ovat hyökkäyksen alkuunpanijoita.

Ukraina ei ole demokraattinen vaan fasistien johtama.

Media ja politikot ovat manipuloivia ja puolueellisia.

Venäjä ei ole täydellinen, mutta on vähemmän aggressiivinen kuin länsi.

Edellä olevat seikat on poimittu Tsekkiläisestä tutkimuksesta . Ko tutkimuksen mukaan nämä argumentit ja niiden kerronta olivat kaikilla saiteilla samanlaisia tai jopa täysin identtisiä. Näyttää siltä, että täysin sama trolliarmeija samoine väitteineen toimii Suomessa.

Keijo Lindgren

"Venäjän toiminnasta ja vallankäytöstä. "
Igor Gaidarin kirjassa "Imperiumin tuho" jossa hän kuvaa Neuvostliiton päättymistä hän myös kirjoittaa että aikaisemmin imperiumit asettivat omat miehensä hallintoon mutta uusi USAn imperiumi hallitsee ilman omia virkamiehiä.
Irakin sotaan lähdettäessä europpalaiset valtiot hyväksyivät Suomi mukana paitsi Ranska.
Seurauksia aletaan nähdä!

Timothy Kestrel

Euroopan unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kehitetään vastaamaan nykyisiä ja tulevia haasteita. Uusia päällekkäisiä rakenteita ei tulla tekemään vaan puolustuksessaan EU-maat nojaavat Natoon.

Myös sitä kehitetään miten Pohjoismaat, varsinkin Ruotsi ja Suomi, nivoutuvat Euroopan yhteiseen puolustukseen. Yhdessä ne vastaavat EU:n pohjoisesta sivustasta, jonka merkitys kasvaa entisestään tulevaisuudessa.

Suomella on keskeinen rooli mutta se ei ole suinkaan yksin vaan se on osa suurempaa kokonaisuutta, jonka muodostavat EU + NATO + TTIP. Suomen pitää olla mukana täysivaltaisena jäsenenä kaikissa näissä pöydissä, joissa päätöksiä tehdään.

Stefan Piiroinen

Melkoisen varmalta vaikutat ilman mitään perusteluja. Voin väittää vastaan samalla tavalla, että Suomi on keskiössä tulevaisuudessa Nato kannattomuudella ja muodostaa jopa uhan ko. koalitioille. Mitäs jos Venäjä pelaa korttinsa erilailla ja saa Suomen mukaansa pehmein keinoin? Sekin on mahdollista, kun EU etäännyttää Suomea... mahdollisten talouspakote keinojen tullessa voimaan Suomeen, voi taloudellisesti kasvava Venäjä tarjota erittäin suotuisia vaihtoehtoja. Muutenkin kasvavat supertaloudet tarjoavat parempaa tulevaisuutta, kun mitä EU ja Yhdysvallat...

Stefan Piiroinen

Tähän voi vielä lisätä sen, että samanlaisia pehmeitä keinoja Yhdysvallat ovat käyttänyt lähihistoriassa... ja onnistuneesti. Mutta yhtälailla he ovat käyttäneet voimapolitiikkaa... eli ei Venäjä siinä eroa. Fakta kuitenkin on, että Venäjällä kasvulle on enemmän potentiaalia kuin Yhdysvalloissa.