Perjantai 22.2.2019

Orwellin 1984-ajatuksesta tulossa totta – USA kohisee Trumpin tiimin ”vaihtoehtoisista faktoista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.1.2017 14:23
Päivitetty: 
24.1.2017 10:01
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Neuvonantaja Kellyanne Conway ja presidentti Donald Trump olivat tiimi jo Trumpin vaalikampanjan aikana Conwayn johtaessa kampanjaa.
|

Presidentti Donald Trump on tekemässä totta George Orwellin pahamaineisen Vuonna 1984 -klassikkoromaanin keskeisiin käsitteisiin kuuluvasta ”doublethink”-ajatusmallista. Näin arvioidaan Yhdysvalloissa – tai ainakin CNN-kanavalla, johon Trump itse suhtautuu avoimen vihamielisesti.

Presidentti Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway kohautti sunnuntaina puhumalla NBC:n haastattelussa ”vaihtoehtoisista faktoista” (alternative facts). Conway puolusti tällä käsitteellään Valkoisen talon lehdistösihteerin puheesta löydettyjä virheitä.

– Vaihtoehtoiset faktat eivät ole faktoja. Ne ovat epätotuuksia, ihmetteli NBC:n haastattelija.

Yhdysvaltain mediakentässä pelätään, että Trumpin leiri tulee vastaamaan median kritiikkiin Conwayn lausunnon mukaisella yksinkertaisella tavalla: kieltämällä, että kaksi plus kaksi on neljä.

Washington Postin toimittaja Karen Tumulty sanoo CNN:lle, että ”vaihtoehtoinen fakta” olisi George Orwellin romaanissaan Vuonna 1984 luoma käsite. Päivitys 24.1.: Toisin kuin tässä jutussa alun perin virheellisesti väitettiin, itse termiä ei kuitenkaan tiettävästi esiinny kirjassa, vaikka siinä onkin esillä ajatus kahdesta toisensa kumoavasta, mutta silti hyväksytystä ”totuudesta”.

– Tämä [Trumpin tiimin toiminta] vie meidät Vuonna 1984 -kirjan doublethink-ajatteluun, missä sota on rauhaa ja nälänhätä yltäkylläisyyttä. Siitä tässä on kyse, arvioi myös historioitsija Allan Lichtman CNN:n mukaan.

Orwellin vuonna 1949 julkaistussa dystopiassa käsite ”doublethink” tarkoittaa sitä, että äärimmäisen valvotun yhteiskunnan kansalaiset kykenevät vaivatta hyväksymään kaksi erilaista tai jopa päinvastaista, toisiaan kumoavaa ”totuutta”. Nämä kaksi eri versiota faktoista, tai toisaalta totuudeksi ajatellun asian yhtäkkinen muutos valtiovallan päätöksellä, kyetään hyväksymään ilman sisäisten ristiriitojen syntymistä ihmisten mielissä.

Trumpin leirin lausunnon taustalla on kiista Trumpin virkaanastujaisten yleisömääristä. Trumpin esikunnan mukaan paikalla oli ennätysmäärä yleisöä, kun taas media on raportoinut ilmakuvien ja myös tv-katsojamäärien osoittavan kiistatta, että Barack Obaman virkaanastujaiset kiinnostivat yleisöä enemmän.

Trumpin tiimi Conwayn johdolla on julistanut aikovansa taistella puolueelliseksi kokemaansa mediaa vastaan.

Juttua päivitetty 24.1. virheellisen Orwellin kirjaan liittyneen väitteen vuoksi. Päivitys näkyy yllä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Trumpin harjoittama syyttely kyllä on hyttysen ininää Trumpin niskaan kaadetun syyttelyn rinnalla. Ja näyttää vähän siltä, että tuosta Orwellilaisesta totuudenjälkeisestä viestinnästä puhuvat suurimpaan ääneen ne, jotka sitä aktiivisimmin harjoittavat.

Hannu Tervola

Onneksi amerikassa oli vielä ihmisiä jotka osaavat ajatella omilla aivoillaan ja valitsivat Trump n presidentiksi. Nyt meillä on yksi valtion päämies lisää joka taistelee orwellin 1984 ennustusta vastaan. Aloimme tulla jo pelottavan lähelle. KIITOS Mr TRUMP