Keskiviikko 24.7.2019

Suorat sanat suomalaismepiltä: ”David Cameron epäonnistui kolmesti”

Luotu: 
25.6.2016 10:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Britannian eroava pääministeri David Cameron.
|
Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk.) arvostelee kovin sanoin Britannian eroavan pääministerin David Cameronin toimia Puheenvuoron blogissaan. 
 
–David Cameron epäonnistui kolmesti uhkapelissään uudistaa Britannian suhdetta Euroopan unioniin. Brexit-äänestyksen seurauksena jakautui kahtia Cameronin puolue, Iso-Britannia sekä Euroopan unioni. Cameronin poliittinen takinkääntö on äärimmäinen esimerkki siitä, miten populistinen, omaan pyrkyryyteen perustuva varomaton politiikka voi vaikuttaa koko Euroopan taloudelliseen ja poliittiseen tasapainoon, Takkula kirjoittaa.
 
Lue lisää Puheenvuorosta: Cameronin kolminkertainen epäonnistuminen
 
Takkula muistuttaa, että Cameron lupasi ennen vuoden 2015 vaaleja kansanäänestyksen Euroopan unionin jäsenyydestä, saadakseen taakseen konservatiivipuolueen EU-kriittiset äänestäjät. 
 
–Tämän lupauksen varjolla Cameron sai jatkaa Britannian pääministerinä. Neuvoteltuaan muodollisesti uudet ehdot EU-jäsenyydelle tänä keväänä, Cameron asettui Brexit-äänestyksessä EU:n kannattajien puolelle. Britannian konservatiivipuolue jakautui kahtia, kun kansanäänestyksen lähestyessä puolueen johtohahmot hajaantuivat julkisesti eri leireihin.  Myös Cameron itse joutuu nyt eroamaan.
 
Takkula arvioi, että koko Britannian yhteisöllisyys on nyt vaarassa, kun sekä Skotlanti että Pohjois-Irlanti antoivat selkeän tukensa EU-jäsenyydelle. Skotlanti on jo ilmoittanut harkitsevansa uuden kansanäänestyksen järjestämistä itsenäistymäisestä ja sen mahdollisena seurauksena EU-jäsenyyden hakemista.
 
–Brexit-äänestyksen seurauksena myös Euroopan unioni sai ensimmäisen särönsä.  Cameron heitti ensimmäisen kiven, mutta samankaltaisia kansanäänestyksiä on jo esittänyt äärioikeisto Hollannissa ja Marine Le Pen Ranskassa, hän huomauttaa.
 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Asikainen

Oikeastaan, mepin pitäis pitää koko EUn puolta, että EUsta kehittyisi kaikkien edun kannalta paras mahdollinen yhteisö, jossa kaikilla jäsenmailla olisi hyvä "elellä". Ehkäpä juuri se, että kaikki ajattelevat vain omaa parastaan ja toimivat omien intressiensä mukaan, onkin johtanut siihen, että EU on niin sekava, kun se nykyisellään on. Se alkaa muistuttaa sitä Suomea, mitä aikoinaan, jatkuvaan kasvuun uskoen, velkrahalla rakennettiin ja jossa kaikille jaettiin olematonta hyvääja, mikä nyt on osoittautunut suureksi tyhmyyden kuplaksi, joka puhkesi jo -90 -luvulla ja jatkaa edelleen hajoamistaan, entistä sekavammaksi kuttamakeräksi, jossa kohta ei ole hyvä olla kellään. Vai sitä saadaan aikaa itsekkäällä, omaan napaansa tuijottamisella.

ossi hurja

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Sen todisti jälleen Takkulan blogikirjoitus.
Ja EU:ssa ei ollut mitään vikaa? Kaikki päätökset ja toiminta mennyt niin kuin Srtömsössä. Olisiko tuollaisella EU:ssakin yleisenä havaittavalla Takkula-asenteella mahdollisesti jotain tekemistä äänestystuloksen kanssa?
Edelleen ihmetellään yllätysvoittoa jonka konservatiivit saivat vaaleissa luvatessaan järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä. Osaisiko nyt joku politiikan asiantuntija yhdistää pisteet mahdollisesta yllätysvaalivoiton syystä? Tuskinpa.

Aki Ruuskanen

Euroopan unioni olisi hyvä turvallisuustae Euroopalle, mutta markkinatalouden hippipellet, kuten Cameron on suuri yksi lukuisista uhkakuvista, suorastaan pommeista Euroopalle. Nyt tarvitaan kova uudistus EU:ssa. Homma tulisi aloittaa siitä, että EU-parlamentti lakkautetaan ja jäsenmaiden parlamentin sitoutetaan lujemmin EU-päätöksentekoon.
Toiseksi tulee nostaa unionin perusarvojen päivittäminen, jossa luodaan selvät globaalit säädökset markkinataloudelle. Jos nämä uudistukset tehdään, on kolmen vuoden kuluttua jo edessämme ihan toisenlainen Eurooppa, jossa kansalaisellakin on lupa elää.
On ihan turhaa louskuttaa leukojaan vastustamalla esim. liittovaltioajatusta tai muuta vastaavaa, se ei valitettavasti vie askeltakaan eteenpäin. Ryöstökapitalismi ja diktatuuri sekä muut holhouspoliittiset idealismit ovat tulleet elinkaarensa päähän.
Elämän hyötyarvot eivät voi ylittää luonnonvoimavaroja. Tämä perustieto on ollut kadoksissa jo koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan. Ehkä nyt Euroopassa "herätään" näkemään laaja-alaisemmin tämäkin totuusaspekti.
Nm. ent.politikko