Lauantai 25.5.2019

Boris Johnsonin nimitys hermostuttaa Euroopassa: ”Toivon, että tämä on vitsi”

Luotu: 
14.7.2016 15:51
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Boris Johnson on Britannian uusi ulkoministeri.
|
Eurooppalaiset ulkoministerit ja poliittiset vaikuttajat ovat reagoineet kovin sanoin Brexit-kampanjaa vetäneen Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin nimitykseen Britannin uudeksi ulkoministeriksi.
 
–Toivon, että tämä on vitsi, mutta pelkään, ettei se ole, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt tviittasi.
 
 
Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault puolestaan syytti Johsonia valehtelijaksi.
 
–Brexit-kampanjan aikana hän valehteli Britannian kansalaisille ja nyt hänellä on selkä seinää vasten niin omassa maassaan kuin myös suhteissa Eurooppaan, Ayralt sanoi The Telegraphin mukaan.
 
Ayrault epäilee, pystyykö Johnsonin kanssa neuvottelemaan.
 
–Tarvitsen kumppanin, jonka kanssa voin neuvotella ja joka on selkeä, uskottava ja luotettava. 
 
Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kuvailee Johnsonin nimitystä järkyttäväksi.
 
–Britit ovat kokemassa tylyä heräämistä siitä, miten vastuuttomat poliitikot ensin huijasivat maan Brexitiin ja sitten vetäytyvät vastuusta. Minusta tämä on törkeää, ei vain Britannialle vaan myös Euroopan unionille, hän sanoi Telegraphin siteeraamassa puheessaan Greifswald yliopistossa.
 
Lehden tietojen mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on torstaina keskustellut Johnsonin kanssa puhelimessa ja toivonut Britannian toimivan ”järkevästi”. 
 
Johnsonin nimitystä on kuvailtu yllättäväksi, sillä Britannian uusi pääministeri Theresa May kannatti maan pysymistä EU:n jäsenenä.
 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Saari

Olihan Olli Rehn'kin pitkään talouskomissaarina ja Jyrki Katainen VM, PM ja nyt superkomissaari niillä vähillä eväillä. (Suomi ja EU hermostuivat ja taantuivat.)
Heidän track recordiansa kun tarkastelee, niin ei ole aivan helppoa kuvata niitä "mitä onnistuneimmiksi ja rehellisïmmiksi".
Ei kannata surra brittien puolesta. He osaavat hoitaa asiansa kuitenkin parhaiten oman maan etu keskeisesti mielessä. Sen kun suomalaisekin oppisivat.

Timo-Pekka Mustakallio

Ensivaikutelma pääministeri Mayn puheita kuunnellessa antoi ristiriitaisen vaikutelman: "Okay, you talk the talk... but can you walk the walk?". Nyt vaikutelma on: "Oh yes, she can!". Pääministerin topakka ilmoitus, että Brexit-tulos myös tarkoittaa exit`iä, nyt laajaa kansansuosiota nauttivan Boris Johnsonin mukaan ottaminen, piirtävät selkeää kuvaa sydämistyvästä ja päättäväisestä Iso-Britanniasta - maasta, mikä on päättänyt kulkea omaa tietään ylähuuli piukkana ja taistella, eikä totta vie aio nöyristellä EU-eliitille.

EU ei ole vieläkään oivaltanut välttämättömyyttä uudistua radikaalisti, jotta se ei ajautuisi katastrofiin: jopa EU:n kiinteään kalustoon kuuluva ja öykkärimäinen, mutta selvästikin teräväpäinen Guy Verhofstadt piirsi viikko sitten Europarlamentin puheenvuorossaan ansiokkaasti miten käy, jos unioni ei muutu. EU-merkkihahmojen viestit Brexit-tuloksen jälkeisten viikkojen aikana ovat olleet ällistyttävän ristiriitaisia, ikään kuin shokin kokenut unioni lyllertelisi vieläkin neuvottomana, yksituumaisuus olisi hukassa: miten tällainen voi olla mahdollista? Eikö ole suorastaan rikollista, jos unioni ei laatinut ennalta "plan B":tä Brexit-tuloksen varalta - kun jokainen yritysjohtaja kai teki niin, automaattisesti? Miten ihmeessä komissio aikoo saada syyskuuhun mennessä koherentin toimintaehdotuksen valmiiksi, jos se on heinäkuun puolivälissä vielä neuvotonna? Ja mitä linjaa edettäisiin: Junckerinko, jolle levy "alati tiivistyvästä liitosta" on jäänyt päälle (tuo mies pitäisi lähettää laitumelle, ja presto prestissimo), vaiko ehkä mestarillisen Merkelin, joka on jo heittänyt uuden, sovittelevamman vaihteen päälle?

Juuri harkitsevampaan Merkeliin verrattuna on vaikeaa ymmärtää miksi niinkin merkittävät henkilöt kuin Ayrault tai Steinmeier saattoivatkaan unohtaa käytöstapansa, siis laukoa julkisuudessa näin harkitsemattomasti ja epädiplomaattisesti (Bildt`illehän se taas on täysin normaalia). Onko heidän järkensä valo sammunut, kyky muuttaa tilanteen niin vaatiessa toimintatapaansa kadonnut - Mayn ja Johnsonin kanssa piti saada asioita aikaan - vai pelkäävätkö herrat kauhistuttavaa totuutta, ettei poliittinen unioni kerta kaikkiaan voi toimia ilman Iso-Britannian sovittelevaa vaikutusta? Saksa-johtoisena EU ei voi olla pitkäikäinen historiallisten herkkyyksien vuoksi, eikä Saksa voi olla mukana Välimeren maiden "muddling through"-liitossa (jossa tosin presidentti Le Penin johtamasta Ranskasta uhkaa 2017 joka tapauksessa tulla mahdoton kumppani).

Näin tuumailtuna ainakin minä ymmärrän hyvinkin miksi May, hetken EU:n sekavaa touhua katsottuaan, toteaa tuimasti: "We`re done here". Ymmärrän myös hyvin, että hän kansallista yhteishenkeä rakentaakseen puhuu vasemmistolaisemmin kuin vasemmisto ikään: amerikkalainen "trickle down"-harhapolku ("...sieltä mitään tipu") on aiheuttanut hirvittävää pahoinvointia, ja korjausliikkeellä Iso-Britanniassa (myös Suomessa) on jo kova kiire. May ei ole uusi Thatcher... hän voi hyvinkin olla Thatcheria parempi!

Erkki Laitinen

Theresa May osoitti poliittista osaamista ottamalla hallitukseen brexitin kannattajien ja vastustajien kärkihahmot. Se tarkoittaa, että maa ei ole jakaantumassa eikä varmaan hajoamassakaan. Lausumat ovat herroilta lähinnä typeriä ja osoittavat, että mustapekka on jäämässä EU:lle.

Kaarle Akkanen

"EU-kerma" ja "EU-uskovaiset" ovat hämillään! Totuuden puhujaa kaihdetaan, pelätään ja siksi hänestä halutaan antaa epäuskottava kuva! Kriittisesti EU:hun suhtautuvien päälle kaadetaan jatkuvasti tätä "sontaa", myös meillä!

Ari Ohvo

Mitenkähän meinaa Johnsson vaikuttaa EU:n toimintaan kun ei maa kohta ole edes EU:n jäsen? Miten he kuvittelevat voivansa käydä kauppaa vanhaan malliin EU-maiden kanssa jos eivät ole unionissa? Ei mitenkään.