Tiistai 21.5.2019

Donald Trumpin Putin-heitto suututtaa: ”Eikö hän ymmärrä, millaista vahinkoa aiheuttaa?”

Luotu: 
5.2.2017 09:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aiheuttanut hämmennystä ja suuttumusta Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia koskevalla lausunnollaan. Trump puolusti Putinia Fox Newsin haastattelussa ja sanoi kunnioittavansa tätä.

–Mutta hänhän on tappaja, vastasi Trumpia haastatellut toimittaja Bill O’Reilly viitaten Venäjän toimiin Ukrainassa ja Krimillä.

–On olemassa paljon tappajia. Luuletko, että meidän maamme on viaton, Trump vastasi O’Reillylle.

Muun muassa edustajainhuoneen demokraattijäsen ja tiedustelukomiteaan kuuluva Adam Schiff arvosteli Trumpia lausunnon johdosta kovin sanoin.

–Lausunto on käsittämättömän erikoinen ja virheellinen. Eikö Trump ymmärrä millaista vahinkoa hän aiheuttaa tuollaisilla kommenteilla, ja minkälaisen lahjan hän antaa Venäjän propagandalle, Schiff totesi CNN:lle.

Myös Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs, Stanfordin yliopiston professori Michael McFaul on ihmetellyt Trumpin puheita.

–Herra presidentti, meidän sotilaamme eivät mattopommita kaupunkeja. Me emme murhaa hallituksen arvostelijoita, hän tviittasi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Rantala

Äkkipäätä tulee mieleen NL/Veäjän telaketjudiplomatiasta:Suomi 1939, Unkari 1956, Tsekkoslovakia 1968, Afganistan 1979, Viro 1990, Liettua 1990, Latvia 1991, Tshetshenia 1999, Georgia 2008, Ukraina 2014 ja Syyria 2012 sekä lukuisat kommunistiseen diktatuuriin tähdänneet sissisodat. USA on uhrautuvasti torjunut kaksoistornien tuhon jälkeen erilaisia terroristijärjestöjä. kuten Taleban, al Qaida, Boko Haram, Isis jne.jne.

Petri Hämäläinen

Hämmentävää rehellisyyttä Trumpilta.

Siinä on medialla ja urapoliitikoilla pureskeltavaa.

Vai että "heitto"? Jos tuollainen merkittävä kannanotto on "heitto", niin samanlaisia heittoja tulee maailmanhistoriasta mieleen aika monia. Kaikissa totuus tivistyy muutamaan sanaan.

Kari Rantala

Trump päästelee suustaan sammakoita, joita joutuu sitten selittelemään. Hänellä ei näytä olevan kokonaiskuvaa maailmasta, jotta hän voisi ymmärtää syy-seuraussuhteet. Narsismiin viittaava käyttäytyminen on vaarallista, kun vastassa on samanlainen naapurissamme.

Kari Rantala

Pasi Laakso, arvaan, että ydinaseita käyttänyt maa on Yhdysvallat. Historian kirjat kertovat, että sillä säästettiin ihmishenkiä, vaikka Hiroshimassa kuoli heti 75000 ihmistä. Japani ei olisi antautunut ja jatkossa tuho olisi ollut vielä mittavampi. Vertauksen vuoksi Putin kehui uusilla aseillaan tappaneensa Aleppossa 35000 syyrialaista, mikä vastaa
Savonlinnan väkimäärää vauvasta vaariin.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #24

Joillekin tajuamisen ymmärtäminen tuntuu olevan.

USA aloitti sodan Irakissa 2003 ilman YK:n valtuutusta. neljännesmiljoona kuollutta, luku kasvaa.

USA järjesti tekaistun kansannousun Libyaa ja pommitti sen NATO:n kanssa mäsäksi. Humanitäärinen kriisi, 70 000 kuollutta, luku kasvaa.

USA rakensi yhdessä Israelin, Saudien, Turkin, Quatarin ja muutamien muiden kanssa palkka-armeijat sotimaan Syyriaan ja toimitti aseet Irakista ja Libyasta, neljännesmiljoona kuolluitta.

Ja vieläkään ei mene jakeluun, vaikka jo USA:n presidentti sanoo mitä ovat tehneet.

Petri Hämäläinen

#6 - Kari, Trump käytti samansisältöistä ilmaisua jo useasti kamppanjansa aikana!

Tuo Trumpin lause ei siis mitenkään ollut sammakko, jos ja kun viittaat sillä kertaluontoiseen ajattelemattomaan ja tahtomattomaan, epätarkkaan ja vahingolliseen ilmaisuun.

Tunnettua lausetta siteeraten: "You can never make the same mistake twice because the second time you make it, it is not a mistake, it is a choice."

Katso vaikka CNN:n analyysi asiasta. Media ja poliitikot ihmettelevät, kun Trump ei luopunutkaan samasta viestistä nyt presidentiksi tultuaan. Asia oli kuultu jo useasti, ei vain koskaan USA:n virkaa tekevän presidentin suusta.

https://youtu.be/_pPW6i4MN00

Mikko Räsänen

Tuo Trumpin epätavallisen suora tapa keskustella ja nostaa asioita esille on aiheuttanut hämmennystä sekä ammattipoliitikoissa, että heitä hännystelevissä toimittajissa. Tuo porukka toimii kuten inhimillisesti katsoen yleensä toimitaan: kaikkea uutta karsastetaan ja haukutaan ensin varmuuden vuoksi. Uskon, että poliitikotkin jossain vaiheessa oppivat hyväksymään suoraan puhumisen. Toimittajista en ole niin varma.

Esko Kotilainen

Väärin puhua murhaamisesta.Eliminointi on oikea hienostunut sana tästä toiminnasta jota harrastavat niin Usa kuin Venäjä ja Kiinakin.Lisäksi se luo sivistyneen hyväksytyn toiminta muodon ongelmien ratkaisuun.Obamalla työkaluna oli suosittu Drone järjestelmä,jota hän sai seurata ajankulukseen livenä kuvaruudustaan.Jakoi myös purpuratähtiä parhaille pelaajilleen.Trump lienee ensimmäinen valtionpäämies joka sanoo asiat niin kuin ne ovat,eikä hykertele.

Pirjo Tolonen

Trump on täysin OIKEASSA! USA on sotinut lähes koko historiansa ajan. USAn korporaatiot ovat murhanneet toisten valtioiden päämiehiä lavastamalla esim.lento onnettomuuksia ym. Hienoa että on vihdoinkin Presidentti, joka uskaltaa ssanoa sen ääneen!

Christer Falenius

No noviisihan Putin on pommittajana Krimillä ei tarvinnu pommittaa kun Venäläinen väestö otti vapauttajansa avosylin vastaan. Ukraina taistelee omiaan vastaan huonolla menestyksellä Ja Syyriassa ollaan menossa rauhallisempaan suuntaan. Mitem Mosulissa ja Afganistanissa ? Lahtaus jatkuu.

Jarmo Lius

Toimittaja O'reilly on kyllä harvinaisen tietämätön toimittaja mikäli luuli oikeasti ettei Yhdysvaltojen hallinnot presidentteineen ole murhaajia. Vai olisiko toimittajan tavoite ollut pyytää Trumppia mukaan yhteiseen valheeseen?

Juhani Karlsson

"Miksi kukaan ei muistuta myöskään siitä, kuinka Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Pakistan synnyttivät ”mujahidit”, islamilaiset uskonsoturit ajamaan Neuvostoliiton Afganistanista. Sen brutaalista ytimestä syntyi al-Qaida – ja vähän myöhemmin ISIS sen perilliseksi. Irak, Libya ja Syyria muuttuivat sotien raunioittamina Afganistanin tavoin kylmän sodan lasten, ”jihadistien” leikkikentiksi.”....Frankenstein the CIA created......Afganistanissa joka tapauksessa sikisi amerikkalaisten maksamien dollareiden avulla se terrorismi, joka sittemmin kaatoi New Yorkin kaksostornit......Some analysts believe Bin Laden himself had security training from the CIA....The point is that we created a whole cadre of trained and motivated people who turned against us. It's a classic Frankenstein's monster situation."
-
"Al-Qaidalla ei ollut Irakissa koulutusleirejä eikä muuta toimintaa. Osama bin Laden piti Saddam Husseinia vihollisenaan......Yhdysvaltain hyökkäystä seuranneessa sekasorrossa ja sisällissodassa al-Qaida levittäytyi Irakiin......Isisin pohjana oli alun perin Irakin al-Qaida, joka perustettiin Irakissa vuonna 2006, kolme vuotta Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen. Sisällissota Syyriassa on vahvistanut ja muuttanut liikettä.......(ja levittäytyi Libyaan) Naton tukemat Libyan kapinallliset kaatoivat ja tappoivat maan diktaattorin Muammar Gaddafin.......Isis on käyttänyt kaaosta hyväksi ja hivuttautunut vähitellen hallitsemaan yhä suurempaa osaa maasta........(samoin hivuttautui Syyriaan joka itseasiassa johti ISIS:n syntyyn Al-Qaeda in Iraq pohjalta ja vaikka Jemeniin)Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ostavat Kaakkois-Euroopan maiden asevarastoja ja välittävät ne Syyriaan......CIA hoiti järjestelyt, Saudi-Arabia rahat.....USA:n Syyrian kapinallisille lähettämistä aseista noin 60-80 prosenttia päätyy Al Qaidan ja sen liittolaisten haltuun......Jemen on ollut jo vuosia sisällissodassa......Samalla al-Qaida ja Isis ovat käyttäneet sekasortoa hyväkseen ja vallanneet osia Jemenin eteläosasta......."
-
-
---
Yle "Ulkolinja: Isisin peitelty historia":
"“We created chaos, we abandoned that chaos, we created ISIS.”"
"...a group which had some 400 members in September of 2001 and now has armies, tanks, a multibillion-dollar war chest, and recruits more psychopaths every day."
"Isis ja islamilaisen valtion idea syntyivät lännen vähättelevän politiikan seurauksena, täyttämään al-Qaidan lyömisen jälkeistä valtatyhjiötä."
http://areena.yle.fi/1-3758210
"The Secret History of Isis"
http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/the-secret-history-of-isis/
---
"‘The Secret History of ISIS’ Review"
"...a handful of CIA analysts were the only ones who saw into the future and spoke the truth while the policy mistakes and alleged lies of George W. Bush or other administration officials cleared a path for the rise of the Islamic State"
"“We created chaos, we abandoned that chaos, we created ISIS.”"
"...focuses on the effect of President Obama’s withdrawal of U.S. forces from Iraq. The president also comes across as feckless, affecting a denial of the threat that the rest of the world sees clearly—from a group which had some 400 members in September of 2001 and now has armies, tanks, a multibillion-dollar war chest, and recruits more psychopaths every day."
http://www.wsj.com/articles/the-secret-life-of-isis-review-sowing-the-te...
---
"Uhkakuvasta tuli totta"
"Uhkakuva kuulosti pelottavalta: kansainvälisesti verkostoituneet islamistit jylläävät Irakissa ja uhkaavat myös länsimaita.
Sitä uhkakuvaa levitettiin Washingtonista. Oli syksy 2002. Yhdysvallat kauppasi muulle maailmalle perusteita siihen, miksi sen liittolaisineen on miehitettävä Irak."
"Silloin uhkakuva oli valetta.
Irakin diktaattori Saddam Hussein ei ollut osallinen 11. syyskuuta 2001 tehtyihin terrori-iskuihin, eikä toiminut yhteistyössä ääri-islamistisen al-Qaida-verkoston kanssa.
Al-Qaidalla ei ollut Irakissa koulutusleirejä eikä muuta toimintaa. Osama bin Laden piti Saddam Husseinia vihollisenaan."
"Yhdysvaltain hyökkäystä seuranneessa sekasorrossa ja sisällissodassa al-Qaida levittäytyi Irakiin. Taistelu länsimaisia miehittäjiä vastaan houkutteli paljon jihadisteja eri puolelta maailmaa."
"Terrori-iskuista kaduilla, toreilla, ihmisten keskellä, tuli arkipäivää Irakissa."
"Nyt Yhdysvaltain aikoinaan luomasta uhkakuvasta on surullisella tavalla tullut totta: kansainvälisesti verkostoituneet islamistit jylläävät Irakissa."
"Isisin pohjana oli alun perin Irakin al-Qaida, joka perustettiin Irakissa vuonna 2006, kolme vuotta Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen. Sisällissota Syyriassa on vahvistanut ja muuttanut liikettä."
"Yhdysvalloissa riittää mietittävää, miten "terrorisminvastaisessa sodassa" näin kävi."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1404102337507
---
"Libya ajautui sekasortoon vuonna 2011, kun sotilasliitto Naton tukemat Libyan kapinallliset kaatoivat ja tappoivat maan diktaattorin Muammar Gaddafin.
Sittemmin Libya on ollut taistelevien asejoukkioiden temmellyskenttä..."
"Isis on käyttänyt kaaosta hyväksi ja hivuttautunut vähitellen hallitsemaan yhä suurempaa osaa maasta."
http://yle.fi/uutiset/isisin_pelko_ajaa_maailmaa_aseistamaan_libyaa/8886180
---
""Syyriassa soditaan Balkanin aseilla – asekauppiaille Syyria on miljardibisnes"
"Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ostavat Kaakkois-Euroopan maiden asevarastoja ja välittävät ne Syyriaan. Kauppa alkoi vuonna 2012 ja jatkuu yhä vilkkaampana."
"Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA hoiti järjestelyt, Saudi-Arabia rahat. Loppuvuodesta 2012 alkoivat rahtilennot..."
http://yle.fi/uutiset/syyriassa_soditaan_balkanin_aseilla__asekauppiaill...
---
Turun Sanomat 15.10.2016, "Aleppon taistelut osana Syyrian konfliktia", sivu 2, Toni Alaranta Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija:
"USA:n Syyrian kapinallisille lähettämistä aseista noin 60-80 prosenttia päätyy Al Qaidan ja sen liittolaisten haltuun."
"...mitään Vapaan Syyrian Armeijaa ei itse asiassa ole sellaisenaan olemassa, on vain satoja ryhmiä vailla yhtenäistä johtoa. Joukkoon mahtuu maltillinen-radikaali akselilla monenlaisia ryhmittymiä" "Aleppossa niin sanotut "maltillisemmat" aseelliset sunniryhmät, joita ei kutsuttaisi maltillisiksi missään muussa viitekehyksessä, taistelevat jatkuvasti yhdessä Al Qaidan ja muiden jihadi-salafi ryhmien kanssa"
"Eri ryhmien erotteleminen on todella työlästä, monesti mahdotonta. Länsimaiden Syyria-politiikka on pitkään perustunut ajatukseen Vapaan Syyrian Armeijasta, joka tuettuna kykenisi voittamaan sekä Syyrian armeijan, että jihadistit. Tämän politiikan mahdottomuus tulee selväksi tilanteessa, jossa niin sanottujen maltillisten ryhmien sotamenestys Assadin hallintoa vastaan on täysin riippuvainen yhteistyöstä niiden samojen jihadistien kanssa, jotka niin ikään pitäisi kukistaa. Aina kun Aleppon rintamalle saadaan tulitauko, saudit ja muut kapinallisten tukijat lähettävät niille lisää aseita."
---
"Pommi-isku surmasi kymmeniä Jemenissä – viikko sitten samassa paikassa samanlainen isku"
"...al-Qaida ja Isis ovat käyttäneet sekasortoa hyväkseen ja vallanneet osia Jemenin eteläosasta."
http://yle.fi/uutiset/3-9359974

Juhani Karlsson

Tämä on todella hyvä, kannattaa katsoa:
Kohdasta 27:10 ("Canadian journo totally crushes MSM reporter on what’s actually going on in Syria") eteenpäin aika tiukkaa asiaa: "...regime change, that's far too polite a word, it's creating total chaos and pulling down a goverment and leaving behind divided ruin(kohta: 35:55)"......."example of Yemen......described bombing of Saudi-Arabia.......it's never mentioned that Saudi-Arabia really has no independent air force....every plane that flies uses US satellite/GPS, is fueled in the air by the US Air Force.......yet it is descrobed as a Saudi war against Yemen(kohta 37:00)"....."Project for the New American Century(kohta: 40:30).......became state department official policy after Bush came to power......Obama......following same policy......Bush was very unilateral......probably Obama want's to do it more collectively way with Nato but the objectives are still the same......(Trump?)" Kannattaa katsoa oikeastaan kokonaan tuo YK:n lehdistötilaisuus:
"Permanent Mission of the Syrian Arab Republic to the United Nations - Press Conference, 9 December 2016"
http://webtv.un.org/watch/permanent-mission-of-the-syrian-arab-republic-...
---
"On väärin puhua Mosulin vapauttamisesta"
"”Vallitseva näkemys Irakin tilanteesta perustuu pitkälti Yhdysvaltojen sotaa myötäilevään propagandaan ja on monestakin syystä ongelmallinen. Irakin konfliktien syynä eivät ole uskonnolliset eroavaisuudet, eivätkä uskonnollisten ryhmien väliset ristiriidat myöskään ole ikivanhoja. Isis on vain yksi monista uskonnollisten ääriryhmien perustamista aseellisista järjestöistä, jotka hallitsevat parhaillaan maan eri osia. Mikäli Mosulin tai jonkun toisen kaupungin hallinta siirtyy yhdeltä pahamaineiselta ryhmältä toiselle kutakuinkin yhtä pahalle toimijalle, tätä ei pitäisi kutsua ’vapauttamiseksi’.”"
"”Saddam Husseinin hallitus oli monella tavoin brutaali ja totalitaarinen, mutta hallinto ei perustunut uskonnolliseen nurkkakuntaisuuteen. Irakin kansallisen identiteetin ja alueellisen yhtenäisyyden tuhoaminen oli seurausta Yhdysvaltojen vuonna 2003 perustamasta miehityshallinnosta, joka räikeällä tavalla loi perustan uudelle uskonnollis-etniselle aikakaudelle Irakin politiikassa."
"Yhdysvaltojen määräys Irakin miehityshallinnon ja maantieteellisten alueiden jakamisesta uskonnollisen tai etnisen taustan perusteella oli Raed Jarrarin mielestä vain uusi mukaelma siirtomaavallan aikaisesta hajota ja hallitse -taktiikasta. Ihmisten uskonnollisen taustan korostaminen politiikassa ja valtakunnanhallinnossa oli hänen mielestään myös yksi Yhdysvaltojen tekemästä kolmesta kohtalokkaasta virheestä, jotka yhdessä johtivat Irakin yhä syvempään kriisiin ja lopulta myös Isis-järjestön syntymiseen."
"Saddam Husseinin Irak oli Jarrarin mukaan epäilemättä poliittinen diktatuuri, mutta ihmisiä ei tuolloin vainottu heidän uskonnollisen taustansa vuoksi..."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/17/vaarin-puhua-mosulin-vapauttamis...
---
"Todellinen noste informaatiosodankäynnin tutkimiseen ja kehittämiseen käynnistyi Yhdysvalloissa
ensimmäisen Persianlahden sodan myötä 1990-luvulla. Yhdysvallat on informaatiosodankäynnin johtava kehittäjä ja tutkija. "
"Suomalaisen määritelmän mukaan informaatiosodankäynti on valtion yhteiskunnalliseen tai sotilaalliseen päätöksentekoon sekä kansalaisten mielipiteisiin vaikuttamista"
https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/84957/K%C3%A4rn%C3%A4_PJ.pdf...
---
"Intialainen professori kysyy mihin menet Eurooppa?"
"Lännen mukaan sillä on oikeus syrjäyttää hallituksia ja pommittaa vihollisiaan kolmannessa maailmassa. Se kutsuu tätä humanitaariseksi interventionismiksi, YK:n kielenkäytössä sitä kutsutaan ”vastuulliseksi suojeluksi”. Kun länsi tuhoaa Libyan kaltaisia valtioita, se ei tunne minkäänlaista vastuuta ihmisten elämän tuhoamisesta näissä maissa. Sotaa pakenevien pakolaisten pitäisi vain pysyä kiltisti leireissään”."
"Vijay Prashadin mielestä länsi niittää nyt pakolaisaaltona ja terrorismina satoa siitä, mitä se on kylvänyt jo vuosikymmeniä."
"Miksi kukaan ei muistuta myöskään siitä, kuinka Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Pakistan synnyttivät ”mujahidit”, islamilaiset uskonsoturit ajamaan Neuvostoliiton Afganistanista. Sen brutaalista ytimestä syntyi al-Qaida – ja vähän myöhemmin ISIS sen perilliseksi. Irak, Libya ja Syyria muuttuivat sotien raunioittamina Afganistanin tavoin kylmän sodan lasten, ”jihadistien” leikkikentiksi.”"
"”Länttä ei kiinnosta terrorismin uhrit Baghdadissa ja Beirutissa. Länsimaiset journalistit näyttävät ajattelevan, että pommit kuuluvat näiden kaupunkien tavanomaiseen elämänmenoon. Irakissa kuolee kuukaudessa terrorismin uhreina yli 700 ihmistä. Heidän elämänsä ja kuolemansa ovat vain pieniä alaviitteitä lännen medioissa. Tätä on jatkunut siitä saakka, kun Yhdysvallat tunkeutui Irakiin vuonna 2003”."
"Euroopan johdon reaktiot pakolaisaaltoon ovat olleet lähinnä tragikoomisia. Vuosi sitten EU:ssa päätettiin, että kaikki potentiaaliset pakolaisia kuljettavat alukset on tuhottava Libyan rannikolla. Nyt unioni on solminut Turkin kanssa pakolaisten palautussopimuksen Kreikasta, jota monet kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ja UNICEF pitävät laittomana. Amnesty International on jo raportoinut, kuinka Turkki karkottaisi Kreikasta palautettuja pakolaisia Syyriaan. Turkkia on muutenkin hankala pitää pakolaisille turvallisena maana.
Turkin ja ISIS-järjestön kompleksinen suhde on yhä arvailujen varassa. Mutta Isiksen öljybisnekseen sotkeutuneista turkkilaisista yhtiöistä tiedetään enemmän."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/28/intialainen-professori-kysyy-mih...
---
"Libya: another neocon war" (Ja Irak ja Syyria ja.....)
".....Dick Cheney. He expressed great concern in a speech in 1999 that foreign governments were controlling oil. "Oil remains fundamentally a government business," .... Middle East, with two thirds of the world's oil and the lowest cost, is still where the prize ultimately lies."
"Former supreme allied commander Europe of Nato, from 1997 to 2000, Wesley Clark claims that in 2001, a general in the Pentagon showed him a piece of paper and said:"
"I just got this memo today or yesterday from the office of the secretary of defence upstairs. It's a, it's a five-year plan. We're going to take down seven countries in five years. We're going to start with Iraq, then Syria, Lebanon, then Libya, Somalia, Sudan, we're going to come back and get Iran in five years.""
http://www.theguardian.com/commentisfree/cifamerica/2011/apr/21/libya-mu...
---
"General Wesley Clark (Former supreme allied commander Europe of Nato): Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years"
https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw
---
"NEW IRAN AND SYRIA 2.DOC"
"...The best way to help Israel deal with Iran's growing nuclear capability is to help the people of Syria overthrow the regime of Bashar Assad."
"The second step is to develop international support for a coalition air operation. Russia will never support such a mission, so there is no point operating through the UN Security Council.....But the Kosovo example shows otherwise......Arming the Syrian rebels and using western air power to ground Syrian helicopters and airplanes is a low-cost high payoff approach...."
https://wikileaks.org/clinton-emails/emailid/18328#efmADMAFf

Juhani Karlsson

"Amnesty vaatii selvitystä: Yhdysvaltojen ilmaiskuissa kuollut satoja siviilejä Syyriassa"
"...koalitio on kuitenkin myöntänyt vain yhden siviiliuhrin. Iskut on tehty maassa kaksi vuotta jatkuneen Isisin vastaisen operaation aikana."
http://www.ts.fi/uutiset/maailma/2972489/Amnesty+vaatii+selvitysta+Yhdys...
https://www.amnesty.fi/yhdysvaltojen-selvitettava-ilmaiskujensa-siviiliv...
https://www.sttinfo.fi/data/attachments/00070/aa84d7d1-94c8-412e-bbb3-22...
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups"
"....U.S. Embassy officials in Damascus became worried in 2009 when they learned that Syrian intelligence agents were raising questions about U.S. programs. ....."
"Syrian authorities “would undoubtedly view any U.S. funds going to illegal political groups as tantamount to supporting regime change,” read an April 2009 cable signed by the top-ranking U.S. diplomat in Damascus..."
https://www.washingtonpost.com/world/us-secretly-backed-syrian-oppositio...
---
"The US just bombed Yemen, and no one's talking about it"
"Saturday 8 October, a 500lb laser-guided US-made bomb was dropped on a funeral procession by the US-sponsored Saudi-led coalition fighting the rebels who, the Saudis say, are backed by Iran. This bomb killed more than 140 people, mostly civilians..."
"That heinous attack led to a strong rebuke from the US, which has sold the Saudis $110bn worth of arms since President Obama assumed office......The US also supplies the Saudis with necessary intelligence and logistics to prosecute its war."
https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/oct/15/us-bombed-yemen-mi...
---
vanhoja:
---
Mujahidin --> Al-Qaeda --> Al-Qaeda in Iraq --> ISIS --> ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Mujahideen
---
"Al-Qaeda's origins and links"
"During the anti-Soviet jihad Bin Laden and his fighters received American and Saudi funding. Some analysts believe Bin Laden himself had security training from the CIA."
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1670089.stm
---
"Dollareilla maksettu terrorismi"
"Yhdysvallat päätti tukea Kabulin hallituksen vastaista islamistista oppositiota toimittamalla sille ohjuksia ja raketteja jo ennen Neuvostoliiton aseellista väliintuloa......islamistien aseistaminen joudutti, ellei suorastaan vaikuttanut ratkaisevasti itäblokin hajoamiseen. Brzezinski tuntui suorastaan vähättelevän näin syntynyttä Frankensteinin hirviötä, islamilaista terrorismia. Puhuipa hän tässä asiassa rehellisesti tai ei, Afganistanissa joka tapauksessa sikisi amerikkalaisten maksamien dollareiden avulla se terrorismi, joka sittemmin kaatoi New Yorkin kaksostornit. Näin ei tietenkään haluttu käyvän, mutta geopolitiikka on riskeille altista peliä."
http://yle.fi/uutiset/kayko_suomi_sotaa_afganistanissa/5860662
---
"Frankenstein the CIA created"
"...group of mujahideen, whose training and weaponry were mainly supplied by the CIA.
He was not alone. American officials estimate that, from 1985 to 1992, 12,500 foreigners were trained in bomb-making, sabotage and urban guerrilla warfare in Afghan camps the CIA helped to set up. Since the fall of the Soviet puppet government in 1992, another 2,500 are believed to have passed through the camps. They are now run by an assortment of Islamic extremists, including Osama bin Laden, the world's most wanted terrorist."
"Bin Laden arrived in Afghanistan from Saudi Arabia in 1979, aged 22. Though he saw a considerable amount of combat..."
". 'The point is that we created a whole cadre of trained and motivated people who turned against us. It's a classic Frankenstein's monster situation.'"
https://www.theguardian.com/world/1999/jan/17/yemen.islam

Juhani Karlsson
Vastaus kommenttiin #31

"Dokumenttiprojekti: Tuntematon totuus "
"Donald Rumsfeld on luonut historiaa Vietnamin sodasta Irakin sotaan asti. Hän toimi puolustusministerinä kahdesti ja USA:n senaatin jäsenenä neljän presidentin aikana. Palkittu Errol Morris perää Rumsfeldiltä totuutta."
"- Olisin usein halunnut vetää Rumsfeldia turpaan. Haastattelu olisi voinut jatkua loputtomiin, mutta en olisi saanut hänestä totuutta ulos. Ihmiset olisivat halunneet nähdä, että hän joutuu vastuuseen teoistaan elokuvassa."
http://areena.yle.fi/1-3758144
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/28/olisin-halunnut-vetaa-rumsfeldia...
---
Yle "Ulkolinja: Menetetty Irak?":
Yle "Ulkolinja: Obaman oma sota":
"During the campaign, Obama had been warned not to leave Iraq too quickly."
"To set an arbitrary timeline is just telling the enemy how long he has to wait, and that can be very dangerous. And that is the argument we made."
"We disengaged not only militarily at the end of 2011, we disengaged politically. The war was over. We were out. Let the chips fall where they may. Well, I don’t think we thought through exactly how many chips were going to fall and what the consequences of that would be."
"This is analogous to Afghanistan, August 2001. This time, it is al Qaeda version 6.0. They make bin Laden’s al Qaeda look like Boy Scouts. They are far stronger. They are far more numerous. They have thousands who hold foreign passports and require no visas to get into the United States or other Western countries. They are well funded. They are battle-hardened and they are well armed. And they now control far more territory exclusively than bin Laden ever did.
"ISIS has looted the banks in Mosul. They’ve taken all the American arms they can grab their hands on, including the second largest ammunition supply point in Iraq. Having grabbed all this loot and assets in Iraq, they’ve plunged back into Syria and taken Deir al Zor, oil-rich province."
"David Petraeus, then the CIA director, presents his plan that would be a CIA covert action to secretly arm the rebels from bases in Jordan......Petraeus’s covert plan gave the administration plausible deniability if legal issues arose concerning the attempted overthrow of a sovereign government, or if the weapons turned up in the wrong hands. Petraeus pressed ahead......And he finds allies in Hillary Rodham Clinton"
What was put forward was that it would violate international law, helping an opposition group to a government which was recognized as sovereign by the United Nations."
"We were beginning to hear by the end of 2011 about groups coming in, especially from Iraq, of extremists connected to al Qaeda. What concerned the more moderate opposition people with whom we were in contact were that these groups were very well financed and were gaining an advantage over the moderate elements."
"And among these groups was what would eventually become ISIS. Funding them was an array of wealthy Sunnis from Saudi Arabia, Qatar and Kuwait."
"In a sense, Washington needs Assad today. That’s the horrible truth. We don’t want to ally with Assad, but we— strategically, we’re allied with Assad. He is a bulwark against the spread of ISIS today. We’re trying to destroy ISIS. But if America destroyed Assad and helped that agenda to come forward, who’s going to take Damascus? It’s going to be ISIS and Nusra."
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/losing-iraq/
http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/losing-iraq/transcript/
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/10/ulkolinja-menetetty-irak
http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/obama-at-war/
http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/obama-at-war/transcript/
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/07/08/ulkolinja-obaman-oma-sota

Kari Rantala
Vastaus kommenttiin #32

Juhani Karlsson, Kaikki sivut täyttämien kopiointien sijasta olisit voinut tiivistää asiasi
parilla lauseella: ihailen massamurhaajadiktaattori Putinia ja vihaan meille kaikille
demokraattista, ihmisoikeudet takaavaa USA:a.

Juhani Karlsson
Vastaus kommenttiin #34

puolustaa demokratiaa lapsisotilaiden avulla......noista ei paljoa ole media puhunut mutta Yle sentään on......
---
"Ja V-sanaa (Vietnam) ei saanut käyttää Irakista puhuttaessa ollenkaan. Silloin lensi ulos tapaamisesta tai laatimasi raportti revittiin kahtia. Mitä pitäisi sanoa johtajista, jotka eivät edes halua oppia historiasta?"
-
-
---
"Britannian pääministeri Yhdysvalloissa: Britannian ja Yhdysvaltojen ei tule enää sekaantua muiden maiden asioihin"
""Ne päivät ovat ohi, jolloin Britannia ja Yhdysvallat sekaantuivat itsenäisten maiden asioihin, jotta maailma muuttuisi haluamamme näköiseksi", May sanoi.
EU:sta eroavan Britannian pääministerin puhe oli osin lähellä Trumpin ajatuksia. Hän luonnehti Trumpia ystäväksi ja liittolaiseksi, mutta varoitti tätä kääntämästä selkäänsä kansainvälisille instituutioille ja poliittisille arvoille.
Mayn mukaan Britannian ja Yhdysvaltojen on kuitenkin pidettävä kiinni velvollisuuksistaan "globaalien haasteiden" selvittelyssä.
Lisäksi hän totesi, että islamistinen ääriajattelu ja sen puolesta taistelevat radikaalit pitää erottaa islamin rauhanomaisesta valtavirrasta."
http://yle.fi/uutiset/3-9426719
---
"Tutkija: Yhdysvallat luopumassa maailmanpoliisin roolistaan – Trumpin puhe tiukempi kuin odotettiin"
http://yle.fi/uutiset/3-9416348
---
"Eurooppa ja USA ovat juuttuneet menneisyyteen"
"Yhdysvaltojen asema koko maailman johtajana on mennyttä aikaa. Maalla ei ole enää taloudellisia tai sotilaallisia edellytyksiä pitää hegemoniaansa yllä..."
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000001880223.html
---
"Bomb both sides in Syria and we’ll fix the country in a jiffy"
"We could also bomb Hell, and within a month the residents would say ‘We were better off under Satan’"
"Former UN Secretary-General Kofi Annan warned against bombing, saying “Syria is not Libya, it won’t implode but explode beyond its borders.” So that might not be too cheery, if he is saying things will not necessarily go as smoothly as they have turned out in Libya.
If you were really fussy, you could look for another example of a western invasion in the Syria/Iraq region in the recent past, and find out how well that went. But where we went wrong in Libya and Iraq, is we only bombed one side.
This is the sort of pacifist behaviour that causes the trouble. We should have bombed all the different sides, to make sure we annihilate the right people.
Sometimes we have tried this to a certain extent, so at different times we have armed Assad and Gaddafi and Saddam and Bin Laden and then bombed them for using the bombs we had sold them. But it is not organised properly and leaves the poor sods confused.
Instead of supporting Arab dictators for 20 years, then opposing them for three, and then supporting them again, we should arrange it on a rota system. We could bomb them on Mondays, Wednesdays and Fridays, bomb their opponents on Tuesdays, Thursdays and Saturdays, and leave Sundays for US construction companies to make some money rebuilding the stuff we have bombed, so there is something new to bomb.
Otherwise we are left with the predicament Tony Blair finds himself in. He complains that we didn’t bomb Assad two years ago. But, in 2002, Blair invited Assad to stay at Buckingham Palace and praised his modernising outlook."
http://www.independent.co.uk/voices/comment/bomb-both-sides-in-syria-and...
---
"Palkkasoturit ovat Ugandan tärkeimpiä vientituotteita – Irakissa ja Afganistanissa on palvellut tuhansia ugandalaisia"
"Irakin vuonna 2003 alkanut miehitys toi paljon töitä yksityisille turva- ja sotilasalan yhtiöille. Yhdysvaltalainen Blackwater oli yksi tärkeimmistä toimijoista Irakissa."
"– Olen kuullut häpeällisiä tarinoita siitä, kuinka ugandalaisia sijoitettiin amerikkalaistukikohdan ulkoreunalle ottamaan vastaan terroristien ensi-iskut. Samaan aikaan amerikkalaissotilaat olivat paremmin suojatussa osassa tukikohtaa..."
http://yle.fi/uutiset/3-9424768
---
"Ulkolinja: Lapsisotilaiden uusi sota"
"Yhdysvalloissa kansalaisten tuki sotilasoperaatioille alkoi kadota sitä mukaan kun amerikkalaisten kaatuneitten määrä kasvoi.
Maan puolustusministeriö ulkoisti sotatoimia yksityiselle yritykselle, joka sai rekrytoida sotilaat. Yritys on palkannut halpoja ja pelottomia taistelijoita – entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta."
"Yhä useammin kansainvälisten kriisien merkittävänä toimijana on yksityinen sotilasalan yritys. Yritykset hoitavat kriiseissä tarvittavan materiaalin sekä sotilaat. Taistelijat palkataan maailman köyhimmistä maista."
http://areena.yle.fi/1-3425449
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/06/ulkolinja-lapsisotilaiden-uusi-sota
---
"History lesson: When the United States looked the other way on chemical weapons"
"...during the grinding Iraq-Iran war in the 1980s.....Reagan administration knew full well it was selling materials to Iraq that was being used for the manufacture of chemical weapons, and that Iraq was using such weapons, but U.S. officials were more concerned about whether Iran would win rather than how Iraq might eke out a victory."
"Without much apparent irony, two decades later Rumsfeld and other members of the then George W. Bush administration repeatedly cited Hussein’s use of chemical weapons against own people as a justification for invading Iraq."
https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2013/09/04/history-l...
---
"Exclusive: CIA Files Prove America Helped Saddam as He Gassed Iran"
"The Iraqis used mustard gas and sarin prior to four major offensives in early 1988 that relied on U.S. satellite imagery, maps, and other intelligence. These attacks helped to tilt the war in Iraq’s favor and bring Iran to the negotiating table, and they ensured that the Reagan administration’s long-standing policy of securing an Iraqi victory would succeed."
http://foreignpolicy.com/2013/08/26/exclusive-cia-files-prove-america-he...
---
"A Tyrant 40 Years in the Making"
"Forty years ago, the Central Intelligence Agency, under President John F. Kennedy, conducted its own regime change in Baghdad, carried out in collaboration with Saddam Hussein."
"In 1968, after yet another coup, the Baathist general Ahmed Hassan al-Bakr seized control, bringing to the threshold of power his kinsman, Saddam Hussein. Again, this coup, amid more factional violence, came with C.I.A. backing. "
"George W. Bush is not the first American president to seek regime change in Iraq. Mr. Bush and his advisers are following a familiar pattern."
http://www.nytimes.com/2003/03/14/opinion/a-tyrant-40-years-in-the-makin...
---
"Ex-analyytikko ryöpyttää CIA:n johtoa: "Ei haluta faktoja, vaan oikeutus päätöksille""
"Entinen CIA:n analyytikko John Nixon ryöpyttää kirjassaan CIA:n johtoa tiedustelutietojen muovaamisesta poliittisesti soveliaammiksi."
"- Sitä tapahtuu valitettavasti enemmän kuin uskoisitkaan. Bushin hallinto halusi kuulla Irakista vain tiettyjä asioita. Usein CIA:n johto sanoi analyytikoille, että ei me tätä voida kertoa, eivät ne tätä kuuntele. Se oli ensimmäinen kerta urallani, kun tajusin, että politiikka voittaa tiedustelutiedon. Ei haluta faktoja, vaan oikeutus päätöksille, Nixon toteaa.
- Ja V-sanaa (Vietnam) ei saanut käyttää Irakista puhuttaessa ollenkaan. Silloin lensi ulos tapaamisesta tai laatimasi raportti revittiin kahtia. Mitä pitäisi sanoa johtajista, jotka eivät edes halua oppia historiasta?
Kirjassaan Nixon kuvailee poliittisen ohjauksen vaikutusta sanomalla CIA:n uutta linjaa "palvelumalliksi". Siinä presidentin hallinto päättää aiheet, joista heille kerrotaan ja osin myös näkökulmat."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201701092200051264_ul.shtml