Lauantai 25.5.2019

Arvio Vladimir Putinin aikeista Ukrainassa: ”Mitä tahansa voi tapahtua”

Luotu: 
13.8.2016 09:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri carl Bildt.
|
Ruotsin entisen pää- ja ulkoministerin Carl Bildtin mukaan on selvää, että Venäjä valmistelee ”uutta voimakasta painostusta” Ukrainaa kohtaan. Hän viittaa aikaisemmin viikolla uutisoituihin presidentti Vladimir Putinin kommentteihin.
 
–Yhtäkkiä pienet merkit toisensa jälkeen kertovat siitä, että jotakin on tekeillä, mitä tukee venäläisten aktiivisuuteen Ukrainaa vastaan. Yksittäisinä näiden tapahtumien ei tarvitsisi olla kovin merkittäviä, mutta yhdessä ne muodostavat kuvan, joka tuskin on sattumaa ja tuntuu tutulta, Bildt kommentoi blogissaan.
 
Bildt nostaa esiin, kuinka Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoi keskiviikkona estäneensä Ukrainan tiedustelupalvelun terroristisen hyökkäyksen Krimin niemimaalla. Putin ottikin väitettyihin tapahtumiin kantaa voimakkaasti vakuuttaen, että Venäjä ei tule ohittamaan tilannetta reagoimatta. Hänen mukaansa Venäjä tulee tekemään kaikkensa varmistaakseen Krimin ja itäisen Ukrainan turvallisuuden. Putin väittää Ukrainan valinneen ”terrorin harjoittamisen”. Ukraina puolestaan kiisti, että mitään hyökkäystä olisi tapahtunut ja kuvasi tapahtumaa ”Venäjän järjestämäksi provokaatioksi”, jolla Venäjä pyrkii oikeuttamaan omat tulevat aggressionsa.
 
 
–On selvää, että Kremlissä valmistellaan uutta voimakasta painetta Ukrainaa vastaan. Jää nähtäväksi, onko se vain poliittista vai kehittyykö se sotilaalliseksi. Todennäköisesti Kremlissä pidetään kaikki vaihtoehdot avoimina, Bildt arvioi.
 
–Mitä tahansa voi tapahtua eikä mikään ole poissuljettua, hän jatkaa.
 
Bildt näkee yhteyden myös siinä, miksi kaikki tämä tapahtuu juuri elokuussa.
 
–Vuoden 2014 elokuussa Putinin joukot ylittivät rajan Itä-Ukrainassa. Vuoden 2008 elokuussa käytiin sota Georgian, Etelä-Ossetian sekä Venäjän joukkojen välillä. Ja vuoden 1991 elokuussa Neuvostoliitossa yritettiin vallankaappausta ja Mihail Gorbatshov laitettiin kotiarestiin, hän listaa.
 
–Varovaisuus on siis paikallaan. Elokuu on elokuu, Bildt päättää.
 
 EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini varoitti perjantaina Venäjää ja Ukrainaa kasvattamasta jännitteitä välillään.
 
–Kaikki, mikä voi lisätä kärjistää tilanteen konfliktiksi täytyy voida välttää. Tämä koskee myös itäistä Ukrainaa, jossa vaadimme kaikkia osapuolia noudattamaan Minskin sopimusta, hän sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan.
 
 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Riikonen

Venäjän motiivi Itä-Ukrainan sodan aloittamiseen ja ylläpitämiseen on alusta asti ollut Ukrainan länsi-integraation estäminen.

Venäjällä on useampi keihäänkärki, joilla se pitää Ukrainan pihdeissään nyt ja tulevaisuudessa. Sodan akuuttivaihe sinällään estää Ukrainan pyrkimykset liittyä läntiseen yhteisöön. Toisena keinona on sodan avulla pakottaa Ukraina muuttamaan valtiojärjestyksensä liittovaltioksi, jolloin Venäjän kontrolloimat itäiset osavaltiot pystyisivät veto-oikeudellaan estämään Ukrainan liikkeet läntisiin järjestelmiin. Ja kolmantena tarkoituksena on sodan avulla väsyttää ukrainalaiset, jotta vallanvaihto Kiovassa saataisiin tehtyä ja Venäjä saisi omat miehensä valtaan.

Sellaista se Venäjän ei-liittoutuneen lähiulkomaan elämä osaa olla.

Veikko Savolainen

Krim ei muuten ole ollut venäläisten maata oikeastaan koskaan, ainoastaan tsaarin joukkojen miehittämä jonkin aikaa joskus, ja sitä ennen muiden aluetta, varsinkin tataarien. Suomen Karjala eli Viipurin lääni on aina ollut alkuperäisten suomalaiskansojen kotimaata eikä siis vähimmässäkään määrin ryssänmaata (vrt. ryssland). Myös kolttasaamelaisten ja suomalaisten Petsamo on alkuperäistä itsenäisen Suomen aluetta - ks. vaikka näistä korkearesoluutioisista kartoista vv. 1921-42, jotka on valittu juhlavuoden 2017 teemakeskustelun tueksi itsenäisen Suomineidon historian vaiheista ja lue sivulta myös ennen Mainilan laukauksia sattuneesta Kalastajasaarennon hybridisotakohtauksesta Petsamossamme 1939: http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Veikko Savolainen

Uudelleen henkiinherätetty kylmä sota tänään voisi olla relevanttia nähdä myös rankkana tosiasiana sinänsä ja asetelmana meille suhtautua ja reagoida osana pakotettua todellisuuttamme eikä vain jonain mediatutkimusilmiönä. Arki-ilmiöissä yleensäkin hämää usein niihin liittyvä haloefektimäinen ulkonäkö- ja olemusharhaisuus, eli susi ja karhu voivat näyttää joviaaleilta myhäileviltä ja vaarattoman leppoisilta naapurinukkeliakkeleilta kuten vladimirovilaisesti kylmäveriset tappajatkin. Näin myös keskustelupalstoilla ja somessa. Hemmo Koskiniemen trollimainen esiintyminen voisi ehkä olla jonkinmoinen esimerkki... Hemmon mukaan Suomen historian tunteminen suhteessa Itänaapuriin voisi antaa uusia eväitä. Onko potentiaaliset Mainilan laukaukset esimerkiksi kriminalisoitu tämän päivän Krimilläkin niin kuin Karjalan kannaksella 1940? Otapa nyt Putinista selvää Stalin-kokemusten pohjalta:
http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221204-yli-70-rauhan-vuo...

Ilkka Korkalainen

Diktaattori Putin on suurin uhka maailmanrauhalle. Järjetön pakkomielle laajentaa vaikutusvaltaa ja alistaa kansallisuuksia venäläisen herrakansan alaisuuteen voi todella johtaa uuteen suursotaan. Kaikki puheet pakotteiden poistamisesta ovat typerää venäläisten mielistelyä ja osoittavat ettei vaatimuksen esittäjä ole kykenevä toimimaan minkäänlaisissa valtiollisissa luottamustehtävissä. Tietyistä piireistä näitä vaatimuksia on viime aikoinakin esitetty. Suomi ei kuulu mitenkään siihen kulttuuriin joka majailee itärajan takana. Olemme osa Eurooppaa ja länttä ja siitä ei kannata koskaan luopua minkäänlaisen painostuksen edessä.

Pauli Vuorio

Suurin uhka maailmanrauhalle on NATO. NATO käyttää 10 kertaa enemmän rahaa
asevarusteluun kuin Venäjä. Järjellä ajattelevalle ihmiselle tämä kertoo jo kaiken, mitä
tarvitsee tietää uhista. Esimerkiksi viime aikoina on ydinaseet päivitetty yhdellä triljoonalla dollarilla. 1+12 nollaa perässä. NATO:n ydinaseita on 60 kappaletta nykyisin
erittäin epävakaan Turkin hallussa.

Jukka Lampinen

Olisi kysytävä mikä on se todennäköisin tapahtuma.
Todennäköisintä on, että Ukaina pyrkii kapina-alueella ratkaisuun.
Elikkä valmistautuu suurhyökkäykseen Itä-Ukrainassa.
Venäjän intresseissä on pyrkiä ennalta ehkäisemään hyökkäys ja hajoittaa Ukrainan juokot Krimin rintamalle, siis aivan tyypillistä taktikointia.
Taitanee olla kaikkien edun mukaista, että Venäjän taktikointi onnistuu ja Ukrainan mieletön hyökkäys ei toteudu.
Tässä aivan älyttömässä Venäjä vihassa, on taas kadonnut kaikki järki.
Keskustelut asiasta, on olleet todella heikko tasoisia.

Pauli Vuorio

Jukka olen samaa mieltä tästä älyttömän suuresta vihasta Venäjää kohtaan. Itse ajattelen
sairaiden ihmisten mielikuvituksen tuotteita. Taitaa olla vähän kateuttakin, koska jenkit
ovat valinneet hänet maailman vaikutusvaltaisemmaksi henkilöksi. Ja kaiken lisäksi
pienellä palkalla. Vain 2000 euroa enemmän vuodessa kuin "Sale". Maissa on sentään jonkin verran koko eroa.