Keskiviikko 20.6.2018

Angela Merkel lähetti viestin Donald Trumpille: ”Nato tärkeä myös USA:lle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2017 17:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Angela Merkel.
|

Saksan liittokansleri Angela Merkel korosti perjantaina, että Nato on yhtä tärkeä Yhdysvalloille kuin muillekin puolustusliiton jäsenmaille. Münchenin turvallisuuskonferenssissa perjantaina puhunut Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis toisti presidentti Donald Trumpin näkemyksen, jonka mukaan Naton eurooppalaisten jäsenmaiden pitää maksaa puolustuksestaan enemmän.

Trump painosti viimeksi helmikuun alussa Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä pohtimaan, kuinka Nato-maita saataisiin maksamaan enemmän puolustuksestaan.

–Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö meidän pitäisi tehdä enemmän, mutta kysymykset avustuksista ja kriisien ennaltaehkäisystä ovat aivan yhtä tärkeitä. Uskon, että meidän kaikkien tulisi olla tietoisia Naton arvosta meille kaikille, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessaan perjantaina uutistoimisto Bloombergin mukaan.

–Nato on tärkeä organisaatio myös USA:lle, hän jatkoi.

Lue myös: Donald Trump: Nato-maiden maksettava enemmän

Merkel tapaa Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Münchenin turvallisuuskonferenssiin. Hän osallistuu paneelikeskusteluun, jonka aiheena on ilmastonmuutoksen vaikutus turvallisuuteen. Niinistöllä on konferenssissa myös kahdenvälisiä tapaamisia. Hän tapaa muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin. Presidentti Niinistö pitää myös juhlapuheen Saksan liittopresidentti Joachim Gauckille gaalaillallisella, jolla Gauckille myönnetään tämän vuoden Ewald von Kleist -palkinto.

Konferenssin aiheina tänä vuonna ovat USA:n ja Euroopan suhteet, EU:n puolustusyhteistyö, Ukrainan kriisi, Syyrian sota sekä Aasian ja Tyynenmeren turvallisuustilanne. Esillä ovat myös terrorismi, informaatiosodankäynti sekä kansainväliset terveys- ja ilmastouhat.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on järjestetty vuodesta 1963 lähtien. Se on riippumaton foorumi, joka pyrkii edistämään konfliktien ratkaisua ja kansainvälistä yhteistyötä turvallisuushaasteisiin vastaamiseksi. Konferenssiin osallistuu noin 500 ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Kautto

Merkelin päässä pasmat ovat menemässä yhä pahemmin sekaisin. Samalla, kun hän ajaa konfrontaationlinjaa Venäjän suhteissa, mielipidetiedustelut kertovat, että vain 15% saksalaisista olisi valmis puolustamaan maataan. Saksa tavitsee kipeästi NATOa eikä toisin päin, mutta lähtee siitä, että jonkun muun olisi vuodatettava vertaan lälläri-Saksan edestä. Suorakielinen suomennos on "me emme ole valmiita pistämään tikkuakaan ristiin, mutta vaadimme USAta huolehtimaan meistä omalla kustannuksellaan." Enpä lähtisi tällä järjenjuoksulla moittimaan vastapuolen asenteita.