Maanantai 23.7.2018

Saksan ulkoministerin Nato-kommentti aiheutti myrskyn

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.6.2016 12:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Frank-Walter Steinmeier kritisoi Natoa rajusti. Arkistokuva toukokuulta.
|

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on aiheuttanut kohun viikonloppuisella Nato-lausunnollaan.

Steinmeier sanoi Bild am Sonntag -lehdessä, että Naton joukkojen sijoitukset lähelle Venäjän rajaa ovat salinkalistelua ja saappaiden tömistelyä. Kritiikki on rajua ottaen huomioon, että Saksa on Naton jäsen.

Asiaa on puitu saksalaislehdissä. Sen otti esille myös suurlähettiläs Rene Nyberg tänään Kultaranta-keskusteluissa.

– Kaikki alkoi siitä, että Krim vallattiin. Krimin valtaus loi tilanteen, joka on heijastunut Itämerelle. Saksan tämän päivän lehdissä on räjähtänyt Steinmeyerin lausunnosta, jota pidetään epäsolidaarisena, sanoi Nyberg, joka kertoi lukeneensa saksalaislehdet tarkkaan.

Guardian-lehdessä ulkomaan kirjeenvaihtaja Mary Dejevsky arvioi, että Steinmeier on yleensä varovainen poliitikko. Dejevskyn mielestä on epätodennäköistä, että Steinmeier olisi lausunut sanansa ilman liittokansleri Angela Merkelin tukea.

Tämä taas Dejevskyn mielestä viittaa siihen, että Naton eurooppalaisten jäsenten kesken on ristiriitaa siinä, miten Venäjän kanssa pitäisi toimia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti tänään yllättäen kantaa turvallisuuskeskusteluun samassa paneelissa. Niinistö sanoi, että koko ajan kansainvälinen yhteisö haluaa myös dialogia Venäjän kanssa pakotteiden ohella.

– Haluan tehdä myöskin selväksi sen, että näissä keskusteluissa joita käyn ei koskaan ole nostettu esiin toivomusta, pyyntöä saati vaatimusta, että Suomi muuttaisi sanktiopolitiikkaansa, että Suomi muuttaisi Krimin valloituksen ja itäisen Ukrainan aggressioiden tuomitsemista, eikä koskaan ole myöskään esitetty mitään toivomuksia tai vaatimuksia siitä, miten Suomi järjestää ulkopoliittisen linjansa tai miten Suomi harrastaa yhteistoimintaa Ruotsin kanssa, EU:n kanssa, suoraan Yhdysvaltojen kanssa tai kehittää Nato-kumppanuuttaan, Niinistö kertoi omista keskusteluistaan venäläisosapuolten kanssa.

Lue lisää: Sauli Niinistö nousi yllättäen esiin yleisöstä: ”Haluan tehdä tämän selväksi” Venäjä-keskusteluista

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Miten totuuden puhuminen voi olla "epäsolidaarista"... ellei kyseessä ole häiriintynyt, rikollisjoukon tyylinen yhteisö, jolla on rumia asioita salaisina pidettävinä?

Krimiä ei "vallattu", vaan krimiläiset itse suurella enemmistöllä halusivat itsenäistyä, ja tekivätkin niin. Koko Lännen vouhotus asiasta juontuu faktasta, että Krimin alueella on pienen Persianlahden verran öljyvarantoja joilla Ukrainan kaappaaminen länsileiriin oli tarkoitus rahoittaa. Ilman Krimiä (ja osa Donbassin myös luonnonrikkaasta alueesta pois Kiovan hallinnasta) Ukraina-keikautuksen taloudellinen logiikka on menetetty... maa on vuosiksi ellei vuosikymmeniksi subventioiden varassa, eikä sen talousvoima ehkä riitä maksamaan sen mittavia velkoja pois. Kyllähän tilanne kismittää minuakin - mutta sen takia, että EU lähti mukaan tuollaiseen rikolliseen ja umpityperään hankkeeseen.

Ukrainasta on tullut EU:lle pakkomielle - tämä estää ongelmatilanteen ratkaisun, ja ukrainalaiset ovat typerän politiikan panttivankeja niin kauan kuin pikkusielut eivät uskaltaudu tunnustamaan mitä tuli tehtyä. Steinmeier vaikuttaa pragmaatikolta, ja muutaman muun pragmaatikon kanssa Ukrainan umpijunttura olisi laukaistavissa, maa voisi lähteä toipumaan. Mahdollinen Brexit voisi olla alkusoittoa EU:n kollektiivisen hulluuden loppumiselle, poliittisen järjen comeback`ille.