Lauantai 25.5.2019

Turvapaikkakriisi: Yksi lause muutti historian 25.8.2015? – Vahvisti Dublin-huhun, käynnisti laajan reaktion

Luotu: 
29.8.2016 12:47
Päivitetty: 
29.8.2016 13:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Turvapaikanhakijoita saapumassa Münchenin juna-asemalle 6. syyskuuta 2015.
|

Viime aikoina Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisin paisumiseen on etsitty selityksiä. Saksassa keskustellaan Saksan syyrialaiset turvapaikanhakijat tervetulleeksi toivottaneesta päätöksestä syyskuun alkupuolella 2015. Brittilehti Guardian kuitenkin arvioi, että yksi ainoa Twitter-viesti jo elokuussa 2015 saattoi muuttaa historian kulun.

Saksan maahanmuuttovirasto tviittasi 25.8.2015, että Saksassa ei enää sovelleta Dublin-sääntöä Syyriasta tulevien turvapaikanhakijoiden kohdalla. Dublin-säännön mukaan turvapaikanhakija olisi käsiteltävä siinä EU-maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu.

Guardianin mukaan tviitti tulkittiin laajalti siten, että tuolloin Saksa laittoi Dublin-säännön ”jäähylle”. Talouslehti Wall Street Journal käsitteli samaista tviittiä artikkelissaan jo syyskuussa 2015. WSJ:n mukaan kyseessä ei ollut politiikan muutos vaan tekninen päätös.

Tviitin välittömänä seurauksena sana alkoi kuitenkin levitä syyrialaisten turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Tviitti ei kerännyt mitenkään hämmästyttävää reaktiota Twitterissä, mutta sen sisältö paisui puskaradiossa Guardianin mukaan siihen pisteeseen, että Merkelin väitettiin lähettävän laivoja kuljettamaan turvapaikanhakijoita. WSJ:n mukaan arabinkielinen sosiaalinen media alkoi täyttyä käsitellyistä kuvista, jossa Merkel esitettiin ”rakastavana äitinä”.

WSJ:n mukaan byrokraattinen tviitti vahvisti ensi kertaa nettihuhun, joka oli alkanut kiertää päivää aiemmin: Saksa oli avannut ovensa.

Guardian kertoo, että ajankohtana, jona tviitti julkaistiin, Eurooppaan oli tullut yli 300 000 turvapaikanhakijaa sinä vuonna. Luku oli jo tuossa vaiheessa valtava. Saksalaisviraston lause ei siis aloittanut kriisiä, mutta se teki Guardianin arvion mukaan Saksasta ensimmäisen vaihtoehdon syyrialaisille turvapaikanhakijoille. Samalla se loi mielikuvan poliittisen kontrollin menettämisestä, minkä kanssa Merkel on kamppaillut siitä lähtien, lehti arvioi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti tuona samana päivänä, 25.8.2015 pitämässään puheessa Schengen-järjestelmän kestävyydestä.

– Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa. Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta. Luulenpa, että ellei Euroopalla ole haasteeseen yhteiskuntien ja kansalaismielipiteen kannalta kestäviä yhteisiä vastauksia, alkaa ajan oloon tulla yhä enemmän kansallisia vastauksia, presidentti Niinistö sanoi tuolloin.

Lue lisää: Turvapaikanhakijat: Presidentti Sauli Niinistöltä hurja väläytys

Uutisia vuodelta 2015:

Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti Suomessa

250 turvapaikanhakijaa tuotiin yllättäen suomalaiskylään – ”He vain pömpsähtivät taivaasta”

Unkari järjesti bussikyydin rajan yli pakolaisille - Wieniin saapuneet: ”Hieno maa, hieno hallitus”

”Pääministeri päästää pakolaiset kotiinsa” - Juha Sipilän lupaus huomattiin maailmalla

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Repo

Tuon kommentin kerrannaisvaikutuksia nautitaan nyt EU n alueella. Kommentin jatkoksi sopi, kuin nyrkki silmään, pääministeri Sipilän 4.9 kertoma tieto oman kodin luovutuksesta pakolaiskäyttöön. Näin tuntematon ja piskuinen Suomikin nousi nopsasti ihan eturiviin, tunnetuksi ja rajansa poistaneeksi maaksi.

Juhani Kleemola

On huomattava että kun Suomessa tietyt piirit kritisoivat voimakkaasti Dublin-menettelyistä lipeämisestä, heitä laajalti syytettiin rasisteiksi ja alatyylisin ilmaisuin.

Näyttää siltä että EU:n johto ja länsi-eurooppalaisten maiden johtajat ovat vakavasti epäonnistuneet, ja samalla lopullisesti hajottaneet sisämarkkinoiden vapaan kulkemisen idean ja toisaalta aiheuttaneet kansallisia vaatimuksia EU:sta eroamiseksi.

Kuka kantaa nyt vastuun?

Mikko Toivonen

Oikeastaan turha tässä on enää mitään twiittejä, Merkeliä tai Sipilää syytellä pakolaistilanteen lietsomisesta tai Orpoa jälkijättöisestä sen hoitamisesta.
Poliittiset eläimet ovat toimineet vaistojensa varassa ja tällä kertaa vaistot aiheuttivat suuren ja pitkäaikaisen ongelman.

Kun ongelma on tunnistettu (ketkä ovat tunnistaneet ja ketkä eivät, sillä mutti Merkelkään ei ole halukas myöntämään toista suurta virhearviotaan. Ensimmäinenhän oli Saksan ydinvoiman lakkautuspäätös mikä on aiheuttanut katastrofaaliset talous ja ilmastoseuraukset tuettuna tuuli-ja aurinkovoimana ja saastuttavimmassa korvaus standby hiilivoimassa) niin meidän on keskitettävä kaikki voimat ongelman hoitamiseen.

Ensimmäinen toimenpide on Turkin vastaisten maa-ja merirajojen täyssulku ihan riippumatta Turkin aikeista ja toimista ja hallitun maahantulon palauttaminen EU rajoille.

Toinen on mahdollisimman monen mukana tulleen terroristin ja elintasopakolaisen palautus lähtömaihinsa.

Kolmas on koko EU maahantulopolitiikan uusiminen niin, että unioniin lasketaan helpotetulla paperityöllä työllistämiskelpoisia ja halukkaita yksilöitä ja perheitä jotka tullessaan sitoutuvat poiston edellytyksellä täysin noudattamaan liitossa yleisiä lakeja ja tapoja mukaan luettuna pukeutuminen lailliseen formaattiin eli tunnistettavaksi.

Tämä kaikki opn toteutettavissa jos vähänkään Unionin kansalaisten suojeluhalua riittää eikä olla poliittisia raadonsyöjiä jotka yrittävät vetää pinnat kotiin suvaitsevaisuudella millä aiheutetaan suurongelma hallitsemattoman kuten nyt on tehty.

Tätä hallitsemattomuutta ja poliittista sakaalismiä ovat harrastelleet
kovaäänisesti minun ymmärtääkseni tässä järjestyksessä: Vihreät yleistuholaisina, Vasemmistoliitto ja RKP kuvitellessaan maahantuotujen avulla säilyttävän Närpiön ruotsinkielisenä. Eli sitä karkeinta + rasismia ja miniedun palvontaa maxiedun kustannuksella.