Lauantai 21.7.2018

”Tosiasia tehdään selväksi: Ruotsi ei pysty puolustamaan aluettaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.9.2016 14:47
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Kuvassa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström Nato-kokouksessa toukokuussa 2016.
|

Kokoomuslainen kansanedustaja, puolustusvaliokunnassa istuva Jaana Pelkonen kommentoi Puheenvuoro-blogissaan Ruotsissa julkistettua Nato-selvitystä.

– Naapurissamme on nyt julkisesti tunnustettu se tosiasia, että Itämeren alueen kriisissä maa tulisi väistämättä vedetyksi mukaan. Sekä Nato että Venäjä näkevät Itämeren alueen strategisena kokonaisuutena ja molemmat tarvitsisivat Ruotsin maaperää taistelussa Baltian maista. Raportissa tehdään myös hyvin selväksi se tosiasia, ettei Ruotsi pärjäisi kriisitilanteessa yksin eli se ei pystyisi puolustamaan omaa aluettaan, Pelkonen kirjoittaa.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja puolustusministeri Peter Hultqvist ovat linjanneet, että maan sotilaallista kykyä pitää parantaa, Pelkonen toteaa. Esimerkiksi Gotlannin saarelle olisi tulossa taistelujoukko.

– On viisasta, että Ruotsi puhuu avoimesti puolustuksensa haavoittuvuudesta ja etsii ratkaisua kansainvälisestä yhteistyöstä, Pelkonen kirjoittaa.

– On tärkeää, että Ruotsin Nato-raporttia luettaan Suomessa tarkasti ja rinta rinnan Suomen riippumattoman Nato-selvityksen kanssa, Pelkonen toteaa.

Hän muistuttaa keväällä julkistetun Suomen Nato-raportin todenneen, että pahin vaihtoehto Suomelle olisi, jos Ruotsi liittyisi Natoon mutta Suomi ei.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Jaana Pelkonen
Jaana Pelkonen
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Pahimman luokan Natottamista. Mitä Putin hyötyisi hyökkäämällä Balttiaan ? Saisi vain loputtoman sotimisen aikaan ja Natonkin kimppuunsa. Ei kai hän hullu ole ?
Ruotsi pärjäisi kyllä yksin Suomen avulla, jolla riittäisi tehokkaita maavoimia kriittisiin paikkoihin.

Timothy Kestrel

Krimin valloitus oli vain esimakua siitä, mitä tapahtuu Itämerellä jos Ruotsi ja Suomi eivät pidä varaansa. Gotlannin haltuunotolla Venäjä hallitsisi koko Itämeren aluetta, mukaan lukien Suomen huoltovarmuudelle elintärkeät laivareitit. Kuten presidentti Niinistö totesi, kasakka ottaa sen mikä ei ole tukevasti kiinni.

Raimo Laine

Ruotsinkieliset rannikkojääkärit voitaisiin siirtää Gotlantiin asepalvelustaan suorittamaan, jolloin sinne tuskin mieli tekisi enää hyökätä. Yhdistyneet ilmavoimat vastaisivat ilmatorjunnasta.
Maihinousu on muutenkin vaikea homma eikä siihen voi suuria joukkoja nopeasti osallistua.

Jarmo Lius

Mielestäni on tärkeää katsoa ympärille millaista jälkeä USA jättää. Maat jotka ovat luottaneet sen tai NATOn kumppanuuteen, ovat raunioina. EU hajoaa brexittiin. Ukraina hajoaa. Georgia on lahoava kanto. Irak raunioina. Libya terroristien miehittämä. Syyria tuhottu kansoineen. Ex-Jugoslavia rikottu. Koko itäinen Eurooppa kouristelee sotaisuuden ähkyssä ja ottaa vastaan ydinaseita ja ensi-iskun.

Ei sovi unohtaa Vietnamia, Koreaa, Somaliaa. Edes Pakistan ja Afganistan eivät ole selvinneet. Egypti ja Jemen - raunioitumassa. Turkki - me tiedämme vallankaappauksen ja uhan demokratian kaatoon. Saksa tukahtuu pakolaisiin. Kreikka kassa tyhjennetty Amerikan asefirmoille.

Nyt jenkkien tähtäin on siirretty pohjoismaihin. Suomi ja Ruotsi ovat yhä melkein hyvinvointiyhteiskuntia. Mutta miten pitkään?

Hannu Kokko

Suomi on Saari. Venäjällä on Baltiassa oma saarensa ja kykyä Itämeren hallintaan. Ruotsilla on kaikissa tilanteissa massiiviset huolto- ja kauppa yhteydet Pohjanmeren kautta maailmalle.
Yhteistyössä on voima, etenkin uskottavan puolustuksen kustannustason kurissa pitämiseen, sekä Ruotsissa, että Suomessa. Se lienee myös tehokkain liennytys keino, Natolla eli ilman.

Seppo Hildén

Heh, ei oltu Natossa 1939-1944, kun Venäjä uhitteli. Päinvastoin, silloin oli USA:kin vastassa Venäjän rinnalla, mutta niin vain pysäytettiin kahteen kertaan ennen nykyistä rajaa.

Kyllä Venäjä nämä muistaa ja pitkään. Ei huolta, vaikka Ruotsi menisi Natoon, Venäjä ei tuolla 2 miljoonan sotilaansa miesvahvuudella, josta pieni osa on vain saanut erikoiskoulutuksen, Suomen kanssa lähde painimaan. Joku itsesuojeluvaisto niilläkin on.

Juha Virtanen

Eiköhän se ole paras turva vahva talous, hyvät suhteet naapuriin ja vahva puolustus. Nyt lähes jokainen pikkupolitikko uhittelee Venäjän suuntaan mutta ei huomaa että se käy ja on käynyt kukkarolle kun kauppasuhteet on supistunut ja matkailu on vähentynyt. Nyt se ostosmatkailu on kääntymässä toisinpäin kun rajan taakse on rakennettu suuria kauppaliikkeitä ja niiden hinnat on Suomalaisittain edullisia.

Juha Virtanen

Onko nyt kaikki ajateltu nenää pitemmälle. Suomessa on lähes puoli miljoonaa vierastyöläistä joista Virolaisia lienee 200 000. Jos tulee kriisi niin oletettavasti he lähtevät kotimaihinsa. Moni ala pysähtyy Suomessa siinä sekunnissa. Meillä liian paljon ollaan ulkomaisten palveluiden ja tavaroiden varassa. Esimerkkinä puolustushaara, lähes kaikki on amerikkalaista materiaalia. Kriisitilanteessa onko amerikkalaisilla kapasiteettia toimittaa Suomelle tavaraa jos Natokin tarvitsee niitä ja onko Suomella käteistä ostaa.

Jukka Lampinen

Mitä ne maailman talous ja sotilas mahdit olikaa, siellä on Venäjää ennen Saksa, Elglanti, Ranska ja italia.
Sotilasteknisesti ja taloudellisesti Venäjä on näitä maita heikompi, Venäjä hävisi sodan Tsetsenialle.
Venäjä ei kyllä hyökkää yhtään mihinkään, sota Itämerellä ja uhka Baltian maihin on olematon.
Venäläisten motivoiminen ja sota tahto on erittäin heikko, vapaaehtoisia Ukrainassakin on todelle vähän.
Nämä sota uhka skenaariot on järjettömiä, niiden ainoa tarkoitus on perustella oma sodalla ja talouspakoteilla uhkaaminen.
Kuvitelluilla uhkilla perustellaan oma, agressiivinen sotahulluus.
Ei mene pitkää aikaa, kun suomalaisetkin hullut jo hyökkää Lähi-Idässä ja ehkä Kiinanmerellä, Afganistanistanissa sitä jo ollaan.
Sairaan pelin paljastaa yksi kiistämätön fakta.
Turvallisuudesta ei ole huolissaan naiset, nössöt, turvattomat, arat, humanistit, pasifistit, eikä yhteiskunallisten sknaarioiden tieteelliset ammatilaiset filosofit.
Kuka on huolissaan turvattomuudesta, kaikki ne jotka haluaa sotaa, niitä sanotaan Fasisteiksi.
Fasistit on taas täällä, ne kömpi haudastaan Kekkosen kuoleman jälkeen.