Maanantai 20.5.2019

Vakava huoli Venäjän ja USA:n väleistä - Ex-diplomaatti: ”Aseellinen yhteenotto on mahdollinen”

Luotu: 
9.10.2016 19:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän ja Yhdysvaltain välit huolestuttavat kansainvälisen politiikan vaikuttajia. Arkistokuvassa Vladimir Putin ja Barack Obama.
|

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt ilmaisi sunnuntaina huolensa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden kiristymisestä. Samasta asiasta ovat viikonloppuna varoittaneet myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ja entinen Saksan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Wolfgang Ischinger.

–On harhaluulo ajatella, että tilanne on kuin kylmän sodan aikaan. Ajat ovat nyt erilaiset ja tilanne vaarallisempi, Steinmeier kirjoitti viikonloppuna saksalaisen Bild-lehden mielipidesivuilla.

–Kylmän sodan aikana USA:lla ja Venäjällä oli selvät rajalinjat ja niitä kunnioitettiin. Nykyisin on paljon erilaisia alueellisia konflikteja, ja geopolitiikkaa on vaikeampi ennakoida, hän jatkaa.

Wolfgang Ischinger puolestaan sanoo saman lehden haastattelussa, että Venäjän ja Yhdysvaltain sotilaallinen yhteenotto on mahdollinen.

–Aseellinen yhteenotto on mahdollinen. Tällainen uhka ei ole ollut näin vahva vuosikymmeniin eikä idän ja lännen välinen luottamus ole koskaan ollut yhtä alhaalla, hän kommentoi.

Carl Bildt kuvaili Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä sunnuntai-iltana toteamalla, että tilanteesta tulee olla huolissaan viimeaikaisten tapahtumien takia.

Sekä Bildt että Steinmeier mainitsevat kommenteissaan Venäjän toiminnan YK:n turvallisuusneuvostossa. Venäjä käytti siellä tällä viikolla veto-oikeuttaan ja kaatoi Ranskan esityksen tulitauosta Syyriassa. Yhdysvallat tuki esitystä, jossa vaadittiin Aleppon ilmapommitusten lopettamista.

Lisäksi molemmat nostavat esiin sen, että Venäjä ilmoitti maanantaina jäädyttävänsä Yhdysvaltain kanssa tehdyn sopimuksen asekelpoisen plutoniumin muuntamisesta hyötykäyttöön. Venäjän presidentti Vladimir Putin perusteli sopimuksen jäädyttämistä Yhdysvaltain epäystävällisillä toimilla Venäjää kohtaan.

–Putinin muotoilu oli sellainen, että sen ilmeinen tarkoitus oli hakea yhteenottoa. Tämä yhdessä Syyrian tilanteen kanssa on epäilemättä huolestuttavaa, Bildt kirjoittaa blogissaan.

Myös yhdysvaltalaisen ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin takavuosina kuulunut Per Anders Åslund nosti saman huolen esiin sunnuntaina.

–USA:n ja Venäjän väliset jännitteet kasvavat nopeasti: Syyria, MH17, amerikkalaispoliitikoihin kohdistunut venäläishakkerointi ja Iskander-ohjusten siirto Kaliningradiin, hän luetteli.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lähetti sunnuntaina hyvin suorasanaisen viestin Yhdysvalloille.

–Jos Yhdysvallat päättää pommittaa Assadin hallinnon sotilaslentokenttiä Syyriassa, emme aio katsella sivusta. Kyseessä on vaarallinen peli ottaen huomioon, että Venäjä on Syyriassa maan laillisen hallinnon kutsumana ja meillä on siellä kaksi tukikohtaa, Lavrov sanoi Venäjän valtiollisen tv-kanavan haastattelussa. 

Lue lisää:

Venäjältä suora varoitus USA:lle: ”Emme aio katsella sivusta”

”Jännitteet kasvavat nopeasti” - Venäjän ohjusten siirtely huolestuttaa naapureita ja tutkijaa

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Venäjä on valitettavasti täysin systemaattisesti ja tietoisesti sorkkinut maailmaa silmiin eri tavoin. Se on koko ajan yrittänyt ulosmitata kuvittelemiaan heikkouksia USA'ssa ja muissa maailman vapauden puolustajamaissa.

Se on myös YK julistuksenkin mukaan syyllistynyt julkeaan sotarikokseen Syyriassa.
Se on ilmeisen selkeästi vastuussa Donbassissa murhatuista Malaysian airlinesin n. 300 matkustan koneen bukittamisesta.

Se mittailee ilmailun alueita koko ajan. Miehittää monia muiden maiden alöueita koko ajan.

Sen tällaiset toimet ovat täysin yksipuolisia ja provosoimattomia.

Ei näissä oloissa voi ihmetellä vastakkainasettelun kasvamista tai sotilaallisen yhteenoton kasvamista.

On mahdollisuuksien rajoissa, että jos Venäjä ei ala itseään hillitsemään ja pysymään omien rajojensa sisällä niin muu maailma ryhtyy korjaaviin toimenpiteisiin suojaamalla rajansa entistä paremmin ja eristämällä Venäjää siitä tehokkaammin sulkemalla rajoja ja rahaliikennettä

Ilkka Korkalainen

Putin voi tehdä viimeisen virheensä mikäli hän yrittää käydä jonkun Nato-maan kimppuun harhakuvitelmissaan. Mikä ihme ajaa venäläisiä kohti törmäystä muuta maailmaa vastaan. Kaikki Putinin imperialistiset toimet mitä viime aikoina on nähty ovat saaneet alkunsa hänen sairaan mielikuvituksensa harhoista. Venäläisiä on aina vaivannut vainoharhaisuus jossa muu maailma tai joku maa on uhkaamassa heitä, näin näyttää nytkin olevan. Venäjä on tuhon oma jos Putin jatkaa provokaatioitaan eikä tule järkiinsä. Venäläisillä on herrakansa syndrooma jossa he kuvittelevat olevansa oikeutettuja alistamaan muita maita palvelemaan herrakansaa. Tähän harhaluuloon ei tule suostua vähäisimmässäkään määrin. On vaara että Suomen poliitikoilta tulee pupu pöksyyn ja he alkavat mielistelemään venäläisiä entiseen neukkuajan tyyliin. Venäläisille ei tule antaa pienintäkään mahdollisuutta loukata Suomen itsemääräämisoikeutta. Natoon liittyminen on ajankohtainen asia.

Markku Lehto

"Kylmän sodan aikana USA:lla ja Venäjällä oli selvät rajalinjat ja niitä kunnioitettiin. Nykyisin on paljon erilaisia alueellisia konflikteja, ja geopolitiikkaa on vaikeampi ennakoida, hän jatkaa."

Nyt Venäjä on piirtämässä rajalinjoja uudelleen. Harvoin rajalinjoja on piirretty uudelleen rauhanomaisesti. Venäjä ei halua hyväksyä 1990 -luvulla syntyneitä rajalinjoja. Toki tulee muistaa, että kun Neuvostoliitto piirsi toisen maailmansodan aikana ja heti sen jälkeen rajalinjoja, sillä oli USA:n ja Iso-Britannian vahva tuki. Nyt Venäjällä ei ole sitä tukea.

Jarmo Lius

Venäjä ei aio lähteä pois Syyriasta. Miksi lähtisikään ja rikkoisi valtioiden välisen puolustussopimuksen? Yhdysvaltain on poistuttava sieltä. Tämä on siellä laittomasti rikkoen kansainvälistä oikeutta ja valtiollista suvereeniutta.

Antti Kasvio

Näyttää kuin Venäjän johto olisi viime aikoina yrittänyt tarkoituksella provosoida USA:n puuttumaan tähänastista aktiivisemmin Syyrian konfliktiin. Kun siviilien pommittaminen ja opposition huoltoyhteyksien katkaiseminen ei ole riittänyt synnyttämään tällaista reaktiota, on pommitettu avustuskuljetuksia ja hävitetty sairaaloita. Eli pidättyvän linjan jatkaminen on haluttu tehdä USA:lle mahdollisimman kompromettoivaksi.

Yrittääkö Kreml mahdollisesti saada USA:n toimista Syyriassa tekosyyn omien aggressioidensa käynnistämiseen jossakin muualla? Päällimmäisiä vaihtoehtoja ovat tällöin maayhteyden avaaminen Krimille tai Venäjän vaikutuspiirin laajentaminen Itämeren alueella. Jos näin on, meidän suomalaistenkin on syytä huolestua.

Tämä on kuitenkin puhdasta spekulaatiota. Turvallisuuspolitiikan asiantuntijat osaavat arvioida paremmin nykyiseen asetelmaan sisältyvät todelliset riskit. Toivon heidän pystyvän osoittamaan huoleni aiheettomaksi.

Jarmo Makkonen

USA haluaa tuhota lähi-idän ja Venäjä on nyt sitä vastustamassa. Kaiken takana on öljy ja petrodollarit. Irak, Afganistan ja Libya täysin rauniona, pommitettu kivikaudelle ja kaaos hallinnon kaatumisen jälkeen, pakolaiset ryntäävät Eurooppaan. USA saa kyllä sodan jossa ei ole kuin häviäjiä.

Heikki Jokinen

Nyt tarvitaan malttia, sitoutumattomia välittäjiä ja neuvotteluja. Suomella olisi nyt tuhannen taalan (tai ruplan) paikka toimia liennytyksen ja järjen äänenä ja toimia kuten se toimi 1970-luvulla. Valitettavasti sotaretoriikka on vallannut liikaa tilaa suomalaisessakin keskustelussa.

Jouni Borgman

Itsetarkoituksellista sodanlietsontaa on selvästi ilmassa. Läntinen media on jo pitkään oirehtinut puolueellisuutta niiden voimien hyväksi, jotka ovat päättäneet kaataa Al-Assadin hallinnon hinnalla millä hyvänsä. Itse en juurikaan luota läntisen valtamedian uutisointiin Syyrian tilanteesta, koska se on viime aikoina osoittanut puolueellisuutensa monessa muussakin asiassa, esimerkiksi USA:n presidentin vaaleissa. Pitäisi olla ehdottoman varmaa tietoa, mitä esimerkiksi Aleppossa todella tapahtuu, mitkä ovat voimasuhteet, ryhmittymiset ja todelliset uhrien määrät puolin ja toisin. Onko siviilien annettu paeta turvallisemmille alueille? Onko siviilikohteiden täsmäpommituksista muita pitäviä todisteita kuin venäläisten murskaajapommien kaaviokuvien esittely lehdissä? Kaaviokuva ei lennä sairaalaan. Onko joku nähnyt jättipommin osuvan 'sairaalaan'? Arabivaltioiden sisällissodissa erilaisia lavastuksia käytetään runsaasti ja jos länsimedia ottaa näistä kopin, niin sodan lietsominen on sen jälkeen helpompaa.

Varmaa tietoa ei ole, mutta huhuja liikkuu paljon ja usein ne riittävät siinä vaiheessa kun vastapuolta on mustamaalattu riittävän pitkään. Uutisoinnin osalta sota on jo aloitettu ja tilanne näyttää sikäli huonolta, että sotaa halutaan lietsoa lännessä ja länsimaiden kansalaisten keskuudessa median avulla, vaikka täällä konfliktien osapuolien moralisointiin on yleensä suhtauduttu hillitysti tai ainakin hillitymmin kuin Venäjällä. Nähtävästi puolueettomuusperinteistä ollaan tässä suhteessa luovuttu Suomessa ja meillä media toistaa uskollisesti Syyrian oppositiovoimille myönteistä tiedotuslinjaa. Vastustajia mustamaalaava infosota on joka tapauksessa nyt niin kovaa ja faktoista piittaamatonta, että etuliite 'proxy' voidaan kohta poistaa Syyrian sodasta.

Tarkoitukseni ei ole puolustella Syyrian hallitusta ja Venäjää, vaan miettiä sitä saammeko nyt todella aitoa tietoa sodan melskeen tapahtumista. Miksi tiedottamisesta on tullut melko nopeassa tahdissa hyvin dramaattisesti Venäjää demonisoivaa?

Heikki K. Auvinen

Venäjä ja venäläisyys länsimediassa

Venäläisyys on paljon muutakin kuin Suomen jokavuotinen itä-länsi-ottelu pesäpallossa, jota ei välttämättä tunneta maailmalla.

Venäjän suurvaltaideologia on voimapolitiikkaa. Venäläisyyden perimmäiset arvot ovat kuitenkin säilyneet aina vaikeiden aikojen yli maan rajojen ulkopuolella.

Nykyinen Venäjä ei ole poikkeus. Venäläisten toiminta Lähi-Idässä ja Itämeren alueella tunnistetaan maan sisällä samalla lailla kuin muualla maailmassa.

Romanovit hallitsivat maata yhden lompakon politiikalla. Kun maan johdolta puuttuu edelleenkin välilehti omien ja valtion rahojen väliltä, se on hallitsematon ongelma.

Venäläisen valtiojohdon itä-länsi -pelin seuraajat näkevät kyllä pallon liikkeet kentällä, vaikka eivät huudakaan liian pitkälle menneen palloon perään "Takalaiton".

Ulkomailla olevien sukulaistensa ja ystäviensä avulla he ovat kuulleet Baseball-nimisestä pelistä ja sen säännöistä, jotka koskevat kaikkia pelaajia kentällä.

Jukka Lampinen

Olipa tosiaankin hyvä, että kerkesimme mukaan sotaan.
Tappaminen meinasi mennä sivu suun, mutta viisaat politiikkomme välttivät turvallisen sodan ulkopuolella olon, solmimalla sota-sopimuksen Usan kanssa.
Nyt poikamme pääsevät kuolemaan turvallisesti, turvallisuus sopimuksen turvin.

Esko Kotilainen

Niin,pitäähän se jonkinlainen sopimus olla jonkun kanssa.Syyrian tilanteessa on niin monta osapuolta ettei kerkiä edes laskemaan kaikkia.Tilanne on jotakuin sama kuin ennen ensimmäistä maailman sotaa,jolloin kuumeisesti haettiin eri liittymiä ja sopimuksia,ennen kuin alettiin tositoimiin.Samoin ennen toista suursotaa. Suomihan on jo nyt Syyrian sodassa yksi niistä kymmenistä osapuolista,tosin pienellä partiolla.Mutta täytyyhän heillekin joku legitiimi saada jonkinlaisen paperin muodossa.Mihin voi sitten vedota,jos tilanne käy pahaksi.Usa on niin sekaisin näiden ulkoisien "panttipataljooniensa" kanssa etteivät tiedä enää ketä tukisivat,päivittäin muuttuu kanta.Suomalaisten juttu Syyriassa on huvittava ,siinä mielessä että,he tavallaan ovat auttamassa "skorpionia tappamaan käärmettä".Kumpikin osapuoli on kuitenkin Usan mielestä terroristeja.Vai onko? Suomen historiaan kyllä kuuluu olla mukana joka konfliktissa,johan se porilaisten marssikin sen osoittaa.Olemme sotainen kansa,ja osaamme taidon.Ainoa vika on ollut se että,meitä hidasajattelijoita ovat toiset kautta aikojen vetäneet nenästä.Parhaiten olemme aina pärjäneet kun itse olemme puolustuksen ja sotamme käyneet.Ja pitäneet asevoimat tarvittavissa valmiustilanteessa. Tästä johtuen meitä taas kerran haalitaan suurvaltojen välisiin kinasteluihin.Uhriksi.Vai luuleeko joku tosissaan että Usa tai Venäjä piittaisi paskaakaan Suomen kohtalosta jos yhteenotto tulisi pohjolassa.Ei todellakaan.Hämmästyttää myös se ,koska Suomi on niin kehittynyt ja teknologinen maa,niin miksi se ei kehitä omia puolustusjärjestelmiä.Onhan meillä kykyä tehdä omakin aseita,ja ohjuksia.Ai,ei voi? Miksi Norja kuitenkin valmistaa ja myy.Suomessa lienee vaivuttu kollektiiviseen mielenhäiriöön.Ainakin suurimmalta osalta politiikkoja ,sekä kansaa.Pahalta näyttää,jos ei joku piristy.Mutta tauti on itse itseään ruokkiva,eikä siihen ole parantavaa lääkettä.

Jussi Keskinen

globaali eksponentiaalinen hetkien eli päällekkäisten tapahtumien kasvu on ollut vielä tasaista eikä ole kovinkaan hätkähdyttänyt mutta hallitsemattomuus on jo selkeästi nähtävissä ... pelosta, joka on ennen suojellut on tulllut ase, jonka piippu osoittaa omaan päähän ( ihmiskunnan ) kaikki varoitukset kaikuvat kuuroille korville ja vaatimukset auktoriteeteille tehdä jotain ovat toivottomia. Poliitikot ja ns. asiantuntijat ovat ulkona kuin lumiukot.
Siis, kuka on Yhdysvaltojen seuraava presidentti vai jatkaako mr. Obama

Nita Hillner

Aleppon sota on saanut minut itkemään. Luin eilen kun pelastaja (valkoiset kypärät-järjestö) kaivoi muutaman kuukauden ikäisen vauvan raunioista, vauvalta puuttui toinen jalka ja osa vatsasta. Pelastaja piti vauvaa hellästi sylissä 15 minuuttia, sitten vauva kuoli. Toinen pelastaja käänsi kuolleen siviilimiehen selälleen ja huomasi kuolleen olevan oma poika.

Eräs Assadin taistelija jätti armeijan ja liittyi valkoisiin kypäriin. Hän sanoi ettei voinut katsoa kun käytännössä taistelut kohdistuivat siviileihin. Jos ihmiset noudattaisivat omaatuntoaan, ei hirmuhallitsijat pystyisi tekemään pahojaan. Liika tottelevaisuus ja auktoriteettiusko on vaarallista ihmisyyden kannalta. Olen jo kauan ajatellut etteivät tietyt hallitsijat ja niiden hännystelijät ole kaikin osin enää ihmisiä. He ovat hirviöitä!

Markku Lehto

Venäläisellä RT -kanavalla "valkokypärät" ehdittiin eilen illalla jo leimaamaan terroristien kumppaneiksi. Eli ne jotka auttavat siviilejä ja raportoivat siviilien tilanteesta Aleppossa, leimataan Venäjän mediassa terroristien probagadisteiksi.