Keskiviikko 16.1.2019

Intian "aivovuoto" kääntymässä kotia kohti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.4.2008 21:12
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Intian korkeakoulutetuille on tarjolla muitakin töitä kuin länsiyritysten puhelinpalveluiden hoitoa. Tutkimuksen mukaan Intia on nykyään länsimaita houkuttelevampi.

Intia on perinteisesti kärsinyt koulutetuimman työvoiman paosta länsimaihin, mutta nyt trendi on kääntymässä päinvastaiseen suuntaan, kertoo brittilehti Guardian. Sankat joukot intialaissyntyisiä liikemiehiä ja tekniikan ammattilaisia on palaamassa kotimaahansa, missä työtarjoukset ja asumisolot ovat länsimaita houkuttelevammat. Paluuvirta on suurta etenkin Iso-Britanniasta, joka piti Intiaa siirtomaanaan aina toisen maailmansodan jälkimaininkeihin saakka vuoteen 1947.

Tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosa Intian eliittiyliopistojen opiskelijoista näkee Intian parhaimpana asuinmaana tulevaisuudensuunnitelmiensa kannalta. Vuosien 1964 ja 2001 välillä yli kolmannes maan lupaavimmista korkeakoulutetuista nuorista pakkasi laukkunsa paremman elintason toivossa. Vuodesta 2002 lähtien vastaava suhdeluku on kuitenkin ollut vain 16 prosenttia. Selvityksen teki delhiläinen tutkimusorganisaatio Evalueserve.

Intian palkkataso on kohonnut viimeisen kymmenen vuoden aikana kovaa vauhtia ja työpaikkoja on tarjolla monien mielestä ulkomaita paremmin. Palkkojen nousu on kuitenkin samalla johtanut tuloerojen rajuun kasvuun ja Intiaan palaavat ovat tuoneet länsimaisen elämäntyylinsä mukanaan. Tästä näkyvin esimerkki ovat Delhin ympäristön jättimäiset luksusasuinalueet ja ruuhkaiset golf-kentät.

Jaa artikkeli:

Kommentit

domino

Molemmissa on ollut onni viettää aikaa. Intia on kamalassa kunnossa ja elintavat on kamalat, mutta niin on brititkin. Ja jos kehitys jatkuu molemmissa vastaavanlaisena niin tilanne voi hyvinkin olla toisinpäin vaikkapa sitten 2030. Britannia on ylivoimaisesti likaisin ja huonoiten hoidettu länsimaa missä olen ikinä viettänyt aikaa. En arvosta sitä maata yhtään.

GeneerinenTavis

Näin sen pitääkin mennä, kun globalisaatio saa toimia omalla painollaan. Pitkässä juoksussa elintasoerot kaventuvat ja lopulta häviävät kohinaan.

Joissakin länsimaisissa piireissä tosin elää harhaluulo, että tämä taloudellisten mahdollisuuksien tasa-arvoistuminen voisi olla vain yksisuuntainen prosessi, ilman mitään negatiivisia vaikutuksia länsimaalaisten elintasoon. Eihän se niin mene. Aito tasa-arvo tarkoittaa myös aitoa kilpailua globaaleilla työ- ja innovaatiomarkkinoilla, jossa valmistautumaton ja omaan paremmuuteensa tuudittautunut huomaa pian olevansa alakynnessä.