Lauantai 21.7.2018

Turkin viisumivapaus puhuttaa - Suomalaistutkija: ”Hylkääkö Ruotsi ihmisoikeudet?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.5.2016 10:22
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    EU saattaa myöntää Turkille viisumivapauksen. Kuvassa tarkastetaan Turkin presidentin Tayyip Erdoganin passia.
|
Turkille mahdollisesti myönnettävät viisumivapaus saa osakseen ankaraa arvostelua. 
 
Euroopan komissio esitti eilen, että Turkin kansalaiset saavat matkustaa EU:n alueelle ilman viisumia kesäkuusta lähtien. Komission mukaan Turkki on edistynyt viisumivaatimusten täyttämisessä erityisesti viimeksi kuluneiden viikkojen aikana.
 
Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt kehui päätöstä tuoreeltaan Twitterissä. Bildtin mukaan viisumivapaus on ”hyvä askel”. Ulkopoliittinen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternack ihmetteli Bildtin näkemystä.
 
–15 vuotta sitten olisi sanonut ”kyllä”. Nyt Erdogan on toiminut, joten vastaus on ”ei”. Vai aikooko Ruotsi hylätä ihmisoikeudet, hän kysyi Bildtiltä Twitterissä. 
 
Bildt ei toistaiseksi ole vastannut.
 
 
Myös opposition kansanedustajat  Li Andersson (vas.), Sanna Marin (sd.), Erkki Tuomioja (sd.) ja Ozan Yanar (vihr.) pitävät viisumivapautta ongelmallisena. Viisumivapaus edellyttää sekä EU-maiden että Euroopan parlamentin hyväksyntää, joten asia tulee myös Suomen eduskunnan käsittelyyn.
 
–Turkille ei voi myöntää viisumivapautta aikana, jolloin ihmisoikeusrikkomukset lisääntyvät ja demokratiaa sekä sananvapautta kavennetaan, Turkin kehitys oikeusvaltiona on kääntynyt erittäin huolestuttavaan suuntaan. Suomen on tuomittava Turkin hallituksen hyökkäykset oppositiota, vähemmistöjä, toimittajia, akateemikkoja ja siviiliväestöä kohtaan, kansanedustajat sanovat yhteisessä kannanotossaan.
 
EU on asettanut viisumivapauden ehdoksi 72 kohdan ohjelman. Turkille viisumivapaus saatetaan myöntää, vaikka se ei täyttäisikään ehtoja, sillä Turkki kytki viisumivapauden osaksi EU:n ja Turkin pakolaissopimusta. 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Näyttää vahvasti siltä, että EU johtajat pääosin aikovat toimia kansalaistensa melko yksimielistä mielipidettä vastaan.
Johtajamme tuntuvat selkärangattomasti palvoa taloutta mikä on tietysti tarpeellista.
Ero on vaan siinä, että kansalaiset kykenevät laittamaan rajan ja pisteen johonkin kohtaan. Johtajamme eivät.
Kansalaisille tuo raja on enemmän islamisaation, mihin Turkin viisumi vapaus saumattomasti kuuluu, lisääminen.

Kenelläkään ei varmaankaan ole mitään Turkkia tai turkkilaisia vastaan sinänsä, mutta Erdoganin ja AK puolueen diktatuurisia ja teokraattisia pyrkimyksiä ja strategista Euroopan islamisointia maahantuotujen avulla ei voida hyväksyä. Ei mitenkään. Takuusekulaari ja demokraattinen Turkki olisi ihan eri asia.

Mutta meillä Suomessakin on Turkin Eurooppaan tuojia vastoin kansalaisten toiveita.

Ministeri Rehn on yksi sellainen ja oli jo laajentumiskomissaarina vahvasti tuomassa Turkkia Eurooppaan.

Osmo Marttila

" Komission mukaan Turkki on edistynyt viisumivaatimusten täyttämisessä erityisesti viimeksi kuluneiden viikkojen aikana. "

Täyttä roskaa. Aivan täyttä sitä itseään.

Julkisuus on pullollaan megalomaanikko diktaattori Sulttaani Erdoganin edesottamuksista tehdä öljykauppaa ISIS järjestön rahoittamiseksi, oman maansa kansalaisten tappamisessa joukoittain armeijan raskailla aseilla (mm. tankkeja), naiten oikuksien polkemisessa, median vapauden rajoittamisessa, toisinajattelijoiden kiduttamisessa ja vangitsemisessa - noin aluksi muutama Erdoganin hallinnon järjestelmälliset laajat toistuvat erittäin törkeät ihmisoikeusrikokset.

Tästäkö pitäisi palkita EU viisumivapaudella?
EU:n rajat pitäisi pikemminkin sulkea Turkilta ja asettaa sille suuret, tuntuvat pakotteet ja asettaa Turkin tuotteille suuret EU-tullit. Myöskin Turkin tekemisistä on asetettava kattava tutkinta kansainväliseen ihmisoikeustuomioistuimeen.

Komissio on menettänyt kaiken suhteellisuuden tajunsa. Komissio haluaa Eurooppaan täyden kaaoksen, mellakat ja sisällissodat.

Carolus Linden

Mistähän tämä komissio ja sen jäsenet ovat saaneet käsityksen, että omaavat jäsenvaltioiden kansalaisia kohtaan lähes jumlaisiet oikeudet, joiden ei tarvitse ottaa huomioon päätösten vaikutuksia kansalaisten perusoikeuksiin. Siinä samalla annetaan hatkat periaatteelle, jonka mukaan jäsenvaltioita velvoittavat päätökset tullee tehdä yksimielisesti.

Antti Kostet

EU:n johto haluaa pönkittää yksinvaltiuttaan ja talloa itsenäisten valtioiden päätäntäoikeutta. Koko homma on pitkään haissut liittovaltion muodostamiseen, jossa kaikki päätöksenteko on vahvasti keskitetty EU:n johdolle. Jäsenvaltioista näyttää tulevan tahdottomia ja alistettuja vasalleja.