Lauantai 20.7.2019

Viron yleisradio: Venäjä siirtää parhaillaan ohjusjärjestelmää Itämerellä – liittyy ilmatilaloukkauksiin?

Luotu: 
7.10.2016 15:03
Päivitetty: 
7.10.2016 15:25
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Kaliningrad on Venäjän erityisalue Puolan ja Liettuan välissä Itämeren rannikolla. Arkistokuva.
|

Viron yleisradion (ERR) tietojen mukaan Venäjä on parhaillaan siirtämässä Iskander-ohjusjärjestelmää Ust-Lugan eli Laukaansuun satamasta Kaliningradiin. ERR:n mukaan siirto saattaa liittyä torstain ilmatilaloukkauksiin, joista Venäjän koneita epäillään sekä Suomessa että Virossa.

ERR:n mukaan tieto on peräisin hallituslähteeltä. Ohjusjärjestelmää kuljetetaan väitteen mukaan siviilialuksessa.

– Ambal-niminen alus on parhaillaan merillä matkalla Kaliningradiin, jonne sen odotetaan saapuvan vielä perjantaina, ERR kertoo.

Viron puolustusministeri Hannes Hanso ei vahvistanut eikä kieltänyt havaintoa ERR:n kysyessä.

– Mutta on todellakin totta, että meillä on syytä pitää silmämme auki ilmassa, vedessä ja kaikkialla, Hanso sanoo.

ERR:n mukaan on mahdollista, että Viron ja Suomen ilmatilojen loukkaaminen venäläisillä sotilaskoneilla torstaina liittyisi ohjusjärjestelmän siirtoon. Myös Hanso sanoo, että tätä mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Suomi epäilee venäläiskoneiden loukanneen kahdesti Suomen ilmatilaa torstaina illalla. Tapausta pidetään poikkeuksellisena, koska ilmatilaloukkauksista epäillyt koneet olivat hävittäjiä ja loukkaukset tapahtuivat peräjälkeen.

Etenkin Puola, Liettua ja sotilasliitto Nato ovat olleet huolissaan Kaliningradin aseistamisesta viime vuosina. Nato-lähteiden mukaan Venäjä on tehnyt Kaliningradista yhden Euroopan militarisoiduimmista alueista.

ERR:n mukaan Iskander-ohjusten kantomatka on noin 500-700 kilometriä, mikä tarkoittaisi järjestelmän ylettävän Kaliningradista käsin "eteläisestä Puolasta keskiseen Suomeen asti".

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ei tietenkään ole mitään syytä epäillä tuota eestiläisten arvelua. Iskanderejahan ollaan Venäjän toimesta uhkailtu sijoitettavan Königsbergiin kautta aikojen.

Se vain on sitä järjetöntä vastakkainasettelun eskalointia ja täysin tarpeetonta pullistelua mihin venäläiset järjestelmällisesti syyllistyvät kun he ymmärtävät vain voimaa ja pakottamista ja heille alistaminen on kansallista kunniaa ja korkeinta moraalia.

Nato vain joutuu siihenkin vastaamaan niin, että Königsberg on mahdollisen konfliktin alkaessa minuuteissa täysin tuhottavissa Iskandereineen kaikkineen. Ei siis ole mitenkään viisasta Venäjältä eskaloida ja varastoida tuhoaseita varmasti ja nopeasti tuhottavaan paikkaan jos se päättää sotaretkille tai seikkailuille joskus lähteä.

Petri Sutinen

"Mutta jos hän tietääkin, että me tiedämme mihin me kykenemme, jos hän toimii" ?
Seuraushan on se, että pitää iskeä ensin ja kovaa. On kiire jos tulee kriisin näköistä...

Sotilaslogiikka on aina pelottavaa. Tänään Sputnik varoitti jo 3.maailmansodasta, jos Yhdysvallat pommittaa Syyrian joukkoja.
Ehkä ovat siis tosissaan? Vai bluffaavatko lujaa?

Timo-Pekka Mustakallio

Kaliningradin saareke on osa Venäjää: tietenkin sitä puolustetaan väkevästi, ja tietenkin sijainnista aiheutuu tarvetta laiva- ja lentoliikenteelle. Alue on sotaliitto-NATO:lle piikki lihassa, sillä Kaliningradin aseet voivat hallita eteläisen Itämeren vihamielistä liikennettä, ja kapea kannas Puolan-Baltian rajalla on helposti tuon saarekkeen suljettavissa, jos sen kautta yritetään liikkua vihamielisissä aikeissa.

Vihamielisiä aikeita voi olla esimerkiksi Puolalla, mikä varoihin päästyään lämmittelee jälleen kerran suureellisia Intermarum-suunnitelmiaan, ja minkä monet johtajat ovat baltialaisten tavoin sokean venäjävihan vallassa - juuri tätä vihaahan Yhdysvaltalaiset yrittävät lietsoa, ja siksi Puolasta on tullut sille "special friend". Kaliningradia on USA-Puolan akselin voimin vakoiltu aktiivisesti: vaikkapa taannoinen USS "Donald Duck"-välikohtaus, missä vapaan merenkulun varjolla aggressiivista SIGINT-vakoilua harjoittanut alus sai ihan aiheellisen muistutuksen sopimattomasta toiminnastaan.

Mitä nopeammin nämä pikkupoikien hiekkalaatikkokärhämät saadaan loppumaan, sitä parempi. Mielestäni olisi ihan paikallaan Itämeren rantavaltioiden sopia keskenään, että rantavaltioille kuuluvien sota-alusten liikenteestä olisi ennaltailmoitusvelvoite, ja että tälle ulkovaltojen hiippailuille asetettaisiin käytännöllisen matalat rajat. Itämeren kaikkien rantavaltioiden rauhanomainen yhteistyö - esimerkiksi Pohjoismaiden yhteistyön mukaan mallinnettu - voisi olla alkio pohjoiseurooppalaisten valtioiden yhteisölle, mikäli EU:lle käy köpelösti. Kauppaliittona se voisi tietenkin olla avoin entisille EU-maillekin - sikäli kun ne haluavat noudattaa Pohjoismaiden jämptiä, sääntöjenmukaista toimintatapaa, toki ilman EU:n turmioksi koitunutta poliittista liittoa tai pohjiaan myöten viallista Euroa.

Voisi kuvitella, että muinoin vaurautta ja vakautta tuoneen Hansaliiton tavoin yhteisö voisi nostaa Itämeren alueen suureksi kauppapaikaksi Euroopan ja Venäjän/Kiinan välille, eli juuri sellaiseksi jonka potentiaalin oivallettuaan Yhdysvallat mustasukkaisesti estivät Gorbatshovin viisaasti ehdottaman "yhteisen Eurooppalaisen kodin" syntymisen. Meidän olisi kannattanut valita se jo 1992, Euroopan ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä... mutta aika ei silloin vielä ollut kypsä, Yhdysvallat paino- ja painostusarvoltaan liian merkittävä tekijä, ja tapansa mukaan aivan liian itsekäs.

Olisimme kuluneen neljännesvuosisadan aikana ehtineet saada aikaiseksi valtavaa edistystä, kestävää kehitystä ja tervepohjaista vaurautta. Sen sijaan saimme despoottisen EU:n mikä vetää viimeisiään, ja perusperiaatteitaan myöten yhteiskuntia syövän tavoin tuhoavan uusliberaalin talouspolitiikan... jotka virheet ovat nyt muuttuneet pahoiksi seuraamuksiksi. Vieläkin olisi aikaa korjata neljännesvuosisadan takainen väärän tien valinta, vaikka erehdyksen tunnistaminen ja tunnustaminen vaikeita ovatkin, ja valita se tie mitä pitkin Euroopan olisi pitänyt kulkea. Paluumatka hukkaretkeltä on katkera, toki, mutta olisi paljon paljon katkerampaa kokea ensin Euroopan järjestelemätön kaaos... ja sitten vasta palata oikealle reitille. Kiinalaisen sananlaskun mukaan jokainen elämän päätös on valinta elämän ja kuoleman välillä: valitkaamme elämä. Vähän kiirekin olis...

Jukka Lampinen

Todennäköisin tapahtuma kulku menee niin, että suomalaiset on tarkoituksella. Ennen ehkä pahennusta herättävää USA sopimusta, aloittaneet jo puolustushyökkäyksen väittämällä että Venäjän koneet loukkaa Suomen rajaa.
No nyt se on väännetty päinvastaiseksi, väittämällä että rajaloukkaus onkin tahallinen Venäjän taholta ja liittyykin USA sopimukseen.

Suomalaiset tunaroi taas, vaikka hyvin nopeasti reagoitiin ja asia yrittiin vääntää käänteiseksi, selitys ei kumminkaan ole uskottava.
Venäjällä ei ole mitään järkevää syytä toimia, niinkuin sen väitetään toimineen.
Suomella taas on, oikein hyvät ja selkeät motiivit uskotella, että Venäjän koneet hyökkää taas.

Timo-Pekka Mustakallio

Stressaava tilanne heikentää tunnetusti ihmisen/johtajan harkintakykyä. Ajattelu urautuu ja ennakkokäsitykset (jopa hysteria) lukittuvat, eikä vaihtoehtoja enää nähdä tai ehkä enää tajuta etsiä - vaikka niitä olisi runsaasti tarjolla. Hyviä kriisijohtajia, jotka osaavat itsekriittisesti havaita lukkonsa ja nousta tilanteen yläpuolelle, lie aika harvassa. Täytyy toivoa, että edes Suomesta heitä vielä löytyisi avainpaikoilta.

Ainakin itse tuumailisin, että meillä ollaan jo joukkopsykoosin partaalla vaikka siihen ei ole syytä, eikä etenkään varaa: vaikea sanoa onko virran mukana meno tarkoituksellista eli harkittua, vaiko symptoomi lukkiutuneista mielistä. On hyvä, että presidenttimme on yhä päättäväisesti pitänyt keskusteluyhteyksiä yllä, diplomaattisia kanavia auki: hänestä on jo hyvän aikaa sitten syntyy vaikutelma, että hän "osaa purjehtia pahassakin kelissä" tekemättä ainakaan pahoja virheitä.

Kunpa saman kaliiberin henkilöitä olisi enemmänkin!

Eero Laine

Venäjähän voi siirellä omalla alueellaan mitä tahansa ja minne tahansa, kuten myös muut valtiot. Viro on siinä mielessä vaikeassa asemassa, että sillä ei ole mitään, mitä siirtää mihinkään. Paitsi rikollisuutta, viinaa ja huumeita Suomeen.

Keijo Lindgren

Venäjä ja USA uskovat aseiden voimaan, se näkyy epäonnistumisessa Irakissa,Syyriassa ja Afganistanissa.
Kiina on vanhana kulttuurina valinnut EUn idean jossa maailmalla ostetaan tarvittava ilman että vieraat kansat pullikovat, päinvastoin ovat hyvillään kuten Volvo Ruotsissa.

Jukka Lampinen

Näkee selvästi, että kansa on väsynyt, tähän jatkuvaan Venäjä uhka propakandaan.
Mitään reagointia ei juuri enää näy.
Nyt voi jo pelkää epäilyä hyväksikäyttäen, tehdä melkein mitä hyvänsä.

Sotasopimuskin Usan kanssa meni heittämällä läpi, kansaa älytetään suunnitelmallisesti.
Tämä operaatio alkoi Niinistön rohkealla ja uhmakkaalla soitolla Putinille, ja jatkui väitöksellä, että Venäjän koneet loukkaa taas Suomen ilmatilaa.
Sitten mukaan tuli Virolaiset ja Usan kenraalit.
Koko mekkala, oli vain järjestetty show, Usan sotasopimuksen läpiviemiseksi.
Surullista on se, että kansan johdatteleminen on näin helppoa.