Sunnuntai 20.1.2019

Nobel-palkittu arkkipiispa Desmond Tutu: ”Haluan oikeuden avustettuun kuolemaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.10.2016 19:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Desmond Tutu.
|

Ihmisoikeuksien puolestapuhujana ympäri maailmaa tunnettu, Nobel-palkittu arkkipiispa Desmond Tutu haluaa itselleen oikeuden avustettuun kuolemaan.

Eteläafrikkalainen Tutu on esiintynyt aiemmin julkisuudessa avustetun kuoleman kannattajana, muttei ole aiemmin kertonut haluavansa myös itse siihen mahdollisuuden.

Tutu kirjoittaa toiveestaan 85-vuotissyntymäpäivänään Washington Postissa.

Avustetulla kuolemalla voidaan tarkoittaa sekä avustettua itsemurhaa että eutanasiaa. Näiden ero on se, että eutanasiassa toinen henkilö eli lääkäri päättää kuolemaa toivovan elämän annostelemalla kuolettavan aineen potilaalle, kun taas avustetussa itsemurhassa potilas ottaa aineen itse.

Tutu kirjoittaa, ettei halua tulla pidetyksi hengissä hinnalla millä hyvänsä. Tutu joutui viime kuussa sairaalaan toistuvien infektioiden vuoksi, BBC kertoo.

– Toivon, että minua hoidetaan myötätuntoisesti ja että minun annetaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen elämän matkalla tavalla, jonka itse valitsen, Tutu kirjoittaa.

Anglikaaninen kirkko, johon Tutu kuuluu, vastustaa avustettua itsemurhaa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Tutu asettuu kirkkoaan vastaan, BBC kertoo. Tutu on seksuaalivähemmistöjen puolestapuhuja ja on myös kannattanut abortin saatavuuden laajentamista 1990-luvulla Etelä-Afrikassa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: