Torstai 23.5.2019

Suomalaisarvio Boris Johnsonista: ”Voi olla uusi Timo Soini”

Luotu: 
24.7.2016 11:26
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Boris Johnsonin (kuvassa) nimitys ulkoministeriksi voi Risto E.J. Penttilän mukaan olla "ovela" ratkaisu.
|
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja Risto E.J. Penttilä arvioi Britannian uuden pääministerin Theresa Mayn tehneen ovelan päätöksen, kun hän päätti nimittää Brexit-kampanjan keulahahmon Boris Johsonin uudeksi ulkoministeriksi.
 
Penttilä viittaa Suomeen ja Norjaan, joissa molemmissa populistipuolue on noussut hallitukseen.
 
–Tulokset ovat rohkaisevia. Sekä perussuomalaiset Suomessa että Edistyspuolue Norjassa ovat olleet pragmaattisempia ja vakavampia hallituksessa kuin kukaan olisi uskonut, hän kirjoittaa blogissaan.
 
Penttilä huomauttaa samalla, että yhteistyö populistien kanssa on aina riski. Hän ottaa esimerkiksi Hollannin, jossa populistipuolue petti lupauksensa hallituksen ajamien leikkausten tukemisesta.
 
–Boris Johnson voi osoittautua uudeksi Hollannin populistipuolueen johtajaksi Geert Wildersiksi, joka pettää lupauksesta. Tai hän voi olla uusi Timo Soini, joka on ollut lojaali hallituksen jäsen, Penttilä kommentoi.
 
Eurooppalaiset ulkoministerit ja poliittiset vaikuttajat ovat reagoineet kovin sanoin Johnsonin nimitykseen. Nimitystä on kuvailtu ”järkyttäväksi”.
 
 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Moilanen

Tietysti kun vallan kammareihin pääsee niin se vie jalat alta pahimmaltakin populistilta,ja se että siellä pysyy joutuu tekemään jatkuvia kompromisseja ja ne,jotka on äänestäneet häntä silloin kun sää oli hyvä ja kela- ja työttömyyskorvaukset on kilahtaneet tilille ja mieli on korkea.Jokaisen humaltumisen jälkeen alkaa puuduttava arki ja krapulavaihe.Demokratiassa on se hyvä puoli että saa paukuttaa turpaansa väsymykseen asti eikä viedä vankilaan,myrkytetä poloniumilla tai leimata vieraan vallan agentiksi :)

Markku Lehto

En voi kieltää, etteikö itselleni ole tullut sama mieleen. Mutta täytyy myöntää, että melkoisia pelureita kaikki mainitut ovat. Heiltä voi odottaa melkein mitä vaan ja sen ennakoiminen lienee melkoisen hankalaa. Kaikkeen pitää näiden suunnasta varautua.

Olisikin tärkeää, että EU:ssa tiivistettäisiin linjoja entisestään ja tehostettaisiin hallintoa, johtamista ja päätöksentekokykyä. Näin voidaan EU:ssa vastata edellämäinittujen yllättäviikin siirtoihin.

Timo-Pekka Mustakallio

Lännen mukavaan ja itsetyytyväiseen elämään tottuneille laiskoille karpeille on toki järkytys, kun rauhalliseen lampeen on ilmestynyt kyvykkäitä häirikköjä. Parasta vaan karppien skarpata... nimittäin lammessa on alkanut kuhista kaikenlaista muutakin, mikä uhkaa karppien olemassaoloa.

Oli jo aikakin brittien kaivaa esiin kova luu, jollainen pääministeri Theresa May vaikuttaisi alkunäyttöjensä valossa olevan. Mielenkiintoinen syksy tulossa?

Jarmo Hussi

Noin Risto leimasi konservatiivisen puolueen populisteiksi. BoJo on eurokriittinen hänen täytyy olla populisti, eihän kenelläkään voi olla mitään järkisyitä olla kriittinen EU:ta kohtaan. Näin näyttää Ristonkin ajatus kulkevan.

Timo Virtanen

Konservatiiveista kai monet ovat jossain määrin ylemmyydentuntoisia. Tulee mieleen suurtilalliset, lordit ym, jotka keskittyvät runsaan palvelusväkensä avustamana ketunmetsästykseen, ratsastukseen sekä golfin peluuseen.... Samalla halveksien mannereurooppalaisia. Erityisesti saksalaisia ja muita ahkeria ihmisiä. Niin tämä Johnssonkin. Soinin kaveri. Ei uskoisi tavallisen persun mitenkään samaistuvan näihin. Mutta ehkei tuo tieto ole kaikkein vahvinta laatua aina ? Usko riittää.

Timo Virtanen
Vastaus kommenttiin #9

Brexit ei vaikuta näitten konservatiivien elintasoon. Ehkä vähän nousee, kun saa työväen halvemmalla. Ainakin sitä odottavat. Heille on se ja sama, miten alempi sosiaaliluokka pärjää. Ja voivat hoitaa raha -asiansa kyllä Frankfurtissa tai Luxemburgissa. Jos ei Jerseyn saarille tai muihin veroparatiiseihin ole juuri sillä hetkellä asiaa. Hevospoolo ja muut heille tärkeät asiat määrittelevät Bermudan lomien ohella aikataulut.

Jarmo Hussi
Vastaus kommenttiin #10

Ja populistin määritelmä ei kun laajenee.
Voi kun ennen brexitiä eräältä leave-kampanjan johtohahmolta pääsi lipsahtamaan että brexit merkitsee suurella todennäköisyydellä matalapalkka-aloilla palkkojen nousua.

Kaarle Akkanen

Boris tuntuu olevan tietyn katsontakannan omaavien toimittajien kauhukuva. Järkytys on suuri aivan kuten meillä jytkyn jälkeen! Näitä järkytyksiä ko. toimittajakunnalle on tulossa vielä lisää horjuvan EU:n jäsenvaltioista! Näin uskon ja toivon.