Lauantai 20.7.2019

Stephen Hawkingin mukaan varallisuuden on muututtava: ”Meidän on opittava jakamaan”

Luotu: 
24.10.2016 11:34
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Fyysikko Stephen Hawkingin mukaan elämme vaarallisia aikoja.

Fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking varoittaa vaarallisista ajoista ja kertoo, miten ihmisten pitäisi toimia selvitäkseen niistä.

– Elämme vaarallisia aikoja. Planeettamme ja ihmiskunta kohtaavat useita haasteita. Nämä haasteet ovat maailmanlaajuisia ja vakavia – ilmastonmuutos, ruuan tuotanto, liikakansoitus, muiden lajien heikkeneminen, kulkutaudit, valtameren happamoituminen. Tällaiset painavat asiat vaativat meiltä yhteistyötä, meiltä kaikilta, jotka jakavat yhteisen vision ja yhteistyö pyritään varmistamaan, että ihmiskunta voi selvitä, Hawking kirjoittaa The Guardian -lehden julkaisemassa kirjoituksessaan.

Hawkingin mukaan meidän on sopeuduttava ja muutettava joitakin perustavaa laatua olevia oletuksia siitä, mitä tarkoitamme varallisuudella ja omaisuudella.

– Aivan kuten lasten, meidän on opittava jakamaan, Hawking kirjoittaa.

Hän näkee tulevaisuuden synkkänä, jos jakamisessa ei onnistuta. Hän arvioi, että sellaiset voimat, jotka aiheuttivat Brexitin, kateutta ja eristäytymistä sekä Britanniassa että ympäri maailmaa, vahvistuvat, jos jakamisessa ei onnistuta.

– Mutta voimme onnistua, ja onnistumme. Ihmiset ovat loputtoman kekseliäitä, optimistisia ja mukautuvia. Meidän on laajennettava määritelmäämme varallisuudesta sisältämään tietotaidon, luonnonvarat ja inhimilliset valmiudet, ja samalla oppia jakamaan nämä oikeudenmukaisesti. Jos teemme näin, niin ei ole mitään rajaa, mitä ihmiset eivät voi saavuttaa yhdessä, hän toteaa.

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Carolus Linden

Hän taitaa olla parempi kosmolgian kuin ihmismielen asiantunijana. Vaikka itse en ole mikään asiantuntija, vaikuttaa käsitykset varallisuuden ja omaisuuden uudelleenmäärittelystä ja niiden jakamisen autuaaksitekevyydestä melko utopistiselta idealismilta. Näin varsinkin kun toiminnan perustana ja ehtona pidetään yhteistyötä ja yhteisen vision jakamista.
Saadakseen aikaan konkreettisia parannuksia vaativat visiot varallisuuden ja omaisuuden jakautumisesta, sekä muista ilmiöistä, vaikutuksellisempia tekijöitä kuin uskoa yhteistyön voimaan.
Lähökohtaisesti ei voitane olettaa, että ihmiset ja ihmiskunta pystyvät onnistuneesti kaikkea säätelemään. Kuitenkin pitäisi voida pyrkiä muodostamaan eri (ongelmallisille) osa-alueille niitä valvaomaan pystyviä järjestelmiä ja järjestöjä. Ilman niitä ollaan ilmeisesti luonnonlakien tavoin tomivien hallisemattomien tekijöiden "armoilla". (Näinhän se näyttää käyneen euron kanssa.) Yhteisyön lisäksi siihen vaaditaan suostumista jonkinlaiseen pakottamiseen. Siitähän niitä vaikeuksia sitten syntyykin lisää ja uusia. Vaihtoehtojen väheneminen kuitenkin saatta puolestaan johtaa vaikeuksein voittamiseen. Vaihtoehtojen väheneminen pitäisi vain saada nykyistä paremmin yleiseen tietoisuuteen. Se lienee myös tämän kosmologin tarkoitus.
Nyt pitäisi kai keskittyä havaitsemaan mitkä ovat ne vähenemisessä jäljellejäävät vaihtoehdot ja arvioida niinden edellyttämää toimintaa.

Jukka Riihinen

Valvovia ryhmiä on pilvin pimein, mutta kaikki korruptoituu. Jokainen on ostettavissa, niin ahne ihmismieli on. Lisäksi kun rahaa ja valtaa on tarpeeksi, niin moraali ja empaattinen ajattelu muita kohtaan heikkenee huomattavasti, jopa olemattomaksi. Jokainen civilisaatio on tuhoutunut loppujenlopuksi rahan väärinjakautumiseen ja niin tulee käymään nyttenkin. Nämä maailan rikkaimmat (rothschildit, Rockefellerit, Soros jne) jotka omistavat siis lähes kaiken, niin pankit, mediat, koulujärjestelmät, siis aivan kaiken, jolla pääsevät vaikuttamaan ihmisten mieliin ja hallitsemaan kaikkea. He eivät ikinä tule luopumaan aivan käsittämättömän järjettömän suuresta omaisuudestaan tai edes antamaan osaa pois. Vaikka sillä rahalla pelastettaisiin maailma 50 kertaa.

Tarja Laakso

Joo, USAssa ehkä on räikeimmät tuloerot, mutta Suomi taitaa seurata mallioppilaan tavoin USAa (Suomi on käsittääkseni yksi pahimmista, ellei jopa pahin, maista tuloerojen kasvamisen osalta, vaikka toki meillä matkaa on tuohon USAn tasoon).

Mutta tahtihan on maailmanlaajuisesti suorastaan järkyttävä - jos vuonna 2008 maailman rikkain prosentti omisti alle 48% koko maapallon varallisuudesta, niin vuonna 2015 rikkain prosentti omisti jo yli puolet ja rikkain kymmenys omisti jo melkein 90% koko maapallon varallisuudesta ja köyhin puolet maailman väestöstä omisti alle prosentin varallisuudesta. Vuoden 2016 alussa uutisoitiin siitä, että rikkain 1% omistaa jo enemmän kuin kaikki muut yhteensä. Tai että 62 ihmistä omisti yli puolet maapallon varallisuudesta, kun vuonna 2010 tarvittiin 388 samaan varallisuustasoon.

Ja jos rikkaaseen puoliskoon pääsee 3210 dollarin varallisuudella, rikkaimman 10 %:n joukkoon 68 800 dollarilla, mutta rikkaimpaan 1% tarvitaan jo melkein 800 000 dollarin varallisuus, kertonee omaa kieltään tuosta varallisuuden jakautumisesta.

Ja Suomen luvut sitten vielä: vuonna 2013 Suomen rikkain prosentti omisti 13% Suomen varallisuudesta (vuonna 2009 12,9% ja 1994 8,2%), ja rikkain 5% omisti 32% koko Suomen varallisuudesta (vuonna 1994 noin neljänneksen eli 25%). Rikkaimpaan 1%:n pääsee 1,4 miljoonan nettovarallisuudella. Nämä Tilastokeskuksen mukaan, todellisuus on vielä rajumpi.

Että kyllä, olisi syytä jakaa varallisuutta - juuri noiden rikkaimpien varallisuutta, tasaisemmin.

Mari Mattila

Suomessa näkyy kyllä jaettavan jo aika lailla hyvin. Tilastokeskuksen tilastot tulonsiirtoje saamisesta vs maksamisesta kertovat, että rikkaimmat maksavat n. 20 000€ ja saavat n 2000€, kun taas vähätuloisemmat maksavat suurin piirtein 1500 ja saavat 13000€. N 60% jää aina "voitolle" so saavat enemmän kuin maksavat, ja toiset taas eivät koskaan saa lähellekään sitä, mitä maksavat. Tulonsiirtoja ovat siis koulutus, lapsilisät, työttömyysturva, sairaspäiväraha, asumisen tukeminen ym. Se, että köyhiltä otettaisi ja rikkaille annettaisi, ei ainakaan tulonsiirtojen kohdalla pidä paikkaansa.

Aino Kivelä

Hawkingin kanssa on pelottavan helppoa olla samaa mieltä. Yhteistä tahtoa ja ideointia tarvitaan maailmanlaajuisesti, jotta ruokaa, lääkkeitä, elintilaa ja ennen kaikkea puhdasta vettä ja ilmaa saadaan riittämään kaikille. Siispä missioksi paratiisi ja varmoin askelin sitä kohti. Alkajaisiksi voisi miettiä vaikkapa sitä, missä määrin ilmaston- ja meriensuojelu voi olla minkään tahon rahanpuutteesta kiinni... rahan!, joka sentään on vain väline jota painokoneet syytävät kummempiinkin rahareikiin, kuten taas on kuultu ja tullaan kuulemaan.

Atso Eerikäinen

Maailmankellon laskurin mukaan joka sekunti syntyy 4 lasta ja kuolee kaksi henkeä. Maapallolla on parin kuukauden kuluttua 7,4 miljardia asukasta. Väkiluvun lisäys tulee ns. kehitysmaista. Sen sijaan kehittyneimmissä maissa väkiluku on kääntynyt laskuun. Japanissa väkiluku laskee yhdellä hengellä minuutissa.

Jos rauha säilyy, maapallon pahin uhka on liikakansoitus. Maapallo ei pysty loputtomasti ruokkimaan kaikkia, vaikka ruoka jaettaisiin tasaisesti ympäri maailman. Rooman klubin 1970-luvulla laskema maapallon kestokyky: 30 miljardia ihmistä, on utopia. Vaikka ruokaa olisikin kaikille, muut ylikansoituksesta johtuvat negatiiviset seuraukset olisivat tehneet maapallosta elinkelvottoman paljon ennen 30 miljardin rajapyykkiä. Korpifilosofi Pentti Linkolan mukaan maapallolle sopii pitkässä juoksussa vain noin 500 miljoonaa asukasta, jos elävät rauhassa keskenään "viljellen ja varjellen" maapalloa, kuten Raamatun luomiskertmuksessa ihmisen tehtävä määritellään.

Emme mahda enää mitään sille, että Sahara etenee sekä etelään että pohjoiseen ja tekee vähitellen Afrikasta ja Etelä-Euroopasta viljelykselle elinkelvottoman. Pakoon kuivuutta väestöt liikkuvat kohti pohjoista, jossa on vettä ja ruokaa. Suomikin joutuu vastaanottamaan miljoonia pakolaisia. Suomalaiset jäävät vähemmistöön ja kuolevat sukupuuttoon nykyisillä syntyvyysluvuilla.

Juhani Vinberg

Jakopolitiikka ei ole ongelma. Sen sijaan liikakansoitus ja siitä johtuvat kansainvaellukset ovat entistä enemmän resursseja sitova ongelma. Liikakansoitusalueilla puhdas vesi, viljelyala, terveydenhuollon ja koulutuksen resurssit loppuvat, ympäristö saastuu raaka-aineiden ryöstön jäljiltä, jännitteet kasvavat sotien tasolle. Hyvinvointi ei ole jakotavaraa, vaan systemaattisen työnteon seurausta. Työympäristö muuttuu ripeästi ja automaatio vähentää kehittyneissä maissa työpaikkoja, jolloin vaeltajat jäävät sosiaalitoimen varaan lopuksi iäkseen. Joutilaat kädet taas joutavat pahantekoon ja yhteiskunnalliset levottomuudet lisääntyvät ja johtavat sotiin, siihen vielä yltiökorostettu nationalismi ja uskonnot, niin globaali sekasorto on valmis. Sen jälkeen ei ole enää jaettavaa, Mad Max -simulaatio on totta.

Jesse Virta

Näin se on. Meidän on opittava muuttamaan oma asenteemme. Löydämme syylliset pääsääntöisesti muualta ja muiden syyllistämisellä oikeutamme oman välinpitämättömän toiminnan, itsekkään toiminnan.
Ihmisinä olemme unohtaneet hyvän olomme, sen mistä se tulee. Hyvä olo tulee kun osaa uhrata itsestään muille tai itselleen. Moraali on muuttunut tekstiksi ja laiksi. Emme enää erota oikeaa ja väärää sillä itsekkyys on turruttanut ison osan empatiakyvystämme.

Ihmisinä meidän täytyy osata pysähtyä aloilleen ja kuunnella mitä meidän pääsisällä tapahtuu. Tunteiden käsittelyä. Sitä tarvitaan. Hiljaisuutta ja istumista.

Pertti Tervala

Tellus on egojen temmellyskenttä ja koska ego luo käsityksen erillisestä yksilöstä ja joka ei pysty rakastamaan, niin miten tuo mitään pystyisi jakamaan, koska sen kuvitteellinen olemassaolo on täysin riippuvainen omistamisesta? Osittuneessa ihmismielessä on ensin tapahduttava merkittävä muutos, että tuo voisi olla mahdollista.