Lauantai 21.10.2017

Nato laajenee

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.4.2008 08:57
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Presidentti George W. Bush on vieraillut Ukrainassa Nato-kokouksen alla.

Pohjois-Atlantin liitto Natoon kohdistuu yhä laajempia kriisinhallintaodotuksia ja vastauksia uusiin uhkiin, mutta lisää sotilaita ei Nato-maista enää operaatioihin irtoa. Näin sanoi uusisuomi.fi:lle Suomen Nato-lähettiläs Aapo Pölhö Naton huippukokouksen odotustunnelmissa.

Naton huippukokous järjestetään Romanian Bukarestissa tänään ja huomenna. Nato on kutsunut mukaan 13 kumppanimaataan. Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Tarja Halonen. Valtuuskuntaan kuuluu myös puolustusministeri Jyri Häkämies.

Pölhö uskoo, että Nato kutsuu Bukarestissa jäsenyysneuvotteluihin Kroatian ja Albanian. Hän pitää monen muun asiantuntijan tapaan mahdollisena, että Kreikka estää veto-oikeudellaan Makedonian pääsyn Naton jäseneksi nimikiistan vuoksi.

- Kroatia on varma. Makedonian ulosjäänti ei vaikuta Albanian asemaan, Pölhö sanoo Naton kolmannesta laajentumisesta kylmän sodan jälkeen.

Vuonna 1999 Natoon liittyivät Puola, Unkari ja Tshekki. Vuonna 2004 oli vuorossa "Big Bang"; Natoon liittyi seitsemän maata Baltiasta Mustallemerelle.

Riidat Makedonia-nimisen alueen rajoista juontavat juurensa Kreikan ja Balkanin historiasta Aleksanteri Suuren ajoista. Kreikan pohjoinen maakunta on Makedonia. Vuonna 1991 itsenäistyneen Makedonian virallinen englanninkielinen nimi on Former Jugoslavia Republic of Macedonia (FYROM).

- Enemmistö Naton jäsenmaista haluaa kiistan pysyvän kahdenvälisenä, Pölhö täsmentää.

Nato pitää oven avoinna jatkolaajentumiselle Bukarestin jälkeen. Pian jatkoa ei ole luvassa.

- Suomen ja Ruotsin jäsenyyksistä ei Natossa edes keskustella, Pölhö sanoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu Bukarestissa ensimmäistä kertaa Naton 59-vuotisen historian aikana huippukokoukseen.

- Putin on Bukarestissa rakentava, Pölhö ennakoi.

Pölhön mukaan Venäjä on valitsemassa Naton suhteen yhteistyön linjan.

- Vastakkainasettelun vaihtoehto maksaa liikaa.

Pölhö uskoo Putinin kuitenkin jatkavan ohjuspuolustusta, tavanomaisia aseita koskevaa TEA-sopimusta, Kosovoa ja Naton laajentumista koskevaa kritiikkiä.

- Eteneminen riippuu paljolti Venäjän ja Yhdysvaltojen välisistä neuvotteluista, Pölhö arvioi. Bukarest merkitsee George W. Bushille ja Putinille hyvästien heittämistä Natolle presidentteinä.

Ukrainan ja Georgian Nato-haaveiden Pölhö uskoo kariutuvan huippukokouksessa lykkäämisiin. Naton rivit ovat Ukrainan ja Gerogian suhteen niin hajallaan, ettei sopua ole syntymässä muusta kuin vuoropuhelun tiivistämisestä. Se tyydyttäisi myös Putinia.
Natossa, kuten myös Suomessa, varaudutaan epävirallisesti pitkään kestävään Afganistan-operaatioon. Esimerkiksi YK:n Unifil-operaatio Lähi-idässä kesti lähes 20 vuotta.

- Se aika vaikuttaa lyhyeltä Afganistanin tapauksessa, ulkoministeriössä pohditaan.

Nato hyväksyy Bukarestissa vuosille 2008 - 2012 Afganistan-strategian. Se painottaa nykyistä laajempaa yhteistyötä Nato-johtoisen sotilaallisen ISAF-operaation, EU:n, YK:n ja kansalaisjärjestöjen välillä.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Koba

Ruotsalainen Expressen pääkirjoitus oli tänään mielenkiintoinen. Lainaan pätkän:
"Euroopassa tietyillä tahoilla on naiivi kuvitelma siitä, että tämä Naton laajentumisen arkaluontoinen kysymys voidaan siirtää epämääräiseen tulevaisuuteen.
Kehitys Venäjällä näyttää kulkevan täysin vastakkaiseen suuntaan.
Jos Baltian maat eivät olisi Naton siipien suojassa, voidaan olla varmoja siitä, että Putin olisi nyt Bukarestissa jyrissyt panssariprikaatin tavoin estääkseen niiden mukaan tulon - ja sekä Saksa että Ranska olisivat taipuneet painostuksen edessä ja estäneet Baltian maiden mukaan tulon - viittaamalla siihen, että Venäjää ei ole syytä ärsyttää."

hpmakela

Kun Yhdysvallat aiemmista lupauksistaan huolimatta ulotti sotilasliittonsa ex-Varsovan liiton maihin, ilmaisi Venäjä tyytymättömyytensä, samoin kuin Baltian maiden liityttyä Natoon. Nyt mukaan liittyy lisää porukkaa Venäjän ympäriltä, joten ei ihme, että Venäjää ärsyttävät Yhdysvaltain moneen kertaan petetyt lupaukset.

Miksiköhän muuten Yhdysvallat niin suurella innolla laajentaa Sotaliittoaan erityisesti Venäjän lähialueilla, eikä esimerkiksi jossain muualla päin maailmaa jossa ne ongelmat todellisuudessa ovat? Mitäpä jos Venäjä tekisi samoin?

1960 luvullahan NL yritti sijoittaa ohjuspuolustusjärjestelmänsä osia Kuubaan, mistä syystä Yhdysvallat meinasi käynnistää kolmannen maailmansodan. Onneksi venäläiset olivat fiksumpia ja luopuivat suunnitelmista. Nyt Yhdysvallat tuo ohjuksiaan yhä lähemmäs Venäjää ja kehtaa vielä ihmetellä Venäjän reaktioita.