Maanantai 20.5.2019

Trump haukkui taas Euroopan pakolaispolitiikan – Venäjä älähti heti Trumpin omasta Syyria-suunnitelmasta

Luotu: 
26.1.2017 14:05
Päivitetty: 
26.1.2017 14:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain tuore presidentti on alkanut kautensa aluksi toteuttaa patrioottista vaaliohjelmaansa kiristämällä USA:n suhtautumista maahanmuuttoon. Donald Trump kuvattiin työhuoneellaan 20. tammikuuta.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen arvostellut Eurooppaa ”hirvittävästä virheestä” pakolaispolitiikassa ja yllättänyt Venäjän suunnitelmallaan Syyrian hädänalaisten suhteen.

Trump puhui pakolaistilanteesta ABC-kanavan haastattelussa keskiviikkona. Hän ilmoitti tulevansa ehdottomasti perustamaan Syyriaan tai syyrialaisille ”turva-alueita”, vyöhykkeitä joihin sotaa pakenevat siviilit voivat saapua odottamaan pääsyä kiintiöpakolaisjärjestelmän piiriin. Tavoitteena on estää turvapaikanhakijoiden suoraa ulkomaihin kohdistuvaa muuttoliikettä, New York Times kertoo.

– Eurooppa on tehnyt hirvittävän virheen päästäessään nämä miljoonat ihmiset Saksaan ja muihin maihin. Siellä on käynnissä katastrofi. En halua niin käyvän täällä, Trump sanoi haastattelussa.

– Meillä on riittävästi omia ongelmia.

Pakolaiskriisin huippuvuonna 2015 Eurooppaan saapui hieman yli miljoona turvapaikanhakijaa, joten Trumpin puheissa on hänelle tyypillistä lennokkuutta. Muuttoliike on vuoden 2015 jälkeen hidastunut, mutta jatkuu edelleen.

Trump kritisoi edeltäjäänsä Barack Obamaa siitä, että tämä on ”päästänyt kymmeniä tuhansia” turvapaikanhakijoita myös Yhdysvaltoihin.

– Valtio ilman rajoja ei ole valtio. Tästä päivästä lähtien Amerikan Yhdysvallat saa takaisin rajojensa hallinnan, hän julisti NYT:n mukaan.

Venäjän presidentinhallinto kertoi torstaina, että Trumpin suunnitelma Syyrian turvavyöhykkeistä tuli sille yllätyksenä. Venäjän presidentin edustaja Dmitri Peskov varoittaa uutistoimisto Tassin mukaan asiaan liittyvistä riskeistä.

– On tärkeää varmistaa, että tämä ei heikennä pakolaistilannetta, Peskov sanoi.

Syyriassa ja lähiseuduilla on käynnissä myös suurvaltojen geopoliittinen valtataistelu, joten Venäjän huoli voi liittyä Yhdysvaltain joukkojen rooliin mahdollisten turva-alueiden perustamisessa ja ylläpidossa. Venäjä, jolla on joukkoja Syyriassa, on ollut Yhdysvaltain kanssa eri linjoilla Syyrian presidentin Barhar al-Assadin asemasta.

Trump on lisäksi ensitöinään presidenttinä käynnistellyt Meksikon rajamuurin rakennushanketta, aloittanut luvattomien siirtolaisten karkotusprojektin sekä vahvistanut aikovansa asettaa muslimimaiden kansalaisiin kohdistuvan maahantulokiellon.

Lue seuraavaksi:

Asiantuntijat: Trumpin määräys ”vain symboliikkaa” – muuri jää rakentamatta, vaikka presidentti allekirjoitti käskyn

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Mielenkiintoista nähdä kerrankin päivässä maailmaan pystytetty yhden ihmisen tyrannia (Taas yleisillä ja varmasti melko vapailla, erinäiset vaikutuspuuttumiset poissuljettuna valittuna).

Tyrannia mikä sylkee kuin lihapullatehdas ihmisiä, yhtiöitä ja maita koskevia toimia ja päätöksi vailla minkäänlaista kyselyä tai neuvottelua niiden kanssa joita asia koskee.

Mielenkiintoista on siis nähdä, kuinka kauan se voi tällä kertaa kestää.

Toimethan eivät jokainen ole 100% vääriä, mutta kuitenkin täysin diktatorisia

Jarmo Hussi

Mitä syitä Euroopan pakolaispolitiikkaa olisi ylistää? Vai onko niin että Trump puhui maahanmuuttajista ja toimittaja pakolaisista? Täytyisi taas itse ottaa selvää kuka sanoin ja mitä ja miten se sitten kirjoitettiin.

Nita Hillner

Kerrankin hyvä uutinen :) Turva-alueet olisi Syyrian kansalaisille välttämätön. Nyt kansalaiset eivät pääse turvaan omassa maassaan, vaan joutuvat lähtemään ulkomaille. Trump on vaikutuksille erittäin altis, joten olisi tärkeää että tolkun ihmiset pääsisivät vaikuttamaan häneen, ennen kuin pahantahtoinen porukka tekee sen ja maailmaa kohtaa katasrofi.

Trump rakastaa positiivista huomiota, keskipisteessä olemista. Tätä ominaisuutta kannattaa yrittää käyttää hyvän tekemiseen. Hän voisi olla halukas esim. Eero Paloheimon maailman pelastamisprojektiin - Olisi tarkoitus metsittää maapallon kuivat alueet uudelleen, esimerkiksi alueita Afrikassa, Lähi-Idässä ja Etelä-Euroopassa.

Pentti Westerholm

Trump ei ole sotakiihkolija, se on tulevaisuuden kannalta hieno asia.Vakautta ja rauhaa maailmalle tuo myös hänen pakolaispolitiikka.Jokainen maa hoitakoon omat asiansa ja annetaan apua tarvittaessa.Kuten Syyriaan turva-alueiden perustaminen.Aidan rakentaminen Mexikon ja USA,n välille tuo myös vakautta niin kuin aita Suomen ja Venäjän välillä.Liikkumaan pääsee,mutta vain kunnossa olevien lupien kanssa.

Ilkka Korkalainen

Euroopan tekemän virheen suhteen Trump on täysin oikeassa. Oli järjetöntä päästää tänne miljoonia pakolaisia ja samalla hyvää terroristiainesta pakolaisten mukana. Monikulttuurisuuden ihanuus tulee vielä näkymään suomalaistenkin elämässä. Kaikissa niissä Euroopan maissa joissa on jo pitemmän aikaa ollut merkittävä uskonto-ja kulttuurivähemmistö on pelkkiä vaikeuksia. Hyväuskoista hölmöyttä.

Pauli Smolander

Hyvin samaa mieltä. Ongelmat pitäisi ratkaista siellä, missä ne on, eikä sysätä muiden ratkottaviksi. Ne jotka sotii Syyriassa, pitäis myös huolehtia sodan aiheuttamista ongelmista. Nyt katsoen Stadin mielenosoitukset monikulttuurisuuden puolesta näyttää naivistisuuden huipentumalta. Mm. vankiloissamme on radikalisoitumassa näitä maahan haalittuja monikulttuureja.

Ilari Kivi

Kun mennään riittävän kauan yhteen suuntaan, tulee vastavoima joka vie takaisin. Liberalismi on ohittanut tietyn pisteen, ja konservatismi iskee takaisin. Taitaa olla Internet aikakauden tuotosta, että kaikki tapahtuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Voi tulla suurta vahinkoa.

Pirjo Tolonen

Loistavaa Trump! Musiikka sydämelle lukea Trumpin viisaista päätöksistä... Obaman ja Merkelin politiikalla maailma oli menossa suur tuhoon, toivotaan ja rukoillaan Trumpille viisautta ja voimia valtavaan työsarkaan suunnan muutoksessa...

Tapio Mäkeläinen

Trump uhoaa oman maansa aiheuttamassa sotkussa. Ei toki kokonaan mutta hyvin suurelta osin.
Minusta pakolaisongelmassa on kummallista ettei salakuljettajien logistiikkaan pystytä puuttumaan. Sama koskee terroristeja. Mistä tulevat aseet, polttoaine, veneet, moottorit, lääkkeet, ruoka ja vaikka mitä.
Kannatan tietysti sitä hylätyt turvapaikkaa anovat laitetaan takaisin heti kustannuksista välittämättä.

Olisi se kova pieti ruveta niitä lapsia ja aikuisia ampumaan merellä taisteluhelikopterista ja kuka sen tekisi? Moniko on valmis lähettämään poikansa?
Somen kommenteista päätellen vapaaehtoisia kyllä löytyisi mutta tosipaikan edessä voisi käsi täristä..

Trumpin muutenkin epäonnistuneita virkaanastujaisia leimasi Ö-luokan esiintyjäkaarti. Vapaaehtoiseksi oli ilmoittautunut takavuosien kitarasankari Ted Nugent. Hän on kunnostautunut mm ehdotuksellaan esiintyä Afganistanissa oleville joukoille ilmaiseksi jos pääsee Apache-kopteriin ampumaan "rättipäitä kovilla". Ei päässyt.
Ihme ja kumma joku uuden kabinetin sotilastaustaisista ministereistä oli ampunut alas ajatuksen esiintymisestä nyt. Eli tämmöistä viitekehystä on tulossa.

Palataan vaan tiukkoihin kansallisvaltiokuoppiin niin kyllä lentää kuula taas Euroopassa ja muualla. Viimeksi meni 75 miljoonaa ihmistä.
Populistit vievät tyhmää kansaa kuin pässiä narusta.