Keskiviikko 17.7.2019

Saksalaislehti: Angela Merkel haluaa koventaa Venäjä-pakotteita - USA:n ja Venäjän lyhyt kokous päättyi tuloksettomana

Luotu: 
16.10.2016 09:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry keskustelivat Syyrian tilanteesta lauantaina Sveitsin Lausannessa.
|

Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa koventaa Venäjän vastaisia pakotteita Syyrian tilanteen takia. Asiasta kertoo saksalainen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, joka viittaa ”Merkeliä lähellä oleviin lähteisiin”.

Lehden tietojen mukaan pakotteiden koventamisesta keskustellaan EU-huippukokouksessa ensi torstaina ja perjantaina. 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on saksalaislehden mukaan keskustellut asiasta Merkelin kanssa ja sanonut olevansa valmis tukemaan pakotteiden koventamista.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelivat Syyrian tilanteesta lauantaina Sveitsin Lausannessa.

Kerryn tiedottaja John Kirby kuvailee neljän tunnin tapaamista epätavallisen lyhyeksi.

–Tapaamisessa oli liikemiesmäinen kohtelias tunnelma. Kokous oli lyhyempi, kuin Kerryn ja Lavrovin tapaamiset yleensä, hän kommentoi Svenska Dagbladetille.

CNN:n mukaan tapaamisessa ei saavutettu tuloksia Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi. Kerryn mukaan esiin nousi kuitenkin tuoreita ajatuksia kriisin lopettamiseksi. Hän ei silti kommentoinut asiaa enempää.

Syyrian kriisiä käsitellään tänään Lontoossa, jossa John Kerry tapaa Britannian, Ranskan ja Saksan ulkoministerit. 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Asetelma alkaa näyttämään entistä selvemmältä, kyseessä on USA-EU Imperiumin valtataistelu Venäjää vastaan.
Ja niinkuin aina, tekopyhä hurskastelu on hyvä ase siinä pelissä.
Uskottavuuttaa vie kyllä se, että asialla on äärioikeiston pahimmat fasistit, heidän rauhan sanomansa ei oikein vakuuta.
Usassa on käynissä jo vahva propakanda myllytys seuraavaa sotaa varten, hyökkäykseen Iraniin ja rauhan puolesta tietenkin taas hyökätään.

Ilkka Korkalainen

Eiköhän ne pahimmat fasistit ole Venäjällä. Putinin imperialistinen fasistiklikki yrittää nostaa Venäjän arvostusta sotimalla ja uhoamalla. Ei tule koskaan onnistumaan. Venäjän talous kärsii jo nyt Putinin imperialistisistä toimista ja talouden alamäki vain kiihtyy sotimalla. Putinin lähtölaskenta on käynnissä.

Jukka Mikkola

EU-pakotteet vaikuttavat jo nyt elämään Venäjällä. Siitä kertoo Putinin päätös lakien tiukennuksista ja oman kansalliskaartin perustamisesta. Kansalliskaartin pohjaksi tulevat sisäministeriön alaiset erikoisjoukot. Historia toistaa jälleen itseään ja Venäjällä tunnutaan siirryttävän sinilakkien aikaan. Stalinismi on pullahtanut kuin korkki pintaan Venäjällä. Sitä myötävaikutetaan yksipuolisella tiedonvälityksellä. Venäjällä ei ole demokratiaa. Demokratia ilman oppositiota ei ole demokratiaa.

Markku Lehto

Venäjä lähetti alusosaston lentotukialus Admiral Kuznetsovin johdolla kohti Välimeren itäosia. USA:n 6. laivasto ja Naton alusosastot Standing Nato Maritime Group ( SNMG) ja 1 ja 2 toivottavat venäläisen alusosaston tervetulleiksi matkallaan Välimerelle.

Timo-Pekka Mustakallio

Lavrovin lähtökohta Lausannessa oli YK-roolin alleviivaaminen - vihdoinkin! - toteamalla ettei ratkaisu voi syntyä kuin Turvaneuvoston linjausten pohjalta. Yhdysvallat ovat taas ongelma: kun MSM on saatu koko ajan toitottamaan "voittoa" Syyriassa olisi noloa ellei järisyttävää joutua tunnustamaan tappio - ja tunnustaa samalla valehdelleensa koko ajan laajalla rintamalla: se olisi vaikeaa, ja siksi tappaminen Alepossa jatkuu.

Yhdysvalloilla ei osoitetusti ollut mitään omantunnon tuskia aiheuttaa satoihin tuhansiin, ellei koko hullun Lähi-Idän projektinsa aikana jo miljooniin nousevaa uhrikasaa: siihen nähden Assadin puolen yritys ajaa ulkomaalaiset pois maastaan, myös hänen onnistunut armahduskampanjansa (nyt yli 10.000 opposition soturia palannut laillisen hallinnon taakse), ovat yrityksiä selvitä sotatoimista mahdollisimman vähin uhriluvuin. Tämähän on järkeenkäypää, sillä Syyria on eheytettävä sodan päätyttyä: olisi mielipuolista tehdä oma työnsä vaikeammaksi raakuuksilla.

Yhdysvalloilla on vain huonoja ellei erittäin huonoja sotilaallisia optioita, joilla tilannetta taistelukentillä ei saisi enää oikaistua vaan ainoastaan lykättyä loppuratkaisuja raskailla omilla tappioilla: amerikkalaisvoimien tappiot taas tietäisivät lähes varmaa Trump-voittoa presidenttikisassa, mikä olisi USA-nykyeliitin intressien vastainen katastrofi. Olisi siis löydettävä kunniallinen vetäytyminen missä USA voisi julistautua "voittajaksi" kuten Irak-miehityksessä, jättää hommat kesken ellei jättisotkuksi samalla tavoin kuin 2003, vaikka Assad jääkin (ainakin toistaiseksi, kansan niin halutessa pitkäänkin) johtamaan maataan, ja kaivaa ison tukun taaloja taskustaan Syyrian jälleenrakentamiseen.

Mikko Aaltonen

Nyt alkaa kohta Mosulin vapauttaminen ISISI:n taistelijoista...siellä vasta rumaa jälkeä ennustellaan tulevan...siellä on 1,5 miljoonaa Irakilaista jotka silloin vaarantuvat...mielenkiintoista sitten nähdä mille laidalle länsimedia asettuu verrattuna Aleppoon...se vapauttaminen on varmaan perusteltua?!