Keskiviikko 16.1.2019

Virkamiesjohtaja: ”Kannabiksen vapautus on alkanut – YK:n sopimuksia rikotaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.5.2016 18:23
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Mielenosoittajat vaativat kannabiksen laillistamista Saksan Stuttgartissa 7.5.2016. Tuona päivänä vastaavia mielenosoituksia järjestettiin monissa muissakin kaupungeissa.
|

Sosiaali- ja terveysministeriön Haittojen ehkäisemisen ryhmän johtaja Kari Paaso arvioi Uuden Suomen haastattelussa, että kannabiksen vapauttaminen on alkanut maailmalla.

Paason mielestä YK:n tänä keväänä järjestetty huumepolitiikkaa käsittelevä erityisyleiskokous oli ristiriitainen, sillä samaan aikaan kun kannabista vapautetaan joissain maissa, YK:n kolmeen päihdepolitiikkaan liittyvään yleissopimukseen ei esitetä muutoksia. Konventiot eli yleissopimukset ovat sitovia lainsäädäntöinstrumentteja. Toisin sanoen konvention allekirjoittanut maa sitoutuu noudattamaan sitä omassa lainsäädännössään.

– Kannabiksen vapautus on alkanut, Paaso toteaa ykskantaan.

Mutta hän jatkaa toisaalta:

– Mikään valtio ei ole ikinä tehnyt virallista ehdotusta, että joku aine poistettaisiin kiellettyjen [huumausaineiden] listalta. Silti on tätä tahallista konventioiden rikkomista. Konventioita rikotaan pikkuhiljaa entistä enemmän, Paaso sanoo.

Uruguay laillisti kannabiksen muutama vuosi sitten ja Kanada on ilmoittanut tekevänsä saman ensi vuonna. Yhdysvalloissa muutama osavaltio on myös laillistanut kannabiksen.

– Uruguay on vuonna 2016 kannabiksen kanssa täsmälleen samassa tilanteessa kuin Suomi alkoholin kanssa vuonna 1932. Sinne perustetaan monopoli, ettei yksityinen voitontavoittelu tulisi mukaan, asetetaan tiukat ostorajoitukset, määrätään hinta ja pyritään kitkemään laiton kauppa eri keinoin, Paaso kirjoitti ministeriön sivuilla julkaistussa blogitekstissä huhtikuussa.

Toisaalta julkisuudessa on myös keskusteltu kannabiksen tai ylipäänsä huumeiden dekriminalisaatiosta eli siitä, että huumeiden käytöstä tai hallussapidosta ei määrättäisi rikosoikeudellista rangaistusta.

Paaso toteaa, että YK:n huumausaineiden yleissopimukset sallivat dekriminalisaation, mutta täysi vapauttaminen on niiden vastaista. Suomen linja on Paason mukaan ollut inhimillinen, hoitoon ohjaava.

Paaso näkee huumepolitiikan muutoksessa länsimaisten rajojen rikkomista. Hänen mukaansa YK:n vuoden 1961 huumausainesopimusta laadittaessa länsimaat ”asettivat agendan”, minkä seurauksena esimerkiksi alkoholi on laillista mutta vaikkapa kokaiini ei.

– Länsimaiden asettamia rajoja nyt kyseenalaistetaan. Mutta silti kukaan ei uskalla avata konventioita, Paaso sanoo.

Paason mukaan nykyinen meno voi johtaa YK:n sopimusten arvovallan rapautumiseen.

Suomessakin nähdyssä Vice-dokumentissa pureuduttiin Yhdysvaltain Coloradon nousevaan teollisuuteen, joka on syntynyt kannabiksen laillistamisen seurauksena. Paaso huomauttaakin, että laillistamisen mukana seuraa laillinen bisnes.

– Iso kysymys on myös se, miten iso teollisuus tulee, jos kannabis laillistetaan. Coloradossa [bisnes] on jo hurjaa. Täytyy muistaa, että laillistaminen mahdollistaa laillisen teollisuuden, jonka tavoitteena on tuoda markkinoille lisää tuotteita ja tehdä lisää myyntiä, Paaso sanoo.

Amerikan ja Euroopan suhtautuminen kannabiksen laillistamiseen on Paason mukaan erilainen historiallisistakin syistä.

– Yhdysvalloissa ja Kanadassa kannabiksen käyttö on ollut historiallisesti katsottuna valtavan yleistä, vähän niin kuin meillä kolmosolut. Lisäksi Yhdysvaltain vankilat ovat täynnä huumerikoksista tuomittuja. Euroopassa ei ole tällaisia ongelmia ja hoitojärjestelmätkin ovat kunnossa, Paaso sanoo.

Hän ei odota kannabiksen laillistamiseen tähtääviä aloitteita EU:n sisältä, vaikka Tshekki on ollut asian puolustaja. Tshekissä vapautettiin kannabiksen pienimuotoinen kotikasvatus ja käyttö vuonna 2009.

Lue myös: Miljardööri: ”Sota ihmisiä vastaan – Miljoonia väkivallattomia huumerikoksia kriminalisoitu tarpeettomasti”

Lue myös: Kannabis: Valtava asennemuutos muhii USA:ssa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Aivan samalla tavalla kuin Suomen perustuslain suhteenkin, murennetaan niin pieninä muruina, että lait ja sopimukset menettävät merkityksensä ilman parlamentaarista lakimuutosta. Tämä kertoo vahvasti siitä suuntauksesta harvainvaltaan, joka tällä hetkellä on menossa Euroopan Unionissa ja Suomessakin. Tämä johtaa lopulta parlamentaarisen päätöksenteon rappeutumiseen ja yhteiskunnan yhä arvaamattomampaan käyttäytymiseen äärimmäisine ylilyönteineen. Tästä on näkynyt Suomessa merkkejä jo parikymmentä vuotta, ja vauhti vain kiihtyy hallitus hallitukselta.

Mark Andersson

Kannabis vapautetaan Euroopassa ja jopa takapajula Suomessakin, vaikka kuinka vastustettaisiin. Vastustettiin naispappeja ja homoliittojakin yhtä raivokkaasti vielä muutama kymmenen vuotta sitten.

On turha rimpuilla huumepolitiikan järkeistämistä vastaan, ja siksi se kannattaisi tehdä mahdollisimman pian.

Osmo Marttila

Kieltolaki ei toimi. Mikä siis neuvoksi.

Vapautetaan kannabis heti ja määrätään se valtion monopoliksi, vähän alkon malliin, ja varotetaan niin rankasti että rahaa riittää haittojenkin hoitoon.
Rikollisuuskin vähenee kannabiksen osalta.

''Sota huumeita vastaan'' tosin olisi vielä perempi business valtiollekin suurien halpatyövankien määrien ja koko sen rikollisuuden ympärille rakennettujen hämäräperäisten 'turvallisuus'palveluiden tarjonnan kautta kahmimaan ylimääräisiä verovarojamme mm. yksityisten vankeinhoitoyrityksen taskuihin.

Mikko Toivonen

Minä, vaikka en itse kuulu yhdenkään käyttäjiin, kuulun niihin jotka rationaalisti ymmärtävät nautinta-aineiden käyttötarpeen ja vaikutukset.

Siksi olen aina kannattanut alkoholin ja kannabiksen tapaisten aineiden täyttä vapauttamista ja kovien huumausaineiden kuten kokaiinin, heroiinin ja vastaavien ottamista valtion viralliseen valvontaan ja valvottuun jakeluun henkilökohtaiseen käyttötarpeeseen niin että se myös valvonnan alla otetaan.

Sama muuten pätee koko talouteemme missä noin 90% säännöksistä ja sääntelystä pitäisi poistaa ja valvontavastuuta esimerkiksi elintarvikkeista antaa loppukuluttajalle, joka ei varmasti montaa kertaa samalta tuottajalta huonoa tavaraa osta. Siis kaikenlainen tilavalmistus ja myynti vapaaksi ilman erityismääräyksiä ja minimikontrollilla ja sekin vain valitusten osalta.
Tuo vapautus siis sisältäen oluiden, viinien ja viinojenkin valmistuksen jos joku haluaa moonshineä myydä ja joku ostaa.

Tietysti pitää olla olemassa perussäännöt että terveydelle haitallisia listattuja aineita ei saa vapaassa tuotannossa käyttää tai joutua tuotteeseen.

Kannabiksen vapautus jopa saattaisi palauttaa meillä erityisen hyvin viljeltävän ja kuituteollisuudellemme huikean tärkeänä kehitystuotteen kuituhampun laajamittaisen paluun sellutehtaiden tuotekehityksen osaksi.

Vapautuksella saataisiin nautinta aineet kontrolliin ja sivistyneeseen käyttöön itse luodun rikollisuuden kustannuksella. Holhoojätädeillä ja muutamalla sedällä on kuitenkin suuria vaikeuksia käsitellä asioita rationaalisti ja tunnistaa syy seuraus suhde

Juha Nurmi

Jos hallitus ihan aikuisten oikeasti aikoo luoda uusia työpaikkoja, tässä olisi tilaisuus aloittaa ihan uusi teollisuuden, viennin ja viljelyn ala. Maaseudulle saataisiin kipeästi kaivattuja työpaikkoja, kunhan toimitaan ensimmäisenä ja vapautetaan kannabis. Ensimmäiseksi toimimisessa saavutetaan valtava etumatka muihin väistämätta perässä seuraaviin maihin verrattuna. Jos annetaan viljelyyn suotuisimpien ilmastojen maiden ehtiä vapauttaa kannabis ensin, ei tänne enää kannattaisi viljelmiä perustaakaan. Siinä vaiheessa tilaisuus on jo mennyt, ja viljelytulot, jakelutulot, jalostustulot, verotulot alveista ja tuloveroista, vientitulot ja turismitulot ym.jääneet saamatta. Siispä jatkamme verojen kiristämistä ja työttömyyskorvausten maksamista, koska nykyinen hallitus tai tulevatkaan eivät uskalla ajatella Suomen etua.

Fredrik Arra

"Suomen linja on Paason mukaan ollut inhimillinen, hoitoon ohjaava."

Ei Suomen linja ole ollut inhimillinen, mutta rankaiseva, kiusaava ja kostava kylläkin. Hoitoakin on ollut tarjolla pitkän vääntämisen jälkeen, eikä ole pitkä aika kun poliitikot, kristilliset etunenässä, vastustivat ruiskujen tarjoamista piikkihuumeiden käyttäjille. Inhimillistä?

Tosiasiassa suomalainen huumausainepolitiikka on ollut ja on yhä takapajuista. Suomessa ei huumausainepolitiikkaa perusteta tieteellisiin faktoihin. Suomessa pitäisi ryhtyä tekemään sitä missä me olemme hyviä, toimimaan järkevästi, jätetään hysteriä ruotsalaisille kun he siitä niin pitävät.

Ilari Kiema

Missähän Euroopassa tämä virkamies mahtaa elää – „Vanha kunnon Eurooppa on vielä tiukkana, mutta kuinka kauan?” kirjoittaa Paaso.

Ei ole nähtävästi viime vuosikymmeninä käynyt Amsterdamissa, Espanjassa tai Portugalissa taikka Hampurissa tai Berliinissä.

Totta on, että Saksassa aluehallintojen, Hampurin Altonassa sosiaalidemokraattien ja vihreiden johtaman, Berliinin Friedrichshain-Kreuzbergissä vihreiden johtaman aluehallinnon, hankkeet kannabiksen sääntelemiseksi ja laillisen myynnin järjestämiseksi ovat toistaiseksi törmänneet perustuslakiongelmiin ja perustuslakituomioistuimeen. Aluehallinnolla ei sitten ole toimivaltaa tällaiseen kokeilun. Alueilla pyritään sitten muodostamaan uudelleen keskusteluyhteys pilvenmyyjiin ja pitkän tähtäimen tavoitteena on luoda aikuisille ihmisille täysin laillinen kanava hankkia kannabista.

Friedrichshain-Kreuzbergin aluehallinnon projektisivuilla „Regulierung von Cannabis in Friedrichshain-Kreuzberg“ todetaan, etti hanke ole epäonnistunut vaan se on siirtynyt liittovaltion laajuiseen keskusteluun:

„Unser Antrag zur Regulierung des Verkaufs von Cannabis in Friedrichshain-Kreuzberg ist abgelehnt worden. Eine Klage gegen den Bescheid hätte keine Aussicht auf Erfolg gehabt.

Dennoch sind wir nicht gescheitert. Durch unsere Arbeit wurde nicht nur in Berlin, sondern bundesweit die Diskussion um die Cannabisregulierung entscheidend befördert. „

https://www.berlin.de/ba-friedrichshain-kreuzberg/politik-und-verwaltung... (luettu 10.5.2016)

Esa Väyrynen

"Lisäksi Yhdysvaltain vankilat ovat täynnä huumerikoksista tuomittuja"
Herra Paaso voisi huomioida, että ne hampunpoltosta linnaan tuomitut ovat pääsääntöisesti tummaihoisia. Tämä ei johdu siitä, että he käyttäisivät yhtään sen enempää hamppua, kuin valkoihoiset, vaan siellä katsotaan aika pitkälti valkoihoisten pössyttelyä läpi sormien. Tummaihoisilla se kertapössyttely riittää linnatuomioon.

Thomas Lindqvist

"Lisäksi Yhdysvaltain vankilat ovat täynnä huumerikoksista tuomittuja. Euroopassa ei ole tällaisia ongelmia ja hoitojärjestelmätkin ovat kunnossa, Paaso sanoo."

Eiköhän tuo johdu siitä että vankilat ovat täynnä mustia jotka ovat syyllistyneet hallusspitorikoksiin. "Bättre folk" pääsee tässäkin vähän helpommalla.

Toisaalta kannattaa ehdottomasti jatkaa, ja ehkä hieman tiukentaa päihdelainsäädäntöjä. Kokemuksesta nähdään kuinka esim. kieltolaki ja nyt käynnissä oleva huumesota ovat suuria menestyksiä...

Lumira Lumus

Nämä huumesodat ja kieltolait ovat sotaa ihmisyyttä vastaan. pahin myrkyttäjä ja riippuvuuden aiheuttaja on lääkekemikaalit, niin kuolee ihmisiä enemmän kuin näihin huumeisiin. Suomen julkinen terveydenhuolto on virallinen huumemafia, joka ansaitsee lääkeriippuvuuden synnyttämisellä, koska sitävastaan julistetaan Suomessa sota, kuten muualla jo tapahtuu.