Tiistai 22.5.2018

Asiantuntijan karu arvio: ”Donald Trump on tehnyt järkyttävän virheen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.2.2017 19:39
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump.
|

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo CEPAn (Center for European Policy Analysis) varapuheenjohtaja, Itä-Eurooppaa ja kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa seuraava Edward Lucas ja Ruotsin pää- ja ulkoministeri Carl Bildt arvostelevat suorin sanoin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia. Lucasin mukaan Trump toivoo USA:n olevan kuin Venäjä ja Bildt syyttää häntä terroristipelon lietsomisesta.

–Presidentti Trump on tehnyt järkyttävän virheen maahantulokiellollaan, joka tyrmättiin heti laittomana. Trump näyttää toivovan, että USA olisi enemmän kuin Venäjä. Hän pitää päätöksiensä laillisia esteitä ennen kuulumattomina. Tämä on vaarallista, sillä ympäri maailmaa Yhdysvaltoja pidetään vapauden ja oikeuden mallimaana, Lucas kommentoi mielipidekirjoituksessaan.

Hän ihmettelee, mitä tästä kaikesta ajattelevat esimerkiksi Ukrainan, Georgian ja Moldovan kansalaiset. 

–Miksi taistella vapauden puolesta, jos vapaa maailma on antamassa periksi? Vieläkin pahempaa on se, jos valtaa alkaa saada ajatus siitä, että mitä jos Putin onkin oikeassa, Lucas varoittaa.

Lucas nostaa esiin myös Fox-kanavan taannoisen haastattelun, jossa Trump asetti Venäjän Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain päättäjät samalle viivalle ”tappajina”. Lucas vertaa Trumpin retoriikkaa kylmän sodan ajan  neuvostojohtajiin.

Politico-lehden mukaan myös useat republikaanit katsovat Lucasin tavoin Trumpin rinnastaneen USA:n ja Venäjän toimet sekä niiden moraalisen oikeutuksen toisiinsa ja asettaneen maat samalle viivalle.

–Venäjä liitti Krimin itseensä, valloitti Ukrainaa ja vaikutti meidän vaaleihimme. Ei, en näe mitään yhtäläisyyttä Venäjän toiminnan ja Yhdysvaltain toiminnan välillä, sanoo senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell.

Lue lisää: Trumpin heitto ”tappajista” järkytti republikaanit – ”Milloin olemme myrkyttäneet poliittisen vastustajamme?”

Carl Bildt puolestaan nostaa esiin Trumpin lausunnon, jonka mukaan Euroopassa tapahtuu niin paljon terrori-iskuja, ettei niitä kaikkia edes uutisoida.

–Lausunto varmasti ilahdutti terroristijohtajia. Heidän tarkoituksenaan on luoda kuva terrorismista, joka on kaikkialla ja siten levittää kauhua, joka johtaa vastakkainasetteluihin. Trumpin puheet ja teot sopivat tähän retoriikkaan, Bildt kirjoittaa blogissaan.

Lue myös: Ranskalaisnaisen vastaus Donald Trumpille leviää somessa: ”Älä käytä Ranskaa tekosyynä”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Ei voi kuin ihmetellä länsimaisten itseään demokraattisiksi kutsuvien maitten valtiojohtajien intoa haukkua yhdysvaltojen uutta presidenttiä!

Häntä inhottiin, paneteltiin ja häpäistiin jo vaaleissa, ja nyt kun USA:n kansa on hänet demokratiaa noudattamalla valinnut ryhtyvät nämä demokratian puolesta puhujat vastustamaan valtaan nousijaa.

Onko nyt USA:ssa käynyt niin kuin meillä, eli demokratia voitti mutta kansa voitti.

Jukka Mattsson

En toki. Mutta miten luulet tälläisen suurvalta-johtajan halveeraamisen vaikuttavan maitten väliseen yhteistyöhön?
Paraneeko se haukkumalla maan vapailla vaaleilla valittua presidenttiä?

On ihan eri asia jos sinä tai minä haukumme häntä mutta kun jonkun maan johtaja sitä harrastaa sillä on myös seurauksensa.

Kalevi E. Tikkanen
Vastaus kommenttiin #4

Eihän tuossa uutisessa ollut ketään valtionjohtajaa mainittu. Carl Bildt ei ole pää- eikä ulkoministeri, vaikka on joskus näissä viroissa toiminutkin.

Valtion johtavissa tehtävissä olevien on tietenkin asetettava sanansa harkitummin.

Olli Juntunen

>>–Venäjä liitti Krimin itseensä, valloitti Ukrainaa ja vaikutti meidän vaaleihimme. Ei, en näe mitään yhtäläisyyttä Venäjän toiminnan ja Yhdysvaltain toiminnan välillä, sanoo senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell.>>

Tarkoittaako tämä, että amerikkalaiset väittävät, etteivät he vaikuta muiden maiden vaaleihin? Jos tarkoittaa, niin elämme tosiaan totuudenjälkeistä aikaa. Päivä päivältä on helpompi nähdä, miksi Trump voitti. Ainoastaan täysin aivopestyt ihmiset voivat uskoa tällaisia juttuja.

Esko Kotilainen

En tiennytkään että Bildt on Ruotsin pää-ja ulkoministeri samaan aikaan.Minulla on käsitys että tämä itserakas surkimus oli muinaisina aikoina Ruotsin hallituksessa.Likinnä sotaa lietsomassa Balkanille.Sittemin hän tuli kuuluiseksi Sudanin öljyvarantojen ryöväämisestä bulvaanifirmansa kautta.

Peter Leinonen

Trump lahjoitti suuren voiton terroristeille ja pahemmaksi vain menee. Vallankahvaan päässeet republikaanit himoitsevat nyt sotaa Iranin kanssa joka toteutuessaan voisi tarkoittaa miljoonia kuolleita. Vertaus Venäjään ei lienekään kaukaa haettu...

Juhani Karlsson

"Miksi kukaan ei muistuta myöskään siitä, kuinka Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Pakistan synnyttivät ”mujahidit”, islamilaiset uskonsoturit ajamaan Neuvostoliiton Afganistanista. Sen brutaalista ytimestä syntyi al-Qaida – ja vähän myöhemmin ISIS sen perilliseksi. Irak, Libya ja Syyria muuttuivat sotien raunioittamina Afganistanin tavoin kylmän sodan lasten, ”jihadistien” leikkikentiksi.”....Frankenstein the CIA created......Afganistanissa joka tapauksessa sikisi amerikkalaisten maksamien dollareiden avulla se terrorismi, joka sittemmin kaatoi New Yorkin kaksostornit......Some analysts believe Bin Laden himself had security training from the CIA....The point is that we created a whole cadre of trained and motivated people who turned against us. It's a classic Frankenstein's monster situation."
-
"Al-Qaidalla ei ollut Irakissa koulutusleirejä eikä muuta toimintaa. Osama bin Laden piti Saddam Husseinia vihollisenaan......Yhdysvaltain hyökkäystä seuranneessa sekasorrossa ja sisällissodassa al-Qaida levittäytyi Irakiin......Isisin pohjana oli alun perin Irakin al-Qaida, joka perustettiin Irakissa vuonna 2006, kolme vuotta Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen. Sisällissota Syyriassa on vahvistanut ja muuttanut liikettä.......(ja levittäytyi Libyaan) Naton tukemat Libyan kapinallliset kaatoivat ja tappoivat maan diktaattorin Muammar Gaddafin.......Isis on käyttänyt kaaosta hyväksi ja hivuttautunut vähitellen hallitsemaan yhä suurempaa osaa maasta........(samoin hivuttautui Syyriaan joka itseasiassa johti ISIS:n syntyyn Al-Qaeda in Iraq pohjalta ja vaikka Jemeniin)Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ostavat Kaakkois-Euroopan maiden asevarastoja ja välittävät ne Syyriaan......CIA hoiti järjestelyt, Saudi-Arabia rahat.....USA:n Syyrian kapinallisille lähettämistä aseista noin 60-80 prosenttia päätyy Al Qaidan ja sen liittolaisten haltuun......Jemen on ollut jo vuosia sisällissodassa......Samalla al-Qaida ja Isis ovat käyttäneet sekasortoa hyväkseen ja vallanneet osia Jemenin eteläosasta......."
-
-
---
Yle "Ulkolinja: Isisin peitelty historia":
"“We created chaos, we abandoned that chaos, we created ISIS.”"
"...a group which had some 400 members in September of 2001 and now has armies, tanks, a multibillion-dollar war chest, and recruits more psychopaths every day."
"Isis ja islamilaisen valtion idea syntyivät lännen vähättelevän politiikan seurauksena, täyttämään al-Qaidan lyömisen jälkeistä valtatyhjiötä."
http://areena.yle.fi/1-3758210
"The Secret History of Isis"
http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/the-secret-history-of-isis/
---
"‘The Secret History of ISIS’ Review"
"...a handful of CIA analysts were the only ones who saw into the future and spoke the truth while the policy mistakes and alleged lies of George W. Bush or other administration officials cleared a path for the rise of the Islamic State"
"“We created chaos, we abandoned that chaos, we created ISIS.”"
"...focuses on the effect of President Obama’s withdrawal of U.S. forces from Iraq. The president also comes across as feckless, affecting a denial of the threat that the rest of the world sees clearly—from a group which had some 400 members in September of 2001 and now has armies, tanks, a multibillion-dollar war chest, and recruits more psychopaths every day."
http://www.wsj.com/articles/the-secret-life-of-isis-review-sowing-the-te...
---
"Uhkakuvasta tuli totta"
"Uhkakuva kuulosti pelottavalta: kansainvälisesti verkostoituneet islamistit jylläävät Irakissa ja uhkaavat myös länsimaita.
Sitä uhkakuvaa levitettiin Washingtonista. Oli syksy 2002. Yhdysvallat kauppasi muulle maailmalle perusteita siihen, miksi sen liittolaisineen on miehitettävä Irak."
"Silloin uhkakuva oli valetta.
Irakin diktaattori Saddam Hussein ei ollut osallinen 11. syyskuuta 2001 tehtyihin terrori-iskuihin, eikä toiminut yhteistyössä ääri-islamistisen al-Qaida-verkoston kanssa.
Al-Qaidalla ei ollut Irakissa koulutusleirejä eikä muuta toimintaa. Osama bin Laden piti Saddam Husseinia vihollisenaan."
"Yhdysvaltain hyökkäystä seuranneessa sekasorrossa ja sisällissodassa al-Qaida levittäytyi Irakiin. Taistelu länsimaisia miehittäjiä vastaan houkutteli paljon jihadisteja eri puolelta maailmaa."
"Terrori-iskuista kaduilla, toreilla, ihmisten keskellä, tuli arkipäivää Irakissa."
"Nyt Yhdysvaltain aikoinaan luomasta uhkakuvasta on surullisella tavalla tullut totta: kansainvälisesti verkostoituneet islamistit jylläävät Irakissa."
"Isisin pohjana oli alun perin Irakin al-Qaida, joka perustettiin Irakissa vuonna 2006, kolme vuotta Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen. Sisällissota Syyriassa on vahvistanut ja muuttanut liikettä."
"Yhdysvalloissa riittää mietittävää, miten "terrorisminvastaisessa sodassa" näin kävi."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1404102337507
---
"Libya ajautui sekasortoon vuonna 2011, kun sotilasliitto Naton tukemat Libyan kapinallliset kaatoivat ja tappoivat maan diktaattorin Muammar Gaddafin.
Sittemmin Libya on ollut taistelevien asejoukkioiden temmellyskenttä..."
"Isis on käyttänyt kaaosta hyväksi ja hivuttautunut vähitellen hallitsemaan yhä suurempaa osaa maasta."
http://yle.fi/uutiset/isisin_pelko_ajaa_maailmaa_aseistamaan_libyaa/8886180
---
Tämä on todella hyvä, kannattaa katsoa:
Kohdasta 27:10 ("Canadian journo totally crushes MSM reporter on what’s actually going on in Syria") eteenpäin aika tiukkaa asiaa: "...regime change, that's far too polite a word, it's creating total chaos and pulling down a goverment and leaving behind divided ruin(kohta: 35:55)"......."example of Yemen......described bombing of Saudi-Arabia.......it's never mentioned that Saudi-Arabia really has no independent air force....every plane that flies uses US satellite/GPS, is fueled in the air by the US Air Force.......yet it is descrobed as a Saudi war against Yemen(kohta 37:00)"....."Project for the New American Century(kohta: 40:30).......became state department official policy after Bush came to power......Obama......following same policy......Bush was very unilateral......probably Obama want's to do it more collectively way with Nato but the objectives are still the same......(Trump?)" Kannattaa katsoa oikeastaan kokonaan tuo YK:n lehdistötilaisuus:
"Permanent Mission of the Syrian Arab Republic to the United Nations - Press Conference, 9 December 2016"
http://webtv.un.org/watch/permanent-mission-of-the-syrian-arab-republic-...

Juhani Karlsson

"On väärin puhua Mosulin vapauttamisesta"
"”Vallitseva näkemys Irakin tilanteesta perustuu pitkälti Yhdysvaltojen sotaa myötäilevään propagandaan ja on monestakin syystä ongelmallinen. Irakin konfliktien syynä eivät ole uskonnolliset eroavaisuudet, eivätkä uskonnollisten ryhmien väliset ristiriidat myöskään ole ikivanhoja. Isis on vain yksi monista uskonnollisten ääriryhmien perustamista aseellisista järjestöistä, jotka hallitsevat parhaillaan maan eri osia. Mikäli Mosulin tai jonkun toisen kaupungin hallinta siirtyy yhdeltä pahamaineiselta ryhmältä toiselle kutakuinkin yhtä pahalle toimijalle, tätä ei pitäisi kutsua ’vapauttamiseksi’.”"
"”Saddam Husseinin hallitus oli monella tavoin brutaali ja totalitaarinen, mutta hallinto ei perustunut uskonnolliseen nurkkakuntaisuuteen. Irakin kansallisen identiteetin ja alueellisen yhtenäisyyden tuhoaminen oli seurausta Yhdysvaltojen vuonna 2003 perustamasta miehityshallinnosta, joka räikeällä tavalla loi perustan uudelle uskonnollis-etniselle aikakaudelle Irakin politiikassa."
"Yhdysvaltojen määräys Irakin miehityshallinnon ja maantieteellisten alueiden jakamisesta uskonnollisen tai etnisen taustan perusteella oli Raed Jarrarin mielestä vain uusi mukaelma siirtomaavallan aikaisesta hajota ja hallitse -taktiikasta. Ihmisten uskonnollisen taustan korostaminen politiikassa ja valtakunnanhallinnossa oli hänen mielestään myös yksi Yhdysvaltojen tekemästä kolmesta kohtalokkaasta virheestä, jotka yhdessä johtivat Irakin yhä syvempään kriisiin ja lopulta myös Isis-järjestön syntymiseen."
"Saddam Husseinin Irak oli Jarrarin mukaan epäilemättä poliittinen diktatuuri, mutta ihmisiä ei tuolloin vainottu heidän uskonnollisen taustansa vuoksi..."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/17/vaarin-puhua-mosulin-vapauttamis...
---
"Todellinen noste informaatiosodankäynnin tutkimiseen ja kehittämiseen käynnistyi Yhdysvalloissa
ensimmäisen Persianlahden sodan myötä 1990-luvulla. Yhdysvallat on informaatiosodankäynnin johtava kehittäjä ja tutkija. "
"Suomalaisen määritelmän mukaan informaatiosodankäynti on valtion yhteiskunnalliseen tai sotilaalliseen päätöksentekoon sekä kansalaisten mielipiteisiin vaikuttamista"
https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/84957/K%C3%A4rn%C3%A4_PJ.pdf...
---
"Intialainen professori kysyy mihin menet Eurooppa?"
"Lännen mukaan sillä on oikeus syrjäyttää hallituksia ja pommittaa vihollisiaan kolmannessa maailmassa. Se kutsuu tätä humanitaariseksi interventionismiksi, YK:n kielenkäytössä sitä kutsutaan ”vastuulliseksi suojeluksi”. Kun länsi tuhoaa Libyan kaltaisia valtioita, se ei tunne minkäänlaista vastuuta ihmisten elämän tuhoamisesta näissä maissa. Sotaa pakenevien pakolaisten pitäisi vain pysyä kiltisti leireissään”."
"Vijay Prashadin mielestä länsi niittää nyt pakolaisaaltona ja terrorismina satoa siitä, mitä se on kylvänyt jo vuosikymmeniä."
"Miksi kukaan ei muistuta myöskään siitä, kuinka Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Pakistan synnyttivät ”mujahidit”, islamilaiset uskonsoturit ajamaan Neuvostoliiton Afganistanista. Sen brutaalista ytimestä syntyi al-Qaida – ja vähän myöhemmin ISIS sen perilliseksi. Irak, Libya ja Syyria muuttuivat sotien raunioittamina Afganistanin tavoin kylmän sodan lasten, ”jihadistien” leikkikentiksi.”"
"”Länttä ei kiinnosta terrorismin uhrit Baghdadissa ja Beirutissa. Länsimaiset journalistit näyttävät ajattelevan, että pommit kuuluvat näiden kaupunkien tavanomaiseen elämänmenoon. Irakissa kuolee kuukaudessa terrorismin uhreina yli 700 ihmistä. Heidän elämänsä ja kuolemansa ovat vain pieniä alaviitteitä lännen medioissa. Tätä on jatkunut siitä saakka, kun Yhdysvallat tunkeutui Irakiin vuonna 2003”."
"Euroopan johdon reaktiot pakolaisaaltoon ovat olleet lähinnä tragikoomisia. Vuosi sitten EU:ssa päätettiin, että kaikki potentiaaliset pakolaisia kuljettavat alukset on tuhottava Libyan rannikolla. Nyt unioni on solminut Turkin kanssa pakolaisten palautussopimuksen Kreikasta, jota monet kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ja UNICEF pitävät laittomana. Amnesty International on jo raportoinut, kuinka Turkki karkottaisi Kreikasta palautettuja pakolaisia Syyriaan. Turkkia on muutenkin hankala pitää pakolaisille turvallisena maana.
Turkin ja ISIS-järjestön kompleksinen suhde on yhä arvailujen varassa. Mutta Isiksen öljybisnekseen sotkeutuneista turkkilaisista yhtiöistä tiedetään enemmän."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/28/intialainen-professori-kysyy-mih...
---
"Libya: another neocon war" (Ja Irak ja Syyria ja.....)
".....Dick Cheney. He expressed great concern in a speech in 1999 that foreign governments were controlling oil. "Oil remains fundamentally a government business," .... Middle East, with two thirds of the world's oil and the lowest cost, is still where the prize ultimately lies."
"Former supreme allied commander Europe of Nato, from 1997 to 2000, Wesley Clark claims that in 2001, a general in the Pentagon showed him a piece of paper and said:"
"I just got this memo today or yesterday from the office of the secretary of defence upstairs. It's a, it's a five-year plan. We're going to take down seven countries in five years. We're going to start with Iraq, then Syria, Lebanon, then Libya, Somalia, Sudan, we're going to come back and get Iran in five years.""
http://www.theguardian.com/commentisfree/cifamerica/2011/apr/21/libya-mu...
---
"General Wesley Clark (Former supreme allied commander Europe of Nato): Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years"
https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw
---
"NEW IRAN AND SYRIA 2.DOC"
"...The best way to help Israel deal with Iran's growing nuclear capability is to help the people of Syria overthrow the regime of Bashar Assad."
"The second step is to develop international support for a coalition air operation. Russia will never support such a mission, so there is no point operating through the UN Security Council.....But the Kosovo example shows otherwise......Arming the Syrian rebels and using western air power to ground Syrian helicopters and airplanes is a low-cost high payoff approach...."
https://wikileaks.org/clinton-emails/emailid/18328#efmADMAFf
---
"Amnesty vaatii selvitystä: Yhdysvaltojen ilmaiskuissa kuollut satoja siviilejä Syyriassa"
"...koalitio on kuitenkin myöntänyt vain yhden siviiliuhrin. Iskut on tehty maassa kaksi vuotta jatkuneen Isisin vastaisen operaation aikana."
http://www.ts.fi/uutiset/maailma/2972489/Amnesty+vaatii+selvitysta+Yhdys...
https://www.amnesty.fi/yhdysvaltojen-selvitettava-ilmaiskujensa-siviiliv...
https://www.sttinfo.fi/data/attachments/00070/aa84d7d1-94c8-412e-bbb3-22...
---
"Dokumenttiprojekti: Tuntematon totuus "
"Donald Rumsfeld on luonut historiaa Vietnamin sodasta Irakin sotaan asti. Hän toimi puolustusministerinä kahdesti ja USA:n senaatin jäsenenä neljän presidentin aikana. Palkittu Errol Morris perää Rumsfeldiltä totuutta."
"- Olisin usein halunnut vetää Rumsfeldia turpaan. Haastattelu olisi voinut jatkua loputtomiin, mutta en olisi saanut hänestä totuutta ulos. Ihmiset olisivat halunneet nähdä, että hän joutuu vastuuseen teoistaan elokuvassa."
http://areena.yle.fi/1-3758144
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/28/olisin-halunnut-vetaa-rumsfeldia...

Juhani Karlsson

Yle "Ulkolinja: Menetetty Irak?":
Yle "Ulkolinja: Obaman oma sota":
"During the campaign, Obama had been warned not to leave Iraq too quickly."
"To set an arbitrary timeline is just telling the enemy how long he has to wait, and that can be very dangerous. And that is the argument we made."
"We disengaged not only militarily at the end of 2011, we disengaged politically. The war was over. We were out. Let the chips fall where they may. Well, I don’t think we thought through exactly how many chips were going to fall and what the consequences of that would be."
"This is analogous to Afghanistan, August 2001. This time, it is al Qaeda version 6.0. They make bin Laden’s al Qaeda look like Boy Scouts. They are far stronger. They are far more numerous. They have thousands who hold foreign passports and require no visas to get into the United States or other Western countries. They are well funded. They are battle-hardened and they are well armed. And they now control far more territory exclusively than bin Laden ever did.
"ISIS has looted the banks in Mosul. They’ve taken all the American arms they can grab their hands on, including the second largest ammunition supply point in Iraq. Having grabbed all this loot and assets in Iraq, they’ve plunged back into Syria and taken Deir al Zor, oil-rich province."
"David Petraeus, then the CIA director, presents his plan that would be a CIA covert action to secretly arm the rebels from bases in Jordan......Petraeus’s covert plan gave the administration plausible deniability if legal issues arose concerning the attempted overthrow of a sovereign government, or if the weapons turned up in the wrong hands. Petraeus pressed ahead......And he finds allies in Hillary Rodham Clinton"
What was put forward was that it would violate international law, helping an opposition group to a government which was recognized as sovereign by the United Nations."
"We were beginning to hear by the end of 2011 about groups coming in, especially from Iraq, of extremists connected to al Qaeda. What concerned the more moderate opposition people with whom we were in contact were that these groups were very well financed and were gaining an advantage over the moderate elements."
"And among these groups was what would eventually become ISIS. Funding them was an array of wealthy Sunnis from Saudi Arabia, Qatar and Kuwait."
"In a sense, Washington needs Assad today. That’s the horrible truth. We don’t want to ally with Assad, but we— strategically, we’re allied with Assad. He is a bulwark against the spread of ISIS today. We’re trying to destroy ISIS. But if America destroyed Assad and helped that agenda to come forward, who’s going to take Damascus? It’s going to be ISIS and Nusra."
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/losing-iraq/
http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/losing-iraq/transcript/
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/10/ulkolinja-menetetty-irak
http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/obama-at-war/
http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/obama-at-war/transcript/
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/07/08/ulkolinja-obaman-oma-sota
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups"
"....U.S. Embassy officials in Damascus became worried in 2009 when they learned that Syrian intelligence agents were raising questions about U.S. programs. ....."
"Syrian authorities “would undoubtedly view any U.S. funds going to illegal political groups as tantamount to supporting regime change,” read an April 2009 cable signed by the top-ranking U.S. diplomat in Damascus..."
https://www.washingtonpost.com/world/us-secretly-backed-syrian-oppositio...
---
"The US just bombed Yemen, and no one's talking about it"
"Saturday 8 October, a 500lb laser-guided US-made bomb was dropped on a funeral procession by the US-sponsored Saudi-led coalition fighting the rebels who, the Saudis say, are backed by Iran. This bomb killed more than 140 people, mostly civilians..."
"That heinous attack led to a strong rebuke from the US, which has sold the Saudis $110bn worth of arms since President Obama assumed office......The US also supplies the Saudis with necessary intelligence and logistics to prosecute its war."
https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/oct/15/us-bombed-yemen-mi...
---
vanhoja:
---
Mujahidin --> Al-Qaeda --> Al-Qaeda in Iraq --> ISIS --> ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Mujahideen
---
"Al-Qaeda's origins and links"
"During the anti-Soviet jihad Bin Laden and his fighters received American and Saudi funding. Some analysts believe Bin Laden himself had security training from the CIA."
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1670089.stm
---
"Dollareilla maksettu terrorismi"
"Yhdysvallat päätti tukea Kabulin hallituksen vastaista islamistista oppositiota toimittamalla sille ohjuksia ja raketteja jo ennen Neuvostoliiton aseellista väliintuloa......islamistien aseistaminen joudutti, ellei suorastaan vaikuttanut ratkaisevasti itäblokin hajoamiseen. Brzezinski tuntui suorastaan vähättelevän näin syntynyttä Frankensteinin hirviötä, islamilaista terrorismia. Puhuipa hän tässä asiassa rehellisesti tai ei, Afganistanissa joka tapauksessa sikisi amerikkalaisten maksamien dollareiden avulla se terrorismi, joka sittemmin kaatoi New Yorkin kaksostornit. Näin ei tietenkään haluttu käyvän, mutta geopolitiikka on riskeille altista peliä."
http://yle.fi/uutiset/kayko_suomi_sotaa_afganistanissa/5860662
---
"Frankenstein the CIA created"
"...group of mujahideen, whose training and weaponry were mainly supplied by the CIA.
He was not alone. American officials estimate that, from 1985 to 1992, 12,500 foreigners were trained in bomb-making, sabotage and urban guerrilla warfare in Afghan camps the CIA helped to set up. Since the fall of the Soviet puppet government in 1992, another 2,500 are believed to have passed through the camps. They are now run by an assortment of Islamic extremists, including Osama bin Laden, the world's most wanted terrorist."
"Bin Laden arrived in Afghanistan from Saudi Arabia in 1979, aged 22. Though he saw a considerable amount of combat..."
". 'The point is that we created a whole cadre of trained and motivated people who turned against us. It's a classic Frankenstein's monster situation.'"
https://www.theguardian.com/world/1999/jan/17/yemen.islam

Petri Hämäläinen

Moralistien kaksinapainen maailma ei taivu muuhun kuin hyvän ja pahan vastakkainasetteluun.

Vielä jopa 10 vuotta sitten tälle naurettiin Euroopassa. George W. Bushin "axis of evil" on journalistienkin hampaissa.

Nyt ajat ovat muuttuneet. Trump näkee muun muassa Venäjän ilman moralismin savuverhoa. Medialla se on yhä otsassa kiinni.

Jarkko Haarla

OK selvä...
Juhani Karlsson lienee maksettu provottaja, joka oksentaa kolmessa minuutissa lyhyen novellin verran propagandaa...?

Valtionpäämieheltä vaaditaan aika vähän... näkemystä KOKO maailmasta, KOKO maailman ymmärtämistä. Sitten omassa maassa näkemystä KOKO maasta ja KOKO kansan ymmärtämistä. Sitten talouden parissa näkemystä KOKO maailman taloudesta ja Maailmantalouden ymmärtämistä.

Noiden suhteen jää aika monta asiaa pimentoon...
Haluaisin niin nähdä, kun "Amerikka fööst" periaatteen mukaan Amerikkalaiseen elintasoon tottunut tekee tuotteita toiselle Amerikkalaiseen elintasoon tottuneelle... ja saa laskun kouraansa. Ruohonleikkuri ei olekaan $299 vaan $499, Walmartin pehmolelu ei olekaan $4.99 vaan $9.99,9

Jukka Kautto

Calle Bild parka se ei vielä ole huomannut, ettei enää eletä kuusikymmenluvun kylmän sodan ajan jaloa taistelua hyvien ja pahojen välillä. Jutut vapaasta maailmasta maistuvat aika pas......, paksulta. Miten kaveri on voinut olla pääministerinä, kun leikkii vieläkin pyhäkoulua. Eihän niillä säännöillä suurvaltapeliä ole koskaan pelattu. Edwards puolestaan edustaa the Economistia, entistä laatulehteä, joka on rupsahtanut "edistyksellisen" vasemmiston temmellyskentäksi. Nämä kritiikin lähteet ovat perin hepposia.